Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

2 1125>Πρώτες μετακινήσεις και στο σημείο αυτό τοποθετείται το τέλος του Μυκηναϊκού πολιτισμού. 1125>Πρώτες μετακινήσεις και στο σημείο αυτό τοποθετείται το τέλος του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Εξαφανίζεται η γραφή και διαλύεται η κρατική οργάνωση. Εξαφανίζεται η γραφή και διαλύεται η κρατική οργάνωση.

3 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ Θουκ. (1.12.3-4): Πρώτη> προήλθε από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι 60 χρόνια μετά την άλωση της Τροίας εισβάλλουν από τη Θεσπρωτία στη Θεσσαλία. Η μετακίνηση των Θεσσαλών προκαλεί τη μετακίνηση των Βοιωτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν πλέον οριστικά την Άρνη και εγκαθίστανται στην περιοχή που πήρε το όνομα ΒΟΙΩΤΙΑ, ενώ αρχικά λεγόταν «Καδμηϊδα» Θουκ. (1.12.3-4): Πρώτη> προήλθε από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι 60 χρόνια μετά την άλωση της Τροίας εισβάλλουν από τη Θεσπρωτία στη Θεσσαλία. Η μετακίνηση των Θεσσαλών προκαλεί τη μετακίνηση των Βοιωτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν πλέον οριστικά την Άρνη και εγκαθίστανται στην περιοχή που πήρε το όνομα ΒΟΙΩΤΙΑ, ενώ αρχικά λεγόταν «Καδμηϊδα»

4 Ένα μέρος όμως του πληθυσμού των Αχαιών που διέμενε στη Βοιωτία ως τότε εξαιτίας της εισβολής, με αρχηγό τον Πενθίλο, γιος του Ορέστη, οδηγείται δια της Βοιωτίας και Θεσσαλίας στη Λέσβο, Τένεδο, Κύμη, Μυτιλήνη και μικρασιατικά παράλια>ΑΙΟΛΙΔΑ (1050- 900) Ένα μέρος όμως του πληθυσμού των Αχαιών που διέμενε στη Βοιωτία ως τότε εξαιτίας της εισβολής, με αρχηγό τον Πενθίλο, γιος του Ορέστη, οδηγείται δια της Βοιωτίας και Θεσσαλίας στη Λέσβο, Τένεδο, Κύμη, Μυτιλήνη και μικρασιατικά παράλια>ΑΙΟΛΙΔΑ (1050- 900)

5

6

7 Δεύτερη>από τους Δωριείς. Ο Θουκυδίδης δεν προσδιορίζει τον αρχικό τόπο εγκατάστασής τους, αλλά ο Ηρόδοτος (1.56.3) αναφέρει ότι την εποχή που βασίλευε ο Δευκαλίων κατοικούσαν στη Φθιώτιδα, την εποχή δε του Δώρου, γιου του Έλληνα, στην Ιστιαιώτιδα, όπως ονομάζεται η περιοχή κάτω από την Όσσα και τον Όλυμπο. Από κει διώχτηκαν από τους Καδμείους και εγκαταστάθηκαν στην Πίνδο, όπου πήραν το όνομα ΜΑΚΕΔΝΟΙ. Από την Πίνδο κινήθηκαν προς τη ΔΩΡΙΔΑ και από εκεί ήρθαν στην Πελοπόννησο. Δεύτερη>από τους Δωριείς. Ο Θουκυδίδης δεν προσδιορίζει τον αρχικό τόπο εγκατάστασής τους, αλλά ο Ηρόδοτος (1.56.3) αναφέρει ότι την εποχή που βασίλευε ο Δευκαλίων κατοικούσαν στη Φθιώτιδα, την εποχή δε του Δώρου, γιου του Έλληνα, στην Ιστιαιώτιδα, όπως ονομάζεται η περιοχή κάτω από την Όσσα και τον Όλυμπο. Από κει διώχτηκαν από τους Καδμείους και εγκαταστάθηκαν στην Πίνδο, όπου πήραν το όνομα ΜΑΚΕΔΝΟΙ. Από την Πίνδο κινήθηκαν προς τη ΔΩΡΙΔΑ και από εκεί ήρθαν στην Πελοπόννησο.

