Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λαϊκή τέχνη Η γυναικεία φορεσιά Οι γυναίκες της Καλύμνου χεροδύναμες κι εργατικές ξέρουν να υφαίνουν στους εργαλειούς μόνες τους τα μάλλινα πολύχρωμα χράμια,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λαϊκή τέχνη Η γυναικεία φορεσιά Οι γυναίκες της Καλύμνου χεροδύναμες κι εργατικές ξέρουν να υφαίνουν στους εργαλειούς μόνες τους τα μάλλινα πολύχρωμα χράμια,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λαϊκή τέχνη Η γυναικεία φορεσιά Οι γυναίκες της Καλύμνου χεροδύναμες κι εργατικές ξέρουν να υφαίνουν στους εργαλειούς μόνες τους τα μάλλινα πολύχρωμα χράμια, εκτός από τα χράμια υφαίνουν και ψιλά μεταξωτά καθώς και τις «ρασές», είδος μικρής κουβέρτας υφασμένες με μαλλί και μετάξι, που μ’ αυτές τυλίγουν τα μωρά τους και στρώνουν το νυφικό κρεβάτι.

2  Η γιορτινή στολή των γυναικών του νησιού είναι από τις απλούστερες της Δωδεκανήσου. Το κύριο φόρεμα είναι το καβάδι, εφαρμοστό στον ανοιχτό μπροστά μπούστο, με μανίκια πλατιά στο κάτω μέρος και με το πλατύφυλλο, χωρίς σούρες, φουστάνι κολλημένο στο πολκάκι, και ανοιχτό εμπρός, όπως και στα δύο πλαϊνά φύλλα της φούστας που του ενός από αυτά ανεβάζουν την άκρη στη ζώνη. Τα καβάδια γίνονται από κλαδωτά ή ριγωτά μεταξωτά της Λυών, σε ό,τι χρώμα, συνήθως χρυσαφί, σκούρο πράσινο, βυσσινί ή μπλε με μία ψιλή ρίγα που ταιριάζει με το φόντο.

3  Οι φορεσιές έχουν και το κοντογέλεκο, από τσόχα ή βελούδο, που το βάζουν όταν θέλουν από πάνω. Το στήθος σκεπάζεται από τη μ,εταξωτή κρεμ πουκαμίσα στολισμένη με ψιλοδουλεμένα χρωματιστά κεντήματα και τραβηγμένες κλωστές, τόσο στα μακριά μανίκια, που ξεπροβάλλουν κάτω από τα φαρδομάνικα του καβαδιού όσο και στη μακριά πουκαμίσα που προβάλλει κάτω από το σηκωμένο φύλλο του καβαδιού, κοσμημένη μπρος και κατά μάκρος με χαριτωμένα σχέδια και χρώματα σχηματοποιημένα θέματα, γλάστρες με λουλούδια, κλώνους με φύλλα και άλλα σχετικά καθαρής ντόπιας τέχνης, που είχε πολύ αναπτυχθεί παλιότερα στο νησί.

4  Μια ριγωτή πολύχρωμη ζώνη, κροσσωτή στις άκρες, τυλίγεται στη μέση του κορμιού, ενώ στο κεφάλι ρίχνεται με χάρη το κίτρινο ή καφέ τσεμπέρι με τις στάμπες.  Άσπρες κάλτσες και γόβες ό,τι χρώμα φορούν στα πόδια, ενώ αρμαθιές από χρυσές ντούμπλες και κωνσταντινάτα, καρφίτσες, αλυσίδες με σταυρούς κι άλλα κοσμήματα βάζουνε στο στήθος. Σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και βραχιόλια συμπληρώνουν το στολισμό της νέας Καλυμνιάς με την επίσημή της φορεσιά.

5  Οι ηλικιωμένες φορούν μαύρα ή σκούρα μονόχρωμα υφάσματα, με πολύ φαρδιές φούστες σουρωτές στη μέση, καθώς και απλό μονόχρωμο τσεμπέρι.


Κατέβασμα ppt "Λαϊκή τέχνη Η γυναικεία φορεσιά Οι γυναίκες της Καλύμνου χεροδύναμες κι εργατικές ξέρουν να υφαίνουν στους εργαλειούς μόνες τους τα μάλλινα πολύχρωμα χράμια,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google