Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΡΑΓΓΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Β ΜΕΡΟΣ. Κάστρα Λακωνίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΡΑΓΓΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Β ΜΕΡΟΣ. Κάστρα Λακωνίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΡΑΓΓΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Β ΜΕΡΟΣ

2

3 Κάστρα Λακωνίας

4 Κάστρο Μυστρά Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς. Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως. Συνέχισε να είναι σημαντική πόλη στους επόμενους αιώνες μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, οπότε εγκαταλείφθηκε. Σήμερα ο Μυστράς είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα.

5 Κάστρο Μονεμβασιάς H Μονεμβασιά ήταν από τις πιο σπουδαίες και πιο ιστορικές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ωραιότερα κάστρα στον κόσμο.

6 Κάστρο Γερακίου To κάστρο του Γερακίου είναι ένα φράγκικο κάστρο που εξελίχθηκε σε καστροπολιτεία, σε υψόμετρο 400μ στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε σημείο που ήταν κατοικημένο από την προϊστορική εποχή. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Πελοποννήσου κάποτε, αλλά δεν διατηρείται σε καθόλου καλή κατάσταση.

7 Κάστρο Βατίκων ή Αγίας Παρασκευης Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωριού είναι κτισμένο στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον Κάμπο Βοιών, «στα μέρη των Βατίκων», όπως αναφέρει το χρονικό του Μορέως. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Φαρακλό, ενώ απέχει από την Νεάπολη 1850μ. Το σημείο ελέγχει στρατηγικά το Λακωνικό κόλπο και την ευρύτερη χερσαία περιοχή.

8 Κάστρο του Πασσαβά Το ερειπωμένο κάστρο του Πασσαβά σηματοδοτούσε για αιώνες τα σύνορα της Μάνης. Το κάστρο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το Γύθειο, στα μισά περίπου της απόστασης προς Αρεόπολη, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

9 Κάστρο της Άνω Πούλας ή Κάστρο της Μακρυνάς Στο ξερό τοπίο της ΝΔ Μάνης υπάρχουν διάφορα πλατώματα. Ένα από αυτά είναι το οροπέδιο της «Μακρυνάς». Το πλάτωμα ξεκινάει από το ακρωτήρι Κάβο Δρόσο στη δυτική ακτή της Μάνης και φτάνει μέχρι το Κάβο Γκρόσσο (ακρωτήριο Θυρίδες). Βασικά είναι ένας απόκρημνος βράχος πάνω στη θάλασσα με ύψος 200-300 μέτρα και μήκος σχεδόν 4 χιλιόμετρα, του οποίου το επάνω μέρος είναι μια στενόμακρη σχεδόν επίπεδη επιφάνεια πλάτους 300 έως 600 μέτρων. Στη μέση περίπου αυτού του πλατώματος, πάνω από το χωριό Κιππούλα, υπάρχει το« κάστρο της Άνω Πούλας». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μικρών ερειπωμένων οικισμών που προστατεύονταν από λιθόκτιστο οχυρωματικό τείχος.

10 Κάστρο Τάραψας ή Κάστρο Βασιλακίου ή Πύργος Ζαλούμη Το Βασιλάκιο είναι ορεινό χωριό στις παρυφές του Ταΰγετου. Η παλιά του ονομασία ήταν Τάραψα. Σε ύψωμα νότια από το χωριό υπάρχει μικρό κάστρο. Έχει και την ονομασία πύργος Ζαλούμη. O γενάρχης της οικογένειας Ζαλούμη ήταν τον 15ο αιώνα πειρατής από τον Δρύαλο Μάνης και το πραγματικό του όνομα ήταν Ασημάκος. Ο γιος του, Ιωάννης Ασημάκος, υπήρξε στρατιώτης του Παλαιολόγου. Μετά την άλωση κατέβηκε στην Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκε στην Τάραψα όπου έχτισε τον πύργο του στο σημείο που προϋπήρχε παλιό βυζαντινό οχυρό. Τους επόμενους αιώνες -άγνωστο μέχρι πότε- φαίνεται ότι το το φρούριο χρησίμευσε σαν καστροκατοικία της οικογένειας Ζαλούμη, κάτι αντίστοιχο με τις καστροκατοικίες και τους πύργους της Μάνης.

11 Παλαιολόγειο Κάστρο Λογκανίκου Κάστρο σε μεγάλο υψόμετρο (940μ) χτισμένο σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο της άνω κοιλάδος του Ευρώτα.

12 Κάστρο Βορδόνιας Μικρό κάστρο κτισμένο τα χρόνια της Φραγκοκρατίας σε θέση απόκρημνη και δύσβατη κοντά στο χωριό Βορδόνια της Λακωνίας. Η Βορδόνια είναι βασικά μια ομάδα 6 συνοικισμών με λίγα σπίτια, ένας από τους οποίους είναι η Επάνω Χώρα (ή Πανωχώρι) που βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στο λόφο του κάστρου. Ο λόφος είναι μυτερός και δύσβατος και από μακριά μοιάζει με πυραμίδα. >Το κάστρο είχε οπτική επαφή με τον Μυστρά, για τον οποίο ήταν κάτι σαν προκεχωρημένο φυλάκιο, και κτίστηκε πάνω-κάτω την ίδια εποχή με αυτόν (13ος αιών).

