Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ

2 Η ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αυτή που κάνει τη διαφορά μεταξύ ποίου ατόμου αρρωσταίνει και ποίου όχι. Τα άτομα στα οποία το ανοσοποιητικό βρίσκεται κάτω του «φυσιολογικού», έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Η ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αυτή που κάνει τη διαφορά μεταξύ ποίου ατόμου αρρωσταίνει και ποίου όχι. Τα άτομα στα οποία το ανοσοποιητικό βρίσκεται κάτω του «φυσιολογικού», έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Είναι αλήθεια άραγε ότι οι Τσιγγάνοι δεν παθαίνουν τίποτα γιατί ‘φτιάχνουν αντισώματα’? ( απάντηση : φυσικά και παθαίνουν και μάλιστα πολύ περισσότερες και σοβαρές ασθένειες από τους υπόλοιπους ! Άλλωστε δεν βλέπουμε και πολλούς μεγάλης ηλικίας …) Είναι αλήθεια άραγε ότι οι Τσιγγάνοι δεν παθαίνουν τίποτα γιατί ‘φτιάχνουν αντισώματα’? ( απάντηση : φυσικά και παθαίνουν και μάλιστα πολύ περισσότερες και σοβαρές ασθένειες από τους υπόλοιπους ! Άλλωστε δεν βλέπουμε και πολλούς μεγάλης ηλικίας …)

3 Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε το ανοσοποιητικό μας σε επιθυμητά επίπεδα, ή να το ενισχύσουμε έτσι για να μας προστατεύει καλύτερα ?

4 Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η (κακή) ΧΡΗΣΗ φθείρει ( λοιμώξεις, πυρετοί, ανθυγιεινή ζωή κουράζουν και γηράσκουν )

5 Τα συστήματα άμυνας του οργανισμού Α’ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΧΥΜΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Στηρίζεται στα Αντισώματα, τα οποία : ξεχωρίζουν τον ίδιο τον οργανισμό από τους εισβολείς ( μικρόβια παράσιτα ιούς κ.λ.π. ). ξεχωρίζουν τον ίδιο τον οργανισμό από τους εισβολείς ( μικρόβια παράσιτα ιούς κ.λ.π. ). λειτουργούν ως κομμάτι του ανοσοποιητικού για να καταστρέψουν ξένα ή αφύσικα κύτταρα. λειτουργούν ως κομμάτι του ανοσοποιητικού για να καταστρέψουν ξένα ή αφύσικα κύτταρα. Συμμετέχουν στον τρόπο αντιμετώπισης κοινών ασθενειών όπως το κρύωμα και η γρίπη, αλλά και έχουν και προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες όπως καρκίνος και καρδιαγγειακά. Συμμετέχουν στον τρόπο αντιμετώπισης κοινών ασθενειών όπως το κρύωμα και η γρίπη, αλλά και έχουν και προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες όπως καρκίνος και καρδιαγγειακά.

6 Τα συστήματα άμυνας του οργανισμού Β’ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Στηρίζεται στα Λευκά Kύτταρα που : συνεργάζονται για τη φαγοκύτωση* των εισβολέων συνεργάζονται για τη φαγοκύτωση* των εισβολέων βοηθούν στη δημιουργία μνήμης έναντι παλαιών λοιμώξεων βοηθούν στη δημιουργία μνήμης έναντι παλαιών λοιμώξεων * Δείτε το βίντεο : http://www.encyclopedia.com/video/fpOxgAU5fFQ-neutrophil-phagocytosis.aspx * Δείτε το βίντεο : http://www.encyclopedia.com/video/fpOxgAU5fFQ-neutrophil-phagocytosis.aspxhttp://www.encyclopedia.com/video/fpOxgAU5fFQ-neutrophil-phagocytosis.aspx

7 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες Κάθε κομμάτι του σώματος, Επομένως και το ανοσοποιητικό, λειτουργεί καλύτερα όταν το προστατεύουμε από περιβαντολογικές επιβαρύνσεις και ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής. Θυμηθείτε, η κακή χρήση φθείρει!

