Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάφοροι τύποι καπνιστών 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάφοροι τύποι καπνιστών 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Διάφοροι τύποι καπνιστών

3 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ. μόνο στα πάρτι, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει. 3.Τακτικοί: Καπνίζουν τακτικά, π.χ. το Σαββατοκυρίακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα 4.Εθισμένοι: Έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν.

4 Λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι

5 Συνήθεια γονέων. Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον. Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό. Επίπεδο εκπαίδευσης. Διαχείριση άγχους και καταπίεσης. Αποδοχή από άλλα παιδιά. Πίεση από το περιβάλλον. Αυτοεικόνα. Εθισμός. Ευχαρίστηση και επιθυμία. Οι πιο σοβαροί λόγοι:

6 Άλλοι λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι: Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα. Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν. Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο. Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.

7 Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους/ομάδες. Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής. Άλλοι θεωρούν ότι τους προσφέρει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν. Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.

8 Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό  61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια.  26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν όποτε το θελήσουν.

9

10 57% έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. (33% περιστασιακά, 21% συστηματικά). Ποσοστά καπνίσματος μαθητών Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (35% και 31% αντίστοιχα). Περισσότερα αγόρια (22%) από κορίτσια (20%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές. Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).

11 Ποσοστά καπνίσματος μαθητών Γυμνασίου 32% των μαθητών δοκίμασε τσιγάρο στο παρελθόν. 16% των μαθητών δήλωσε ότι ήταν τακτικοί καπνιστές. 1 στους 4 μαθητές καπνιστές είχε καπνίσει για πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών. 20% των μη καπνιστών μαθητών θεωρεί ότι θα καπνίζει την επόμενη σχολική χρονιά. 90% των μαθητών του Γυμνασίου δήλωσε ότι εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και το 94% σε δημόσιο χώρο. 17% των μαθητών γυμνασίου δήλωσε ότι του προσφέρθηκαν τσιγάρα δωρεάν από κάποιον εκπρόσωπο εταιρίας καπνού.

12 Ποσοστά ηλικίας έναρξης καπνίσματος Η ηλικία έναρξης καπνίσματος συνήθως γίνεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Λίγοι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα σε ηλικία άνω των 20 ετών(λιγότερο από 10%). Σύμφωνα με την μελέτη HBSC, η μέση ηλικία πρώτης δοκιμής τσιγάρου στα παιδιά ηλικίας 15 ετών, κυμαίνεται στις διάφορες χώρες μεταξύ 11 και 13 ετών. Η Ελλάδα ως χώρα παρουσιάζει την υψηλότερη ηλικία έναρξης στους δεκαπεντάχρονους καπνιστές η οποία στα μεν αγόρια είναι 14 και στα κορίτσια 13 έτη.

13 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να σε οδηγήσει στο θάνατο.

14

15 1.Καθυστερήστε το. 2.Μην πείτε «θα καπνίσω μόνο ένα». 3.Αποφύγετε τα ερεθίσματα. 4.Γίνετε δραστήριοι. 5.Κάντε τεχνικές χαλάρωσης. 6.Καλέστε ενισχύσεις. 7.Να θυμάστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. 8.Ενωθείτε με το διαδίκτυο. 9.Δοκιμάστε υποκατάστατα νικοτίνης. 10.Μασήστε κάτι.

16 1.Καθυστέρησε το. Αν αισθάνεστε σαν να πρόκειται να ενδώσετε στην επιθυμία για καπνό, πείτε στον εαυτό σας ότι θα πρέπει να περιμένετε πρώτα 10 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια κάντε κάτι για τον εαυτό ώστε να αποσπάσετε την προσοχή σας για αυτό το χρονικό διάστημα. 2.Μην πείτε «θα καπνίσω μόνο ένα». Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσετε μια επιθυμία καπνού. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι κάνοντας μόνο ένα τσιγάρο θα οδηγήσει και σε δεύτερο, και τρίτο – και μπορεί πολύ απλά να ξεκινήσετε να κάνετε και πάλι χρήση καπνού. 3.Αποφύγετε τα ερεθίσματα. Προσδιορίστε τις καταστάσεις που σας διεγείρουν και κάντε ένα πλάνο, έτσι ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε εντελώς ή να τις περάσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε καπνό. 4.Γίνεται δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από την επιθυμία του καπνού, αλλά και να μειώσετε αυτή την επιθυμία.

17 5.Κάντε τεχνικές χαλάρωσης. Προσπαθώντας να αντισταθείτε σε μια επιθυμία καπνού μπορεί να είναι το ίδιο αγχωτικό. Αντιμετωπίστε το άγχος κάνοντας τεχνικές χαλάρωσης. 6.Καλέστε ενισχύσεις. Μιλήστε με ένα μέλος της οικογένειας σας ή ένα φίλο για ηθική υποστήριξη, καθώς προσπαθείτε να αντισταθείτε σε μια επιθυμία καπνού. 7.Να θυμάστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το να αισθάνεστε καλύτερα, να γίνετε πιο υγιείς, να απαλλάξετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα από το παθητικό κάπνισμα, ή να εξοικονομήσετε χρήματα. 8.Ενωθείτε με το διαδίκτυο. Μάθετε πως άλλα άτομα κατάφεραν να χειριστούν τις επιθυμίες τους για κάπνισμα. 9.Δοκιμάστε υποκατάστατα νικοτίνης. Δοκιμάστε ένα προϊόν υποκατάστατου νικοτίνης αντί για τσιγάρο. 10.Μάσησε κάτι. Δώστε κάτι στο στόμα σας για να καταπολεμήσετε την επιθυμία σας για καπνό. Μάσησε τσίχλα χωρίς ζάχαρης ή σκληρές καραμέλες.

18

19 Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση Παντελής Ψακίδης Γ΄1 Χριστιάνα Φλουρέντζου Γ΄1 Γεωργία Κουππή Γ΄1

20

21 http://www.bestrong.org.gr/el/cancer/basicde tails/whatcausescancer/chemicalfactors/tobac cosmoking/ http://2lyk- laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf_f iles/201213/kapnisma.pdf http://www.totalfitness.gr/2013/01/pos-na- kopsw-to-kapnisma.html


Κατέβασμα ppt "Διάφοροι τύποι καπνιστών 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google