8

9 Γιατί έλαβαν το όνομα ΜΑΚΕΔΝΟΙ; Γιατί έλαβαν το όνομα ΜΑΚΕΔΝΟΙ; -Από τους κατοίκους που ήταν εγκατεστημένοι στην Πίνδο. -Από τους κατοίκους που ήταν εγκατεστημένοι στην Πίνδο. Γιατί έλαβαν το όνομα ΔΩΡΙΕΙΣ; Γιατί έλαβαν το όνομα ΔΩΡΙΕΙΣ; Από το όνομα των κατοίκων που διέμεναν στη Δωρίδα. Από το όνομα των κατοίκων που διέμεναν στη Δωρίδα. Στο τέλος της Μυκηναϊκής εποχής διαμορφώνεται η φυλετική ομάδα των Δωριέων που αποτελείται από τρία στοιχεία: 1. τη φυλετική ομάδα που κατοικούσε στην Κεντρική Στερεά 2. τη φυλετική ομάδα των Μακεδνών και 3. τους κατοίκους της Δωρίδας (ΠΑΜΦΥΛΟΙ, ΔΥΜΑΝΕΣ, ΥΛΛΕΙΣ) Στο τέλος της Μυκηναϊκής εποχής διαμορφώνεται η φυλετική ομάδα των Δωριέων που αποτελείται από τρία στοιχεία: 1. τη φυλετική ομάδα που κατοικούσε στην Κεντρική Στερεά 2. τη φυλετική ομάδα των Μακεδνών και 3. τους κατοίκους της Δωρίδας (ΠΑΜΦΥΛΟΙ, ΔΥΜΑΝΕΣ, ΥΛΛΕΙΣ)

10 Η εξασθένηση της κεντρικής εξουσίας και η αραίωση του πληθυσμού συντελούν στη μετακίνηση φυλών (Δωριείς) από τα ορεινά στα πεδινά. Η εξασθένηση της κεντρικής εξουσίας και η αραίωση του πληθυσμού συντελούν στη μετακίνηση φυλών (Δωριείς) από τα ορεινά στα πεδινά. Η περιπέτεια των μετακινήσεων των ΔΩΡΙΕΩΝ αναπτύσσεται στην παράδοση ως κάθοδος των Ηρακλειδών, δηλάδή επιστροφή των Δωριέων στην Πελοπόννησο! Η περιπέτεια των μετακινήσεων των ΔΩΡΙΕΩΝ αναπτύσσεται στην παράδοση ως κάθοδος των Ηρακλειδών, δηλάδή επιστροφή των Δωριέων στην Πελοπόννησο!

11 Κύριος στόχος της καθόδου των Ηρακλειδών στην Πελοπόννησο αποτελούσε η κατάληψη των άλλοτε ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων. Κύριος στόχος της καθόδου των Ηρακλειδών στην Πελοπόννησο αποτελούσε η κατάληψη των άλλοτε ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων. Πού εγκαθίστανται οι νέοι κάτοικοι; Πού εγκαθίστανται οι νέοι κάτοικοι; -Άργος>Τήμενος>Επίδαυρο, Τροιζήνα, Κλεωνές, Φλιασία, Σικυωνία -Κόρινθος>Αλήτη-Μεσσηνία>Κρεσφόντη-Ήλιδα>Αιτωλοί-Λακωνία>Αριστόδημος

12

13 Οι Δωριείς μεταναστεύουν στα τέλη του 10 ου αι. και στην Ρόδο, Λίνδο, Κάμειρο, Ιαλυσό, Κω, Αλικαρνασσό, αλλά αποικίζεται και Θήρα, Γόρτυνα και Λύκτος. Οι Δωριείς μεταναστεύουν στα τέλη του 10 ου αι. και στην Ρόδο, Λίνδο, Κάμειρο, Ιαλυσό, Κω, Αλικαρνασσό, αλλά αποικίζεται και Θήρα, Γόρτυνα και Λύκτος.