8 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 1. Μείωση άγχους Οι στρεσογόνες ουσίες, όταν εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες από το σώμα ( αδρεναλίνη, κορτιζόλη, τεστοστερόνη ) έχουν αρνητική επίδραση στο να μείνουμε υγιείς, γιατί προκαλούν ανοσοκαταστολή. Οι στρεσογόνες ουσίες, όταν εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες από το σώμα ( αδρεναλίνη, κορτιζόλη, τεστοστερόνη ) έχουν αρνητική επίδραση στο να μείνουμε υγιείς, γιατί προκαλούν ανοσοκαταστολή. Το κοινωνικό στρες ή απομόνωση, αποδεδειγμένα φθείρουν το ανοσοποιητικό. Σε κοινωνίες που υπέφεραν από μεγάλες φυσικές καταστροφές ή οικονομική κρίση, για μεγάλο διάστημα οι άνθρωποι παρουσίαζαν σημαντική αύξηση σε ποικιλία ασθενειών, λόγω απορυθμισμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Το κοινωνικό στρες ή απομόνωση, αποδεδειγμένα φθείρουν το ανοσοποιητικό. Σε κοινωνίες που υπέφεραν από μεγάλες φυσικές καταστροφές ή οικονομική κρίση, για μεγάλο διάστημα οι άνθρωποι παρουσίαζαν σημαντική αύξηση σε ποικιλία ασθενειών, λόγω απορυθμισμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

9 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 2. Τσιγάρο, Ύπνος, Έρωτας, Κοινωνικότητα, Γυμναστική Προτείνονται τα εξής : Κόψτε το τσιγάρο ή περιορίστε το στο ελάχιστο Κόψτε το τσιγάρο ή περιορίστε το στο ελάχιστο Φροντίστε να απολαμβάνετε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου, εναλλακτικά ‘χουζούρι’ Φροντίστε να απολαμβάνετε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου, εναλλακτικά ‘χουζούρι’ «Ανοσο-σεξική» θεραπεία: προάγει φυσικά οπιοειδή πεπτίδια «Ανοσο-σεξική» θεραπεία: προάγει φυσικά οπιοειδή πεπτίδια Ένα χάδι αγάπης / κοινωνική υποστήριξη, ιδιαίτερα εάν αυτή εμπεριέχει φυσική επαφή ( εναγκαλισμούς, χειραψίες ) Ένα χάδι αγάπης / κοινωνική υποστήριξη, ιδιαίτερα εάν αυτή εμπεριέχει φυσική επαφή ( εναγκαλισμούς, χειραψίες ) Σε περίπτωση απουσίας κοινωνικής υποστήριξης : Σε περίπτωση απουσίας κοινωνικής υποστήριξης : - περιορισμένη χρήση αλκοόλ ( 1-2 ποτήρια κρασί μειώνει 50% πιθανότητα κρυώματος ) - ενασχόληση με ζώα / κήπο / δημιουργική εργασία Ελεγχόμενη άσκηση ( 30-45άλεπτο περπάτημα ) 3-5 φορές την εβδομάδα. Προσοχή : Η υπερ-άθληση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Ελεγχόμενη άσκηση ( 30-45άλεπτο περπάτημα ) 3-5 φορές την εβδομάδα. Προσοχή : Η υπερ-άθληση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

10 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 3. Κοτόσουπα, μανιτάρια, πράσινο τσάι, προβιοτικά Η κοτόσουπα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό με επιπλέον θεραπευτικές ικανότητες σε περιπτώσεις ασθένειας. ( η μαγική συνταγή των γιαγιάδων μας ) Η κοτόσουπα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό με επιπλέον θεραπευτικές ικανότητες σε περιπτώσεις ασθένειας. ( η μαγική συνταγή των γιαγιάδων μας ) Οι κινέζοι χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια μανιτάρια από ποικιλίες Reichi, Maitake, Shitake. Προτείνεται 2 κούπες / ημέρα Οι κινέζοι χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια μανιτάρια από ποικιλίες Reichi, Maitake, Shitake. Προτείνεται 2 κούπες / ημέρα Πράσινο τσάι 1-2 κούπες την ημέρα προστατεύουν το ανοσοποιητικό Πράσινο τσάι 1-2 κούπες την ημέρα προστατεύουν το ανοσοποιητικό Κεφίρ / ζωντανά γιαούρτια προστατεύουν από μυκητιάσεις, και όχι μόνο Κεφίρ / ζωντανά γιαούρτια προστατεύουν από μυκητιάσεις, και όχι μόνο Διαιτολόγιο Διαιτολόγιο χαμηλό σε κόκκινο κρέας – αλλά όχι και αποχή από αυτό χαμηλό σε κόκκινο κρέας – αλλά όχι και αποχή από αυτό πλούσιο σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά (κυρίως μπρόκολο-κουνουπίδι – καρότα – λάχανα ). πλούσιο σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά (κυρίως μπρόκολο-κουνουπίδι – καρότα – λάχανα ).

