Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ακαδημαϊκός τρόπος γραφής & λογοκλοπή Schools of Hospitality & Engineering Ευχαριστίες στη Δρ. Πηνελόπη Λουκά και στον κ. Δημήτρη Κόγκα Renata Tsaousi,Coordinator.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ακαδημαϊκός τρόπος γραφής & λογοκλοπή Schools of Hospitality & Engineering Ευχαριστίες στη Δρ. Πηνελόπη Λουκά και στον κ. Δημήτρη Κόγκα Renata Tsaousi,Coordinator."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ακαδημαϊκός τρόπος γραφής & λογοκλοπή Schools of Hospitality & Engineering Ευχαριστίες στη Δρ. Πηνελόπη Λουκά και στον κ. Δημήτρη Κόγκα Renata Tsaousi,Coordinator of the School of Tourism Stelios Panoutsos,Coordinator of the School of Engineering 29.10.2015

2 Περιεχόμενα Χρήσιμες Συμβουλές Μέθοδοι Σύνθεσης Οργάνωση Εργασίας Οδηγός Εργασίας Είδη Εργασιών Κατανόηση Ερώτησης Χρήση Εισαγωγικών Περίληψη και Παράφραση Λίστα Ελέγχου Εργασίας Πτυχιακή Εργασία Ακαδημαϊκά Παραπτώματα Λογοκλοπή Παραπομπές Ερωτήσεις

3 Χρήσιμες Συμβουλές Διάφορες παρατηρήσεις πάνω σε ένα θέμα δεν είναι αρκετές για να κάνουν μια εργασία ολοκληρωμένη. Πρέπει να έχει επιχείρημα. Πρέπει να απαντάει στην ερώτηση. Πρέπει να προσπαθεί να αποδείξει κάτι μέσω στοιχειών και ορθολογισμού (θεωρίες, παραδείγματα και αναφορές σε διάφορες πηγές). Η συλλογή στοιχείων από τις πηγές πρέπει να γίνεται με το ερώτημα της εργασίας κατά νου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρουσιαστεί ένα επιχείρημα, αλλά η οργάνωση μιας εργασίας – αρχή, ανάπτυξη, τέλος – πρέπει να σχεδιάζεται για να παρουσιαστεί το επιχείρημα με σαφήνεια και πειστικότητα. Επιτυχείς μέθοδοι σύνθεσης μιας εργασίας είναι πολλές, αλλά μερικές πρακτικές καλών συγγραφέων είναι σχεδόν οι ίδιες.

4 Μέθοδοι Σύνθεσης  Ξεκίνα να γράφεις νωρίς  Γράψε αυτό που νομίζεις ότι μπορείς να γράψεις πρώτο  Πάντα να έχεις ως οδηγούς σχεδίασης τον σκοπό και την οργάνωση της εργασίας  Κάνε εκτεταμένους επανελέγχους (στο ολοκληρωμένο κείμενο)  Μερικές φορές είναι καλό να μην σκεφτόμαστε συνέχεια την εργασία, καθώς πολλές φορές αυτό γίνεται ασυνείδητα.  Μετά την ολοκλήρωση του προσχεδίου, αρχίζει ο επανέλεγχος των προτάσεων και παραγράφων δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην μετάβαση (προτάσεων και παραγράφων)  2 άλλες σημαντικές παράμετροι στην επανάληψη είναι η ακρίβεια των προτάσεων και η οικονομία των λέξεων.  Τέλος, διαβάστε την τελική μορφή της εργασίας.

5 Οργάνωση Εργασίας (1/2) Η οργάνωση πρέπει να γίνεται προτού αρχίσει η γραφή ή ο επανέλεγχος. Με ένα σωστό πλάνο γραφής μπορείτε να κερδίσετε σημαντικό χρόνο. Κατά την οργάνωση κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις: Τι είδος εργασίας θα γράψω; Ανήκει σε συγκεκριμένο είδος; Στο πανεπιστήμιο, μπορεί να γράψετε:  Εργασία για ένα βιβλίο  Εργασία για ένα πείραμα  Περιγραφική εργασία  Εργασία σύγκρισης – αντίθεσης. Γνωρίζοντας τι ζητά η εργασία και σε ποιο είδος ανήκει, θα έχετε και μια συγκεκριμένη οργάνωση κατά νου. Αν η εργασίας δεν έχει καλή δομή θα φανεί και στις παραγράφους. Η συχνή επαφή με τους καθηγητές είναι πάντα καλή συμβουλή.