14

15 Τί γίνεται με τους κατοίκους που διέμεναν στην Πελοπόννησο πριν την άφιξη των Δωριέων; Τί γίνεται με τους κατοίκους που διέμεναν στην Πελοπόννησο πριν την άφιξη των Δωριέων; -Θα καταλάβουν την περιοχή της Μ. Ασίας που θα λάβει το όνομα Ιωνία. Εκεί θα εγκατασταθούν και Άβαντες από την Εύβοια, Δρύοπες, Μολοσσοί, Φωκείς, Αρκάδες, Πελασγοί και «  λλα τά  θνεα πολλά» (Ηρόδ.1.146) -Θα καταλάβουν την περιοχή της Μ. Ασίας που θα λάβει το όνομα Ιωνία. Εκεί θα εγκατασταθούν και Άβαντες από την Εύβοια, Δρύοπες, Μολοσσοί, Φωκείς, Αρκάδες, Πελασγοί και «  λλα τά  θνεα πολλά» (Ηρόδ.1.146)

16

17 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Συνθήκες που διαμορφώνονται μετά από τις μετακινήσεις: Συνθήκες που διαμορφώνονται μετά από τις μετακινήσεις: -χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και διακοπή των εξωτερικών σχέσεων. -χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και διακοπή των εξωτερικών σχέσεων. –δεν χτίζονται πια ανάκτορα, εξαφανίζεται η μνημειακή τέχνη (τείχη) –δεν χτίζονται πια ανάκτορα, εξαφανίζεται η μνημειακή τέχνη (τείχη) -αλλάζει και η διακόσμηση των αγγείων που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου πολιτισμού που διαμορφώνεται>όνομα της εποχής>Γεωμετρική -αλλάζει και η διακόσμηση των αγγείων που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου πολιτισμού που διαμορφώνεται>όνομα της εποχής>Γεωμετρική -εισάγεται η χρήση του σιδήρου -εισάγεται η χρήση του σιδήρου

18 Διάβαση στην πολιτική κοινωνία - οι κοινότητες που ιδρύονται αυτήν την περίοδο έχουν φυλετική δομή> επικεφαλής της κάθε κοινότητας είναι ένας αρχηγός που εκλέγεται από την κοινότητα των πολεμιστών. Ο αρχηγός σε καιρό πολέμου ηγείται του στρατού και συγχρόνως έχει θρησκευτικές και δικαστικές εξουσίες. Ανάμεσα σε αυτόν και στη συνέλευση υπάρχει το συμβούλιο. Παραδείγματα αρχηγών> Τήμενος, Αριστόδημος, Κρεσφόντης, Αλήτης κτλ.> Βαθμιαία οι φυλετικοί αρχηγοί εξελίσσονται σε κληρονομικούς βασιλείς, όπως υποδηλώνεται από το ότι βασίλευαν απόγονοι των παραπάνω. - οι κοινότητες που ιδρύονται αυτήν την περίοδο έχουν φυλετική δομή> επικεφαλής της κάθε κοινότητας είναι ένας αρχηγός που εκλέγεται από την κοινότητα των πολεμιστών. Ο αρχηγός σε καιρό πολέμου ηγείται του στρατού και συγχρόνως έχει θρησκευτικές και δικαστικές εξουσίες. Ανάμεσα σε αυτόν και στη συνέλευση υπάρχει το συμβούλιο. Παραδείγματα αρχηγών> Τήμενος, Αριστόδημος, Κρεσφόντης, Αλήτης κτλ.> Βαθμιαία οι φυλετικοί αρχηγοί εξελίσσονται σε κληρονομικούς βασιλείς, όπως υποδηλώνεται από το ότι βασίλευαν απόγονοι των παραπάνω. Ακόμα όμως και όταν το βασιλικό αξίωμα έγινε κληρονομικό, η συνέλευση των πολεμιστών επικύρωνε την ανάρρηση του βασιλέα. Ακόμα όμως και όταν το βασιλικό αξίωμα έγινε κληρονομικό, η συνέλευση των πολεμιστών επικύρωνε την ανάρρηση του βασιλέα.

19 Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (πολιτ. 1285b 4-5) οι βασιλείς αναδείχθηκαν με τη θέληση των υπηκόων τους και το αξίωμά τους έγινε κληρονομικό διότι οι προκάτοχοί τους ευεργέτησαν το λαό. Οι γενάρχες δηλαδή αυτών των βασιλέων είχαν λάβει το αξίωμα επειδή είχαν ευεργετήσει το λαό. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (πολιτ. 1285b 4-5) οι βασιλείς αναδείχθηκαν με τη θέληση των υπηκόων τους και το αξίωμά τους έγινε κληρονομικό διότι οι προκάτοχοί τους ευεργέτησαν το λαό. Οι γενάρχες δηλαδή αυτών των βασιλέων είχαν λάβει το αξίωμα επειδή είχαν ευεργετήσει το λαό. Οι βασιλείς αυτής της εποχής δεν ζουν σε ανάκτορα. Τα προνόμια και οι εξουσίες τους είναι παρόμοια με των φυλετικών αρχηγών. Οι βασιλείς αυτής της εποχής δεν ζουν σε ανάκτορα. Τα προνόμια και οι εξουσίες τους είναι παρόμοια με των φυλετικών αρχηγών.

