Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρακτική άσκηση φοιτητών : Μίχου Θωμάς Παπαδέλας Αναστάσιος Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρακτική άσκηση φοιτητών : Μίχου Θωμάς Παπαδέλας Αναστάσιος Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρακτική άσκηση φοιτητών : Μίχου Θωμάς Παπαδέλας Αναστάσιος Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών

2 Αντικείμενο πρακτικής: Εξετάστηκε η παρακάτω υπόθεση: Σχετίζεται το μήκος των κυττάρων του υποκοτυλίου αρτιβλάστων Cucurbita pepo με το μέγεθος του πυρήνα τους;

3 Το πείραμα μας περιελάμβανε τα εξής στάδια: Α) Βλάστηση σπερμάτων Cucurbita pepo σε τρυβλία Β) Συλλογή των υποκοτυλιων των φυτών και προσήλωση τους Γ) Χρώση των πυρήνων και των κυτταρικών τοιχωμάτων και φωτογράφιση τους. Δ) Ανάλυση των εικόνων σε Η/Υ και μέτρηση εμβαδού των πυρήνων και μηκών των κυττάρων με το πρόγραμμα ανάλυσης ImageJ E)Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων και εύρεση συσχέτισης

4 Α) Ανάπτυξη φυτών Cucurbita Pepo σε τρυβλια Βλάστηση απολυμασμένων σπερμάτων Cucurbita pepo σε αποστειρωμένα τρυβλία και με απιονισμένο νερό για την αποφυγή μολύνσεων. Οι οποιοσδήποτε χειρισμοί τους γινόταν κάτω από ασηπτικές συνθήκες.

5 Β) Συλλογή των υποκοτυλίων των φυτών και προσήλωση τους Συλλέχθηκαν τα υποκοτύλια και προσηλώθηκαν σε διάλυμα 4% παραφορμαλδευδης-0,5% γλουταραλδευδης σε σωλήνες Falcon. Κατόπιν αφαιρέθηκε ο αέρας από τους σωλήνες ώστε να γίνει καταβύθιση των υποκοτυλιων και καλύτερη προσήλωση των ιστών τους.

6 Για την χρώση των πυρήνων επιλέχθηκε μετά από δοκιμές διαφορετικών χρωστικών διάλυμα ιωδίου-ιωδιούχου καλίου. Οι περισσότερες χρωστικές όπως η methylene blue χρωμάτιζαν το κυτόπλασμα στο σύνολό του με συνέπεια να δυσκολεύεται η λήψη φωτογραφιών με καθαρά περιγράμματα των πυρήνων. Γ) Χρώση των πυρήνων των κυττάρων

7 Δ) Μελέτη τους στο μικροσκόπιο και φωτογράφιση τους Από τα προσηλωμένα υποκοτύλια πάρθηκαν λεπτές επιμήκεις τομές και χρωματίσθηκαν με ιωδιούχο κάλιο. Ακολούθησε η φωτογράφηση των καλύτερων περιοχών των τομών.

8 Δ) Ανάλυση των εικόνων σε Η/Υ και μέτρηση εμβαδών και μηκών με το πρόγραμμα ανάλυσης ImageJ Με το ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης εικόνων ImageJ μετρήθηκε το μήκος των κυττάρων και το εμβαδόν του πυρήνα τους.

9 E) Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων και εύρεση συσχέτισης Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ του μήκους των κυττάρων και της επιφάνειας του πυρήνα. Ο γραμμικός συντελεστής συσχέτισης που υπολογίστηκε με το πρόγραμμα Sigmaplot ήταν 0,7707 με ν=176. Τα αποτελέσματα αυτά θεωρήθηκαν ενθαρρυντικά, ωστόσο για την απόδειξη αυτής της υπόθεσης χρειάζεται βαθύτερη έρευνα η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρακτικής άσκησης. Διάγραμμα διασποράς επιφάνειας πυρήνα- μήκος κυττάρου.


Κατέβασμα ppt "Πρακτική άσκηση φοιτητών : Μίχου Θωμάς Παπαδέλας Αναστάσιος Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google