Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορική Αναδρομή Χρήση του ψύχους στην Ιατρική Οξείς τραυματισμοί, εγκαύματα, Δερματολογία (υγρό άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα) για αφαίρεση παθολογικών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορική Αναδρομή Χρήση του ψύχους στην Ιατρική Οξείς τραυματισμοί, εγκαύματα, Δερματολογία (υγρό άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα) για αφαίρεση παθολογικών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ιστορική Αναδρομή Χρήση του ψύχους στην Ιατρική Οξείς τραυματισμοί, εγκαύματα, Δερματολογία (υγρό άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα) για αφαίρεση παθολογικών στοιχείων του δέρματος Χρήση ψυχρών επιθεμάτων στη Φυσικοθεραπεία Ανακούφιση από μυοσκελετικούς τραυματισμούς, τραύματα αθλητών, οξείς πόνοι, φλεγμονές Χρήση ψύχους στην Ασθητική Θεραπείες με εμποτισμένες γάζες, για δραστική μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος, δευτερογενή υπεραιμία και αντιμετώπιση κυτταρίτιδας και δερματικής χαλάρωσης

3 Πρώτα επιστημονικά δεδομένα 1902. Ο Hochsinger καταγράφει την πρώτη παρατήρηση ευαισθησίας του λιπώδους ιστού του δέρματος στο ψύχος, παρατηρώντας το δέρμα μικρών παιδιών. Αναφορά σε «οξεία αντίδραση στην ψύξη». 1970. Οι Epstein και Oren παρατηρούν για πρώτη φορά ότι στα μάγουλα μικρών παιδιών που τρώνε συχνά παγωτό γρανίτα ξυλάκι, δημιουργούνται «λακκάκια». Εισάγεται ο όρος «popsickle panniculitis»

4 Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα 2007. Οι Manstein et al. σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard διεξάγουν σειρά ερευνών, βασιζόμενοι στις πολυετείς παρατηρήσεις της ευαισθησίας του λίπους στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η έκθεση στις οποίες οδηγεί στην επιλεκτική νέκρωση λιποκυττάρων. Για πρώτη φορά εισάγεται ο όρος «Κρυολιπόλυση» και αναφέρεται σε μια καινοτόμο μη επεμβατική μέθοδο μείωσης του περιττού τοπικού λίπους χωρίς νυστέρι. 2010. Ο FDA δίνει την πρώτη έγκριση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στην πρώτη συσκευή Κρυολιπόλυσης, της εταιρίας Zeltiq Aesthetics Inc.

5 Συσκευή Κρυολιπόλυσης

6 Τρόπος δράσης Κρυολιπόλυσης Τα λιποκύτταρα «αντέχουν» πολύ λιγότερο το ψύχος απ’ότι τα υπόλοιπα κύτταρα που έχουν περισσότερο νερό. Όταν τα λιποκύτταρα ψυχθούν για χρονικό διάστημα 1 ώρας σε θερμοκρασία από -9 ο C έως 4 ο C, «κρυσταλλοποιούνται», νεκρώνονται και αρχίζουν να συρρικνώνονται. Δημιουργείται μια φλεγμονή (υποδερματίτιδα ή panniculitis) τοπικά και απελευθερώνονται κυτοκίνες. Ο οργανισμός δίνει «σήμα θανάτου» και ενεργοποιούνται οι διαδικασίες απόπτωσης, φαγοκυττάρωσης και αποβολής των νεκρών λιποκυττάρων μέσω της φυσιολογικής οδού του λεμφικού συστήματος.

7 Τρόπος δράσης Κρυολιπόλυσης Τα υπόλοιπα υγιή λιποκύτταρα δεν έχουν ικανότητα αναπαραγωγής. Ο περιορισμός του αριθμού των λιποκυττάρων κατά 20-25% είναι οριστικός και αμετάκλητος. Το πάχος του στρώματος λίπους της περιοχής όπου εφαρμόστηκε το ψύχος περιορίζεται σημαντικά. Το άτομο παρατηρεί σταδιακή μείωση των πόντων της περιοχής όπου εφαρμόστηκε η θεραπεία, χωρίς να έχει νοσηλευτεί καθόλου. Η διαδικασία απόπτωσης των λιποκυττάρων ολοκληρώνεται περίπου σε 3 μήνες, χωρίς έκλυση τοξινών στον οργανισμό και χωρίς αύξηση στα λιπίδια ορού ή γενικά στο αιματολογικό προφίλ.

8 Τρόπος δράσης Κρυολιπόλυσης

9 Ενδείξεις Κρυολιπόλυσης Επιλογή κατάλληλου περιστατικού Άτομα που δεν αποκλίνουν πολύ από το ιδανικό τους βάρος και φροντίζουν τη διατροφή τους. Άτομα με επίμονο λίπος σε συγκεκριμένα σημεία (περιφέρεια, γλουτοί, κοιλιά, στομάχι, κάτω μέρος βραχιόνων, στα πλάγια της μέσης), το οποίο αντιστέκεται ακόμα και σε άσκηση και προσεγμένη διατροφή. Άτομα χωρίς σοβαρές ή πολύ συγκεκριμένες ασθένειες, με αντικειμενικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και χωρίς γενικευμένο και πολύ συμπαγές λίπος. Όχι για παχύσαρκους ανθρώπους που χρειάζονται απώλεια πολλών κιλών.