20 Ο βασιλέας περιβάλλεται από ένα συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από αρχηγούς ισχυρών γενών (βασιλείς), είναι και αυτοί γνώστες των θεμίστων που αποτελούσαν αρχές του άγραφου δικαίου. Ο βασιλέας περιβάλλεται από ένα συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από αρχηγούς ισχυρών γενών (βασιλείς), είναι και αυτοί γνώστες των θεμίστων που αποτελούσαν αρχές του άγραφου δικαίου. Αυτό το συμβούλιο βαθμιαία θα περιορίσει τις εξουσίες του βασιλιά. Αυτό το συμβούλιο βαθμιαία θα περιορίσει τις εξουσίες του βασιλιά. Όταν επρόκειτο να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις συγκαλείτο η συνέλευση των πολεμιστών, η αγορά. Με την ίδια λέξη δηλώνεται και ο τόπος συνάθροισης. Σκοπός αυτών των ανακοινώσεων δεν ήταν η επιδίωξη έγκρισης της απόφασης, αλλά η πληροφόρηση και η διάγνωση των εντυπώσεων που προκλήθηκε από αυτήν. Όταν επρόκειτο να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις συγκαλείτο η συνέλευση των πολεμιστών, η αγορά. Με την ίδια λέξη δηλώνεται και ο τόπος συνάθροισης. Σκοπός αυτών των ανακοινώσεων δεν ήταν η επιδίωξη έγκρισης της απόφασης, αλλά η πληροφόρηση και η διάγνωση των εντυπώσεων που προκλήθηκε από αυτήν.

21 Οι κοινότητες αυτές ήταν αρχικά οικονομικά ανεξέλικτες>με την εγκατάστασή τους όμως στα πρώην μυκηναϊκά κέντρα, θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η εύφορη γη και από το καθεστώς του γένους (κοινοκτημοσύνη) θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη της οικογενειακής ιδιοκτησίας. Οι κοινότητες αυτές ήταν αρχικά οικονομικά ανεξέλικτες>με την εγκατάστασή τους όμως στα πρώην μυκηναϊκά κέντρα, θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η εύφορη γη και από το καθεστώς του γένους (κοινοκτημοσύνη) θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη της οικογενειακής ιδιοκτησίας. Ο πόλεμος συμβάλλει, ώστε εκείνοι που ηγούνται να συσσωρεύσουν υλικά αγαθά> Τάξη των ευγενών Ο πόλεμος συμβάλλει, ώστε εκείνοι που ηγούνται να συσσωρεύσουν υλικά αγαθά> Τάξη των ευγενών

22 Σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέοι κάτοικοι (π.χ Δωριείς) υποχρεώνουν τους παλιούς κατοίκους στην καλλιέργεια της γης και την απόδοση ενός τμήματος από τα εισοδήματα στην κυρίαρχη τάξη, δηλαδή στους νέους κατοίκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέοι κάτοικοι (π.χ Δωριείς) υποχρεώνουν τους παλιούς κατοίκους στην καλλιέργεια της γης και την απόδοση ενός τμήματος από τα εισοδήματα στην κυρίαρχη τάξη, δηλαδή στους νέους κατοίκους. Παραδείγματα> Θεσσαλία (πενέσται), Άργος (γυμν  ται), Σπάρτη (ε  λωτες), Σικυώνα (κορυνηφόροι ή κατωνακοφόροι), στην Κρήτη (μνωϊται) Παραδείγματα> Θεσσαλία (πενέσται), Άργος (γυμν  ται), Σπάρτη (ε  λωτες), Σικυώνα (κορυνηφόροι ή κατωνακοφόροι), στην Κρήτη (μνωϊται) Υπάρχει όμως και μία άλλη ομάδα από τους παλιούς κατοίκους που αφέθηκε ελεύθερη να καλλιεργεί τα κτήματά της (περίοικοι) που δεν απέκτησαν όμως πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχει όμως και μία άλλη ομάδα από τους παλιούς κατοίκους που αφέθηκε ελεύθερη να καλλιεργεί τα κτήματά της (περίοικοι) που δεν απέκτησαν όμως πολιτικά δικαιώματα.