11 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 4. Μουσική / Διασκεδάστε με γέλιο Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική για 30 λεπτά / ημέρα. Η μουσική επιδρά στην παραγωγή πρόσθετων αντισωμάτων, ακόμα και μετά την παύση της, δίνωντας μία καλή τόνωση στο ανοποιητικό. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική για 30 λεπτά / ημέρα. Η μουσική επιδρά στην παραγωγή πρόσθετων αντισωμάτων, ακόμα και μετά την παύση της, δίνωντας μία καλή τόνωση στο ανοποιητικό. Τραγουδήστε, χορέψτε και γελάστε, αυξάνουν τα λευκά σας κύτταρα και έχετε ποιο αποτελεσματική προστασία έναντι λοιμώξεων Τραγουδήστε, χορέψτε και γελάστε, αυξάνουν τα λευκά σας κύτταρα και έχετε ποιο αποτελεσματική προστασία έναντι λοιμώξεων

12 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 5. Υγιεινή Εάν περιορίσουμε τον αριθμό των παθογόνων που εισέρχονται στο σώμα, τότε : Εάν περιορίσουμε τον αριθμό των παθογόνων που εισέρχονται στο σώμα, τότε : - το ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει την πλήρη προσοχή του στο να μας προστατέψει αποτελεσματικά από παθογόνους εισβολείς - το χρησιμοποιούμε και το φθείρουμε - γερνάμε λιγότερο

13 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 5.α. Υγιεινή Σύνοψη των κανόνων υγιεινής αποτελούν τα εξής : Πλύσιμο των χεριών με μικροβιοστατικά σαπούνια μόνο. Πλύσιμο των χεριών με μικροβιοστατικά σαπούνια μόνο. Χρησιμοποιείστε τα ειδικά αντισηπτικά gel σε περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση σε νιπτήρα Χρησιμοποιείστε τα ειδικά αντισηπτικά gel σε περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση σε νιπτήρα Το πλύσιμο χεριών επιβάλλεται : Το πλύσιμο χεριών επιβάλλεται : πριν το μαγείρεμα και το φαγητό πριν το μαγείρεμα και το φαγητό μετά από τουαλέτα, χειραψίες, επαφή με χαρτονομίσματα μετά από τουαλέτα, χειραψίες, επαφή με χαρτονομίσματα Σε δημόσιους χώρους μετά από επαφή με πόμολα / τηλεχειριστήρια / πληκτρολόγια / διακόπτες ασανσέρ-ρεύματος Σε δημόσιους χώρους μετά από επαφή με πόμολα / τηλεχειριστήρια / πληκτρολόγια / διακόπτες ασανσέρ-ρεύματος Καλό ψήσιμο σε κρέατα – ψάρια ( προσοχή το sushi μπορεί να κρύβει παράσιτα πολύ επικίνδυνα ) Καλό ψήσιμο σε κρέατα – ψάρια ( προσοχή το sushi μπορεί να κρύβει παράσιτα πολύ επικίνδυνα ) Εξαιρετική προσοχή στον καθαρισμό της κουζίνας (πάγκοι κοπής, σφουγγαράκια). Πλύνετε τους πάγκους παρασκευής τροφίμων με σαπούνι-νερό και αφήστε να στεγνώσουν χωρίς σκούπισμα με πετσέτα Εξαιρετική προσοχή στον καθαρισμό της κουζίνας (πάγκοι κοπής, σφουγγαράκια). Πλύνετε τους πάγκους παρασκευής τροφίμων με σαπούνι-νερό και αφήστε να στεγνώσουν χωρίς σκούπισμα με πετσέτα