6 Οργάνωση Εργασίας (2/2) Η μέθοδος της «Ανάστροφης Σύνοψης» Η καλύτερη οργάνωση της εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση «ανάστροφης σύνοψης». Η «ανάστροφη σύνοψη» είναι εύκολη στην δημιουργία, αφού απλά γραφούμε το σημαντικό νόημα της κάθε παραγράφου διπλά στο περιθώριο κάθε σελίδας. Αν η εργασία είναι ορθά δομημένη, τότε κάθε σημαντικό νόημα καθώς και η σειρά τους αποτελούν ολοκληρωμένα επιχειρήματα. Αυτός ο τρόπος συντελεί στην εύκολη διόρθωση της εργασίας σε περίπτωση επανάληψης ή μη ορθής σειράς. Η διαδικασία του επανελέγχου δεν αφορά μόνο την οργάνωση αλλά και το στυλ γραφής, με την χρήση της «ανάστροφης σύνοψης».

7 Οδηγός Εργασίας (1/2) Η ακαδημαϊκή γραφή είναι γραμμική (όχι επανάληψη). Το επιχείρημα πρέπει να είναι σαφές και με σωστή δομή, για να διευκολύνει τον αναγνώστη. Γενικά, μια εργασία έχει εισαγωγή, κύριο μέρος και συμπέρασμα. Η εισαγωγή πρέπει να αποτελείται από γενικές πληροφορίες, οι οποίες εξηγούν το λόγο γραφής του θέματος και παραθέτουν τον τρόπο συγγραφής. Το κύριο μέρος παραθέτει δεδομένα και επιχειρήματα. Το κύριο μέρος οδηγεί στο συμπέρασμα, το οποίο κάνει αναφορές στην εισαγωγή και δείχνει πως ο σκοπός έχει επιτευχθεί.

8 Οδηγός Εργασίας (2/2) I. Εισαγωγή Δυο μέρη:  Γενικές προτάσεις για το θέμα που παρέχουν ένα υπόβαθρο και τραβούν την προσοχή του αναγνώστη.  Εξήγηση του λόγου γραφής, χρήση ορισμών, κ.τ.λ.  Πλάνο εργασίας.  Πρέπει να δίνει την κεντρική ιδέα. II. Κύριο μέρος Οι παράγραφοι περιέχουν κεντρικές ιδέες, επιχειρήματα και παραδείγματα. Οι παράγραφοι πρέπει να ενώνονται νοηματικά μεταξύ τους. Ο σκοπός της εργασίας πρέπει να καταστεί σαφής και Ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξή της. III. Συμπέρασμα Περιλαμβάνει τις τελικές σκέψεις του συγγραφέα.  Υπενθύμιση σημαντικών ιδεών της εισαγωγής και του κυρίως μέρους.  Εξήγηση της σημαντικότητας των συμπερασμάτων και του θέματος γενικά.  Πρέπει να σηματοδοτεί το πέρας της εργασίας και να καταστήσει σαφές ότι ο σκοπός επετεύχθη!!!

9 Είδη Εργασιών Οι εργασίες οργανώνονται διαφορετικά ανάλογα με τον σκοπό τους. Η περιγραφική εργασία Η επιχειρηματολογική εργασία (επιχειρήματα υπέρ και κατά, συζήτηση, εκτίμηση, σε ποιο βαθμό) Εργασίες σύγκρισης και αντίθεσης (ομοιότητες και διαφορές)  Πολλές φορές οι φοιτητές παίρνουν χειρότερο βαθμό επειδή δεν κατανοούν τι τους έχει ζητηθεί και όχι λόγω αδυναμίας ή έλλειψης συγγραφικού ταλέντου.

