Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιστολή Παύλου προς Φιλήμονα Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη Μάθημα: Θρησκευτικά Τμήμα: Β’2 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Υπεύθυνος Καθηγητής:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιστολή Παύλου προς Φιλήμονα Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη Μάθημα: Θρησκευτικά Τμήμα: Β’2 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Υπεύθυνος Καθηγητής:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιστολή Παύλου προς Φιλήμονα Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη Μάθημα: Θρησκευτικά Τμήμα: Β’2 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Καπετανάκης

2 Άσκηση… Διαβάστε στην Κ. Διαθήκη την προς Φιλήμονα επιστολή του αποστόλου Παύλου. Για ποιον λόγο την έγραψε; Ποια συναισθήματά του φανερώνονται σ' αυτήν; Βιβλίο σελ. 26 ασκ 2

3 Μερικές πληροφορίες για τον Φιλήμονα… Ο Φιλήμων είναι εύπορος Χριστιανός που ζει στις Κολοσσές και οφείλει στον ίδιο τον Παύλο την μεταστροφή του στο Χριστιανισμό. Διαθέτει το σπίτι του για Χριστιανικές συνάξεις και έχει μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Πηγή: Η Καινή Διαθήκη (ιερά Μητρόπολη Ν. Σμύρνης) Πηγή: Η Καινή Διαθήκη (ιερά Μητρόπολη Ν. Σμύρνης)

4 Η επιστολή προς Φιλήμονα… Ο Παύλος αποκαλύπτεται μέσα από αυτή την επιστολή όχι μόνο ως θεολόγος αλλά και ως άνθρωπος με εξαιρετική λεπτότητα τόσο προς τον παραλήπτη της επιστολής όσο και προς το πρόσωπο για το οποίο γράφει την επιστολή…

5 Η επιστολή προς Φιλήμονα… Προς τον πρώτο γράφει ως φίλος, παραιτούμενος ακόμα και από τον τίτλο του αποστόλου στην αρχή της επιστολής, καθώς και της εξουσίας που θα μπορούσε να ασκήσει επάνω του. Σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί του δούλου του βάση του ισχύοντος δικαίου της εποχής. Δεν προχωρεί πέραν του δέοντος για να του συστήσει την απελευθέρωση του δούλου του. Αναγνωρίζει την οφειλή του Ονήσιμου αναλαμβάνοντας ο ίδιος να την πληρώσει.

6 Για τον Ονήσιμο από την άλλη πλευρά διαφαίνεται η λεπτότητα του αποστόλου που αποφεύγει να χαρακτηρίσει την πράξη του φυγή. Δεν αναφέρει την αδικία, αλλά λέει πόσο τώρα είναι χρήσιμος- τόσο μάλιστα που ήθελε να τον κρατήσει ο ίδιος κι ακόμα τον αποκαλεί «παιδί του που στη φυλακή τον γέννησε στη νέα πίστη, τα ίδια του τα σπλάχνα και αγαπητό αδελφό».

7 Πέραν του λεπτού ανθρώπου αναγνωρίζει κάποιος εδώ και τον ηγέτη Παύλο που χρησιμοποιεί έμμεσα το αξίωμά του χωρίς να είναι πιεστικός στους συνεργάτες και φίλους του, που σοβαρολογεί αλλά και αστειεύεται (στ. 18) κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του δούλου (στ.11) αλλά με έμφαση τελικά στο σοβαρό χαρακτήρα του αιτήματος του.

8 Η μικρή αυτή επιστολή αποτελεί ένα πρότυπο εφαρμογής της χριστιανικής πίστης και αγάπης στην καθημερινή ζωή. Ο Χριστιανός δεν περιμένει την ανατροπή των υφιστάμενων κοινωνικών δομών για να πραγματώσει τις αρχές της πίστης του αλλά με την καθημερινή του πράξη την υπερβαίνει.

9 Διάγραμμα του περιεχομένου Προοίμιο: στ. 1-3 Η αγάπη και η πίστη του Φιλήμονα: στ. 4-7 Η αδελφική παράκληση για τον Ονήσιμο: στ. 8-22 Ασπασμοί και τελική ευλογία: στ. 23-25

10 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Επιστολή Παύλου προς Φιλήμονα Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη Μάθημα: Θρησκευτικά Τμήμα: Β’2 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Υπεύθυνος Καθηγητής:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google