14 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 5.β. Υγιεινή Μην ακουμπάτε μάτια, μύτη, στόμα, είναι επικίνδυνες πύλες μικροβίων Μην πιάνετε το φαγητό αφότου πιάσετε άλλα αντικείμενα. Μην ακουμπάτε μάτια, μύτη, στόμα, είναι επικίνδυνες πύλες μικροβίων Μην πιάνετε το φαγητό αφότου πιάσετε άλλα αντικείμενα. Κρατείστε το μαγειρεμένο φαγητό μακριά από το νωπό Κρατείστε το μαγειρεμένο φαγητό μακριά από το νωπό Πίνετε φιλτραρισμένο νερό (ειδικά από το χλώριο) Πίνετε φιλτραρισμένο νερό (ειδικά από το χλώριο) Πλένετε τα ωμά λαχανικά (καρότα, ντομάτες κλπ) σχολαστικά. Να θυμάστε ότι το ξύδι βοηθά στο να σκοτώσουμε βακτήρια. Πλένετε τα ωμά λαχανικά (καρότα, ντομάτες κλπ) σχολαστικά. Να θυμάστε ότι το ξύδι βοηθά στο να σκοτώσουμε βακτήρια. Αναπνέετε καθαρό αέρα (αερισμός και καθαρισμός των χώρων που ζούμε, στα νοσοκομεία να φοράτε μάσκα ) Αναπνέετε καθαρό αέρα (αερισμός και καθαρισμός των χώρων που ζούμε, στα νοσοκομεία να φοράτε μάσκα ) Προφυλαχθείτε από τσιμπήματα εντόμων, μεταφέρουν ασθένειες Προφυλαχθείτε από τσιμπήματα εντόμων, μεταφέρουν ασθένειες Μην περπατάτε με γυμνά πόδια, μπορεί να τα πληγίασετε ή να κολλήσετε μύκητες Μην περπατάτε με γυμνά πόδια, μπορεί να τα πληγίασετε ή να κολλήσετε μύκητες Φροντίζετε τα δόντια σας κάνοντας χρήση νήματος καθημερινά. Παραμελημένο στόμα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σοβαρή καρδιοπάθεια Φροντίζετε τα δόντια σας κάνοντας χρήση νήματος καθημερινά. Παραμελημένο στόμα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σοβαρή καρδιοπάθεια Ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή όταν έχετε ασθενείς στο σπίτι Ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή όταν έχετε ασθενείς στο σπίτι

15 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 6. Βιταμίνες - συμπληρώματα Βιταμίνη C ( αμφιλεγόμενη η δράση της, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν κάνει τίποτα ) Βιταμίνη C ( αμφιλεγόμενη η δράση της, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν κάνει τίποτα ) Βιταμίνης D δίνει εξαιρετική προστασία από αναπνευστικές λοιμώξεις (κρυώματα & ιώσεις) και έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες Βιταμίνης D δίνει εξαιρετική προστασία από αναπνευστικές λοιμώξεις (κρυώματα & ιώσεις) και έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες

16 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 7. Κρατείστε ζεστά τα πόδια και το στέρνο Όταν κρυώνουν τα πόδια, προκαλείται σπασμός στα αιμοφόρα αγγεία του ανώτερου αναπνευστικού, που ίσως μειώνει την άμυνα του έναντι ιών Όταν κρυώνουν τα πόδια, προκαλείται σπασμός στα αιμοφόρα αγγεία του ανώτερου αναπνευστικού, που ίσως μειώνει την άμυνα του έναντι ιών Φορέστε μπλουζάκι / κασκόλ και κρατείστε το στέρνο σας ζεστό τον χειμώνα. Το καλοκαίρι το μπλουζάκι βοηθά στην απορρόφηση του ιδρώτα και προστατεύει από κρυώματα Φορέστε μπλουζάκι / κασκόλ και κρατείστε το στέρνο σας ζεστό τον χειμώνα. Το καλοκαίρι το μπλουζάκι βοηθά στην απορρόφηση του ιδρώτα και προστατεύει από κρυώματα

