Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Το δέρμα, ο υποδόριος ιστός και ο μυϊκός ιστός αποτελούν τα μαλακά μόρια του σώματος. Οι κακώσεις των μαλακών μορίων διακρίνονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Το δέρμα, ο υποδόριος ιστός και ο μυϊκός ιστός αποτελούν τα μαλακά μόρια του σώματος. Οι κακώσεις των μαλακών μορίων διακρίνονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Το δέρμα, ο υποδόριος ιστός και ο μυϊκός ιστός αποτελούν τα μαλακά μόρια του σώματος. Οι κακώσεις των μαλακών μορίων διακρίνονται σε κλειστές (θλάσεις) και ανοιχτές (τραύματα).

2

3 Χαρακτηρίζονται από ένα ιστορικό κάκωσης και τοπικά πόνο, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, θερμότητα και εκχύμωση (μελάνιασμα). Χαρακτηρίζονται από ένα ιστορικό κάκωσης και τοπικά πόνο, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, θερμότητα και εκχύμωση (μελάνιασμα). Πρώτες βοήθειες: Πρώτες βοήθειες: Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα για 10 λεπτά. Προσοχή, ο πάγος να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, γιατί προκαλεί εγκαύματα (τυλίγουμε τον πάγο με γάζα ή απαλό πανί). Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα για 10 λεπτά. Προσοχή, ο πάγος να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, γιατί προκαλεί εγκαύματα (τυλίγουμε τον πάγο με γάζα ή απαλό πανί). Επιδέστε με ελαστικό επίδεσμο. (θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο) Επιδέστε με ελαστικό επίδεσμο. (θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο) Ανυψώστε το τραυματισμένο μέλος. Ανυψώστε το τραυματισμένο μέλος. Βγάλτε ακτινογραφία εάν χρειαστεί. Βγάλτε ακτινογραφία εάν χρειαστεί. ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ (ΘΛΑΣΕΙΣ)

4 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ (ΤΡΑΥΜΑΤΑ) Τύποι Τραυμάτων: Τύποι Τραυμάτων:

5 Πρώτες βοήθειες: 1. Έλεγχος της αιμορραγίας: εφαρμογή πίεσης πάνω στο τραύμα και ανύψωση του μέλους 1. Έλεγχος της αιμορραγίας: εφαρμογή πίεσης πάνω στο τραύμα και ανύψωση του μέλους 2. Προφύλαξη από περαιτέρω μόλυνση: όλα τα τραύματα πρέπει να θεωρούνται μολυσμένα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο της μόλυνσης: 2. Προφύλαξη από περαιτέρω μόλυνση: όλα τα τραύματα πρέπει να θεωρούνται μολυσμένα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο της μόλυνσης: Πλύνετε καλά τα χέρια σας ή φορέστε γάντια. Πλύνετε καλά τα χέρια σας ή φορέστε γάντια. Αν το τραύμα είναι βρώμικο καθαρίστε το, βάζοντάς το κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν το τραύμα είναι βρώμικο καθαρίστε το, βάζοντάς το κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό μαλακό πανί. Στεγνώστε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό μαλακό πανί. Καθαρίστε το τραύμα και το δέρμα γύρω του με αντισηπτικό. Καθαρίστε το τραύμα και το δέρμα γύρω του με αντισηπτικό. Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα ή αυτοκόλλητο επίδεσμο. Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα ή αυτοκόλλητο επίδεσμο. Αν το άτομο δεν έχει εμβολιαστεί με αντιτετανικό εμβόλιο, πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει αντιτετανικό ορό και εμβόλιο. Αν το άτομο δεν έχει εμβολιαστεί με αντιτετανικό εμβόλιο, πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει αντιτετανικό ορό και εμβόλιο. 3. Ακινητοποίηση της τραυματισμένης περιοχής. 3. Ακινητοποίηση της τραυματισμένης περιοχής.

