Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη 1946-1959.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη 1946-1959."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη 1946-1959

2 Τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Η ΕΣΣΔ, μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου κατόρθωσε να ανακάμψει οικονομικά σχετικά σύντομα. Παρά την δημιουργία σφαιρών επιρροής (Γιάλτα, Πότσνταμ), η ΕΣΣΔ εξακολουθούσε να έχει επεκτατικές βλέψεις. 1946-/47 : Εγκαθιστά κομμουνιστικές κυβερνήσεις αποβλέποντας σε επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

3 Ψυχρός Πόλεμος Δόγμα Τρούμαν: Λόγω του φόβου η Σοβιετική ένωση να αποκτήσει λιμάνι στη Μεσόγειο, οι Η.Π.Α. χορηγούν οικ. βοήθεια σε Ελλάδα & Τουρκία. (1947) Για να εδραιώσουν την θέση τους έναντι της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή το Σχέδιο Μάρσαλ. (1948) Ίδρυση του COMECON από Σοβιετικούς. (1949)

4 Η αξία της Γερμανίας Τόσο η ΕΣΣΔ όσο και οι ΗΠΑ εποφθαλμιούσαν την ένταξη της Γερμανίας στην σφαίρα επιρροής τους. Η ΕΣΣΔ προχωρά σε αποκλεισμό του δυτικού Βερολίνου. (1948) Με τη «Διακοίνωση Στάλιν» (1952) για τη σύναψη ειρήνης στη Γερμανά προσπαθεί να αποτρέψει την ίδρυση της ΕΑΚ.

5 Πορεία προς μια ενωμένη Ευρώπη Υπογραφή Βορειοατλαντικού συμφώνου(ΝΑΤΟ). (1949) Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Σουμάν για συνένωση των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα. (1950/-51 – ΕΚΑΧ) Υπογράφεται η Συνθήκη για τη δημιουργία της ΕΑΚ. (1952)

6 Απαντήσεις της ΕΣΣΔ Παράλληλα, η ΕΣΣΔ ακολουθούσε πολιτική εσωστρέφειας και ενίσχυε τον αυταρχισμό για να ισχυροποιήσει την θέση της. Με το θάνατο του Στάλιν υιοθετείται μια πιο ειρηνική πολιτική «αποσταλινοποίησης», βασισμένη στη βιομηχανία. (1953) Ο Υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Μολότοφ, προτείνει να συμμετάσχει και η Σοβιετική Ένωση στο ΝΑΤΟ. (1954) Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. (1955)

7 Πόρισμα Η Ευρώπη, κατά την περίοδο αυτή (1946- 1955) αποτέλεσε το πεδίο συγκρούσεων και επίδειξης δύναμης των δύο ισχυρών δυνάμεων. Και οι ΗΠΑ και η Σοβ. Ένωση ήθελαν- χρειάζονταν μια ενωμένη Ευρώπη για σύμμαχό τους.

8 Βιβλιογραφία «Trust and Mistrust in International Relations»,By Andrew H. Kydd, κεφ.4, https://books.google.gr https://books.google.gr «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» Γ’ ΓΕΛ, κεφ. ΣΤ’ History, This day in history(14/ May), The Warsaw pact, http://www.history.com/ http://www.history.com/ U.S Department of State, House of the Historian, https://history.state.govhttps://history.state.gov Wilson Center, Molotov's Proposal that the USSR Join NATO, By Geoffrey Roberts https://www.wilsoncenter.orghttps://www.wilsoncenter.org «Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, 1945-1991, πολιτική ιστορία», John W. Young, εκδόσεις πατάκη, κεφ. 1 Europa, http://europa.eu/http://europa.eu/


Κατέβασμα ppt "ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη 1946-1959."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google