Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της πολυμορφίας των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού Ιδιαιτερότητες μάθησης & προσαρμογής στο σχολείο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της πολυμορφίας των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού Ιδιαιτερότητες μάθησης & προσαρμογής στο σχολείο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της πολυμορφίας των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού Ιδιαιτερότητες μάθησης & προσαρμογής στο σχολείο

2 Το Πρόβλημα Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει Αυξανόμενο ποσοστό παιδιών με δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς Συσχέτιση των δυσκολιών των παιδιών με τη σχολική αποτυχία και προβλήματα στην ενήλικη ζωή

3 Χαρακτηριστικά της κοινωνίας που τροφοδοτούν το πρόβλημα Η κοινωνία γενικά αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι αξίες και τα πρότυπα συμπεριφοράς αλλάζουν γρήγορα. Αυξάνει συνεχώς η κοινωνική πολυπλοκότητα.

4 Στήριξη των παιδιών και των εφήβων Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, οι σημαντικοί ενήλικες της ζωής τους, πρέπει να παρέχουν στήριγμα στα παιδιά στο δύσκολο δρόμο της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης

5 Αναγκαιότητα συμβουλευτικής παρέμβασης καθηγητή Οι καθηγητές είναι αρμόδιοι όχι μόνον να εκπαιδεύσουν, αλλά και να εμψυχώσουν τους μαθητές και τους γονείς, ώστε να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν αποτελεσματικά τα παιδιά

6 Η Σχέση Επικοινωνίας Μαθητές ΕκπαιδευτικοίΓονείς

7 Σκοπός Η προώθηση της ψυχικής υγείας των μαθητών και η δημιουργία θετικών σχέσεων μεταξύ μαθητών και γονιών.

8 Στόχοι της Συμβουλευτικής Παρέμβασης Η ευαισθητοποίηση & συμβουλευτική της οικογένειας Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ σχολείου & οικογένειας ώστε να αναπτύξουν κοινή πορεία Η ανάπτυξη φιλικού κλίματος στο σχολείο Η δημιουργική συνεργασία του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα Η ανάπτυξη κλίματος δημιουργικής μάθησης μέσα στο οποίο ο μαθητής δεν θα είναι «παθητικός δέκτης» πληροφοριών.

9 Γονείς Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σπίτι μεταφέρονται αναπόφευκτα στο χώρο του σχολείου και κατ’ επέκταση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

10 Συμβουλευτική της οικογένειας Είναι αναγκαία η λειτουργία των Σχολών Γονέων σε κάθε σχολείο σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και με την παρότρυνση των εκπαιδευτικών.

11 Μαθητές/τριες Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες είναι: προβλήματα συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα των δυσκολιών προσαρμογής στο σχολείο και την οικογένεια μαθησιακές δυσκολίες

12 Εκπαιδευτικοί Καθοριστικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών μετά τους γονείς είναι οι σημαντικότεροι ενήλικες στη ζωή των παιδιών βρίσκονται πολλές ώρες με τα παιδιά και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν μόνον την επίδοσή τους, αλλά και τη συμπεριφορά τους αποτελούν συχνά ένα είδος συμβούλου και δέχονται εκμυστηρεύσεις προβλημάτων από τα παιδιά

13 Εκπαιδευτικοί Διττός ο ρόλος τους Προσαρμόζουν και μεταδίδουν τη γνώση Καθοδηγούν και διαπαιδαγωγούν

14 Oι Μαθησιακές αδυναμίες πολλών μαθητών συνδέονται Mε ευρύ φάσμα προβλημάτων: η μειωμένη αυτοεκτίμηση. η δυσκολία ένταξης στην ομάδα της τάξης, οι αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση της οικογένειας τα ψυχολογικά τραύματα από απώλεια αγαπητών προσώπων, παραμέληση ή κακοποίηση, η ανασφάλεια εξαιτίας της μετανάστευσης και της γλωσσική ανεπάρκειας που συναρτάται με τη Χρήση ξένης κύριας γλώσσας στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν αυτό δεν καλλιεργεί τη φιλοδοξία για βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των μελών του.

15 Oι Μαθησιακές αδυναμίες μαθητών/τριών Η επισήμανση των μαθησιακών δυσκολιών επιβάλλεται να γνωστοποιείται άμεσα, με μεγάλη διακριτικότητα, στους γονείς των παιδιών. Η συνεργασία μαζί τους, αλλά και με τους ειδικούς στους οποίους θα αποταθούν, είναι βασική προϋπόθεση για θεραπεία, στο μέτρο του δυνατού, του προβλήματος.