6 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ Είναι η μερική ή πλήρης ρήξη των συνδέσμων μιας άρθρωσης, η οποία δεν ακολουθείται από μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών. Είναι η μερική ή πλήρης ρήξη των συνδέσμων μιας άρθρωσης, η οποία δεν ακολουθείται από μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών. Συμπτώματα: χαρακτηρίζονται από πόνο και ευαισθησία της περιοχής, οίδημα, εκχύμωση (αιμάτωμα) και δυσκινησία. Επιδεινώνονται με την κίνηση. Συμπτώματα: χαρακτηρίζονται από πόνο και ευαισθησία της περιοχής, οίδημα, εκχύμωση (αιμάτωμα) και δυσκινησία. Επιδεινώνονται με την κίνηση. Πρώτες βοήθειες: Πρώτες βοήθειες: Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα (πάγο τυλιγμένο σε πανί ή κομπρέσες με παγωμένο νερό) Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα (πάγο τυλιγμένο σε πανί ή κομπρέσες με παγωμένο νερό) Περιδέστε την άρθρωση με ελαστικό επίδεσμο για να την ακινητοποιήσετε. Περιδέστε την άρθρωση με ελαστικό επίδεσμο για να την ακινητοποιήσετε. Τοποθετήστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Τοποθετήστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Δώστε παυσίπονο. Δώστε παυσίπονο. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο για ακτινολογικό έλεγχο. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο για ακτινολογικό έλεγχο.

7 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ συνοδεύεται από μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών, όταν κάποια ισχυρή δύναμη ενεργεί άμεσα ή έμμεσα στην άρθρωση. συνοδεύεται από μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών, όταν κάποια ισχυρή δύναμη ενεργεί άμεσα ή έμμεσα στην άρθρωση. Συμπτώματα: Παραμόρφωση, δυνατός - αφόρητος πόνος με την κίνηση, έλλειψη κινητικότητας, όχι απαραίτητα οίδημα και εκχύμωση. Συμπτώματα: Παραμόρφωση, δυνατός - αφόρητος πόνος με την κίνηση, έλλειψη κινητικότητας, όχι απαραίτητα οίδημα και εκχύμωση. Πρώτες Βοήθειες: Πρώτες Βοήθειες: Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στην άρθρωση για 10- 15 λεπτά. Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στην άρθρωση για 10- 15 λεπτά. Ακινητοποιήστε την άρθρωση χρησιμοποιώντας κάποιο πρόχειρο νάρθηκα. Ακινητοποιήστε την άρθρωση χρησιμοποιώντας κάποιο πρόχειρο νάρθηκα. Τοποθετήστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Τοποθετήστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο για ανάταξη. Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο για ανάταξη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η ανάταξη από μη ειδικό ιατρό (γίνεται μόνο από ορθοπεδικό) ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η ανάταξη από μη ειδικό ιατρό (γίνεται μόνο από ορθοπεδικό)

8 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Είδη καταγμάτων: Είδη καταγμάτων: 1. Κλειστά, όταν δεν υπάρχει ανοιχτό τραύμα και διακρίνονται σε: 1. Κλειστά, όταν δεν υπάρχει ανοιχτό τραύμα και διακρίνονται σε: Ρωγμώδη Ρωγμώδη Τέλεια, απλά Τέλεια, απλά Συντριπτικά Συντριπτικά 2. Ανοιχτά ή επιπεπλεγμένα, όταν το οστικό άκρο διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος και προκαλεί βλάβη μαλακών μορίων. 2. Ανοιχτά ή επιπεπλεγμένα, όταν το οστικό άκρο διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος και προκαλεί βλάβη μαλακών μορίων. Συμπτώματα: Πόνος πολύ δυνατός, οίδημα και εκχύμωση (πρήζεται και μαυρίζει), παραμόρφωση και βράχυνση μέλους, Συμπτώματα: Πόνος πολύ δυνατός, οίδημα και εκχύμωση (πρήζεται και μαυρίζει), παραμόρφωση και βράχυνση μέλους, αδυναμία κίνησης, παράδοξη κίνηση, κριγμός στην ψηλάφηση. αδυναμία κίνησης, παράδοξη κίνηση, κριγμός στην ψηλάφηση. Τέλειο, απλό Τέλειο, απλό Συντριπτικό Συντριπτικό Ρωγμώδες Τέλειο, απλό Συντριπτικό Ανοιχτό

