Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα Ντάσιου Νικολέττα

2 ΑΠΟΙΚΙΑ Πόλη χτισμένη από μια ομάδα ανθρώπων κάποιας πολιτείας σε ξένο τόπο. Ο αποικισμός έχει τις αρχές του από μια πολύ παλιά εποχή κρητομυκηναϊκή. Τα αίτια του το άνισο μοίρασμα της γης που με την αύξηση του πληθυσμού, πήρε σοβαρότερη μορφή.

3 ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Με το όνομα Αργοναυτική εκστρατεία φέρεται στην Ελληνική Μυθολογία η εκστρατεία του Ιάσονα από την Ιωλκό στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, η οποία και εκφράζει αλληγορικά τη δεύτερη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

4 Ο Πελίας διέταξε τον Ιάσονα να εκτελέσει αυτή την αποστολή. Ο σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία), η οποία βρισκόταν στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας. Το Χρυσόμαλλο δέρας ανήκε στο κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη από όπου κλήθηκε να το φέρει ο Ιάσονας.

5 ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΙ Ως πρώτος ελληνικός αποικισμός αναφέρεται το αποτέλεσμα των πληθυσμιακών μεταναστεύσεων και των ανακατατάξεων που συνέβησαν στον Ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 12ου έως τα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. από τα νησιά του Αιγαίου της Κύπρου, της Κρήτης, των Επτανήσων και της δυτικής ακτής της Μικράς Ασίας. Δεύτερος ελληνικός αποικισμός ονομάστηκε η οργανωμένη αποικιακή εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων στον χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, κατά την περίοδο του 8ου, του 7ου και του 6ου αιώνα π.Χ.

6 Α΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ  Αίτια: 1.Δημογραφικές και κοινωνικές πιέσεις 2.Ανεπάρκεια καλλιεργήσιμων γαιών 3.Ανάγκη επέκτασης εμπορικών δραστηριοτήτων 4.Αναζήτηση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών  Φάσεις: 1.Από 755 π.Χ.- αρχές 7 ου αι. π.Χ (μετακινήσεις από Εύβοια και ηπειρωτική Ελλάδα σε Ιταλία) 2.Αρχες 7 ου αι. π.Χ.-τέλη 6 ου αι. π.χ. (μετακινήσεις από νησιά Αιγαίου σε Θράκη, Προποντίδα και Εύξεινο Πόντο)

7 Β΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Αίτια: η δημογραφική έκρηξη η ανάπτυξη του εμπορίου η ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερων πρώτων υλών στενότητα χώρου και περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η ταραγμένη πολιτική κατάσταση

8 ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ Β΄ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ  Πρώτοι ιδρυτές αποικιών ήταν οι Ευβοείς που ίδρυσαν αποικίες κατά τις αρχές του 8ου αιώνα π.X. στην Κάτω Ιταλία και στην Χαλκιδική.  Στην συνέχεια ίδρυσαν τις αποικίες Κύμη, Ζάγκλη, Ρήγιο και Νάξο.  Κατά τον 7ο αιώνα ιδρύονται πολυάριθμες αποικίες στο Ιόνιο, στην Κάτω Ιταλία, στην Θράκη, στην Μαύρη Θάλασσα, στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, στην Κυρηναϊκή χερσόνησο στην Αφρική αλλά και στην Αίγυπτο.  Στην αποικιακή εξάπλωση αυτή πρωτοστάτησαν πόλεις όπως η Κόρινθος, η Μίλητος, τα Μέγαρα και η Φώκαια.

9 ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ-ΑΠΟΙΚΙΑΣ o Α΄ Ελληνικός Αποικισμός Οι αποικίες διατηρούσαν πάντοτε στενούς δεσμούς με τις μητροπόλεις τους είτε σε περίπτωση αμοιβαίας βοήθειας είτε με την συμμετοχή τους στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της μητρόπολης. o Β΄ Ελληνικός Αποικισμός Οι δεσμοί των αποικισμών με τις μητέρες-πόλεις ήταν χαλαροί, μερικές φορές ανύπαρκτοι, ενώ σπάνια οι σχέσεις ήταν εχθρικές.

10 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ Κατά τη διάρκεια και Β΄ Αποικισμού 1.Μαζικός χαρακτήρας μεταναστεύσεων 2.Χωροταξικοί,πολιτικοί,κοινωνικοί λόγοι 3.Καταναγκαστική και μη μετακίνηση Σύγχρονη εποχή 1.Μεμονωμένες μετακινήσεις 2.Οικονομικοί κυρίως και πολιτικοί λόγοι 3.Αυτόβουλη μετακίνηση πολιτών

11 Συνεχίζει την Παρουσίαση η Θεματική υπο-ομάδα για Το Μεταναστευτικό Ρεύμα ανά τον Κόσμο με έμφαση στις Η.Π.Α. - Ομογένεια


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google