Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αμβλώσεις, Ευθανασία, Μεταμοσχεύσεις ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΑΘΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΕΛΙΩΖΗ ΜΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Β.ΤΣΟΥΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονοι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αμβλώσεις, Ευθανασία, Μεταμοσχεύσεις ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΑΘΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΕΛΙΩΖΗ ΜΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Β.ΤΣΟΥΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονοι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αμβλώσεις, Ευθανασία, Μεταμοσχεύσεις ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΑΘΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΕΛΙΩΖΗ ΜΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Β.ΤΣΟΥΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονοι βιοηθικοί προβληματισμοί: Ομάδα: S.B.T.R.

2 Τί είναι η ευθανασία; Ευθανασία αποκαλούμε τον γρήγορο και ανώδυνο θάνατο που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, της επιστήμης και της ιατρικής.

3

4 Η ευθανασία διακρίνεται σε: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤEIΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΠΙΧΩΡΗΓΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗ ΣΗ ΤΗΣ

5 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Παλαιότερα χαρακτηριζόταν ο καλός θάνατος που είναι το αποκορύφωμα μιας δημιουργικής ζωής και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της. Στον Μεσαίωνα υπήρξε μεγάλη επιρροή από τον Χριστιανισμό που υποστήριζε ότι μόνο ο θεός έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει την ζωή από κάποιον άνθρωπο. Κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία υπήρξε κατά κάποιον τρόπο η εφαρμογή της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη.

6 Η ευθανασία στις μέρες μας Χώρες στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί: Ολλανδία Βέλγιο Όρεγκον και Ουάσιγκτον στις Η.Π.Α. Ελβετία (μόνο ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία)

7

8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Η ευθανασία δεν θα είναι μόνο για τα άτομα που είναι βαριά άρρωστα. Μπορεί να γίνει λόγω της πρακτικής του περιορισμού του κόστους περίθαλψης. Αν νομοθετηθεί θα γίνει μη-εθελοντική.

9 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Παρέχει έναν τρόπο για να ανακουφίζει τους πόνους. Προσφέρει έναν τρόπο ανακούφισης όταν η ποιότητα της ζωής ενός προσώπου είναι χαμηλή. Απελευθερώνει ιατρικά κεφάλαια για να βοηθηθούν άλλοι ασθενείς. Είναι μια άλλη περίπτωση ελευθερίας της επιλογής - το δικαίωμα να αυτοκτονήσει Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναγκάζονται να μείνουν ζωντανοί.

10 ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ή ΣΩΤΗΡΙΑ ; Υπάρχει ποικιλία απαντήσεων όσον αναφορά αυτό το ερώτημα. Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν δύο γνώμες για την ευθανασία: Υπάρχουν αυτοί που δέχονται την ευθανασία ως λύτρωση και απαλλαγή από το μαρτύριο του πόνου. Ωστόσο εντοπίζεται και η αντίθετη γνώμη που θεώρει την ευθανασία ως συνδυασμό φόνου και αυτοχειρίας.

11 Η ορθόδοξη Εκκλησία απορρίπτει οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση του θανάτου, έστω και ανώδυνου, αλλά και στην παραίτηση από την ζωή.

12 ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Οι αντιλήψεις γύρω από το θέμα της ευθανασίας ποικίλουν ανάλογα με τα ατομικά βιώματα του καθενός, τα έθνη, τις θρησκείες και γενικότερα τον πολιτισμό της εκάστοτε χώρας.

13 ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟ Οι νόμοι περί ευθανασίας ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες χώρες ο ιατρός δεν διώκεται πλέον ποινικά για την παροχή φαρμάκων στον ανίατο ασθενή, με λίγα λόγια όταν συμμετέχει, όπως λέγεται, σε «αρωγή σε αυτοκτονία»

14 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ευθανασία δεν υπάρχει ως επίσημος όρος στον Ποινικό Κώδικα με αποτέλεσμα η διερεύνηση του θέματος να παρουσιάζει δυσκολίες. Σύμφωνα με τους νομοθέτες στο ελληνικό δίκαιο αποτελούν άδικες πράξεις: α) Η ευθεία ενεργητική ευθανασία, που περιλαμβάνει και την αποσύνδεση από μηχάνημα τεχνητής διατήρησης στη ζωή. β) Η παθητική ευθανασία παρά την αντίθετη βούληση του ασθενούς. γ) Η παθητική ευθανασία (που περιλαμβάνει και τη μη ανανέωση οξυγόνου, ορού ή άλλων μέσων, σε περίπτωση τεχνητής παράτασης της ζωής).

15 ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Από μία τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ελλήνων νοσηλευτών προέκυψαν καθοριστικά αποτελέσματα με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι κατά της ενεργητικής ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ΚΙΔ) καθιερώθηκε ο κανόνας που περιορίζει τον ειδικό να ακολουθεί «παρηγορητική» αγωγή (palliative care), όταν «εξαντληθούν όλα τα ιατρικά θεραπευτικά περιθώρια».

16

17

18

19 Σας ευχαριστούμε. Ερωτήσεις;


Κατέβασμα ppt "Αμβλώσεις, Ευθανασία, Μεταμοσχεύσεις ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΑΘΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΕΛΙΩΖΗ ΜΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Β.ΤΣΟΥΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονοι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google