23 Ο βασιλιάς και οι ευγενείς αποκτούν πλούτο από τα μεγάλα μερίδια λαφύρων, από τα τεμένη (παραχωρήσεις καλλιεργήσιμων εδαφών)>> δημιουργούν πλεόνασμα Ο βασιλιάς και οι ευγενείς αποκτούν πλούτο από τα μεγάλα μερίδια λαφύρων, από τα τεμένη (παραχωρήσεις καλλιεργήσιμων εδαφών)>> δημιουργούν πλεόνασμα Τί γίνεται με εκείνους που έχουν μικρούς κλήρους γης που δεν αποφέρουν πλεόνασμα, συσσώρευση δηλαδή πλούτου; Τί γίνεται με εκείνους που έχουν μικρούς κλήρους γης που δεν αποφέρουν πλεόνασμα, συσσώρευση δηλαδή πλούτου; Ζουν πολύ φτωχικά και μάλιστα με τη διαδικασία του κληρονομικού κατακερματισμού του πατρικού κλήρου μένουν ακτήμονες. Ζουν πολύ φτωχικά και μάλιστα με τη διαδικασία του κληρονομικού κατακερματισμού του πατρικού κλήρου μένουν ακτήμονες. Οι ακτήμονες για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους γίνονται μισθωτοί εργάτες, θήτες. Οι ακτήμονες για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους γίνονται μισθωτοί εργάτες, θήτες.

24 Την πλειοψηφία των εργαζομένων στη γη αποτελούν οι δούλοι, τους οποίους αποκτούσαν συνήθως από τους πολέμους και από την πειρατεία. Την πλειοψηφία των εργαζομένων στη γη αποτελούν οι δούλοι, τους οποίους αποκτούσαν συνήθως από τους πολέμους και από την πειρατεία. Τεχνίτες (χαλκουργοί, σκυτοτόμοι, κεραμείς, τέκτονες> δημιουργοί, οι οποίοι εργάζονται συνήθως σε μόνιμα εργαστήρια και δέχονται παραγγελίες από όλους. Τεχνίτες (χαλκουργοί, σκυτοτόμοι, κεραμείς, τέκτονες> δημιουργοί, οι οποίοι εργάζονται συνήθως σε μόνιμα εργαστήρια και δέχονται παραγγελίες από όλους.

25 Απαρχές εμπορικής δραστηριότητας τοποθετείται γύρω στο 800. Επαφές με Αλ Μίνα, Ετρουρία, Πιθηκούσες Απαρχές εμπορικής δραστηριότητας τοποθετείται γύρω στο 800. Επαφές με Αλ Μίνα, Ετρουρία, Πιθηκούσες Η ζήτηση μετάλλων που παρατηρείται από ελληνικά εργαστήρια του 8 ου αι. δείχνει ότι ορισμένες κοινωνίες συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για την προμήθειά τους και ότι τα προϊόντα που παράγονταν από χαλκό, ορείχαλκο, σίδηρο ή χρυσό είχαν ζήτηση. Αποδεικνύεται από τα προϊόντα μεταλλοτεχνίας που έχουν βρεθεί σε τάφους καθώς και στην Ολυμπία και τους Δελφούς> χάλκινοι τρίποδες, ενώτια, τμήματα περιδέραιων, μακρόστενες χρυσές ταινίες, πόρπες και περόνες. Η ζήτηση μετάλλων που παρατηρείται από ελληνικά εργαστήρια του 8 ου αι. δείχνει ότι ορισμένες κοινωνίες συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για την προμήθειά τους και ότι τα προϊόντα που παράγονταν από χαλκό, ορείχαλκο, σίδηρο ή χρυσό είχαν ζήτηση. Αποδεικνύεται από τα προϊόντα μεταλλοτεχνίας που έχουν βρεθεί σε τάφους καθώς και στην Ολυμπία και τους Δελφούς> χάλκινοι τρίποδες, ενώτια, τμήματα περιδέραιων, μακρόστενες χρυσές ταινίες, πόρπες και περόνες.

