Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1985-2012 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΖΟΥΡΕΛΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1985-2012 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΖΟΥΡΕΛΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1985-2012 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΖΟΥΡΕΛΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Πρώτες πληροφορίες για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου λαμβάνουμε από τον διάλογο «Τιμαρίων», αγνώστου συγγραφέα, του 12 ου και 13 ου αιώνα, ο οποίος αναφέρεται στο μεγάλο εμπορικό πανηγύρι που γινόταν στη μνήμη του (Δημήτρια). Οι γιορτές του Μεγαλομάρτυρα διαρκούσαν εννέα ημέρες (από τις 20 έως τις 28 Οκτωβρίου). Παράλληλα με τη λειτουργία πολυάριθμων καταστημάτων και την εμπορική κίνηση και πνευματική άνθηση, λόγω της έλευσης ανθρώπων των γραμμάτων, πολυάριθμες ήταν και οι εκκλησιαστικές τελετές προς τιμήν του Αθλοφόρου, οι οποίες έφταναν στο αποκορύφωμά τους στις 25 Οκτωβρίου.

3 Η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου (δηλαδή από τις 19 έως τις 26 Οκτωβρίου) καθιερώθηκε το έτος 1979 και τρεις λόγοι συνετέλεσαν σε αυτό το γεγονός: i.Η επανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου. ii.Η έκδοση της Μεγάλης Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου το 1979 από τον Ιωάννη Φουντούλη. iii.Η επθυμία του Παναγιωτάτου Αγίου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β’ για αναβίωση της λατρείας του Αγίου.

4 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

5 Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ο συνεορτασμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1985 επί αρχιερατείας Παντελεήμονος Β’ Χρυσοφάκη μετά από ατονία και λήθη χρόνων. Οι ιερές, σεπτές εικόνες συνεορτάστηκαν και συλλιτανεύτηκαν με τη σεπτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου και τα λείψανά του. Η πρώτη εικόνα, που εγκαινίασε τον συνεορτασμό, ήταν αυτή της Παναγίας «Άξιον εστίν» από το πρωτάτο του Αγίου Όρους.

6 Πέμπτη 24/10/1985 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον εστίν»

7 Η Ιερά εικόνα, η οποία είναι η Εφεστία εικόνα, η πιο επίσημη του Αγίου Όρους, έφτασε με το πλοίο «Ιεράς» του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη από το Άγιο Όρος στην πρώτη της έξοδο από τον Ναό του Πρωτάτου προς την πόλη, ενώ αποδόθηκαν τιμές Αρχηγού Κράτους προς τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητας. Την ιστορία της εικόνας έγραψε το 1548 ο Πρώτος του Άγιου Όρους ιερομόναχος Σεραφείμ. Παλιά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Την 11 η Ιουνίου 980 ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ...». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστίν ως αληθώς...». Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά την παράδοση ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελλί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί». Επί της εικόνας αυτής έγιναν κατά καιρούς πλείστα πιστά αντίγραφα και σε κάθε Μονή του Άθω βρίσκεται ένα από αυτά. Εορτάζει με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 11 Ιουνίου σε ανάμνηση του κάτωθεν θαύματος, αρχή της φήμης της εικόνας και ως θαυματουργής.

8 Παρασκευή 24/10/1986 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Σπηλαιωτίσσης»

9 Η εικόνα βρίσκεται στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, μία από τις αρχαιότερες της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, στην Πελοπόννησο. Στον τρίτο όροφο και στον ευαγέστατο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου συναντάται η χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας. Είναι ανάγλυφη, κυρόχυτη, κατασκευασμένη από κερί και άλλα υλικά. Η εικόνα κατασκευάστηκε το 50 μ.Χ. και το πρόσωπο της Παναγίας, το οποίο περιβάλλεται από χρυσάφι, είναι μαύρο λόγω πυρκαγιάς του 1640. Ωστόσο, αν και η πυρκαγία ήταν μεγάλη, η Εικόνα σώθηκε χάριν στην επέμβαση της Παναγίας, όπως και σε άλλες πέντε πυρκαγιές που ξέσπασαν στο μοναστήρι. Θαύματα της Εικόνας που έχουν σημειωθεί είναι τα εξής: όταν ένας Βενετσιάνος άρχοντας επιχείρησε να την αρπάξει, τα χέρια του έμειναν ξερά στον αέρα, ενώ ένας έφορος των Ενετών που είχε την ίδια πρόθεση τιμωρήθηκε με τον θάνατο της συζύγου του.

10 Πέμπτη 22/10/1987 Ιερά Θαυματουργός Εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ολυμπιωτίσσης

11 Το 1988 δεν ήλθε εικόνα της Παναγίας. Ο λόγος της μη έλευσης εικόνας είναι η απαγόρευση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας να μεταφέρουν σεπτές και θαυματουργές εικόνες προς ενίσχυση ιερών Ναών και Μονών. Ως αποτέλεσμα, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β’ Χρυσοφάκης μετέφερε την Κάρα του Αγίου Ευσταθίου στον Ναό, η οποία συλλιτανεύθηκε μετά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

12 Δευτέρα 23/10/1989 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σουμελά

13 Τρίτη 23/10/1990 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Διασωζούσης

14 Δευτέρα 21/10/1991 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα και Τιμία Ζώνη Υπεραγίας Θεοτόκου

15 Η υποδοχή της εικόνας ήταν επίσημη, καθώς την υποδέχθηκε όλος ο ιερός κλήρος της πόλης, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και ο λαός. Η Πάνσεπτη και χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και είναι το μοναδικό κειμήλιο, που σώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας, αφού την έδωσε στον Απόστολο Θωμά κατά την ανάληψή της στους Ουρανούς.

