Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 1896 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Α1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Καλή ΠΕ02.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 1896 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Α1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Καλή ΠΕ02."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 1896 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Α1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Καλή ΠΕ02

3 "Αυτό που έχει σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή, όπως και στη ζωή σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο αγώνας. Η ουσία είναι να αγωνιστείς καλά και όχι να νικήσεις." Πιερ ντε Κουμπερτέν

4 Η αξία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα Για την μικρή Ελλάδα του 1896, με τα μίζερα σύνορα, την Αθήνα και τον Πειραιά των 200.000 κατοίκων, τα πλείστα οικονομικά προβλήματα και το καταρρακωμένο εθνικό φρόνημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν δύναμη αναζωογονητική, πρόκληση όχι μόνο επιβίωσης αλλά και εξέλιξης. Η χλευαστικά αποκαλούμενη τότε «ψωροκώσταινα» Ελλάδα, βρήκε τρόπo προβολής σε παγκόσμιο επίπεδo. Οι Oλυμπιακοί Αγώνες του 1896 απέδειξαν την δυναμική της τότε Eλλάδας, αλλά και έδειξαν στους ξένους επισκέπτες πολλές αρετές του Ελληνικού λαού.

5 Η ίδρυση αθλητικών συλλόγων κατά δεκάδες - ενώ έως τότε ήταν ελάχιστοι - ήταν ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνικοποίηση της άθλησης. Μέσα από το κανάλι των Ολυμπιακών Αγώνων έδρασαν ισχυρές πνευματικές δυνάμεις. Οι Αγώνες του 1896 αποτέλεσαν έμπνευση και κίνητρο δημιουργίας σε πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέxvης από τον Παλαμά και τον Σαμάρα μέχρι τον Λύτρα και τον Γύζη. Η Ελλάδα απέκτησε φίλους και πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν προς το καλό γνώμη για τους σύγχρονους Έλληνες.

6 Προδρομικές προσπάθειες αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων Πολλοί ξένοι περιηγητές τον 18ο και 19ο αιώνα στην ερειπωμένη και θαμμένη στο χώμα Ολυμπία εκδήλωναν το θαυμασμό και τη συγκίνησή τους μπροστά στα αθλητικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας. Ο Αλέξανδρος Σούτσος με την ποίησή του έστειλε το μήνυμα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Aγώνων ανακαλώντας τον ένδοξο και ειρηνικό χαρακτήρα τους. Το 1856 ο Ευάγγελος Ζάππας εμπνευσμένος από την ιδέα του Αλέξανδρου Σούτσου να αναβιώσουν οι Ολυμπιακοί Aγώνες, πρότεινε τη διοργάνωση σύγχρονων Ολυμπιακών Aγώνων αναλαμβάνοντας την επιχορήγησή τους. Τελικά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η μικτή διοργάνωση μιας έκθεσης αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων και συνάμα εικαστικών και αθλητικών αγώνων.

7 Η διοργάνωση αυτή ονομάστηκε «Ολύμπια» και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τέσσερις φορές: το 1859, το 1870, το 1875 και το 1888. Για τις ανάγκες της έκθεσης ανεγέρθηκε το Ζάππειο Μέγαρο και για τις αθλητικές συναντήσεις ανακαινίστηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στα Β΄ Ολύμπια καθορίστηκε ο Όρκος των αθλητών και ακούστηκε για πρώτη φορά Ολυμπιακός Ύμνος.

8 Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του οράματος της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το1896 1. ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν και 2. ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας

9 Πιερ Ντε Κουμπερτέν

10 Ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι. Αγάπησε τα σπορ και ασχολήθηκε ενεργά με την ξιφασκία, την κωπηλασία και την πυγμαχία Ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Δικαίως θεωρείται πατέρας των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το όραμα του ήταν να ζωντανέψουν και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι ιδέες του αποδοκιμάστηκαν σφοδρά. Αυτός, όμως, δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία, για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για την οργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

11 Το 1894 διοργάνωσε Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Παρίσι γι’ αυτό το θέμα με συμμετοχή 13 χωρών. Η απόφαση ξεπερνούσε κάθε προσδοκία: οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινούσαν και πάλι και μάλιστα στη χώρα που γεννήθηκαν, στην Ελλάδα. Ο Κουμπερτέν επιθυμούσε μια μόνιμη Επιτροπή για την οργάνωση και την επίβλεψη των Αγώνων. Έτσι, στις 23 Ιουνίου 1894 ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διαμόρφωσε τη δομή του Ολυμπιακού Κινήματος. Δημιούργησε τους πέντε κύκλους, το σύνθημα των Αγώνων και καθιέρωσε τις διαδικασίες της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης.