9 Πρώτες βοήθειες σε κλειστό κάταγμα: Ακινητοποιήστε πλήρως το μέλος. Ακινητοποιήστε πλήρως το μέλος. Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα. Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα. Ενθαρρύνετε το θύμα. Ενθαρρύνετε το θύμα. Ακινητοποιήστε την περιοχή με τοποθέτηση νάρθηκα. Ακινητοποιήστε την περιοχή με τοποθέτηση νάρθηκα. Ανυψώστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Ανυψώστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. Καλέστε ασθενοφόρο για τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Καλέστε ασθενοφόρο για τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

10 Πρώτες Βοήθειες σε ανοιχτό κάταγμα: Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα και ασκήστε πίεση για να ελέγξετε την αιμορραγία. ΜΗΝ πιέζετε κατευθείαν πάνω σε οστικό άκρο που προέχει. Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα και ασκήστε πίεση για να ελέγξετε την αιμορραγία. ΜΗΝ πιέζετε κατευθείαν πάνω σε οστικό άκρο που προέχει. Χωρίς να αγγίξετε το τραύμα με τα δάχτυλά σας, τοποθετήστε καθαρά επιθέματα επάνω και γύρω από τη γάζα. Χωρίς να αγγίξετε το τραύμα με τα δάχτυλά σας, τοποθετήστε καθαρά επιθέματα επάνω και γύρω από τη γάζα. Τοποθετήστε επίδεσμο γύρω από τη γάζα και τα επιθέματα, για να σταθεροποιηθούν. Τοποθετήστε επίδεσμο γύρω από τη γάζα και τα επιθέματα, για να σταθεροποιηθούν. Ακινητοποιήστε το μέλος όπως στα κλειστά κατάγματα. Ακινητοποιήστε το μέλος όπως στα κλειστά κατάγματα. Θεραπεύστε το θύμα για σοκ. Θεραπεύστε το θύμα για σοκ. Ελέγχετε την κυκλοφορία (σφυγμό) περιφερειακά του επιδέσμου κάθε 10 λεπτά. Ελέγχετε την κυκλοφορία (σφυγμό) περιφερειακά του επιδέσμου κάθε 10 λεπτά.

11 ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΡΑΝΙΟΥ Κάθε τραυματισμός ή κάταγμα του κρανίου μπορεί να συνοδεύεται από κάκωση του εγκεφάλου. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θεωρούνται σοβαρές, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κανένα σημείο τραυματισμού. Κάθε τραυματισμός ή κάταγμα του κρανίου μπορεί να συνοδεύεται από κάκωση του εγκεφάλου. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θεωρούνται σοβαρές, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κανένα σημείο τραυματισμού. Κατάγματα κρανίου χωρίς συμπτώματα πέραν του πόνου πρέπει να παρακολουθούνται για αρκετές ημέρες, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα. Κατάγματα κρανίου χωρίς συμπτώματα πέραν του πόνου πρέπει να παρακολουθούνται για αρκετές ημέρες, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα. Σοβαρά είναι τα κατάγματα της βάσης του κρανίου που συνοδεύονται από εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή αιμορραγικού υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά. Σοβαρά είναι τα κατάγματα της βάσης του κρανίου που συνοδεύονται από εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή αιμορραγικού υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά.