26 Ο μετασχηματισμός της φυλετικής κοινωνίας σε πολιτική συνδέεται με την άνοδο της αριστοκρατίας και τη βαθμίαια πτώση της βασιλείας. Ο μετασχηματισμός της φυλετικής κοινωνίας σε πολιτική συνδέεται με την άνοδο της αριστοκρατίας και τη βαθμίαια πτώση της βασιλείας. Ο Αριστοτέλης (πολιτ.1310b 31-34) αναφέρει ότι το βασιλικό πολίτευμα υφίσταται «κατ’αξίαν», που στηρίζεται ή στην αρετή (φυσικές και ψυχικές ικανότητες) του βασιλέα και του γένους του ή στην ευεργεσία προς το λαό. Ο Αριστοτέλης (πολιτ.1310b 31-34) αναφέρει ότι το βασιλικό πολίτευμα υφίσταται «κατ’αξίαν», που στηρίζεται ή στην αρετή (φυσικές και ψυχικές ικανότητες) του βασιλέα και του γένους του ή στην ευεργεσία προς το λαό.

27 Αιτία της εξασθένησης του θεσμού>η ανάδειξη πολλών ομοίων «πρός  ρετήν», οι οποίοι έπαψαν να ανέχονται το βασιλικό θεσμό. (//η ανικανότητα πολλών βασιλέων από τη στιγμή που ο θεσμός γίνεται κληρονομικός) Αιτία της εξασθένησης του θεσμού>η ανάδειξη πολλών ομοίων «πρός  ρετήν», οι οποίοι έπαψαν να ανέχονται το βασιλικό θεσμό. (//η ανικανότητα πολλών βασιλέων από τη στιγμή που ο θεσμός γίνεται κληρονομικός) Με την άνοδο της αριστοκρατίας η ισόβιος βασιλεία αποβαίνει αρχή άνιση και συχνά οι ευγενείς στασιάζουν επιζητούντες την ισότητα (Αριστ. Πολιτ. 1301b 27-30) Με την άνοδο της αριστοκρατίας η ισόβιος βασιλεία αποβαίνει αρχή άνιση και συχνά οι ευγενείς στασιάζουν επιζητούντες την ισότητα (Αριστ. Πολιτ. 1301b 27-30) Πώς αντιδράει η βασιλεία; Πώς αντιδράει η βασιλεία; α. Με υπερσυγκέντρωση εξουσιών πέρα από τις παραδεδομένες>Ήπειρος, Μακεδονία α. Με υπερσυγκέντρωση εξουσιών πέρα από τις παραδεδομένες>Ήπειρος, Μακεδονία β. Με μετριασμό της δύναμής της>Σπάρτη (2 βασιλείς, οι οποίοι διατηρούν την αρχιστρατηγία και την τέλεση των θυσιών αλλά χάνουν την αυτοτέλεια στον τομέα λήψης των αποφάσεων) β. Με μετριασμό της δύναμής της>Σπάρτη (2 βασιλείς, οι οποίοι διατηρούν την αρχιστρατηγία και την τέλεση των θυσιών αλλά χάνουν την αυτοτέλεια στον τομέα λήψης των αποφάσεων)

28 Στις περισσότερες πόλεις η κληρονομική βασιλεία καταργείται και την εξουσία καταλαμβάνει η αριστοκρατία, η τάξη δηλαδή των ευγενών. Ό τίτλος βασιλέας διατηρείται ως αξίωμα προσιτό στους ευγενείς (π.χ στην Αθήνα άρχων βασιλεύς επιφορτισμένος με θρησκευτικά καθήκοντα, στα Μέγαρα ο ανώτατος άρχων που εκλέγεται ετήσια) Στις περισσότερες πόλεις η κληρονομική βασιλεία καταργείται και την εξουσία καταλαμβάνει η αριστοκρατία, η τάξη δηλαδή των ευγενών. Ό τίτλος βασιλέας διατηρείται ως αξίωμα προσιτό στους ευγενείς (π.χ στην Αθήνα άρχων βασιλεύς επιφορτισμένος με θρησκευτικά καθήκοντα, στα Μέγαρα ο ανώτατος άρχων που εκλέγεται ετήσια) Ιδιότητες ευγενών Ιδιότητες ευγενών -αντλούν τη δύναμή τους από την προνομιακή τους καταγωγή που ανάγεται σε θεούς ή ήρωες -αντλούν τη δύναμή τους από την προνομιακή τους καταγωγή που ανάγεται σε θεούς ή ήρωες -είναι γνώστες των θεμίστων, θεματοφύλακες των ιερών παραδόσεων, οι αναγνωρισμένοι ερμηνευτές του θρησκευτικού και αστικού κώδικα -είναι γνώστες των θεμίστων, θεματοφύλακες των ιερών παραδόσεων, οι αναγνωρισμένοι ερμηνευτές του θρησκευτικού και αστικού κώδικα

