Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα

2 ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να μην « κόψουν » τα αυγά. Παρασκευή Μαγιονέζας. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα

3 ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Είναι ουσίες που διευκολύνουν το σχηματισμό γαλακτωμάτων. 1. Λεκιθίνη στο κροκάδι του αυγού. 2. Κροκάδι + κρέμα γάλακτος = λιεζόν (liaison).

4 Γαλάκτωμα Το ομοιόμορφο μίγμα 2 υγρών που δεν σμίγονται. Αυτό πετυχαίνετε με το να αιωρείται το ένα υγρό μέσα στο άλλο. Είδη: Προσωρινό Σταθερό

5 Προσωρινό Γαλάκτωμα Το μίγμα που διατηρείται μόνο για λίγο και μετά « Σπάει ». Παράδειγμα : Λαδόξυδο.

6 Μόνιμο / Σταθερό Γαλάκτωμα Το μίγμα που δεν σπάει. Το μίγμα της μαγιονέζας δεν « σπάει » γιατί ο κρόκος δρα σαν γαλακτωματοποιητής. Ο κρόκος δρα σαν γαλακτωματοποιητής επειδή περιέχει λεκιθίνη. Όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά τόσο πιο δυνατή είναι η λεκιθίνη άρα και το γαλάκτωμα.

7 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΟΚΑΔΙΩΝ Ή ΑΥΓΩΝ Σε σάλτσες και κρέμες Μαγιονέζα, ολλανδέζα, κρέμα κάσταρτ Σε σούπες και στιού, αφού ενωθούν με κρέμα γάλακτος για να γίνουν λιεζόν

8 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΚΟΨΟΥΝ» ΤΑ ΑΥΓΑ Σπάζονται αμέσως πριν τη χρήση τους. Ανακατεύονται σε χλιαρό νερό Η παρασκευή δεν αφήνεται να κοχλάσει μετά την προσθήκη των αυγών

9 Μαγιονέζα Η σάλτσα που δημιουργείται όταν δημιουργήσουμε ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ προσθέτοντας λάδι σε κρόκους αυγού.

10 Διαδικασία παρασκευής μαγιονέζας 1. Χρησιμοποιούμε ουδέτερα υλικά. 2. Χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά. 3. Έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. 4. Κτυπούμε καλά τους κρόκους. 5. Κτυπούμε στους κρόκους το seasoning. 6. Ενώ χτυπούμε συνεχώς προσθέτουμε λίγο - λίγο το λάδι.

11 7. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ με το οξύ. 8. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες νερό για να ασπρίσει το χρώμα της μαγιονέζας. 9. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

12 Σημαντικά Σημεία Εάν το γαλάκτωμα παχύνει πολύ αραιώνουμε με λίγες σταγόνες οξύ ή νερό. Εάν « κόψει » το μίγμα τότε σε μια άλλη μπασίνα χτυπούμε ένα κρόκο και προσθέτουμε σε αυτό λίγο - λίγο τη κομμένη σάλτσα.

13 Παράγωγες Κοκτέιλ - Προσθέτουμε κετσαπ, μπράντι, ταμπασκο και Worcestershire sauce. Ταρταρ - Προσθέτουμε καππαρι, ψιλοκομμένο σφικτό αυγό, gherkins, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και Worcestershire sauce.

14 ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να μην « κόψουν » τα αυγά. Παρασκευή Μαγιονέζας. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα


Κατέβασμα ppt "ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google