Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Κίνηση Επεξεργασία και μαθησιακές Προσαρμογές|» Υπεύθυνη μαθήματος :Μιχαλοπούλου Μαρία Ονοματεπώνυμο: Λυμπερίδου Κωνσταντινιά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Κίνηση Επεξεργασία και μαθησιακές Προσαρμογές|» Υπεύθυνη μαθήματος :Μιχαλοπούλου Μαρία Ονοματεπώνυμο: Λυμπερίδου Κωνσταντινιά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Κίνηση Επεξεργασία και μαθησιακές Προσαρμογές|» Υπεύθυνη μαθήματος :Μιχαλοπούλου Μαρία Ονοματεπώνυμο: Λυμπερίδου Κωνσταντινιά ΑΕΜ:911/2012

2 Θέμα εργασίας Παραδοσιακοί Χοροί «Μπαϊντούσκα» Παραδοσιακοί Χοροί «Μπαϊντούσκα» Ο Μικρός Γιάννης (10 ετών) θα πρέπει να παρουσιάσει στη γιορτή του σχολείου του ένα παραδοσιακό χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κομοτηνή στη γιορτή του σχολείου, σε τρεις μήνες από σήμερα. Ο Γιάννης μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς εδώ και 2 χρόνια χωρίς όμως να γνωρίζει κάποιο χορό από την περιοχή που κατάγεται. Ζητά από τον πατέρα του που συμμετέχει σε χορευτικό συγκρότημα και γνωρίζει καλά να χορεύει να τον βοηθήσει. Ποια προσέγγιση πρέπει να ακολουθήσει; Ο Μικρός Γιάννης (10 ετών) θα πρέπει να παρουσιάσει στη γιορτή του σχολείου του ένα παραδοσιακό χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κομοτηνή στη γιορτή του σχολείου, σε τρεις μήνες από σήμερα. Ο Γιάννης μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς εδώ και 2 χρόνια χωρίς όμως να γνωρίζει κάποιο χορό από την περιοχή που κατάγεται. Ζητά από τον πατέρα του που συμμετέχει σε χορευτικό συγκρότημα και γνωρίζει καλά να χορεύει να τον βοηθήσει. Ποια προσέγγιση πρέπει να ακολουθήσει;

3 Χαρακτηριστικά Ασκούμενου  1. Ηλικία ασκούμενου: Ο Γιαννάκης είναι 10 χρονών.  2.Ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας. Ο Γιαννάκης μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς εδώ και 2 χρόνια. Γνωρίζει παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος.  3.Θέλει να μάθει κάποιο χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Θράκη.  4. Έχει 3 μήνες στη διάθεση του  5.Τα κίνητρά του είναι:  Να παρουσιάσει ένα χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του στην γιορτή του σχολείου του μπροστά στους δασκάλους και τους συμμαθητές του με επιτυχία.  Να προσφέρει χαρά στους φίλους και συγγενείς και ιδιαίτερα στον πατέρα του που του δίδαξε το χορό.  6.Λόγω της προηγούμενης γνώσης του στους παραδοσιακούς χορούς έχει αναπτύξει κάποιες φυσικές ικανότητες όπως συντονισμό και ταχύτητα εκτέλεσης.  7.Βρίσκεται στο αρχικό στάδιο μάθησης και θα πρέπει να συνδυάσει προηγούμενες εμπειρίες (χορούς που ήδη γνωρίζει) με νέες κινήσεις μεταξύ τους.  8.Ο Γιαννάκης είναι ενθουσιασμένος και προσηλωμένος στο στόχο του που είναι η παρουσίαση του χορού σε 3 μήνες στη σχολική γιορτή.

4 Στόχος μάθησης  Η δεξιότητα που θα διδαχθεί ο μικρός Γιαννάκης είναι η εκμάθηση του κινητικού μοτίβου του χορού «Μπαϊντούσκα». Ο χορός έχει δέκα βήματα, τα οποία τα χωρίζουμε σε τρία μέρη: Αντίθετα από τη φορά, επιτόπου και προς τη φορά. Για να επιτευχθεί η μάθηση της δεξιότητας απαιτείται η ύπαρξη κινητικού προγράμματος.  Ο ασκούμενος θα χρειαστεί να εκτελέσει τη δεξιότητα αυτή σε διαφορετικές μορφές (μάθηση παραμέτρων) και να γενικεύσει την απόδοση εκτέλεσης σε πραγματικές συνθήκες παρουσία κοινού.  Επίσης ο ασκούμενος θα πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει για να μπορέσει να κρατήσει σταθερή την απόδοση του.