10 Κατανόηση της Ερώτησης Παραδείγματα τυπικών εργασιών Σύγκριση & αντίθεση – ομοιότητες και διαφορές. Αναμένεται μια ισορροπημένη απάντηση. Κριτική – υπέρ και κατά. Αναμένεται μια ισορροπημένη απάντηση. Συζήτηση – εξήγηση σε βάθος, λεπτομέρειες, υπέρ και κατά παραδείγματα. Αναμένονται και οι 2 όψεις του επιχειρήματος καθώς και κάποιο συμπέρασμα. Εξερεύνηση – αναμένεται πολύπλευρη εξέταση του θέματος. Δικαιολόγηση – αναμένεται απάντηση που υποστηρίζει μια τοποθέτηση υπέρ του θέματος (άσχετα από προσωπική στάση). Βαθμός αληθείας ενός θέματος – αναμένεται απάντηση που να εξηγεί γιατί ένα θέμα είναι αληθές ή όχι.

11 Χρήση Εισαγωγικών Η επικέντρωση της εργασίας βρίσκεται στην δική σας κατανόηση του θέματος. Η κατάχρηση εισαγωγικών απομονώνει τις ιδέες σας. Χρησιμοποιήστε εισαγωγικά όταν: 1.Η γλώσσα του κειμένου είναι δυνατή, αξιομνημόνευτη και κομψή. 2.Θέλεις να βασίσεις την θέση σου χρησιμοποιώντας την υποστήριξη αυθεντίας σε κάποιο τομέα. 3.Το κείμενο χρήζει επιμέρους ανάλυσης. 4.Λεπτομερειακή αντιπαράθεση με την θέση άλλου. Προσοχή: ο επιστημονικός τρόπος γραφής βασίζεται στην περίληψη και όχι στην παράφραση.  Είναι σημαντικό να έχετε πολλές πηγές. Αυτό δείχνει ότι έχετε ερευνήσει το θέμα.  Μην αρχίζετε τις παραγράφους με εισαγωγικά. Αποκτήστε τον έλεγχο της εργασίας σας.  Αλλάξατε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τα εισαγωγικά για να αποφύγετε την μονοτονία.  Σημαντικότερη όμως είναι η σωστή γραφή και παρουσίαση των πηγών.  Αναζητήστε διαφορετικούς τρόπους χρήσης εισαγωγικών. Παραδείγματα: Γράφει, παρατηρεί, δείχνει, τονίζει, συζητά, αποκαλύπτει, δηλώνει, παρουσιάζει…  Μην θυσιάζετε, όμως, την ευθύτητα στην γραφή.

12 Παράφραση και Περίληψη Παράφραση είναι να αναπαράγουμε τις ιδέες κάποιου με δικά μας λόγια. Περίληψη είναι να γράφουμε μόνο τα πιο βασικά σημεία της δουλειάς κάποιου. Και οι 2 είναι σημαντικές καθώς επιτρέπουν την γραφή ιδεών άλλων δίχως να γεμίζουν την εργασία με εισαγωγικά. Ανάλογα με το τι θέλετε να γράψετε χρησιμοποιήστε το κατάλληλο εργαλείο. Αν θέλετε να εισάγετε λεπτομέρεια η παράφραση είναι καταλληλότερη. Αν θέλετε μόνο τα βασικά στοιχειά ενός κειμένου ή έρευνας, τότε η περίληψη είναι καλύτερη. Προσοχή, η εργασία δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε παράφραση ή περίληψη. Οι ιδέες σας είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη αξία. Όποτε κάνετε παράφραση θυμηθείτε: Πρέπει να έχετε παραπομπές. Η παράφραση πρέπει να γίνει με δικά σας λόγια. Πρέπει να αλλάζετε την δομή των προτάσεων και όχι απλά να αλλάζετε λέξεις σε σημεία. Η περίληψη είναι προτιμότερη της παράφρασης, γιατί για να γίνει πρέπει να καταλάβουμε το νόημα και μετά να το αναπαράγουμε με δικά μας λόγια, κρατώντας τα βασικά σημεία του κειμένου. Αν δεν χρησιμοποιείτε παραπομπές ο αναγνώστης πιστεύει ότι το κείμενο είναι δικό σας.