16 Η Τίμια Ζώνη, σύμφωνα με την Παράδοση, κατασκευάστηκε από την Παναγία με τρίχες καμήλας. Φυλάσσεται σε ασημένια θήκη νεότερης κατασκευής, η οποία φέρει την παράσταση της Μονής, ενώ διατηρεί τη χάρη της Θεοτόκου «ανεκφοιήτως» και έχει κάνει αναρίθμητα θαύματα, γι’ αυτό και η αξία της είναι ανεκτίμητη. Συγκεκριμένα, έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπέυει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλα που έχει ευλογηθεί και τη φορούν οι γυναίκες και οι ασθενείς.

17 Δευτέρα 19/10/1992 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιερολυμιτίσσης

18 Δευτέρα 18/10/1993 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσης

19 Τετάρτη 19/10/1994 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Εκατονταπυλιανής

20 Τετάρτη 18/10/1995 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Ελεούσης

21 Για την εινόνα, η οποία φυλάσσεται στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελεούσης, δε διαθέτουμε ιστορικά στοιχεία. Πιθανώς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα την Καππαδοκία να την εναπέθεσαν στο παρεκκλήσι και να την προσκυνούσαν, παίρνοντας την ευλογία της, μετά το πέρας της εργασίας τους.

22 Τετάρτη 16/10/1996 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ρευματοκρατορίσσης

23 Δευτέρα 20/10/1997 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελπίς των Απελπισμένων ή της Ελπίδος πάντων των Χριστιανών

24 Δευτέρα 19/10/1998 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Ξενιάς

25 Στη σεβάσμια μονή της Παναγίας Ξενιάς φυλάσσεται και φιλοξενείται η εικόνα της Παναγίας, μακριά από τις χυδαιότητες των πόλεων. Κατά τη στοματική παράδοση, η εικόνα έλαβε τη συγκεκριμένη προσωνυμία, επειδή ήρθε από τα ξένα. Σ’αυτήν στρέφονταν και έβρισκαν παρηγοριά οι πατέρες της μονής την περίοδο της Εικονομαχίας. Η ιερή εικόνα με το βλέμμα του Θεού επάνω της και από τον βυθό της θάλασσας, όπου την έρριξαν οι μικρασιάτες μοναχοί, έφτασε στο μεγάλο Βυζαντινό μοναστήρι στο βουνό Τελέθριο της Εύβοιας.

26 Δευτέρα 18/10/1999 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Δεξιάς

27 Δευτέρα 23/10/2000 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βηθλεεμιτίσσης

28 Δευτέρα 22/10/2001 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Θεομήτορος

29 Τα θαύματα που αποδόθηκαν στην εικόνα της Παναγίας Θεομήτορος είναι αναρίθμητα και συμπεριλαμβάνουν τη γιατρειά ασθενών και πονεμένων. Κάθε Τετάρτη απόγευμα οι γυναίκες γονυπετούν μπροστά στην εικόνα, κάνοντας παράκληση. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρίσκεται στον συγκεκριμένο Ναό, καθώς Χριστιανοί ταξιδιώτες τη μετέφεραν κρυφά στο συγκεκριμένο μέρος κοντά στο λιμάνι, επειδή ήταν επικίνδυνο να τη μετακινήσουν κάπου αλλού με την παρουσία των Τούρκων.

30 Όταν όμως βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή και προσπάθησαν να τη μετακινήσουν, ήταν αδύνατο να τη σηκώσουν με τα χέρια τους. Με αυτόν τον τρόπο η Παναγία δήλωσε την επιθυμία της να παραμείνει εκεί, σε εκείνο τον Ναό, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

31 Τετάρτη 16/10/2002 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιερολυμιτίσσης (2 η φορά)

32 Δευτέρα 20/10/2003 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Διασωζούσης

33 Δευτέρα 18/10/2004 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παρηγορητίσσης

34 Δευτέρα 24/10/2005 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου (Παναγούδας)

35 Δευτέρα 23/10/2006 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης

36 Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και συγκεκριμένα από τη «Φεγγούλα», μία ευλαβή και φιλόχριστη γυναίκα, όπως διασώζεται στην παράδοση. Η επονομασία «Φανερωμένη» δόθηκε από τους χριστιανούς, καθώς στα προβλήματά τους η Παναγία τους φανερώνει το θείο Θέλημα και γίνεται ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Έτσι, η θαυματουργός δύναμή της απαλύνει τον πόνο των πιστών.

37 Τετάρτη 24/10/2007 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Η Πάντων Ελπίς»

38 Τετάρτη 22/10/2008 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας

39 Σάββατο 24/10/2009 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Έβρου *Αντίγραφο της Εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους

40 Παρασκευή 22/10/2010 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Έβρου (2 η φορά) *Αντίγραφο της Εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους

41 Δευτέρα 17/10/2011 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Έβρου (3 η φορά) *Αντίγραφο της Εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους

42 Σάββατο 13/10/2012 Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον εστίν» (2 η φορά)

43 Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1985-2012 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΖΟΥΡΕΛΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google