17 Αποκτείστε υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες 8. Εμβολιασμοί Προτεινόμενοι εμβολιασμοί για παιδιά και νεαρά άτομα : Ηπατίτιδα Α & B, Διφθερίτιδα, Τέτανος (αναμνηστικό στην 10ετία) Ηπατίτιδα Α & B, Διφθερίτιδα, Τέτανος (αναμνηστικό στην 10ετία) Κοκκύτης, ιλαρά, μαγουλάδες, ερυθρά, ανεμοβλογιά, πολυομυελίτιδα Κοκκύτης, ιλαρά, μαγουλάδες, ερυθρά, ανεμοβλογιά, πολυομυελίτιδα πνευμονία, αιμορροφιλική γρίπη B. πνευμονία, αιμορροφιλική γρίπη B. Σε μεγαλύτερα άτομα προτείνονται εμβολιασμοί σε πνευμονιόκοκκο και γρίπη πνευμονιόκοκκο και γρίπη

18 Τροφές που προστατεύουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό Οι ευεργετικές ουσίες των τροφίμων λειτουργούν κυρίως μέσω των ίδιων των τροφών και όχι τόσο όταν είναι απομονωμένες σε καθαρή μορφή ( σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής ). Οι ευεργετικές ουσίες των τροφίμων λειτουργούν κυρίως μέσω των ίδιων των τροφών και όχι τόσο όταν είναι απομονωμένες σε καθαρή μορφή ( σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής ). Όταν δε καταναλώνουμε πολλές τροφές μαζί, η επίδραση των ωφέλιμων ουσιών τους πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά και αυτό λέγεται ‘Συνέργεια’. Όταν δε καταναλώνουμε πολλές τροφές μαζί, η επίδραση των ωφέλιμων ουσιών τους πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά και αυτό λέγεται ‘Συνέργεια’. Συνολικά, μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και λείες μυϊκές ίνες, είναι η καλύτερη πηγή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνολικά, μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και λείες μυϊκές ίνες, είναι η καλύτερη πηγή για το ανοσοποιητικό σύστημα.

19 Τροφές που προστατεύουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό (λαμβάνονται προληπτικά) 1. Ζωντανό Γιαούρτι / Κεφίρ : περιέχουν ‘καλά’ βακτήρια τα οποία αυξάνουν την ανοσο-αντίδραση και τα λευκά αιμοσφαίρια. Υπερέχει το κεφίρ γιατί τα ωφέλημα βακτήρια που περιέχει κάνουν εποικισμό στο έντερο ( μακροχρόνια προστασία ) ενώ στο γιαούρτι χάνονται 2. Κουρκουμάς : βρίσκεται σε κάθε κίτρινο κάρυ (ουσία κουρκουμίνη) και καταπολεμά κρύωμα – γρίπη με ιδιότητες ρυθμιστικές στο ανοσοποιητικό, και πρόσθετα αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές. 3. Σκόρδο : με ιδιότητες αντιβιοτικές, αντι-ιικές, αντιμυκητιακές. Είναι γενικά ανοσοενισχυτικό, αντικαρκινικό και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. ( Λόγω της πτητικότητας των περισσότερων από τα ωφέλημα συστατικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο και να προστίθεται στο φαγητό ‘ζωντανό’ στο τέλος και όχι μαγειρεμένο ή ξηρό σε σκευάσματα ).

20 Ι Τροφές που προστατεύουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό (λαμβάνονται προληπτικά) 4. Ρίγανη : Προστατεύει από κρύωμα, γρίπη, πυρετό και δυσπεψία. Είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό ( φαινολικά οξέα - φλαβονοειδή) και με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ιδιότητες της ενισχύονται σε σαλάτες (συνέργια) 5. Red Bell Peppers : πηγή καροτένιων, και ιδιαίτερα βιταμίνης C 6. Πράσινο τσάι : με ιδιότητες ισχυρά αντιοξειδωτικές (πολυφαινόλες), ισχυρά αντικαρκινικές (EGCG), και ισχυρά αντι-ιικές ισχυρά αντικαρκινικές (EGCG), και ισχυρά αντι-ιικές 7. Χυμός γλυκοκολοκύθας, καρότου και γλυκοπατάτας : Περιέχουν τα β-καροτένια, με ανοσοενισχυτική δράση σε κρυώματα και γρίπη και πρόσθετα αντικαρκινική Περιέχουν τα β-καροτένια, με ανοσοενισχυτική δράση σε κρυώματα και γρίπη και πρόσθετα αντικαρκινική