12 εμφανής κάκωση- τραύμα στο κεφάλι, έντονος πονοκέφαλος, εκροή εγκεφαλονωτιαίου ή αιμορραγικού υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά, έμετοι, διαταραχές συνείδησης μέχρι και κώμα, ανισοκορία, στίγματα αίματος στα μάτια, διαταραχές σφυγμού, επιπόλαιη αναπνοή, σπασμοί ή παραλύσεις, διαταραχές του λόγου. εμφανής κάκωση- τραύμα στο κεφάλι, έντονος πονοκέφαλος, εκροή εγκεφαλονωτιαίου ή αιμορραγικού υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά, έμετοι, διαταραχές συνείδησης μέχρι και κώμα, ανισοκορία, στίγματα αίματος στα μάτια, διαταραχές σφυγμού, επιπόλαιη αναπνοή, σπασμοί ή παραλύσεις, διαταραχές του λόγου. Πρώτες βοήθειες: Πρώτες βοήθειες: Ακινητοποιήστε το κεφάλι του θύματος με τις παλάμες σας (υποπτευθείτε πιθανή κάκωση αυχένα). Ζητήστε από κάποιον να τοποθετήσει ρούχα στις δύο πλευρές του αυχένα ή κατασκευάστε και τοποθετήστε πρόχειρο κολάρο. Ακινητοποιήστε το κεφάλι του θύματος με τις παλάμες σας (υποπτευθείτε πιθανή κάκωση αυχένα). Ζητήστε από κάποιον να τοποθετήσει ρούχα στις δύο πλευρές του αυχένα ή κατασκευάστε και τοποθετήστε πρόχειρο κολάρο. Ελέγξτε εάν έχει αισθήσεις, ρωτώντας τον «είσαι καλά;» Ελέγξτε εάν έχει αισθήσεις, ρωτώντας τον «είσαι καλά;» Πιθανά συμπτώματα:

13 Εάν ΔΕΝ έχει αισθήσεις (δεν αντιδρά σε ερεθίσματα): Καλέστε ασθενοφόρο. Καλέστε ασθενοφόρο. Ανοίξτε τον αεραγωγό του θύματος Ανοίξτε τον αεραγωγό του θύματος Ελέγξτε την αναπνοή και την κυκλοφορία: εάν ΔΕΝ αναπνέει, κάντε ΚΑΡΠΑ. Ελέγξτε την αναπνοή και την κυκλοφορία: εάν ΔΕΝ αναπνέει, κάντε ΚΑΡΠΑ. Σκεπάστε το θύμα. Σκεπάστε το θύμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην εμποδίζετε την εκροή αίματος ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μην επιχειρήσετε εσείς να μεταφέρετε το θύμα. Για τη σωστή μεταφορά χρειάζονται εκπαιδευμένα άτομα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην εμποδίζετε την εκροή αίματος ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μην επιχειρήσετε εσείς να μεταφέρετε το θύμα. Για τη σωστή μεταφορά χρειάζονται εκπαιδευμένα άτομα.

14 Εάν έχει αισθήσεις: Ρωτήστε το θύμα και αξιολογήστε την κατάσταση. Ρωτήστε το θύμα και αξιολογήστε την κατάσταση. Κρατήστε το ζεστό - Ενθαρρύνετέ το. Κρατήστε το ζεστό - Ενθαρρύνετέ το. Ελέγξτε το επίπεδο συνείδησης κάθε 10 λεπτά. (Ο πάσχων απαντά στις ερωτήσεις; Απαντά μόνο σε άμεσες ερωτήσεις; Απαντά με ασάφεια;. Δεν απαντά σε ερωτήσεις, αλλά υπακούει σε κινητικές εντολές; Αντιδρά μόνο στον πόνο; Δεν αντιδρά καθόλου;) Ελέγξτε το επίπεδο συνείδησης κάθε 10 λεπτά. (Ο πάσχων απαντά στις ερωτήσεις; Απαντά μόνο σε άμεσες ερωτήσεις; Απαντά με ασάφεια;. Δεν απαντά σε ερωτήσεις, αλλά υπακούει σε κινητικές εντολές; Αντιδρά μόνο στον πόνο; Δεν αντιδρά καθόλου;)

