Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΩΝ Πρόσφυγας, είναι κάποιος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας πολιτικής, εθνικής, φυλετικής και θρησκευτικής δίωξης ή επειδή ανήκει σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα η οποία διώκεται ή κινδυνεύει στη χώρα του λόγω πολέμου ή γενικευμένης βίας.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΩΝ Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και δικαιούται άσυλο και διεθνή προστασία στη χώρα που καταφεύγει.

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΩΝ Μετανάστες είναι όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους προσπαθώντας να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Συχνά υποχρεώνονται να φύγουν λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών και απόλυτης φτώχειας.

5 ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ Η διαφορά με τους πρόσφυγες είναι πως οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και δεν κινδυνεύει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα.

6 ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Συνήθως όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες δεν διαθέτουν έγγραφα και δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους. Ακολουθούν συνήθως τους ίδιους επικίνδυνους δρόμους εισόδου.

7 ΑΣΥΛΟ Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να υπάρχει μια δίκαιη και γρήγορη διαδικασία υποδοχής και εν συνεχεία ασύλου, ώστε να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις και να εξακριβωθεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης.

8 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Οι πρόσφυγες προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και από διεθνείς ευρωπαϊκές συμφωνίες και εθνικούς νόμους.

9 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η νομική ορολογία για τους Πρόσφυγες και οι προϋποθέσεις αναγνώρισής τους προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης (1951) για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης (1967)

10 ΑΝΙΘΑΓΕΝΗΣ Σύμβαση 1954 Ν.Υ Ορισμός του όρου «ανιθαγενής» Πρόσωπο το οποίο κανένα Κράτος δε θεωρεί ως υπήκοό του κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας του

11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Νομοθεσία περί Αλλοδαπών της Ελλάδας -Ν.3386/2005, και οι κάτωθι τροποποιήσεις του: -Ν.3907/2011 θεσπίστηκε ο ορισμός της Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής -Ν.4251/2014, -Ν.4332/2015.

12 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Με την ανωτέρω νομοθεσία καθορίζεται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας και προβλέπονται οι διαδικασίες έκδοσης αδειών διαμονής αλλοδαπών, η είσοδος και η έξοδος από τη χώρα και οι κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις των Νόμων αυτών.

13 Μπορεί κάποιος αλλοδαπός ή ανιθαγενής να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόσφυγας, αλλά να προστατεύεται ως «Πρόσωπο που δικαιούται επικουρική προστασία» ή να μπορεί να εξασφαλίσει άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

14 Ασυνόδευτος ανήλικος Είναι το πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών, το οποίο φθάνει στην Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικα υπεύθυνο για τη φροντίδα του.

15 ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Με τις ως άνω νομοθεσίες ενσωματώνονται στο Εθνικό Δίκαιο οι Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες. Σημαντικότερη η Συνθήκη Shengen 562/2006 με τελευταία τροποποίηση της τον κανονισμό 399/2016 από 09/03/2016.

16 ΑΣΥΛΟ Όταν κάποιος εισέλθει σε μια χώρα από μη νομοθετημένο σημείο παράνομα, μπορεί να υποβάλει αίτηση ασύλου.

17 EURODAC Λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα του κάθε αιτούντος και αποστέλλονται σε βάση δεδομένων καλούμενη Eurodac (κανονισμός Eurodac).

18 Στους αιτούντες άσυλο παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής, όπως στέγαση και τροφή

19 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ Ο αιτών άσυλο καλείται σε προσωπική συνέντευξη από ειδικό λειτουργό καταρτισμένο στη νομοθεσία της ΕΕ, με τη βοήθεια διερμηνέα, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν είναι επιλέξιμος για καθεστώς πρόσφυγα ή για επικουρική προστασία.

20 ΟΔΗΓIΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘHΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧHΣ Διασφαλίζει ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε στέγαση, τροφή, υγειονομική περίθαλψη και απασχόληση, καθώς και σε ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη.

21 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Το να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε πρόσφυγες δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας ούτε δείγμα καλής θέλησης, αλλά υποχρέωση με βάση διεθνείς συνθήκες και εθνικούς νόμους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

22

23


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google