13 Λίστα Ελέγχου Εργασίας Αφορά το θέμα που τέθηκε; Απαντά στο ερώτημα που τέθηκε; Καλύπτει τα βασικά σημεία σε ικανοποιητικό βαθμό; Το περιεχόμενο είναι σχετικό και ακριβές; Το περιεχόμενο έχει λογική οργάνωση; Το κάθε κύριο σημείο υποστηρίζεται με παραδείγματα και επιχειρήματα; Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της δικής σας σκέψης και άλλων συγγραφέων; Αναγνωρίσατε όλες τις πηγές που χρησιμοποιήσατε; Έχει κατάλληλο μέγεθος (όριο λέξεων); Είναι γραμμένη απλά και κατανοητά; Είναι γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά σωστή;

14 Πτυχιακή Εργασία  Τίτλος  Περιεχόμενα  Περίληψη (πληροφορίες για την έρευνα, σκοπός έρευνας, μεθοδολογία, αποτελέσματα και συμπεράσματα)  Εισαγωγή (σκεπτικό / λόγος πτυχιακής, σκοποί και στόχοι)  Μεθοδολογία  Αποτελέσματα  Συζήτηση και συμπεράσματα (επισκόπηση ευρημάτων, εξηγήσεις και περιορισμοί)  Παραπομπές  Παραρτήματα

15 Plagiarism – λογοκλοπή*** Collusion - αντιδεοντολογική συνεργασία Impersonation – πλαστοπροσωπία Improper conduct in exams – ανάρμοστη συμπεριφορά σε εξετάσεις (π.χ. σκονάκι) Other form of deception – όποια άλλη μορφή εξαπάτησης Ακαδημαϊκά Παραπτώματα

16 Λογοκλοπή (1/5) Εσκεμμένη Λογοκλοπή Όταν το αποφασίσεις. Γιατί: –Δεν έχεις χρόνο –Πιστεύεις ότι ο καθηγητής είναι αδιάφορος ή απρόσεκτος –Δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου Περιλαμβάνει: –Αντιγραφή εργασίας άλλου φοιτητή –Αντιγραφή εργασίας άρθρου, βιβλίου ή ιστοσελίδας –Πληρωμή άλλων –‘Κατέβασμα’ από το διαδίκτυο Ο καθηγητής σου θα το προσέξει. Δεν αξίζει το ρίσκο. Η λογοκλοπή είναι το σοβαρότερο ακαδημαϊκό αδίκημα

17 Λογοκλοπή (2/5) Ακούσια Λογοκλοπή Συμβαίνει λόγω απροσεξίας ή έλλειψης συγγραφικής ικανότητας, οπότε χρησιμοποιούνται αυτούσια κομμάτια άλλων, χωρίς συνειδητοποίησης του γεγονότος. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους: –Δεν ξέρεις ότι δεν πρέπει να το κάνεις –Δεν μπορείς να εκφράσεις λόγια άλλων με δικά σου λόγια –Δεν γνωρίζεις τους κανόνες ακαδημαϊκής γραφής –Πλημμελείς σημειώσεις –Ξεχνάς να βάλεις παραπομπές –Πιστεύεις ότι ο γραπτός σου λόγος δεν είναι καλός

18 Λογοκλοπή (3/5) Είδη:  Απευθείας αντιγραφή  Κοντινή Παράφραση  Συρραφή  Χρήση σημαντικού όρου / ορισμού  Αντιδεοντολογική συνεργασία – με αποτέλεσμα τη λογοκλοπή  Αυτολογοκλοπή***

19 Λογοκλοπή (4/5) SAO: στάτους πιθανής λογοκλοπής – αναφορά στον PL. Για όλες τις μορφές (εκτός της εξαπάτησης) – βήμα 1 & γράμμα στο φοιτητή Βήμα 1: Συμβούλιο εξέτασης περίπτωσης Απόφαση συμβουλίου: 1) αν υφίσταται ακούσια λογοκλοπή – συμβουλευτικό σημείωμα / φάκελος φοιτητή. 2) αν υφίσταται εκούσια λογοκλοπή – UoD & βήμα 2 Βήμα 2: συμβούλιο ακαδημαϊκού αδικήματος – απόφαση / UoD φάκελος φοιτητή (14 ημέρες περίοδος έφεσης – γράμμα φοιτητή στα αγγλικά) Βήμα 2 (συνέχεια): UoD – επικύρωση απόφασης