15

16 ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΔΙΑΣΕΙΣΗ Είναι μια κατάσταση διάχυτης, παροδικής εγκεφαλικής βλάβης. Περιγράφεται σαν τράνταγμα του μυαλού. Είναι μια κατάσταση διάχυτης, παροδικής εγκεφαλικής βλάβης. Περιγράφεται σαν τράνταγμα του μυαλού. Συμπτώματα: Σύντομη απώλεια συνείδησης, με επιπόλαιη αναπνοή, ωχρό πρόσωπο, δέρμα κρύο και κολλώδες, σφυγμό γρήγορο και αδύνατο. Κατά την ανάνηψη μπορεί να υπάρχει ζάλη, ναυτία ή έμετος και αστάθεια βάδισης. Όταν ξαναβρεί τις αισθήσεις του, το θύμα έχει αμνησία των γεγονότων πριν ή μετά το ατύχημα και υπνηλία. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η απώλεια συνείδησης επιμένει πιθανότατα έχει δημιουργηθεί εγκεφαλικό αιμάτωμα. Συμπτώματα: Σύντομη απώλεια συνείδησης, με επιπόλαιη αναπνοή, ωχρό πρόσωπο, δέρμα κρύο και κολλώδες, σφυγμό γρήγορο και αδύνατο. Κατά την ανάνηψη μπορεί να υπάρχει ζάλη, ναυτία ή έμετος και αστάθεια βάδισης. Όταν ξαναβρεί τις αισθήσεις του, το θύμα έχει αμνησία των γεγονότων πριν ή μετά το ατύχημα και υπνηλία. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η απώλεια συνείδησης επιμένει πιθανότατα έχει δημιουργηθεί εγκεφαλικό αιμάτωμα.

17 Πρώτες Βοήθειες: Ακινητοποιήστε το θύμα. Ακινητοποιήστε το θύμα. Εάν έχει τις αισθήσεις του: Εάν έχει τις αισθήσεις του: Ελέγχετε το επίπεδο ανταπόκρισης κάθε 10- 15 λεπτά, τις πρώτες 3 ώρες. Στο διάστημα αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθεί. Ελέγχετε το επίπεδο ανταπόκρισης κάθε 10- 15 λεπτά, τις πρώτες 3 ώρες. Στο διάστημα αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθεί. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Εάν είναι αναίσθητο: Εάν είναι αναίσθητο: Ακινητοποιήστε το κεφάλι του θύματος. Ακινητοποιήστε το κεφάλι του θύματος. Ανοίξτε τον αεραγωγό με την τεχνική της ώθησης της κάτω γνάθου. Ανοίξτε τον αεραγωγό με την τεχνική της ώθησης της κάτω γνάθου. Καλέστε το 166. Καλέστε το 166. Διατηρήστε το θύμα ζεστό. Διατηρήστε το θύμα ζεστό. Ελέγχετε αναπνοή και σφυγμό κάθε 10 λεπτά. Ελέγχετε αναπνοή και σφυγμό κάθε 10 λεπτά.

18 ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Συμπτώματα: Πολύ έντονος πόνος, πιθανή εξωτερική παραμόρφωση. Αν το κάταγμα συνοδεύεται από βλάβη του νωτιαίου μυελού: κατάργηση της αισθητικότητας και της κινητικότητας (παραπληγία- τετραπληγία) κάτω από τη θέση της βλάβης, ή μη φυσιολογική αίσθηση (κάψιμο, μούδιασμα), πιθανή ακράτεια. Συμπτώματα: Πολύ έντονος πόνος, πιθανή εξωτερική παραμόρφωση. Αν το κάταγμα συνοδεύεται από βλάβη του νωτιαίου μυελού: κατάργηση της αισθητικότητας και της κινητικότητας (παραπληγία- τετραπληγία) κάτω από τη θέση της βλάβης, ή μη φυσιολογική αίσθηση (κάψιμο, μούδιασμα), πιθανή ακράτεια. Πρώτες Βοήθειες: Πρώτες Βοήθειες: ΑΥΣΤΗΡΗ ακινησία κεφαλιού και σώματος. ΑΥΣΤΗΡΗ ακινησία κεφαλιού και σώματος. Κλήση ασθενοφόρου. Κλήση ασθενοφόρου.

19 ΕΓΚΑΥΜΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από καυτό ή εξαιρετικά κρύο σώμα, από διαβρωτικές ουσίες (χημικό έγκαυμα) και από ακτινοβολία (π.χ ηλιακό έγκαυμα). Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα. Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από καυτό ή εξαιρετικά κρύο σώμα, από διαβρωτικές ουσίες (χημικό έγκαυμα) και από ακτινοβολία (π.χ ηλιακό έγκαυμα). Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα. Η βαρύτητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Η βαρύτητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Το βαθμό, δηλαδή το πόσο βαθύ είναι το έγκαυμα. Το βαθμό, δηλαδή το πόσο βαθύ είναι το έγκαυμα. Την έκταση, δηλαδή τι επιφάνεια του σώματος καταλαμβάνει το έγκαυμα. Την έκταση, δηλαδή τι επιφάνεια του σώματος καταλαμβάνει το έγκαυμα. Την εντόπιση: πιο σοβαρά είναι τα εγκαύματα στο πρόσωπο, στο περίνεο και τα άκρα των χεριών και των ποδιών. Την εντόπιση: πιο σοβαρά είναι τα εγκαύματα στο πρόσωπο, στο περίνεο και τα άκρα των χεριών και των ποδιών. Την ηλικία: παιδιά κάτω των 2 χρόνων και ενήλικες άνω των 60 χρόνων κινδυνεύουν περισσότερο. Την ηλικία: παιδιά κάτω των 2 χρόνων και ενήλικες άνω των 60 χρόνων κινδυνεύουν περισσότερο. Την συνύπαρξη άλλων παθήσεων ή κακώσεων. Την συνύπαρξη άλλων παθήσεων ή κακώσεων. Την ύπαρξη εισπνευστικών εγκαυμάτων. Την ύπαρξη εισπνευστικών εγκαυμάτων.

20 ΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ Το σώμα του ενήλικα χωρίζεται σε ανατομικές περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 9%, και/ή κλάσματα ή πολλαπλάσσια του 9% Το σώμα του ενήλικα χωρίζεται σε ανατομικές περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 9%, και/ή κλάσματα ή πολλαπλάσσια του 9%

21 Ο κανόνας των Εννέα

22 Ο κανόνας των 9 Χρησιμοποιείται για: Χρησιμοποιείται για: Εκτίμηση βαρύτητας εγκαύματος Εκτίμηση βαρύτητας εγκαύματος Καθοδήγηση αντικάστασης υγρών Καθοδήγηση αντικάστασης υγρών

