Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΛΙΣΣΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΛΙΣΣΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΛΙΣΣΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο. Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκ. χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

3 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΓΥΡΗ

4 Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Το σώμα των μελισσών αποτελείται από το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι υπάρχουν δυο σύνθετα μάτια στα πλάγια και τρία απλά στο πάνω μέρος. Ανάμεσα στα μάτια, φυτρώνουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται αισθητήρια όργανα. Η κοιλιά είναι χωρισμένη σε δακτυλίους, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι κηρογόνοι αδένες.

5 Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

6 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

7 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία στην οποία γίνεται η γονιμοποίηση στα φυτά, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα. Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μεταφορείς της γύρης. Οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων.

8 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Χωρίς την επικονίαση, η τροφή μας θα εξέλειπε, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν. Χρειάζεται μία μέλισσα για να γίνει το άνθος φρούτο ή λαχανικό. Και ως γνωστόν, προϊόν που προμηθευόμαστε συνετά από τη μέλισσα είναι το μέλι.

9 ΜΕΛΙ Η κατανάλωση του βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, μιας και τα σάκχαρα του (κυρίως η γλυκόζη), βοηθούν στην συστολή του καρδιακού μυ. Τα σάκχαρα του διαστέλλουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα την μείωση της υπέρτασης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.

10 ΜΕΛΙ

11 ΠΟΙΑ Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ; Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο.

12 ΕΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ.... Οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα εξαφανιστούν. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού η αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο.

13 Η ΛΥΣΗ Μειώνοντας την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και προστατεύοντας τα οικοσυστήματα μπορούμε να προσφέρουμε στις μέλισσες το περιβάλλον που τους χρειάζεται.

14 Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ «αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει.»

15 ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: Βιτσαρά Αντώνη Θεολόγου Πέτρου Θεοφιλόπουλου Κωνσταντίνου Κανάκη Χάρη Φρούντζα Αλέξη

16 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΕΛΙΣΣΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google