Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΌΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΌΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

2 ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΌΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ. Η ΛΕΞΗ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΊΑ ΔΟΜΉ ΣΚΛΗΡΉ ΚΑΙ ΞΕΡΉ. Η ΛΕΞΗ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΊΑ ΔΟΜΉ ΣΚΛΗΡΉ ΚΑΙ ΞΕΡΉ. Η ΊΔΙΑ Η ΛΈΞΗ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΡΉΜΑ ΣΚΕΛΛΩ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΞΕΡΑΊΝΩ. Η ΊΔΙΑ Η ΛΈΞΗ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΡΉΜΑ ΣΚΕΛΛΩ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΞΕΡΑΊΝΩ. ΩΣΤΟΣΟ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ. ΣΧΗΜΑΤΊΙΖΕΙ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΟΡΓΑΝΑ ΌΠΩΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΟΙ ΠΝΕΎΜΟΝΕΣ ΚΤΛ.

3 ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1.ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ; 2.ΤΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; 3.ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΜΑΣ;

4 Ο σκελετός χρησιμεύει στο να μας στηρίζει όρθιους όπως και τα οστά και τα κόκαλα τα οποία βρίσκονται μέσα στο σώμα μας. 1.ΑΠΑΝΤΗΣΗ

5 2.ΑΠΑΝΤΗΣΗ Βλάβες του σκελετού: Σπάσιμο ή ράγισμα (κάταγμα) Στραμπούληγμα (διάστρεμμα) Βγάλσιμο (εξάρθρωση) Παραμορφώσεις : Κύφωση (καμπούριασμα) Λόρδωση και σκολίωση κάταγμα Διάστρεμμα εξάρθρωση

6 3.ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του σώματός μας ο οργανισμός χτίζει έναν πρωτεϊνικό σκελετό τον οποίο γεμίζει διαδοχικά με ασβέστιο. Ο σκελετός και το σώμα μας πρέπει να τρέφονται σωστά απο την πυραμίδα της σωστής διατροφής (γάλα, γιαγούρτι, σουσάμι, σαρδέλες, αυγα, σπανάκι, λευκά φασόλια, δημιτριακά και άλλα πολλά). Προσέχουμε το σώμα, ακόμη και μια μικρή γρατσουνιά ή χτύπημα πρέπει να την περιποιηθούμε.

7 ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΣΤΑ; ΤΑ ΟΣΤΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ.

8 ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΕΊΝΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ; ΟΙ ΑΡΘΡΏΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΎΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

9 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ; ΟΙ ΒΑΣΙΚΈΣ ΑΡΘΡΏΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΩΜΟΙ, ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ,ΟΙ ΑΓΚΏΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ.

10 ΠΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΜΑΣ; Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑ 18 ΧΡΟΝΏΝ.

11 ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 206 ΟΣΤΑ.

12 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ. Στην εποχή μας είναι αυξημένος ο αριθμός των ασθενών με κατάγματα στο πρόσωπο. Στα αίτια την πρώτη θέση κατέχουν τα τροχαία ατυχήματα ακολουθούν οι κακώσεις από συμπλοκές οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την άσκηση βίας,, ατυχήματα κατά την άθληση εργατικά και από αγροτικά ατυχήματα, στο σπίτι κ.α.

13 ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Με την αυστηρή (ανατομική) έννοια του όρου, η σπονδυλική στήλη,είναι ένα σύνολο από οστά (κόκκαλα), κάθε ένα από τα οποία ονομάζεται σπόνδυλος.

14 Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ Ο πόνος για τα πλευρά. Ένας πόνος στα πλευρά πέρα από την ενόχληση που μπορεί να προκαλεί μπορεί να υποδηλώνει δηλαδή κάτι πολύ σοβαρό, άρα δεν θα πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.

15 ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ο σκελετός του άνω άκρου αποτελείται από την ωμοπλάτη, την κλείδα, το βραχιόνιο οστό, την κερκίδα, την ωλένη, τα οστά του καρπού, τα μετακάρπια οστά και τις φάλαγγες των δακτύλων.

16 ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ Ο ΣΚΕΛΕΤΌΣ ΤΩΝ ΚΆΤΩ ΆΚΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΔΎΟ ΑΝΏΝΥΜΑ ΟΣΤΆ, ΤΟ ΜΗΡΙΑΊΟ ΟΣΤΌ, ΤΗΝ ΕΠΙΓΟΝΑΤΊΔΑ, ΤΗΝ ΚΝΉΜΗ, ΤΗΝ ΠΕΡΌΝΗ, ΤΑ ΟΣΤΆ ΤΟΥ ΤΑΡΣΟΎ, ΤΑ ΜΕΤΑΤΆΡΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΆΛΑΓΓΕΣ.

17 ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Το μεγαλύτερο οστό του ανθρώπινου σώματος είναι το μηριαίο οστό.

18 ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΊΝΑΙ: ΠΕΛΑΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΕΒΑΣΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΜΠΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΤΣΕΣΕΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΧΤΑΡΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΌΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google