12 Μετά τον θάνατό του, κατόπιν επιθυμίας του, η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και τάφηκε σε επιτύμβια στήλη που φέρει την ονομασία Μνημείο Ντε Κουμπερτέν. Το πένθος μεγάλο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Ο ίδιος αγάπησε τόσο πολύ την Ολυμπία, που ζήτησε να θάψουν την καρδιά του εκεί. Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να διαμορφώσει καλό χαρακτήρα. Σημασία είχε όχι η νίκη αλλά η συμμετοχή.

13 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ

14 Ο Δημήτρης Βικέλας ( 1835 – 1908) γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι θείοι του, που ήταν έμποροι στο Λονδίνο, τον έπεισαν να πάει μαζί τους. Τον πήραν κοντά τους κι έγινε συνέταιρός τους. Από το 1872 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και αφοσιώθηκε στα γράμματα. Εκτός από τη συγγραφική, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και εθνική δράση. Ο Δημήτριος Βικέλας έλαβε μέρος στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο των Παρισίων το 1894, μετά από προτροπή του προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Ιωάννη Φωκιανού, επειδή ο τελευταίος δεν μπορούσε να συμμετάσχει και επειδή ο Δημήτριος Βικέλας ήταν ήδη γνωστός Έλληνας λογοτέχνης στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με ισχυρές διασυνδέσεις. Η ιδέα του Βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην σύγχρονη εποχή βρήκε σάρκα και οστά στο Συνέδριο, στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εκλέχθηκε πρώτος της πρόεδρος ο Δημήτριος Βικέλας και αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 μετά από πρόταση και επιμονή του ίδιου του Δημητρίου Βικέλα.

15 Ο Δημήτρης Βικέλας ( 1835 – 1908) γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι θείοι του, που ήταν έμποροι στο Λονδίνο, τον έπεισαν να πάει μαζί τους. Τον πήραν κοντά τους κι έγινε συνέταιρός τους. Από το 1872 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και αφοσιώθηκε στα γράμματα. Εκτός από τη συγγραφική, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και εθνική δράση. Ο Δημήτριος Βικέλας έλαβε μέρος στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο των Παρισίων το 1894, μετά από προτροπή του προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Ιωάννη Φωκιανού, επειδή ο τελευταίος δεν μπορούσε να συμμετάσχει και επειδή ο Δημήτριος Βικέλας ήταν ήδη γνωστός Έλληνας λογοτέχνης στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με ισχυρές διασυνδέσεις. Η ιδέα του Βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην σύγχρονη εποχή βρήκε σάρκα και οστά στο Συνέδριο, στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εκλέχθηκε πρώτος της πρόεδρος ο Δημήτριος Βικέλας,και αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 μετά από πρόταση του Δημητρίου Βικέλα.

16 Μεγάλοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896: οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες και ….ο Ελληνικός λαός Ο Ελληνικός λαός με ένα "κύμα" δωρεών κατάφερε να συγκεντρώσει 330.000 δραχμές. Εκδόθηκε ειδική σειρά γραμματοσήμων που απέφερε 400.000 δραχμές Από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συγκεντρώθηκαν άλλες 200.000 δραχμές. Με παράκληση του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αβέρωφ συμφώνησε να βοηθήσει στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου που κόστισε 920.000 δραχμές περίπου. Προς τιμήν της γενναιοδωρίας του κατασκευάστηκε το άγαλμά του στην είσοδο του Σταδίου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5 Απριλίου 1896.

17 Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 Αγωνίσματα-Αθλητές

18 Τελετή Έναρξης Δευτέρα του Πάσχα, 6 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο) Παναθηναϊκό στάδιο: 80.000 θεατές. Εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο. Έπαρση της Ελληνικής σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

19 Σύνοψη Αθλημάτων Αντισφαίριση (γήπεδο Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου) Άρση βαρών (Παναθηναϊκό Στάδιο) Κολύμβηση (Ανοιχτή θάλασσα) Ξιφασκία (Ζάππειο Μέγαρο) Πάλη (Παναθηναϊκό Στάδιο)

20 Ποδηλασία (Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου) Σκοποβολή (Σκοπευτήριο Καλλιθέας) Στίβος (Παναθηναϊκο Στάδιο )

21 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ Ματαιώθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών η Κωπηλασία και η Ιστιοπλοΐα. Επίσης τα αθλήματα του Ποδοσφαίρου και του Κρίκετ δεν πραγματοποιήθηκαν παρόλο που είχαν ανακοινωθεί.