10 Τρόπος εφαρμογής Το δέρμα στο σημείο εφαρμογής καθαρίζεται- μαρκάρεται. Εφαρμόζεται ειδική προστατευτική γάζα, για αποφυγή εκχυμώσεων. Η κεφαλή εφάπτεται στο δέρμα και αρχίζει να αναρροφά το σημείο επιλογής. Το δέρμα ψύχεται σε σταθερή θερμοκρασία, η οποία ρυθμίζεται με ειδικούς αισθητήρες στο εσωτερικό της κεφαλής, για 1 ώρα ανά περιοχή. Με την υποπίεση της αναρρόφησης μειώνεται η αιματική ροή για γρηγορότερη και ομοιόμορφη ψύξη. Το υπό θεραπεία άτομο μπορεί να εργαστεί στο υπολογιστή του, να δει τηλεόραση ή και να κοιμηθεί.

11 Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής

12 Τρόπος εφαρμογής Στο τέλος της θεραπείας η αναρρρόφηση σταματά, το δέρμα απελευθερώνεται και η κεφαλή αφαιρείται. Το τμήμα του δέρματος στο οποίο εφαρμόστηκε η μέθοδος μοιάζει συμπαγές και προτεταμένο, ερυθρό και στο σχήμα του εσωτερικού της κεφαλής. Εφαρμόζεται χειρομάλαξη, προκειμένου να ενισχυθεί η κυκλοφορία, να μαλακώσει το δέρμα και να ξεκινήσει γρηγορότερα η διαδικασία απόπτωσης των νεκρών λιποκυττάρων. Το άτομο είναι έτοιμο να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς χρόνο ανάρρωσης ή φαρμακευτική αγωγή.

13 Αμέσως μετά την εφαρμογή

14 Αίσθηση - Παρενέργειες Κατά την έναρξη, αίσθημα πολύ έντονου ψύχους τοπικά, τσιμπήματα και κάποιες φορές κράμπες στην κοιλιά, όταν η κεφαλή εφαρμόζεται στην περιοχή. Μετά από λίγα λεπτά η περιοχή μουδιάζει και δεν υπάρχει καμία αίσθηση. Μικροενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της χειρομάλαξης μετά το τέλος της συνεδρίας. Μετά από 15 λεπτά από το τέλος της συνεδρίας συνολικά, κάποια άτομα έχουν πόνο στην κοιλιά (όταν έχει γίνει εκεί η εφαρμογή), ο οποίος υποχωρεί σύντομα.

15 Ερύθημα και οίδημα στο σημείο εφαρμογής, το οποίο μπορεί να συνεδευτεί από εκχύμωση. Υποχωρούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες. Ενδεχόμενη υπαισθησία στο σημείο εφαρμογής, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 5 ημέρες έως και 2 μήνες. Καμία άλλη παρενέργεια, σοβαρή ή μόνιμη, δεν έχει αναφερθεί έως τώρα σε εμπειρικό ή εργαστηριακό περιβάλλον. Αίσθηση - Παρενέργειες

16 Αποτελεσματικότητα Η διαδικασία απόπτωσης των λιποκυττάρων ξεκινά από τη στιγμή της λήξης της εφαρμογής. Τα πρώτα αποτελέσματα κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως 3 εβδομάδες μετά τη συνεδρία. Ολοκληρώνονται σε περίπου 3 μήνες. Σε μια συνεδρία αποπίπτει περίπου το 20-25% των λιποκυττάρων του σημείου. Όταν η συνεδρία γίνει σωστά, σε κατάλληλο περιστατικό και με τη χρήση καλής συσκευής, συνήθως δε χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας στο ίδιο σημείο. Σε περίπτωση επανάληψης, καλό είναι το άτομο να περιμένει περίπου 6 μήνες πριν αποφασίσει για την επόμενη, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα μπορεί να εξελίσσονται και μετά τους 3 μήνες

17 Αντενδείξεις Εγκυμοσύνη ή Θηλασμός Γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία τεκνοποίησης Ινομυαλγία Κήλη ή ιστορικό κήλης στην υπό θεραπεία περιοχή Άτομα με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος(ΒΜΙ >34). Οι άνθρωποι με αυξημένη μυική μάζα, όπως οι bodybuilders συνήθως αποτελούν εξαίρεση Πάσχοντες από χρόνιες σοβαρές ασθένειες Πρόσφατα χειρουργημένα άτομα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική συναίνεση Άτομα μικρότερα των 19 ετών Άτομα με λεμφοίδημα ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το λεμφικό σύστημα Άτομα πολύ ευαίσθητα στο κρύο ή με ασθένεις που επηρεάζονται από το ψύχος όπως το σύνδρομο Raynaud. Άτομα με ιστορικό ανορεξίας ή βουλιμίας στους τελευταίους δώδεκα μήνες

18 Ιστολογικές μελέτες

19 Αξιολόγηση μεθόδου Αναίμακτη μέθοδος, χωρίς την ανάγκη παρουσίας του χειριστή στο 100% του χρόνου συνεδρίας, χωρίς νοσηλεία και φραμακευτική αγωγή και χωρίς κοινωνικό περιορισμό από καθημερινότητα και δραστηριότητες. Πολύ ακριβή θεραπεία, πολύ μεγάλο το κόστος αγοράς μιας πολύ καλής συσκευής. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1.000.000 θεραπείες Κρυολιπόλυσης στις ΗΠΑ. Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω κλινικής μελέτης της μεθόδου, καθώς ο μηχανισμός δράσης του ψύχους και αντίδρασης του οργανισμού σε αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός. Διεύρυνση του πεδίου της επιλεκτικής καταστροφής κυττάρων και σε άλλα πεδία της Ιατρικής, για θεραπευτικές λύσεις σε σοβαρές ασθένειες.


Κατέβασμα ppt "Ιστορική Αναδρομή Χρήση του ψύχους στην Ιατρική Οξείς τραυματισμοί, εγκαύματα, Δερματολογία (υγρό άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα) για αφαίρεση παθολογικών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google