23 ΒΑΘΟΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

24

25

26 Πρώτες Βοήθειες: Αφαιρέστε όσα ρούχα δεν έχουν κολλήσει, δαχτυλίδια και κοσμήματα. Αφαιρέστε όσα ρούχα δεν έχουν κολλήσει, δαχτυλίδια και κοσμήματα. Δροσίστε γρήγορα το καμένο μέρος με κρύο νερό ή βρεγμένες κομπρέσες, (όχι πάγο) και για 10’. Δροσίστε γρήγορα το καμένο μέρος με κρύο νερό ή βρεγμένες κομπρέσες, (όχι πάγο) και για 10’. Στεγνώστε με καθαρό πανί και καλύψτε με γάζα. Σε εκτεταμένο έγκαυμα, σκεπάζετε με γάζες ή σεντόνι και μεταφέρετε το θύμα στο νοσοκομείο. Στεγνώστε με καθαρό πανί και καλύψτε με γάζα. Σε εκτεταμένο έγκαυμα, σκεπάζετε με γάζες ή σεντόνι και μεταφέρετε το θύμα στο νοσοκομείο. Αν υπάρχουν φυσαλίδες, ΜΗΝ τις τρυπάτε. Αν κάποια είναι έτοιμη να σπάσει, τρυπήστε στη βάση της με αποστειρωμένη βελόνα. Αν υπάρχουν φυσαλίδες, ΜΗΝ τις τρυπάτε. Αν κάποια είναι έτοιμη να σπάσει, τρυπήστε στη βάση της με αποστειρωμένη βελόνα. Αν υπάρχει ανοιχτή φυσαλίδα βάλτε αντισηπτικό, μια βαζελινούχο γάζα και μια αποστειρωμένη γάζα. Αν υπάρχει ανοιχτή φυσαλίδα βάλτε αντισηπτικό, μια βαζελινούχο γάζα και μια αποστειρωμένη γάζα.

27 Γενικές Οδηγίες: Δύο εγκαυματικές επιφάνειες δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους. Δύο εγκαυματικές επιφάνειες δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους. Δεν πιέζουμε την καμένη περιοχή, δεν αφαιρούμε το καμένο δέρμα. Δεν πιέζουμε την καμένη περιοχή, δεν αφαιρούμε το καμένο δέρμα. Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο, οδοντόκρεμα ή άλλα γιατροσόφια. Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο, οδοντόκρεμα ή άλλα γιατροσόφια. Σε έγκαυμα από ηλεκτρισμό, σε χημικό έγκαυμα, σε 3ου βαθμού έγκαυμα ή 2ου βαθμού εκτεταμένο, σε έγκαυμα προσώπου ή περινέου ΠΑΝΤΑ ζητάμε ιατρική βοήθεια. Σε έγκαυμα από ηλεκτρισμό, σε χημικό έγκαυμα, σε 3ου βαθμού έγκαυμα ή 2ου βαθμού εκτεταμένο, σε έγκαυμα προσώπου ή περινέου ΠΑΝΤΑ ζητάμε ιατρική βοήθεια.

28 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ ΗΛΙΑΣΗ ΗΛΙΑΣΗ Πρόκειται για διαταραχή που παρατηρείται σε άτομα που εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο. Πρόκειται για διαταραχή που παρατηρείται σε άτομα που εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο. Συμπτώματα: Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, έμετοι, ζεστό- ερυθρό- ξηρό δέρμα, υπερπυρεξία, απώλεια αισθήσεων, σπασμοί. Συμπτώματα: Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, έμετοι, ζεστό- ερυθρό- ξηρό δέρμα, υπερπυρεξία, απώλεια αισθήσεων, σπασμοί. Πρώτες Βοήθειες: Πρώτες Βοήθειες: Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε σκιερό μέρος και τοποθετήστε τον σε ημικαθιστή θέση. Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε σκιερό μέρος και τοποθετήστε τον σε ημικαθιστή θέση. Αφαιρέστε τα ρούχα του. Αφαιρέστε τα ρούχα του. Τοποθετήστε υγρές –κρύες κομπρέσες στο κεφάλι, το μέτωπο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή για να τον δροσίσετε. Αν έχει τις αισθήσεις του δώστε του να πιεί δροσερό νερό. Τοποθετήστε υγρές –κρύες κομπρέσες στο κεφάλι, το μέτωπο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή για να τον δροσίσετε. Αν έχει τις αισθήσεις του δώστε του να πιεί δροσερό νερό.

29 ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

30


Κατέβασμα ppt "ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Το δέρμα, ο υποδόριος ιστός και ο μυϊκός ιστός αποτελούν τα μαλακά μόρια του σώματος. Οι κακώσεις των μαλακών μορίων διακρίνονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google