16 Εξατομικευμένη προσέγγιση εκπαιδευτικού Αν ο δάσκαλος, με μια εξατομικευμένη προσέγγιση, κερδίσει την εμπιστοσύνη των μαθητών του και των γονέων τους: αναδύονται και ενεργοποιούνται η φιλοδοξία και τα κίνητρα για συστηματοποίηση της ατομικής προσπάθειας, που έχει άμεσο στόχο την πνευματική καλλιέργεια και μακροπρόθεσμο την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής καταξίωσης.

17 Ο θεσμός της σχολικής συμβουλευτικής συμβάλλει στην ομαλοποίηση της σχολικής ζωής, στην εξισορρόπηση του ψυχισμού των μαθητών

18 Ο θεσμός της σχολικής συμβουλευτικής Αρνητικό πλαίσιο διαμορφώνουν η δυσλειτουργική οικογένεια, και το μη ευαισθητοποιημένο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του δασκάλου του χρειάζεται ο έφηβος που φαίνεται να στερείται τη γονεϊκή στήριξη, φαινόμενο συχνά παρατηρούμενο στην εποχή μας.

19 Ο θεσμός της σχολικής συμβουλευτικής Ως παιδαγωγός—σύμβουλος, χρειάζεται να στηρίξει την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του έφηβου μαθητή του και να τον βοηθήσει να θεμελιώσει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, υποστηρίζοντας τον να αναπτύξει στάσεις και δεξιότητες για δυναμική επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων, καλλιεργώντας τον ενεργητικό σεβασμό της «πολιτισμικής και κοινωνικής διαφορετικότητας».

20 Ο θεσμός της σχολικής συμβουλευτικής ενθαρρύνοντας τον και υποστηρίζοντας τη συμμετοχή όλων των μαθητών στις πρωτοβουλίες της μαθητικής κοινότητας, σε επίπεδο τάξης-σχολείου, διασχολικών- διακρατικών-διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, οι οποίες παραμερίζουν προκαταλήψεις και περιορίζουν φαινόμενα απομόνωσης-περιθωριοποίησης ρατσισμού, που συνδέονται με εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

21 Ο θεσμός της σχολικής συμβουλευτικής Για να είναι πειστικός: Πρέπει να απαλλαγεί από στερεότυπα, συχνά λαθεμένα ή παρωχημένα, για τις μαθησιακές δυσκολίες και την αντιμετώπιση τους. Πρέπει να πιστέψει ότι κάθε παιδί χρειάζεται ένα σχολικό πλαίσιο, που θα το σέβεται και θα του εμπνέει σεβασμό, θα το ενθαρρύνει και θα το κινητοποιεί για να ξεδιπλώσει και να εμπλουτίσει τις ιδιαίτερες δεξιότητες του.

22 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Για να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση της πολυμορφίας και των ατομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των μαθητών του χρειάζεται γνώσεις, που θα του δίνουν τη δυνατότητα, να καταστρώνει στρατηγικές αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων,

23 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Έτσι θα αισθάνεται ότι μπορεί να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ή να αξιοποιεί τις παραμέτρους, που συνδιαμορφώνουν την εικόνα του μαθητή, και του εξασφαλίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία, την αποδοχή ή την απόρριψη, την ένταξη ή την περιθωριοποίηση.

24 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Ο Δάσκαλος καλείται να συμβάλει στην ένταξη των αλλοδαπών μαθητών του στην ελληνική κοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση η ενημέρωση του για τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση.

25 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Η πολυεθνικότητα, που χαρακτηρίζει το σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο αξιοποιείται θετικά, αμβλύνονται οι οξύτητες και καλλιεργείται πνεύμα συναδέλφωσης των λαών, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, που αξιοποιείται ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της δυνατότητας συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

26 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα, όπως αυτά της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», της «Αγωγής Υγείας», της «Ευέλικτης Ζώνης» και ιδιαίτερα του «Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού» γίνεται αφορμή να εκδηλωθούν ιδιαίτερες ικανότητες μαθητών, που δεν ενεργοποιούνται κατά την παραδοσιακή μαθησιακή διαδικασία.

27 Διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας Μέσα από τη συμμετοχή στις εξωδιδακτικές δραστηριότητες καταξιώνονται συχνά «διαφορετικοί» μαθητές που εντάσσονται, ως ισότιμα μέλη, στη ζωή της σχολικής κοινότητας, μικρογραφίας της ευρύτερης κοινωνικής ομάδας στην οποία θα ζήσουν ως σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες.


Κατέβασμα ppt "Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της πολυμορφίας των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού Ιδιαιτερότητες μάθησης & προσαρμογής στο σχολείο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google