Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Εκτίμηση της θρέψης Κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός διαιτητικού πρωτοκόλλου Αναγνώριση της επιτυχούς διαιτολογικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Εκτίμηση της θρέψης Κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός διαιτητικού πρωτοκόλλου Αναγνώριση της επιτυχούς διαιτολογικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

2 Εκτίμηση της θρέψης Κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός διαιτητικού πρωτοκόλλου Αναγνώριση της επιτυχούς διαιτολογικής αντιμετώπισης

3 15-60% νοσηλευόμενων ασθενών Αυξημένες επιπλοκές, διάρκεια νοσηλείας, βραδύτερη ανάρρωση, κόστος νοσηλείας Διατροφική παρέμβαση 2 ημέρες νωρίτερα μείωση της νοσηλεία κατά 1 ημέρα & εξοικονόμηση $1000/χρόνο (μέσο αμερικανικό νοσοκομείο) Συνεπώς Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη είναι αναγκαία ως μέρος της συνολικής ιατρικής περίθαλψης

4 Αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή κατάλληλων πρωτοκόλλων διατροφικής αντιμετώπισης Σαφή επιστημονικά κριτήρια, οδηγίες και πρωτόκολλα Δημιουργία Ομάδας Διατροφικής Υποστήριξης, ΟΔΥ (ιατρός, διαιτολόγος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός) Διατροφική αξιολόγηση, υποστήριξη, αγωγή, παρακολούθηση

5 ρυθμός επιπλοκών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΟΔΥ % των νοσοκομείων στην Ευρώπη Απαραίτητη προϋπόθεση: συνεργασία

6 Συντονισμός εργασιών ομάδας Καθορισμός θεραπευτικής αγωγής, παρακολούθηση, εκτίμηση των αποτελεσμάτων Καθορισμός εκπαιδευτικού και ερευνητικού προγράμματος, επίβλεψη εφαρμογής Συμμετοχή στη δημιουργία εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο

7 Διατροφική αξιολόγηση Σχεδιασμός πλάνου διατροφικής υποστήριξης Παρακολούθηση και τροποποίηση του πλάνου διατροφικής υποστήριξης Εκπαίδευση των ασθενών

8 Προμήθεια των απαραίτητων θρεπτικών διαλυμάτων, φαρμάκων και υλικών Σωστή παρασκευή και φύλαξη των θρεπτικών διαλυμάτων Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα

9 Παρακολούθηση της κλινικής πορείας του ασθενούς Νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων Εκπαίδευση του ασθενή και της οικογένειάς του στις ανάγκες της θρεπτικής υποστήριξης Εκπαίδευση ασθενών που θα λάβουν παρεντερική ή εντερική διατροφή στο σπίτι και συμμετοχή στην παρακολούθησή τους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο

10 Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο που επωφεληθούν από τη διαιτητική θεραπεία Καθορισμός κατάλληλης διαιτητικής θεραπείας Αποτελεσματικότητα της διαιτητικής θεραπείας μέσω παρακολούθησης

11 Εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης Περιλαμβάνει :  Φυσική εξέταση  Κλινική συνέντευξη 5 σημείων

12 Απώλεια υποδόριου λίπους Απώλεια μυϊκής μάζας Οίδημα στον αστράγαλο Οίδημα στην οσφύ Ασκίτης

13 Σωματικό βάρος Αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες Γαστρεντερικά συμπτώματα Λειτουργική ικανότητα, ή επίπεδο ενέργειας Επίδραση της νόσου στον καταβολισμό

14 Θερμίδες και πηγές θερμίδων Υγρά και ηλεκτρολύτες Συμπληρώματα Περιορισμοί Μέθοδο αξιολόγησης αποτελεσματικότητας

15 Δίαιτα από το στόμα Δίαιτα από το στόμα + συμπλήρωμα εντερικής διατροφής Εντερική διατροφή Παρεντερική διατροφή

16 Εντερική διατροφή: πλεονεκτήματα, επιπλοκές, κόστος Παρεντερική διατροφή: κόστος, εύχρηστη Παρεντερική διατροφή μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας εντερικής πρόσβασης ή λειτουργίας (Αμερικανική Ένωση Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, ASPEN)

17 Αναβολικές, καταβολικές, υπερμεταβολικές καταστάσεις Σήψη ή τραύμα Δυσλειτουργία εντερικού σωλήνα Νεφρική δυσλειτουργία Υπερκαπνία Υπεργλυκαιμία

18 1 η φάση (48 πρώτες ώρες) Εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης Ταξινόμηση βαθμού καταβολισμού Αιμοδυναμική σταθεροποίηση Σταθεροποίηση επιπέδων σακχάρου και ηλεκτρολυτών Επίτευξη πρόσβασης για την εφαρμογή της διαιτητικής θεραπείας Έναρξη χορήγησης θρεπτικών συστατικών

19 2 η φάση (2 η -5 η ημέρα) Σταθεροποίηση βάρους Βελτίωση ισοζυγίου αζώτου Διατήρηση επιπέδων γλυκαιμίας και ηλεκτρολυτών Διατήρηση αιμοδυναμικής κατάστασης

20 3 η φάση (>6 η ημέρα) Επίτευξη θετικού ισοζυγίου αζώτου Αύξηση βάρους Διατήρηση κατάλληλων επιπέδων γλυκαιμίας και ηλεκτρολυτών Διατήρηση σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης


Κατέβασμα ppt "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Εκτίμηση της θρέψης Κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός διαιτητικού πρωτοκόλλου Αναγνώριση της επιτυχούς διαιτολογικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google