Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΟΙ ΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΠΑΘΕΣ ΦΥΤΟ - ΞΕΝΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΟΙ ΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΠΑΘΕΣ ΦΥΤΟ - ΞΕΝΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΟΙ ΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΠΑΘΕΣ ΦΥΤΟ - ΞΕΝΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΤΟΥ ΞΕΝΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΙΟΣΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ.

3  ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΙΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΑ Ή ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΙΚΟΙ Ή ΜΥΚΗΤΕΣ.  Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΙΟΥΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΖΩΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕ ΑΦΙΔΕΣ.

4 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΦΙΔΑ  Myzus persicae Sulzer (Heteroptera: Aphididae)

5 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΦΙΔΑ  Εύρος Ξενιστών Το εύρος ξενιστών του είδους Μ. persicae είναι πολύ μεγάλο : πατάτα, ζαχαρότευτλο, πολλά καλλωπιστικά και λαχανοκομικά είδη.  Εμφάνιση Η πράσινη αφίδα είναι διαδεδομένη και στα θερμοκήπια και στον αγρό. Οι άμεσες ζημιές στα φυτά είναι συνήθως ελάχιστης σημασίας αλλά αυτό το είδος είναι φορέας σχεδόν 200 ιών των φυτών. Οι άπτερες αφίδες Μ. persicae είναι περίπου 2 χιλ. μακριές, πράσινες αλλά και κίτρινες προς κόκκινες. Η φτερωτή μορφή είναι κάπως μακρύτερη (3 χιλ.) εν μέρει μαύρη και με μαύρα στίγματα στην πίσω πλευρά.

6  Βιολογικός κύκλος της αφίδας Το είδος Μ. persicae διαχειμάζει συνήθως ως αυγό στο χειμερινό ξενιστή (ροδακινιά) αλλά είναι επίσης δυνατό να διαχειμάζει στα θερμοκήπια ως ακμαίο. Από τα αυγά εκκολάπτεται η άπτερη μορφή. Μετά από μερικές γενιές στον χειμερινό ξενιστή γεννιέται η φτερωτή μορφή η οποία κινείται προς τους θερινούς ξενιστές (πατάτα, ζαχαρότευτλο, λαχανικά, καλλωπιστικά κ.λπ.).

7 Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η αφίδα αναπαράγεται παρθενογενετικά. Στο τέλος του καλοκαιριού κινείται προς τους χειμερινούς ξενιστές και μετά από το ζευγάρωμα με τα αρσενικά τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους επάνω στο χειμερινό ξενιστή.

8 ΑΦΙΔΟΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟΙ ΙΟΙ  ΟΙ ΑΦΙΔΟΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟΙ ΙΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗ - ΕΜΜΟΝΟΥΣ, ΗΜΙ - ΕΜΜΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΟΥΣ.  ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΦΟΡΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΙΔΑ - ΦΟΡΕΑ.

9  ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΜΗ - ΕΜΜΟΝΟΥΣ ΙΟΥΣ  ΣΤΟΥΣ ΜΗ - ΕΜΜΟΝΟΥΣ ΙΟΥΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΝΥΓΜΑΤΑ MIK ΡΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΠΟ

10 ΙΟΙ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ  AMV (Alfalfa mosaic virus)Alfalfa mosaic virus  CMV (Cucumber mosaic virus)Cucumber mosaic virus  BCMNV (Bean common mosaic necrosis virus)Bean common mosaic necrosis virus  BCMV (Bean common mosaic virus)Bean common mosaic virus

11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΙΔΟΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 1.ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΟ ΣΤΙΛΕΤΟ ( ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΛΑΦΡΥ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ). 2.ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΠΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΥΒΛΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΝΕΛΟΥ ( ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΠΙΝΕΛΟΥ ΥΓΡΑΙΝΕΤΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΩΝ ). 3.ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΥΒΛΙΟ ΜΕ ΜΟΥΣΕΛΙΝΑ.

12 5.ΟΙ ΑΦΙΔΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ 3 ΩΡΕΣ ( ΤΑ ΤΡΥΒΛΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΙΕΡΟ ΜΕΡΟΣ). 6.ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ. 7.ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΦΥΤΟΔΕΙΚΤΕΣ. 8.ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΑΦΙΔΕΣ( ΠΑΡΑΜΟΝΗ 4-6 ΩΡΕΣ) 9.ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΔΕΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟΥ. 10.ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ.

13 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ  15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΩΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΟΥ.

14 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΩΝ

15

16

17

18

19 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΚΑΙ ΑΚΑΡΕΟΚΤΟΝΟ. ΣΠΟΡΑ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  http://greekforests.blogspot.gr/2012/08/blog- post_25.html#more http://greekforests.blogspot.gr/2012/08/blog- post_25.html#more  http://www.agro-help.com/2010/05/blog-post_20.html  ΚΕΙΜΕΝΑ  ΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ (Ν. ΚΑΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΑΣΟΣ 2000)


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΟΙ ΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΠΑΘΕΣ ΦΥΤΟ - ΞΕΝΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google