21 Τροφές που προστατεύουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό (λαμβάνονται προληπτικά) 8. Ginger : σαν ρόφημα σε κρύωμα ή γρίπη. Με θερμογεννετικές ιδιότητες, βοηθά στην έκκριση ιδρώτα και την αποβολή τοξινών. 9. Μύδια, Ψάρια (Τόνος), Πουλερικά : σημαντικές πηγές ψευδαργύρου που βοηθά τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Συνιστώνται έναντι των κρυωμάτων και της γρίπης. 10. Μπρόκολο, λάχανα, κόκκοι μουστάρδας με ιδιότητες ισχυρά αντιοξειδωτικές ( πηγές βιταμινών A, C, E και β-καροτένιων), ανοσοενισχυτικές (Glucosinolates) και ισχυρά αντικαρκινικές (Sulforaphanes).

22 Τροφές που προστατεύουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό (λαμβάνονται προληπτικά) 11. Πράσινες τροφές (σπανάκι, βρούβα, λάχανο, φύλλα από ραπανάκια) πηγές β καροτένιου και βιταμίνης E 12. Ασπράδι αυγού και βοδινό κρέας : αποτελούν τις καλύτερες πηγές αμινοξέων για το χτίσιμο αντισωμάτων και κυττάρων του ανοσοποιητικού ( Προσοχή : Περιορισμένη κατανάλωση στο κρέας) ( Προσοχή : Περιορισμένη κατανάλωση στο κρέας) 13. Μανιτάρια : με έντονα ανοσοενισχυτική δράση

23 Εάν τελικά αρρωστήσετε : Ζεστή σούπα, τσάι (6-8κούπες), ζεστό γεύμα. Η ζέστη προάγει την παραγωγή σιέλου και βλέννης Ζεστή σούπα, τσάι (6-8κούπες), ζεστό γεύμα. Η ζέστη προάγει την παραγωγή σιέλου και βλέννης Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Η ζεστή υγρασία εισέρχεται από τις βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη και βοηθά στον καθαρισμό της Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Η ζεστή υγρασία εισέρχεται από τις βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη και βοηθά στον καθαρισμό της Echinacea. Μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση στο κρύωμα κατά 1 - 11/2 ημέρα Echinacea. Μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση στο κρύωμα κατά 1 - 11/2 ημέρα Άσκηση. Εάν τα συμπτώματα είναι πάνω από τον λαιμό, τότε γυμναστείτε. Εάν είναι κάτω από το λαιμό, τότε ξεκουραστείτε Άσκηση. Εάν τα συμπτώματα είναι πάνω από τον λαιμό, τότε γυμναστείτε. Εάν είναι κάτω από το λαιμό, τότε ξεκουραστείτε Φυσήξτε την μύτη χωρίς ένταση. Το έντονο φύσημα μπορεί να σπρώξει τις βλέννες στα ιγμόρεια και να μεταφέρει τη φλεγμονή Φυσήξτε την μύτη χωρίς ένταση. Το έντονο φύσημα μπορεί να σπρώξει τις βλέννες στα ιγμόρεια και να μεταφέρει τη φλεγμονή Καθίστε στο σπίτι. Η εργασία καθυστερεί την ανάρρωση και αυξάνει την πιθανότητα να ξαναρρωστήσουμε Καθίστε στο σπίτι. Η εργασία καθυστερεί την ανάρρωση και αυξάνει την πιθανότητα να ξαναρρωστήσουμε

