Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοτικό σχολείο Δραπανιά 2o Mαθητικό συνέδριο 4 ης Περιφέρειας Χανίων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοτικό σχολείο Δραπανιά 2o Mαθητικό συνέδριο 4 ης Περιφέρειας Χανίων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοτικό σχολείο Δραπανιά 2o Mαθητικό συνέδριο 4 ης Περιφέρειας Χανίων

2 Η σύνδεση του λαϊκού παραμυθιού με τους θρύλους και την τοπική ιστορία

3 Λέξεις κλειδιά-τομείς εργασίας -Θρύλος -Παραμύθι -Τοπική ιστορία

4 Θρύλοι-Παραδόσεις Αφήγηση από ανθρώπινες ενέργειες που συχνά έχουν παραποιηθεί από τη λαϊκή φαντασία. αρχικά σήμαινε τον θόρυβο πολλών φωνών, ομιλιών και στη συνέχεια το γεγονός για το οποίο μιλούν όλοι.

5 Θρύλοι-Παραδόσεις αναπτύχθηκαν με την προφορική παράδοση. φανταστικές διηγήσεις που πλάθει ο λαός με βάση τις δοξασίες για ορισμένους τόπους και όντα, και που τις πιστεύει για αληθινές.

6 Θρύλοι-Παραδόσεις Αληθινά και φανταστικά στοιχεία. Αντιδιαστέλλεται με το μύθο. Άμεση σύνδεση με την τοπική ιστορία,τα φυσικά πρόσωπα και τις τοποθεσίες μιας περιοχής

7 Μύθος Είναι προϊόν φαντασίας, κάτι που δε θεωρείται αληθινό. Ιστορία της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών φαινομένων.

8 Μύθος ο κεντρικός πυρήνας του αποτελείται από τρεις βασικές αλήθειες: 1. Ερμηνεία του ανεξήγητου. 2. Έχει διδακτικό χαρακτήρα. 3. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνική δημιουργία.

9 Μύθος Σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις εποχές, και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις οι μύθοι των ανθρώπων υπήρξαν η ζωντανή έμπνευση για όλες τις δραστηριότητες του νου.

10 Παραμύθι φανταστική προφορική διήγηση Διαφέρει από το μύθο, γιατί αυτός είναι μια αλληγορική διήγηση. Διαφέρει και από το θρύλο καθώς αυτός αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή πρόσωπο, ή τόπο, και ο λαός τον πιστεύει ως αληθινό.

11 Παραμύθι Συγκινεί Ψυχαγωγεί Εξάπτει την φαντασία μέσω απίστευτων γεγονότων και πραγμάτων. Ταξιδεύει τον ακροατή-αναγνώστη στον κόσμο του ονείρου και του υπερφυσικού

12 Ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε!  Συλλέξαμε τοπικούς θρύλους της περιοχής μας  Αναλύσαμε και διαχωρίσαμε τα πραγματικά τους στοιχεία από τα φανταστικά.  Μελετήσαμε το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα στα οποία εντάσσονται και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα όπου πρωτοστάτησαν.

13 Ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε! Διαβάσαμε και ακούσαμε αφηγήσεις από λαϊκά παραμύθια της χώρας μας και αναλύσαμε τη λογοτεχνική τεχνοτροπία τους. Επιλέξαμε έναν από τους θρύλους που μας έκανε περισσότερη εντύπωση. Με αφόρμηση το θρύλο αυτό δημιουργήσαμε το δικό μας παραμύθι.

14 Ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε! Έγινε εικονογράφηση του παραμυθιού Δημιουργία κούκλας (κουκλοθέατρου) με τους ήρωες του παραμυθιού. Θεατρική δραματοποίηση με τις κούκλες στα πλαίσια της τάξης. Όλα τα βήματα ήταν βασισμένα στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τη διαθεματική προσέγγιση μάθησης.

15 Τοπικοί θρύλοι που συλλέξαμε  Τα 12 αρχοντόπουλα του βυζαντίου στην Κρήτη.  Οι Ψαρομίλιγγοι και το σπήλαιο της Αγ.Σοφιάς Κατσοματάδω.  Οι τελευταίοι Κρήτες υπερασπιστές της Κων/πολης οι μελωδίες του συρτού και η εικόνα της Αγ.Σοφιάς.  Το κρυμμένο μυστικό στο στοιχειωμένο βουνό της Μαλαθύρου (Μεσοκουβάρα)  Η χρυσή κλωσσού και το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό (Βίλλα Τρεβιζάν) στο Δραπανιά

16 Ο θρύλος που επιλέξαμε ¨ Στη σκιά που κάνει η καμινάδα της βίλλας Τρεβιζάν βρίσκεται θαμμένη μια χρυσή κλωσσού με 12 χρυσά αυγά. Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να τη βρει γιατί η σκιά μετακινείται συνεχώς ανάλογα με την κατεύθυνση του ήλιου…¨

17 Ανάλυση πραγματικών& φανταστικών στοιχειών Πραγματικά στοιχεία: Το Ενετικό αρχοντικό (Βίλλα Τρεβιζάν ) που βρίσκεται στο Δραπανιά Κισάμου. Φανταστικά στοιχεία: Η χρυσή κλωσσού με τα 12 αυγά.

18 Βίλλα Τρεβιζάν Βρίσκεται στο Κόκκινο Μετόχι της επαρχίας Κισσάμου, στη θέση Τρεβιζανά. Είναι μια διώροφη κατοικία όπου το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και ο επάνω όροφος ως κατοικία. Επάνω από την πόρτα της εισόδου είναι χαραγμένο το οικόσημο του οίκου Trevisan και η βίλα αποτελεί το καλύτερο μοντέλο εξοχικής κατοικίας του 1500.

19 Βίλλα Τρεβιζάν

20

21

22 Η δημιουργία του δικού μας παραμυθιού Στηρίζεται στο θρύλο με τη χρυσή κλωσσού και τη Βίλλα Τρεβιζάν. Ιστορικό πλαίσιο Ενετοκρατία στην Κρήτη(1211- 1669) Αναφορά σε ιστορικά γεγονότα (Επανάσταση Γ.Κανδανολέοντα 1527) Γνωριμία και εξέταση του Ενετικού κτίσματος


Κατέβασμα ppt "Δημοτικό σχολείο Δραπανιά 2o Mαθητικό συνέδριο 4 ης Περιφέρειας Χανίων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google