Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΑΠΩΝΕΣ Ραφαέλλα Παφίτη. ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία) συμπεριλαμβανομένης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΑΠΩΝΕΣ Ραφαέλλα Παφίτη. ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία) συμπεριλαμβανομένης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΑΠΩΝΕΣ Ραφαέλλα Παφίτη

2 ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία) συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου Κόλα. Επίσης οι Λαπωνες ζουν και στην Ρωσία. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάγονται από τη Σιβηρία, ενώ άλλοι ότι έχουν έρθει από την Κεντρική Ευρώπη (Άλπεις).

3

4 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΖΟΥΝ - ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ Οι Λάπωνες ζουν και μέχρι σήμερα. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποτέ εμφανίστηκαν. Ξέρουμε μόνο ότι οι Λάπωνες ζούσαν και πριν τον 19 ον αιώνα. Δηλαδή πριν το 1800.

5 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΑΠΩΝΩΝ Ζουν νομαδική ζωή κι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων, αν και μερικοί έχουν αποκτήσει σκανδιναβικό τρόπο ζωής. Δηλαδή σιγά σιγά μερικοί από τους Λάπωνες δεν ζουν πλέον νομαδική ζωή, και απορροφούνται από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκουν.

6

7 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ Οι Λάπωνες δεν μένουν σε σπίτια, μένουν σε κινητές κωνικές σκηνές από δέρμα ταράνδων. Αλλά όσοι μένουν μόνιμα (στα σπίτια) φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων, με κλαδιά και λάσπη.

8

9 Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ Κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι χριστιανοί λουθηρανοί ή ορθόδοξοι (της Ρωσίας), ανάλογα με την επίδραση που έχουν υποστεί (σκανδιναβική ή ρωσική).

10 ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ Οι περισσότεροι ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα. Άρχισαν να ασχολούνται με την λογοτεχνία στις αρχές του 19 ου αιώνα.Τα θέματα τους τα αντλούσαν από τη φύση του αρκτικού Βορρά, και από τον αγώνα τους να κρατήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ύπαρξης τους.

11 ΤΑ ΗΘΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Έχουν αποκτήσει τα ήθη των Σκανδιναβών και των Φιλανδών, αν και πολλοί ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων. Αρκετοί από τους Λάπωνες δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή των προγόνων τους. Γι’ αυτό λέγεται πως κάθε λαπωνική οικογένεια έχει τουλάχιστον τρία σπίτια: το χειμερινό, το ανοιξιάτικο,το φθινοπωρινό και το καλοκαιρινό

12 ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ Από αυτά που διάβασα εγώ πιστεύω ότι οι Λάπωνες είναι ενδιαφέρον λαός, με πολλές ασχολίες και έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Εκείνον που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ότι μπορεί να προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη (Άλπεις)

13 ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΑ Βικιπαίδεια Ygeiaonline NicktzimBlog BlogSpot


Κατέβασμα ppt "ΛΑΠΩΝΕΣ Ραφαέλλα Παφίτη. ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία) συμπεριλαμβανομένης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google