5 Χαρακτηριστικά Δεξιότητας  Διαδοχική, σειριακή κλειστή κινητική δεξιότητα  Σύνθετη, συνεχής, αδρή δεξιότητα με κυρίαρχα κινητικές απαιτήσεις.  Συνδυασμός ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος ελέγχου  Απαιτείται μέτριο επίπεδο διέγερσης στην εκτέλεση της  Συμμετοχή μικρών και μεγάλων μυϊκών ομάδων  Εσωτερική και εξωτερική ανατροφοδότηση  Ταχύτητα και ακρίβεια στην κίνηση  Περιορισμένος φόβος τραυματισμού  Δεν απαιτείται χειρισμός αντικειμένου

6 Περιβάλλον Εκτέλεσης Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης το περιβάλλον είναι οικείο στον μικρό Γιαννάκη καθώς η εξάσκηση πραγματοποιείται στο σπίτι του και ο δάσκαλος είναι ο πατέρας του ενώ το τελικό περιβάλλον θα είναι η σκηνή του σχολείου του. Έχει αρκετό χρόνο στη διάθεση του να μάθει καλά το χορό και ο μόνος φόβος αποτυχίας είναι η ύπαρξη αμηχανίας και τρακ κατά την σκηνική παρουσίαση λόγο της ύπαρξης του κοινού.

7 Προετοιμασία εξάσκησης  Ο πατέρας του Γιαννάκη αρχικά τον ενημερώνει για την καταγωγή του χορού που θα διδαχτεί.  Στη συνέχεια αναλύει το κινητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν  Εξάσκηση 2 φορές την εβδομάδα διάρκειας 40 λεπτών για 12 εβδομάδες.  Τις πρώτες 11 εβδομάδες οι πρόβες θα γίνονται στο σπίτι ενώ την τελευταία εβδομάδα οι πρόβες θα γίνονται στη σκηνή του σχολείου που θα είναι και το τελικό περιβάλλον απόδοσης  Ο πατέρας δεν ξεχνά ότι ο Γιαννάκης βρίσκεται στο αρχικό στάδιο μάθησης  Πραγματοποιεί επίδειξη των 10 βημάτων του χορού  Χωρίζει τα βήματα του χορού σε τρία μέρη. Αντίθετα από τη φορά, επιτόπου και προς τη φορά.  Ζητά από το Γιαννάκη να εκτελέσει ταυτόχρονα με αυτόν το πρώτο μέρος του χορού μετρώντας τα βήματα χωρίς τη συνοδεία μουσικής.  Αξιολογεί το Γιαννάκη καταγράφοντας τις σωστές και τις λάθος κινήσεις κατά την εκτέλεση της δεξιότητας  Προφορική καθοδήγηση με παροχή πληροφοριών μετά την εκτέλεση ¨ ίσια ο κορμός¨, ¨βλέμμα μπροστά¨  Ζητά από το Γιαννάκη να εκτελέσει μόνος του το πρώτο μέρος του χορού

8 Δομή Εξάσκησης  Ο ασκούμενος έχοντας σταθεροποιήσει την απόδοση του στο πρώτο κινητικό μοτίβο του χορού μέσω της μερικής εξάσκησης περνάει στο δεύτερο κινητικό μοτίβο και πάλι χωρίς τη συνοδεία μουσικής.  Ο πατέρας αρχικά μετράει τα βήματα για να δίνει το ρυθμό στο μικρό Γιαννάκη και στη συνέχεια του ζητάει να το κάνει μόνος του με σκοπό να είναι πιο συγκεντρωμένος στο βηματισμό  Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία και στο τρίτο κινητικό μοτίβο  Για να ενισχύσει την εσωτερική ιδιοδεκτική ανατροφοδότηση του,του κλείνει τα μάτια με ένα μαντήλι και του ζητά να εκτελέσει τα 10 βήματα του χορού ενώ παίζει η μουσική με στόχο να συγχρονίσει το ρυθμό της μουσικής με το βηματισμό   Σε απλό χρόνο αντίδρασης έχοντας ξεκινήσει η μουσική ο Γιάννης ακούει το προειδοποιητικό σήμα του πατέρα του ¨έτοιμος¨ και με το δεύτερο σήμα του ¨πάμε¨ ξεκινά να χορεύει έχοντας στραμμένη την προσοχή του στα βήματα του χορού και στη σειρά που πρέπει να τα εκτελέσει.