20 Λογοκλοπή (5/5) Συνέπειες: 1.Συμβουλευτικό σημείωμα 2.Γραπτή προειδοποίηση 3.Μηδέν στην εργασία / ενότητα 4.Παρακολούθηση ενότητας 5.Καταγραφή στον ακαδημαϊκό φάκελο 6.Τερματισμός φοίτησης

21 Περίληψη αντί παράφρασης Σωστή χρήση παραπομπών Αποφυγή Λογοκλοπής

22 Παραπομπές Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής εργασίας θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια λίστα παραπομπών που θα αναφέρεται στις πηγές που χρησιμοποιήσατε. Παραδείγματα: Βιβλία Γεωργίου, Γ. (2002). Μηχανική. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα Ακαδημαϊκά Άρθρα Παπαδόπουλος, Δ. (2006). Τεχνικές σχεδιάσεις. Ελληνικά Τεχνικά, Τεύχος 3, σελ. 55-59. Αναλυτικότερα στο μάθημα Scholarship for Technologists

23 Παραθέσεις, Παραπομπές, Λογοκλοπή Το Πανεπιστήμιο του Derby έχει υιοθετήσει το σύστημα παραπομπών του Harvard για τις εργασίες των φοιτητών. Παρακαλώ σημειώστε ότι εργασίες που κατατίθενται από τους φοιτητές μπορούν να ελεγχθούν από το πανεπιστήμιο με ποικιλία μεθόδων συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών συστημάτων που ανιχνεύουν και εντοπίζουν λογοκλοπή.

24 Που και πότε χρησιμοποιούνται παραπομπές; Οι παραπομπές ή παραθέσεις πηγών πρέπει να γίνονται στο κείμενο της εργασίας σας όταν χρησιμοποιείτε εξωτερικά στοιχεία και πληροφορίες όπως: Αυτολεξεί παραθέσεις από βιβλίο ή άρθρο Χρήση των ιδεών κάποιου Μνεία κάποιου συγγραφέα Αριθμούς, γραφήματα και άλλα δεδομένα

25 Στοιχεία του Συστήματος  Όπως ήδη ελέχθη το σύστημα παραπομπών που υιοθετείται είναι αυτό του Harvard, εξ αιτίας του ότι είναι γρηγορότερο, ευκολότερο και πλέον φιλικό προς τον χρήστη διαθέσιμο σύστημα.  Το σύστημα αυτό αποτελείται από δυο απλά στοιχεία: μια σύντομη παραπομπή στο κείμενο μια πλήρης παραπομπή σε ξεχωριστό κατάλογο στο τέλος της εργασίας. Αυτές οι παραπομπές πρέπει να είναι σε αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το επώνυμο του συγγραφέα. Ο κατάλογος είναι ενιαίος, (περιλαμβάνει δηλ. βιβλία, περιοδικά, κεφάλαια, εφημερίδες κλπ) αν και οι ιστοσελίδες μπορεί να είναι ξεχωριστά.

26 Παράθεση κατά Λέξη Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της οργάνωσης. Ένας αντιπροσωπευτικός ορισμός είναι ο εξής: «ως οργάνωση θα μπορούσε να οριστεί μια διακριτή οντότητα, η οποία μέσω της διαίρεσης της εργασίας, δομών, συστημάτων επιδιώκει την επίτευξη σκοπών» (Μπουραντάς, 2001 σ. 25).

