Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή

2 την ενότητα αυτή θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που ακούμε πολύ συχνά και αφορούν στη «χρησιμότητα» των μαθηματικών: – Γιατί μαθαίνουμε μαθηματικά; – Πού χρειάζονται στην καθημερινή μας ζωή; – Πώς γεννήθηκαν τα μαθηματικά και πώς έφτασαν να μας «βασανίζουν» ως σχολικό μάθημα; – Κρύβονται μαθηματικά μέσα στον κόσμο που μας περιτριγυρίζει; Και άλλα πολλά. Με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή αλλά και την ιστορία της μαθηματικής επιστήμης, θα ταξιδέψουμε στον κόσμο των μαθηματικών και θα δούμε από μιαν άλλη οπτική γωνία το μάθημα που.. τόσο μας δυσκολεύει.

3

4 ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ πρόσληψη Σε μια συνέντευξη για πρόσληψη στην IBM έγινε η εξής ερώτηση:

5 Μια απάντηση στην ερώτηση της συνέντευξής είναι η εξής: Αν το σκέπαστρο ήταν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο, τότε θα κινδύνευε να πέσει μέσα στο φρεάτιο, διαγώνιο π.χ. στις περιπτώσεις που θα τοποθετηθεί κατακόρυφα και κατά τη διαγώνιο του ανοίγματος

6 δεν Όταν είναι κυκλικά τα σκέπαστρα, τότε δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, δεν μπορούν να πέσουν μέσα στο άνοιγμα. διαισθητικά Η σκέψη αυτή φαίνεται, διαισθητικά τουλάχιστον, σωστή. εμπειρία Αλλά και η εμπειρία, την επιβεβαιώνει. Ωστόσο, έτσι μοιάζει ότι αυτή η επιλογή έγινε στην τύχη. γεωμετρική Δηλαδή, έπρεπε να προϋπάρχει μια γεωμετρική κατανόηση (και μια σχετική πρόβλεψη), πριν την επιλογή.

7 διαγώνιος, μήκος μεγαλύτερο πλευρές Η πρώτη γεωμετρική ιδιότητα,που παίζει ρόλο στο προηγούμενο σκεπτικό είναι ότι η διαγώνιος, οποιουδήποτε ορθογωνίου παραλληλογράμμου, έχει μήκος μεγαλύτερο από τις πλευρές του.

8 Η δεύτερη γεωμετρική ιδιότητα, που είναι κρυμμένη πίσω από την απάντηση, έχει να κάνει με τη ισο-”πλατύτητα” του κύκλου. Δηλαδή ότι το φάρδος κάθε κύκλου είναι το ίδιο σ’ όλα τα σημεία της περιφέρειας του. Πως το ξέρουμε; Το μεγαλύτερο φάρδος του κύκλου είναι η διάμετρος του. Και είναι γνωστό ότι όλοι οι διάμετροι του κύκλου είναι ίσοι.

9 δεύτερη Μια δεύτερη απάντηση στην ερώτηση της συνέντευξης είναι η εξής : λιγότερα υλικά μεγαλύτερο άνοιγμα Για να βάλει ο εργολάβος του φρεατίου τα λιγότερα υλικά και να δημιουργήσει το μεγαλύτερο άνοιγμα, πρέπει να το κάνει κυκλικό κι όχι τετραγωνισμένο. Κι αυτό γιατί οι πολιτικοί μηχανικοί γνωρίζουν, από τα Μαθηματικά, ότι απ’ όλα τα κλειστά σχήματα (όπως τα πολύγωνα) του επιπέδου, που έχουν την ίδια περίμετρο, ο κύκλος έχει το μεγαλύτερο εμβαδό. Η συγκεκριμένη ιδιότητα, ονομάζεται στα Μαθηματικά, ισοπεριμετρικό θεώρημα ισοπεριμετρικό θεώρημα.

10 ΙΣΟΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ κλειστά σχήματα ίδια περίμετρο Απ’ όλα τα επίπεδα κλειστά σχήματα (ή πολύγωνα) με την ίδια περίμετρο κύκλοςμεγαλύτερο εμβαδόν ο κύκλος έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν.

11 Γνωρίζουν οι μέλισσες το ισοπεριμετρικό θεώρημα; Οι μέλισσες έχουν ‘’εφεύρει’’ τον καλύτερο τρόπο για να κάνουν οικονομία πρώτης ύλης, δηλαδή κεριού, αλλά και χώρου μέσα στην κυψέλη, κατασκευάζοντας τα κελιά στην κηρύθρα τους.Αν τα κελιά ήταν κυκλικά στο σημείο όπου οι κύκλοι δε θα εφάπτονταν, θα έμενε ανεκμετάλλευτος χώρος Τα εξάγωνα κελιά έχουν μικρότερη περίμετρο και άρα για την κατασκευή της απαιτείται μικρότερη ποσότητα πρώτης ύλης (κερί), αφού οι πλευρές κάθε κελιού είναι κοινές και για το γειτονικό τους


Κατέβασμα ppt "ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google