22 Αθλητές που διακρίθηκαν Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο. Ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια. Νικητής στην Αντισφαίριση ήταν ο Τζον Μπόλαντ που έλαβε μέρος στο τουρνουά εξαιτίας ενός συμφοιτητή του στην Οξφόρδη, του Έλληνα Κωνσταντίνου Μάνου.

23 Ο Βρετανός Λάντσεστον Έλιοτ και ο Δανός Βίγκο Γιένσεν στην Άρση Βαρών. Και οι δύο σήκωσαν από 111.5 κιλά. O Εζέν Ανρί Γκραβελότ ήταν ο νικητής του ατομικού αγωνίσματος της ξιφασκίας. Ο Λεωνίδας Πύργος νίκησε στην Ξιφασκία Ασκήσεως.

24 Τελετή λήξης Τετάρτη 15 Απριλίου 1896. Ακούστηκε μία ωδή του Πινδάρου στα αρχαία ελληνικά από τον Τζορτζ Ρόμπερτσον (Βρετανό αθλητή και λόγιο) Βράβευση όλων των νικητών με ασημένιο μετάλλιο και κλαδί ελιάς. Γύρος του θριάμβου με όλους τους νικητές. Στο τέλος ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε πανηγυρικά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

25 Ο Ολυμπιακός Ύμνος Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και του ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλαιμα και στο λιθάρι, στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο Πνεύμ’ Αθάνατο, κάθε λαός.

26 Φωτογραφίες της Αθήνας στα τέλη του 18 ου αιώνα

27

28 Εκδρομή Ολυμπιονικών μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Δαφνί. Στην πρώτη σειρά ο Σπύρος Λούης

29 Έλληνες Ολυμπιονίκες

30 Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με τον Δ. Βικέλα στο κέντρο

31

32

33

34 ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ 1873 -1940

35 Ο Σπύρος (ή Σπυρίδων) Λούης (12 Ιανουαρίου 1873 – 26 Μαρτίου 1940) γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς τότε που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Ένα από τα αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο μαραθώνιος, άθλημα που δεν είχε διοργανωθεί ποτέ μέχρι τότε. Η πρόταση είχε γίνει από τον Γάλλο Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος είχε εμπνευστεί από τον άθλο του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη, που είχε διανύσει την απόσταση ξεκινώντας από την πόλη του Μαραθώνα μέχρι στην Αθήνα για να αναγγείλει την νίκη των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα. Οι Έλληνες ήταν κατενθουσιασμένοι για το νέο άθλημα και αποφάσισαν να οργανώσουν προκαταρκτικούς αγώνες για τους Έλληνες αθλητές που θα ήταν να δηλώσουν συμμετοχή.

36 Διοργανωτής των προκαταρκτικών αγώνων ήταν ο συνταγματάρχης του στρατού, Παπαδιαμαντόπουλος, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1893-1895). Ο πρώτος προκαταρκτικός, που ήταν συγχρόνως και ο πρώτος Μαραθώνιος αγώνας, διοργανώθηκε στις 22 Μαρτίου. Νικητής ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος με 3 ώρες, 18 λεπτά. Ο Λούης συμμετείχε στους δεύτερους προκαταρκτικούς, δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Παπαδιαμαντόπουλος που θυμόταν τον Λούη για την αντοχή του στο τρέξιμο, τον είχε πείσει να δηλώσει συμμετοχή και ο Λούης διέσχισε την τελική γραμμή στην πέμπτη θέση, πίσω από το νικητή Δημήτριο Δεληγιάννη. Στις 10 Απριλίου (ή στις 29 Μαρτίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν τότε σε χρήση στην Ελλάδα), ο Μαραθώνιος ήταν να πραγματοποιηθεί.