27 Γενική Παράθεση Συγγραφέα Σύμφωνα με τον Etsioni (1975) μπορούμε να διακρίνουμε τρεις μορφές δύναμης. Έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχουν περισσότερες των τριών μορφές δύναμης (French and Raven, 1986). Οι επιχειρήσεις θέτουν πέντε διαφορετικούς στόχους (Cambell et al,1999)

28 Συγγραφέας Αναφερόμενος από Άλλον Συγγραφέα (Maslow, 1985, παρατίθεται από Μπουραντά, 1988, σ. 78)

29 Δημοσίευμα Εταιρείας (Hanson Trust Plc, 1998)

30 Άρθρο Εφημερίδας χωρίς Αναφορά Συγγραφέα (Το Βήμα, 2005)

31 Δημοσίευμα χωρίς Αναφορά Συγγραφέα (Τάσεις στην Αγορά Εργασίας, 2004)

32 Ιστοσελίδα Διαδικτύου (Advertising Association, 1999)

33 Παραπομπές References Από βιβλίο, και άρθρο  Μπουραντάς Δ. (2001) Μάνατζμεντ: Θεωρητικό Υπόβαθρο, Σύγχρονες Πρακτικές. Αθήνα: Εκδόσεις Μπένου.  Ogilvie J., R. and Stork D. (2003) ‘Starting the Human Resources and Change Conversation with History’ Journal of Organisational Change Management, Vol 16, No. 3, pp. 251-254.

34 Παραπομπές Κυβερνητικών Δημοσιεύσεων Great Britain (1994) Criminal Justice and Public Order Act 1994, London, HMSO

35 Εφημερίδες Roberts, D. (1998) ‘BAe sells property wing for $301m’, The Daily Telegraph, London, 10 October, p.31.

36 Άρθρο χωρίς Αναφορά σε Συγγραφέα The Guardian (1992) ‘Fraud trial at Britannia Theme Park’, The Guardian, Manchester, 5 February, p.4.

37 Ιστοσελίδα Διαδικτύου Σε ιστοσελίδες με συγγραφείς: Yau, T. (2001) Dragon project. Available at: http://www.geocities.com/dragonproject2000/ (Accessed: 14 March 2010). http://www.geocities.com/dragonproject2000/ Σε ιστοσελίδες με συγγραφείς οργανισμούς: British Red Cross (2008) Open gardens. Available at: http://www.redcross.org.uk/index.asp?id=39932 (Accessed: 17June 2010). http://www.redcross.org.uk/index.asp?id=39932 Σε ιστοσελίδες χωρίς συγγραφείς: Palladio’s Italian villas (2005) Available at: http://www.boglewood.com/palladio/ (Accessed: 2 February 2010). http://www.boglewood.com/palladio/ Σε ιστοσελίδες χωρίς χρονολογίες: http://www.newmediarepublic.com/dvideo/compression.html (no date) (Accessed: 16 July 2010).http://www.newmediarepublic.com/dvideo/compression.html

38 Παράθεση από Διαλέξεις και Σεμινάρια Παράδειγμα παράθεσης πηγής μέσα στο κείμενο: Το ενδιαφέρον σημείο στη διάλεξη περί ομαδικής εργασίας (Κόγκας, 2012) … Και παραπομπής στο τέλος: Κόγκας, Δ. (2012) Ομαδική εργασία [διάλεξη για Business Studies έτος 1 ο ]. 12 Δεκεμβρίου

39 Γλωσσάριο Et al.: (Από το λατινικό et alii που σημαίνει και λοιποί) Ibid.: (Από το λατινικό ibidem που σημαίνει στο ίδιο μέρος) είναι όρος που χρησιμοποιείται με παραθέσεις που αναφέρονται σε άμεσα προηγούμενη παρατιθέμενη πηγή. URL: συντομογραφία για Uniform ή Universal Resource Locator Παράφραση: η επαναδιατύπωση των σκέψεων κάποιου άλλου με δικά μας λόγια. Πρέπει πάντα να παραθέτετε την πηγή όταν κάνετε παράφραση. Οι υποσημειώσεις δεν χρησιμοποιούνται στο σύστημα του Harvard αλλά στο παλιό Ευρωπαϊκό.

40 Καλή ακαδημαϊκή χρονιά! Ερωτήσεις;


Κατέβασμα ppt "Ακαδημαϊκός τρόπος γραφής & λογοκλοπή Schools of Hospitality & Engineering Ευχαριστίες στη Δρ. Πηνελόπη Λουκά και στον κ. Δημήτρη Κόγκα Renata Tsaousi,Coordinator."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google