Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος

2 Βασικές οδηγίες Κάθε φορά που γίνεται μια ομαδική εργασία ένα μέλος της ομάδας αναλαμβάνει να είναι ο γραμματέας και συντονιστής της συζήτησης. Αυτό το πρόσωπο γράφει αυτά που προτείνουν οι άλλοι συμμαθητές και προσπαθεί να κρατήσει τη σειρά. Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να μιλάνε με τη σειρά και να λένε μόνο μία ιδέα τη φορά. (π.χ. αν το ερώτημα είναι «βρείτε όσα περισσότερα ονόματα λουλουδιών», δεν πρέπει ένας μαθητής να αρχίσει να λέει δύο και τρία στη σειρά).

3 Τα πιο σημαντικά μυστικά για να πετύχει η ομάδα είναι: Τα πιο σημαντικά μυστικά για να πετύχει η ομάδα είναι: Να μιλήσουν όλοι οι μαθητές και να δοθεί χρόνος για σκέψη και συμμετοχή σε όλα τα μέλη. Ο γραμματέας – συντονιστής να αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει το θέμα της ομαδικής εργασίας και να μην είναι πάντα ο μαθητής που γράφει γρήγορα και ορθογραφημένα… Πρέπει πάντα να ορίζεται ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους. Στο τέλος κάθε δραστηριότητας οι ομάδες παρουσιάζουν τα ευρήματα τους. Συνήθως ο δάσκαλος τα γράφει στον πίνακα. Όταν αρχίζει η παρουσίαση καλό είναι κάθε ομάδα να μην πει όλα όσα βρήκε, αλλά με τη σειρά να λέει κάποια στοιχεία κάθε φορά.

4 Χωρισμός ομάδων - κοινωνιόγραμμα Όνομα: α/α ΕρώτησηΑπάντηση 1 Με ποιο συμμαθητή σου ή ποια συμμαθήτριά σου θέλεις να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; 2 Με ποιο συμμαθητή σου ή ποια συμμαθήτριά σου δεν θέλεις να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; 3 Με ποιους συμμαθητές σου ή ποιες συμμαθήτριές σου θέλεις να είσαι στην ίδια ομάδα; 4 Με ποιους συμμαθητές σου ή ποιες συμμαθήτριές σου δεν θέλεις να είσαι στην ίδια ομάδα;

5 Κοινωνιόγραμμα …... τάξης 20…. - 20….. Όνομα Παρατηρήσεις

6 Παραδείγματα εργασιών για εξάσκηση στην ομαδική εργασία Α. Γνωστικές – κλειστές ερωτήσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες που έχουν από τη Μελέτη Περιβάλλοντος, την Ιστορία κλπ. Π.χ. Βρείτε όσο περισσότερα είδη φρούτων μπορείτε. Βρείτε όσα περισσότερα χωριά ξέρετε της Εορδαίας. Βρείτε όσους επώνυμους αρχαίους Έλληνες γνωρίζετε ………………………………………………………..

7 Β. Εννοιολογικοί χάρτες. Θέτουμε στις ομάδες ένα θέμα και ζητούμε να κάνουν έναν απλό εννοιολογικό χάρτη, δηλαδή μια αράχνη. Τους ζητούμε με καταιγισμό ιδεών να γράψουν λέξεις – έννοιες που τους έρχονται στο νου σε σχέση με το θέμα που τους δώσαμε. Πτολεμαΐδα Περιβάλλον Φιλία ………………….

8 Γ. Ανοικτές – λύση προβλημάτων. Θέτουμε μια προβληματική κατάσταση και ζητούμε από τους μαθητές να προτείνουν πιθανές λύσεις. Ως δεύτερο βήμα, μπορεί να τους δοθεί ως ζητούμενο να διαλέξει η ομάδα τους ποια θεωρούν καλύτερη λύση από αυτές που προτάθηκαν. Π.χ. Θέλουμε να περάσουμε απέναντι ένα ποτάμι. Βρείτε τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Το πάρκο της γειτονιάς μας δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Προτείνετε τρόπους που μπορεί να βελτιωθεί για να χαιρόμαστε ένα όμορφο και ασφαλές παιχνίδι. Βρήκαμε 10 ευρώ και θέλουμε να τα ξοδέψουμε όλοι μαζί. Προτείνετε τρόπους ώστε με αυτά τα χρήματα να γίνει μια δίκαιη και χρήσιμη κατανάλωση. …………………………………………………………………………….

9 Δ. Ομαδική ζωγραφιά. Δίνουμε ένα θέμα στους μαθητές και ένα μεγάλο χαρτί και ζητούμε να ζωγραφίσουν μια ομαδική ζωγραφιά. Προϋπόθεση πριν αρχίσουν να ζωγραφίζουν είναι να συνεννοηθούν τι θα ζωγραφίσουν και να κάνουν ένα προσχέδιο, ώστε να μη βγει μια ζωγραφιά με τέσσερις διαφορετικές γωνιές. Η τάξη των ονείρων μας Το πάρκο της γειτονιάς μας Τι είδαμε (ζήσαμε) στο μουσείο ……………………

10 Ε. Δίλημμα. Τους δίνουμε μια διλημματική κατάσταση ή ένα θέμα διπλής επιλογής και καταγράφουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο τέλος αποφασίζουν μία επιλογή. Ποδήλατο στο δρόμο για το σχολείο. Παρακολουθώ σκηνή εκφοβισμού κατά λάθος. Την ομολογώ ή όχι. Μια φίλη ή ένας φίλος μου έχουν μια συνήθεια που μ΄ ενοχλεί. Της/του το λέω ή όχι. ………………….

11 Στ. Μικρές έρευνες. Αυτές οι εργασίες δεν διαρκούν όσο διαρκεί μία διδακτική ώρα. Αναθέτονται στην ομάδα. Την αφήνουμε να κάνει το σχεδιασμό της έρευνας, δηλαδή ποιος θα κάνει τι, πού θα ψάξουν πληροφορίες, πώς θα δουλέψουν, πώς θα κάνουν την παρουσίαση κλπ. Στη συνέχεια ορίζουμε μια μέρα που θα ξαναδουλέψουν μέσα στην τάξη με τα στοιχεία τους και την ημέρα που η εργασία θα πρέπει να είναι έτοιμη για να παρουσιαστεί. Π.χ. Τα απειλούμενα είδη της θάλασσας, του δάσους, του τροπικού δάσους, της Ελλάδας Ταξίδι σ΄ έναν τόπο (επιλέγει κάθε ομάδα ένα ταξιδιωτικό προορισμό και φέρνει στοιχεία) Τα παλιά παιχνίδια (παρουσιάζει κάθε ομάδα ένα παιχνίδι) Τα προβλήματα του τόπου μου ……………………………………………………………………………..

12 Ζ. Παιχνίδια. Η ομάδα οργανώνει και παρουσιάζει κάτι ή συμμετέχει σ΄ ένα παιχνίδι ως ομάδα ή μέσω ενός αντιπροσώπου της. Π.χ. Θεατρικό παιχνίδι. Κάθε ομάδα ετοιμάζει και παρουσιάζει μια σκηνή από την ελληνική επανάσταση. (κάθε τάξη από την ιστορία της….!) Παιχνίδι γνώσεων. Κάθε ομάδα ορίζει αντιπρόσωπο για κάθε κατηγορία ερωτήσεων (Γεωγραφία, Ιστορία, Αθλητικά, Κοινωνικά, κλπ) Στην αυλή με ένα παιχνίδι δράσης, όπου συμμετέχει όλη η ομάδα. ………………………………


Κατέβασμα ppt "Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google