37 Ο Παπαδιαμαντόπουλος έδωσε το σήμα εκκίνησης στον Μαραθώνα. Δεκατρείς δρομείς από την Ελλάδα και τέσσερις αθλητές από άλλα έθνη έλαβαν μέρος. Ο Γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό (Albin Lermusiaux) που είχε πάρει και χάλκινο στα 1500 μέτρα μπήκε νωρίς μπροστά και προηγείτο. Στο Πικέρμι ο Λούης σταμάτησε σε ένα καφενείο και ζήτησε να πιει ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας ότι θα τους φτάσει και θα τους προσπεράσει όλους πριν από το τέλος. Μετά το 32ο χιλιόμετρο, ο Λερμιζιό κατέρρευσε από την εξάντληση. Το προβάδισμα ανέλαβε τώρα ο Αυστραλός Τέντι Φλακ που πρωτύτερα είχε πάρει μετάλλιο στα 800 και 1500 μέτρα. Ο Λούης άρχισε να ελαττώνει την απόσταση, μέχρι που και ο Αυστραλός, που δεν ήταν συνηθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις, κατέρρευσε μερικά χιλιόμετρα αργότερα, αφήνοντας το τελικό προβάδισμα στον Λούη.

38 Εν τω μεταξύ, στο στάδιο, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Ξαφνικά ένας αγγελιαφόρος ανήγγειλε δυνατά ότι ένας Έλληνας ήταν πρώτος στον αγώνα δρόμου. Οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να πανηγυρίζουν και να τον παροτρύνουν φωνάζοντας « Έλλην, Έλλην ! » Ο Λούης μπήκε στο στάδιο, όπου τον υποδέχτηκε ο λαός μαζί με δυο πρίγκιπες, τον κατοπινό διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και τον κερνάγανε κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά πασχαλινά, πορτοκαλάδα και άλλα δώρα. Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα. Δεν ξέρουμε αν τελικά τα πήρε όλα αυτά τα δώρα. Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε : « Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό. » Ο Λούης έτρεξε τον Μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Μετά τους Ολυμπιακούς γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου. Έζησε μια ζωή ήρεμη, εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.

39 ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Το 1926, ο Λούης κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση στρατιωτικών εγγράφων και μπήκε στη φυλακή. Μετά από ένα χρόνο στη φυλακή, αθωώθηκε και βγήκε, ενώ η υπόθεση του προκάλεσε σάλο στον Τύπο. Την τελευταία δημόσια εμφάνισή του έκανε το 1936, όταν προσκλήθηκε ως τιμητικός φιλοξενούμενος από τους διοργανωτές των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, που διοργανώθηκαν στο Βερολίνο. Στο ντοκιμαντέρ Ολυμπία - Η γιορτή των εθνών εμφανίζεται ο Λούης σε πρώτο πλάνο όταν πήρε μέρος στην εορταστική εναρκτήρια τελετή των αγώνων. Παρελαύνει κατά την είσοδο της ελληνικής ομάδας. Μπροστά πηγαίνει ένα αγοράκι που κρατάει την ταμπέλα με το όνομα της χώρας (γερμ. Griechenland), ακολουθούμενο από τον σημαιοφόρο που κρατάει την ελληνική σημαία. Αμέσως μετά έρχεται ο Λούης με άσπρη φουστανέλα και σκούρο γιλέκο κρατώντας ένα φουντωτό κλαδί ελιάς στο δεξί του χέρι.

40 Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ο Σπύρος Λούης «έφυγε» την επομένη της εθνικής επετείου της επανάστασης του '21, λίγους μήνες πριν την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, το 1940. Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή για να τον ξαναθυμηθούν όσοι τον είχαν αφήσει στο περιθώριο στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

41 Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ….. Η ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος που τίμησε τον Σπύρο Λούη λίγα χρόνια πριν πεθάνει, όταν όλοι τον είχαν ξεχάσει, ήταν αυτός που αιματοκύλησε λίγα χρόνια αργότερα την Ελλάδα. Ο Αδόλφος Χίτλερ. Όπως ήδη ειπώθηκε, ο Γερμανός δικτάτορας κάλεσε τον Σπύρο Λούη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο ως επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας. Ο φουστανελάς γέρος -τότε- με το τσιγκελωτό μουστάκι και το επιβλητικό παράστημα, μετέφερε το Ολυμπιακό σύμβολο της χώρας του, τον κότινο, πραγματοποιώντας αυτή που έμελλε να είναι η τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε αλλότρια γη. Καταχειροκροτήθηκε και επέστρεψε.

42

43 Η βράβευση του Σπύρου Λούη

44

45 Το πολυσυζητημένο κύπελλο

46 Από την τελετή λήξης. Ο Λούης μπαίνει πρώτος στο Στάδιο επικεφαλής των Ολυμπιονικών


Κατέβασμα ppt "Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 1896 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Α1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Καλή ΠΕ02."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google