Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

2 Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από νερό ή από φαγητό. Στα παιδιά πνιγμονή μπορεί να συμβεί από κάθε λογής ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη του αεραγωγού είναι μερική, τότε το θύμα με το βήχα μπορεί να απομακρύνει το ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη είναι πλήρης, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το θύμα συνήθως φέρνει τα χέρια του στο λαιμό και δεν μπορεί να μιλήσει, το χρώμα του δέρματος γίνεται μπλε και στη συνέχεια χάνει τις αισθήσεις του.

3  ωχρότητα ή κυάνωση  αίσθημα δυσφορίας που συνεχώς μεγαλώνει  δυσκολία στην αναπνοή  απώλεια σφυγμού  σταδιακή απώλεια συνείδησης  ανακοπή και θάνατος  Όταν πρόκειται για πνιγμό σε νερό έχουμε και υποθερμία

4  Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το θύμα.Εάν αναπνέει,ενθαρρύνετε το να βήξει και μην κάνετε τίποτα άλλο.  Εάν δείξει σημεία επιδείνωσης ή σταματήσει να βήχει :σταθείται στο πλάι του και ελαφρά πίσω του.  Υποστηρίξτε το στήθος του με το ένα χέρι και γείρτε τον καλά μπροστά,έτσι ώστε όταν το αντικείμενο που αποφράζει μετακινηθεί,να βγει προς τα έξω.  Δώστε έως 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη,ανάμεσα στις ωμοπλάτες.  Εάν αυτό αποτύχει δοκιμάστε κοιλιακές ωθήσεις.Έτσι προκαλέιται απότομη μετακίνηση αέρα από τους πνέυμονες προς τα έξω.  Σταθείτε πίσω από το θύμα και βάλτε και τα δύο χέρια σας γύρω από το πάνω μέρος της κοιλιάς ακριβώς κάτω από τις πλέυρές.  Ακουμπήστε τη γροθιά σας στο σημείο αυτό και τυλίξτε την με την παλάμη του άλλου σας χεριού.  Οι κοιλιακές ωθήσεις προς τα μέσα και πάνω,είναι γνωστές σαν χειρισμός HEIMLIC.Το αντικείμενο που αποφράζει τον αεραγωγό μπορεί να πεταχτεί από το στόμα.  Δώστε μέχρι 5 ωθήσεις,αν χρειαστεί.

5 Κοιλιακές Ωθήσεις: Για τις κοιλιακές ωθήσεις, εφαρμοζουμε το χειρισμό Heimlich. Εάν το θύμα είναι όρθιο ή καθιστό, στεκόμαστε από πίσω, τοποθετούμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση του και το γέρνουμε όσο το δυνατόν προς τα εμπρός. Κάνουμε το ένα χέρι γροθιά και το τοποθετούμε μεταξύ της ξιφοειδους αποφύσεως του στέρνου και του ομφαλού. Φέρνουμε το άλλο χέρι από πάνω και τραβάμε δυνατά προς τα μέσα και άνω. Το ξένο σώμα πρέπει κανονικά να μετακινηθεί και να εκδιωχθεί προς τα έξω.

6  Γυρίστε το στο πλάι και δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη,ενώ βρίσκεστε σε αυτή τη θέση.  Δώστε 5 κοιλιακές ωθήσεις  Γονατίστε πάνω στο θύμα ΄΄καβάλα΄΄και με τα χέρια σας στο πάνω μέρος της κοιλιάς δώστε τις ωθήσεις προς τα πάνω.  Εάν το ξένο σώμα δεν αφαιρεθεί μετά από αυτά και το θύμα δεν αναπνέει δοκιμάστε να του δώσετε αναπνοές.

7  Ένα παιδί μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω στα γονατά σας,με το κεφάλι προς τα κάτω και να του δώσετε εως 5 κτυπήματα στην πλάτη,ανάμεσα στις ωμοπλάτες.  Αν αποτύχει γυρίστε το παιδί ανάσκελα και δώστε εως 5 θωρακίκες ωθήσεις.Γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι κοιλιακές,αλλά πρέπει να είναι πιο απότομες και με βραδύτερο ρυθμό προσπαθώντας με κάθε ώθηση να αφαιρέσετε το ξένο σώμα.  Εαν και αύτο αποτύχει και το παιδί δεν αναπνέει,ελέγξτε το στόμα και προσεκτικά αφαιρέστε κάθε ορατό ξένο σώμα.Έπειτα, δοκιμάστε να δώσετε μέχρι 5 αναπνοές.  Έαν όλα τα παραπανω δεν επιτύχουν δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη και συνεχίστε με κοιλίακες ωθήσεις  Έαν πάλι δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα,συνεχίστε με κύκλους των 5 χτυπημάτων στην πλάτη,5 θωρακικών ωθήσεων,5 αναπνοές κ.ο.κ

8 Αρχικά,ελέγχουμε την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία. Αν αυτά απουσιάζουν τότε εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ. Αν το θύμα αναπνέει, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης και το ενθαρρύνουμε να αποβάλλει το νερό με το βήχα και με πλήξεις στην πλάτη. Παράλληλα, το θερμαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την υποθερμία. Στα θύματα πνιγμού σε νερό, η ΚΑΡΠΑ συνεχίζεται μετά την αναθέρμανση του θύματος. Όταν πρόκειται για πνιγμονή από ξένο σώμα ο αλγόριθμος είναι ο εξής:

9

10


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google