24 Το ανοσοποιητικό οι βιταμίνες και τα βότανα Σελήνιο Έλλειψη σεληνίου συσχετίζεται με όγκους κύστεως, στήθους, εντέρου, πνεύμονα, προστάτη Σελήνιο Έλλειψη σεληνίου συσχετίζεται με όγκους κύστεως, στήθους, εντέρου, πνεύμονα, προστάτη Vitamin A Vitamin B6 Έλλειψη συσχετίζεται με δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού και αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων. Vitamin A Vitamin B6 Έλλειψη συσχετίζεται με δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού και αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων. Vitamin C Ίσων να μην προσθέτει τίποτα στο ανοσοποιητικό από μόνη της. Σε συνδιασμό με άλλες βιταμίνες, ίσως Vitamin C Ίσων να μην προσθέτει τίποτα στο ανοσοποιητικό από μόνη της. Σε συνδιασμό με άλλες βιταμίνες, ίσως Vitamin D Σοβαρές ενδείξεις ότι προστατεύει από κρυώματα και ιώσεις και με αντικαρκινική δράση Vitamin D Σοβαρές ενδείξεις ότι προστατεύει από κρυώματα και ιώσεις και με αντικαρκινική δράση Vitamin E έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων σε εμβολιασμό Vitamin E έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων σε εμβολιασμό Ψευδάργυρος Έλλειψη καθιστά το ανοσοποιητικό μη λειτουργικό. Υπερδοσολογία κάνει το ίδιο Ψευδάργυρος Έλλειψη καθιστά το ανοσοποιητικό μη λειτουργικό. Υπερδοσολογία κάνει το ίδιο Aloe vera Η τροπική aloe vera βοηθά στα εγκαύματα, τραύματα και φλεγμονές του δέρματος όταν συνδυάζεται με κορτιζόνη. Aloe vera Η τροπική aloe vera βοηθά στα εγκαύματα, τραύματα και φλεγμονές του δέρματος όταν συνδυάζεται με κορτιζόνη. Echinacea Προλαμβάνει και περιορίζει τα συμπτώματα του κρυώματος. Δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια προληπτική χρήση. Echinacea Προλαμβάνει και περιορίζει τα συμπτώματα του κρυώματος. Δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια προληπτική χρήση. Ginseng Οι μέχρι τώρα εργασίες δεν υποστηρίζουν τη χρήση του Ginseng Οι μέχρι τώρα εργασίες δεν υποστηρίζουν τη χρήση του Γλυκόριζα Θα πρέπει μάλλον να αποφεύγεται λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών Γλυκόριζα Θα πρέπει μάλλον να αποφεύγεται λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών

25 Περιοδικός Ιατρικός προληπτικός έλεγχος Οδοντικό Check Up Τα ούλα είναι πηγή μακροχρόνιων φλεγμονών που εξασθενούν το ανοσοποιητικό, και πύλη επικίνδυνων μικροβίων Οδοντικό Check Up Τα ούλα είναι πηγή μακροχρόνιων φλεγμονών που εξασθενούν το ανοσοποιητικό, και πύλη επικίνδυνων μικροβίων Έλεγχος από παθολόγο. Στην κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού μπορεί να ανιχνευθούν δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού Έλεγχος από παθολόγο. Στην κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού μπορεί να ανιχνευθούν δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού Εργαστηριακό Check Up. Πέρα των κλασσικών εξετάσεων ζητήστε να ελεγχθείτε σε Εργαστηριακό Check Up. Πέρα των κλασσικών εξετάσεων ζητήστε να ελεγχθείτε σε - δείκτες φλεγμονής / κοινών λοιμώξεων - δείκτες φλεγμονής / κοινών λοιμώξεων ( T.K.E., CRP, Ομοκυστεϊνη, Ελικοβακτηρίδιο κ.α. ) ( T.K.E., CRP, Ομοκυστεϊνη, Ελικοβακτηρίδιο κ.α. ) - σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - λοιμώξεις του ουροποιητικού - λοιμώξεις του ουροποιητικού Γαστρεντερικό Check Up Γαστρεντερικό Check Up

26 ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ Μα πάνω από όλα να χαμογελάτε, είναι η ίδια η ζωή είναι υγιεινό είναι και μεταδοτικό

27 Ιωάννης Γρατσίας Κλινικός Βιοχημικός Δ/ντης διαγνωστικού προληπτικού κέντρου Check  Up MEDICUS Check  Up MEDICUS url : www.cumedicus.gr


Κατέβασμα ppt "ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google