9  Έχοντας περάσει στο ενδιάμεσο στάδιο ο μικρός Γιαννάκης εξασκείται στα 10 βήματα του χορού συνοδεία μουσικής, έχει περιορίσει τις άσκοπες κινήσεις, εκτελεί χωρίς προσοχή και έχει αναπτύξει την ικανότητα εντοπισμού των λαθών του  Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης όπου απαιτείται παρεμβαίνει ο πατέρας του δίνοντας του πληροφορίες ¨ καλή λαβή χεριών λίγο πιο λυγισμένα τα χέρια¨ Δομή εξάσκησης

10 Εξάσκηση για τη μάθηση παραμέτρων  Ο πατέρας του Γιάννη του ζητάει να εκτελέσει τα 10 βήματα του χορού θέτοντας του στόχους τους οποίους ονομάζει κάθε φορά για να τον διευκολύνει.  Ο πρώτος στόχος είναι να εκτελέσει το χορό σε μία ευθεία συνέχεια.  Ο δεύτερος στόχος είναι να εκτελέσει το χορό με τη συνοδεία μουσικής σε δύο χορευτικούς κύκλους.  Ο τρίτος στόχος είναι να εκτελέσει το χορό μέχρι να τελειώσει ένα μουσικό σχήμα χρησιμοποιώντας ιαχές.

11 Ανατροφοδότηση  Ο ασκούμενος βρίσκεται στο τελικό στάδιο μάθησης έχοντας αποκτήσει πλήρη αίσθηση του κινητικού μοτίβου το οποίο εκτελεί ( εσωτερική ανατροφοδότηση) και αρκετά αυξημένη αυτοπεποίθηση.  Ο πατέρας βιντεοσκοπεί τον μικρό Γιαννάκη στη συνέχεια παρακολουθούν πως εκτέλεσε τη δεξιότητα και του ζητά να εντοπίσει τα λάθη του  Ο ασκούμενος εκτελεί την δεξιότητα και σε περίπτωση λάθους ζητείται από τον ίδιο να το εντοπίσει και να το διορθώσει σε επόμενη εκτέλεση  Ο ασκούμενος όσο εξασκείται συγκεντρώνει την προσοχή του στο στόχο του και αξιολογεί τόσο την σειρά με την οποία θα εκτελεστούν τα βήματα όσο την ύπαρξη του ρυθμού για να μπορέσει να εκτελέσει τέλεια την δεξιότητα

12 Αξιολόγηση Ο πατέρας ζητάει από το Γιάννη να εκτελέσει τα 10 βήματα του κινητικού μοτίβου « Μπαιντούσκα» μέχρι να τελειώσει ένα χορευτικό τραγούδι. Στη συνέχεια αξιολογεί την απόδοση του και αναλύει λεπτομέρειες πάνω στην τεχνική που θα πρέπει να διορθώσει ώστε να τελειοποιηθεί( π.χ. γύρισμα χεριών στο μέρος που χορεύει αντίθετα από τη φορά). Γενίκευση Γενίκευση Προγραμματισμός και άλλων προπονήσεων αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και άλλων χορευτών με παρουσία κοινού σε κάποιο σύλλογο παραδοσιακών χορών ή σε κάποια χορευτική εκδήλωση.

13

14


Κατέβασμα ppt "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Κίνηση Επεξεργασία και μαθησιακές Προσαρμογές|» Υπεύθυνη μαθήματος :Μιχαλοπούλου Μαρία Ονοματεπώνυμο: Λυμπερίδου Κωνσταντινιά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google