29 -κανόνες συμπεριφοράς: εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία στην άσκηση του σώματος και του πνεύματος, ώστε να αποκτήσουν κλέος και να διακριθούν ως πολίτες. Εκτροφή και συντήρηση αλόγων>υπεροχή στη μάχη και εξασφάλιση κοινωνικής θέσης Εκτροφή και συντήρηση αλόγων>υπεροχή στη μάχη και εξασφάλιση κοινωνικής θέσης Επίθετα που τους αποδίδονται>  σθλός,  ριστος,  γαθός Επίθετα που τους αποδίδονται>  σθλός,  ριστος,  γαθός Από την πολεμική τους υπεροχή προέρχεται και η υλική τους δύναμη που τους επιτρέπει να περιφρονούν την εργασία στους αγρούς (;) και να ασχολούνται με την πολιτική και την εκγύμναση του σώματος Από την πολεμική τους υπεροχή προέρχεται και η υλική τους δύναμη που τους επιτρέπει να περιφρονούν την εργασία στους αγρούς (;) και να ασχολούνται με την πολιτική και την εκγύμναση του σώματος

30 Τί γίνεται με την κατάργηση της βασιλείας και την άνοδο των ευγενών; Τί γίνεται με την κατάργηση της βασιλείας και την άνοδο των ευγενών; -προκαλείται δυσαρέσκεια από: την αυθαιρεσία κατά την απονομή δικαιοσύνης>οι δικαστές δικάζουν με βάση το φυσικό δίκαιο (άγραφο)που στο παρελθόν απέβλεπε στη διατήρηση της συνοχής του γένους. Η διαμόρφωση του θεσμού της ατομικής ιδιοκτησίας που έχει προκαλέσει κοινωνικές διαφοροποιήσεις απαιτεί νέες εξελίξεις και στον τομέα της δικαιοσύνης> διεκδίκηση για γραπτό δίκαιο (Ησίοδος, Έργα, στ.39, 221, 264, 285) Η διαμόρφωση του θεσμού της ατομικής ιδιοκτησίας που έχει προκαλέσει κοινωνικές διαφοροποιήσεις απαιτεί νέες εξελίξεις και στον τομέα της δικαιοσύνης> διεκδίκηση για γραπτό δίκαιο (Ησίοδος, Έργα, στ.39, 221, 264, 285)

31 Ποιοί άλλοι είναι δυσαρεστημένοι; Ποιοί άλλοι είναι δυσαρεστημένοι; -μερίδα των ευγενών που έχουν μείνει εκτός εξουσίας>Εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους και συμμετέχουν στην ίδρυση αποικίας>έλλειψη γης εξαιτίας του κατακερματισμού του κλήρου και της αύξησης του πληθυσμού>> -μερίδα των ευγενών που έχουν μείνει εκτός εξουσίας>Εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους και συμμετέχουν στην ίδρυση αποικίας>έλλειψη γης εξαιτίας του κατακερματισμού του κλήρου και της αύξησης του πληθυσμού>> ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 8 ου αι. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 8 ου αι. α. στη Δύση, β. στο Βόρειο Αιγαίο, γ. στον Ελλήσποντο και την Προποντίδα, δ. στον Εύξεινο Πόντο, ε. στη Βόρειο Αφρική α. στη Δύση, β. στο Βόρειο Αιγαίο, γ. στον Ελλήσποντο και την Προποντίδα, δ. στον Εύξεινο Πόντο, ε. στη Βόρειο Αφρική


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google