13 Κάστρο Γουλάδες ή Μπεάνκα ή Κάστρο Μαυροβουνίου Σε μικρή απόσταση νότια από το Γύθειο, βρίσκεται το Μαυροβούνι, γνωστό θέρετρο με σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Απλώνεται σε πλαγιά λόφου και κατά μήκος εκτεταμένης αμμουδερής παραλίας. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού είναι χτισμένο το κάστρο Γουλάδες. Πρόκειται για πυργόσπιτο (ή μάλλον καστροκατοικία) του Τζανέτου Γρηγοράκη. Το κάστρο αυτό είναι γνωστό και σαν «Γουλάδες» ή «Μπεάνκα».

14 Κάστρο της Κελεφάς Το κάστρο βρίσκεται δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου. Κτισμένο στην νοτιότερη απόληξη της οροσειράς του Ταϋγέτου, δεσπόζει σε φυσική οχυρωματική θέση πάνω από τον όρμο του Οιτύλου.

15 Παλιόκαστρο Ασωπού Πρόκειται για βράχο με δεσπόζουσα θέση στην περιοχή και με εξαιρετική φυσική οχύρωση. Στην κορυφή υπάρχουν ερείπια βυζαντινών κτισμάτων. Είναι βέβαιο ότι υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων στις πειρατικές και τουρκικές επιδρομές, αλλά είναι αμφίβολο αν υπήρξε ποτέ πραγματικό κάστρο.

16 Κάστρο Ζαραφώνας Αξιόλογο δείγμα μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής που διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

17 Κάστρο Κολοκυθιάς ή Κάστρο Λουκάδικων Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για κάστρο στην κορυφή του χωριού. Η δεύτερη εντύπωση είναι ότι πρόκειται απλά για σπίτια που κτίστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια οχυρή θέση.

18 Κάστρο Πόρτο Κάγιο ή Κάστρο της Μάνης ή Κάστρο Αχιλλείου Κάστρο του 16ου αιώνα στο νοτιότερο σημείο της Προσηλιακής Μάνης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, κτισμένο σε ύψωμα πάνω από ένα καλά προστατευμένο φυσικό λιμάνι.

19 Κάστρο Τηγάνι ή Κάστρο Μαΐνης Το κάστρο βρίσκεται στη χερσονησίδα Τηγάνι στον όρμο του Μέζαπου στην νοτιοδυτική Μάνη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή βυζαντινή πόλη τελείως ερειπωμένη. Το κάστρο κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε επί Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα. Πρέπει να εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα δεδομένου ότι δεν διασώζονται μεταγενέστερα οχυρωματικά και οικοδομικά στοιχεία.

20 Κάστρα Αχαΐας

21 Γυφτόκαστρο ή Κάστρο Άρλας ή Κάστρο της Φώσταινας Το Αιγυπτόκαστρο, Γυφτόκαστρο, Κάστρο της Άρλας ή Κάστρο της Φώσταινας, είναι κάστρο - πύργος που διασώζεται έως σήμερα στην Αχαΐα.Σχετίζεται με την ίδρυση δύο χωριών της Άρλας και Φώσταινας, ενώ διοικητικά σήμερα ανήκει. Σε άλλο χωριό, τον Φλόκα.Βρίσκεται χτισμένο σε κορυφή χαμηλού λόφου, στην σημερινή θέση ποταμιά, στα όρια της πρώην κοινότητας Φλόκα όπου υπάρχει και μικρός οικισμός, τα σημερινά Ζησιμαίικα. Δίπλα περνάει η δημοσία οδός προς Σαντομέρι. Θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο της Αχαΐας. Διασώζονται τα τείχη του και ερείπια κτιρίων και δεξαμενών στο εσωτερικό του.Κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα, πιθανότατα από τον Γκυ ντε Τρεμουίγ ή κάποιον από τους Αλεμάν. Αναφέρεται σαν Κάστρο της Άρλας, επειδή η Άρλα είναι το κοντινότερο, ίσως και παλαιότερο, χωριό, αλλά σχετίζεται και με την ίδρυση της Φώσταινας. Σύμφωνα με την παράδοση το χτίσιμο του κάστρου ήταν η αιτία να χτιστεί και η Φώσταινα. Το κάστρο αναφέρεται το 1394 ότι ανήκε στους βαρόνους και το 1469 κατεστραμμένο, αναφέρεται και σε απογραφή κάστρων του 1471 και 1467.Άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπήρχαν τρία ξεχωριστά κάστρα: της Άρλας, της Φώσταινας και το Αιγυπτόκαστρο, χωρίς κάποια μαρτυρία ή ίχνος κτίσματος, και χωρίς να τεκμηριώνεται από κάπου αυτό.

22 Κάστρο Δοξαπατρή ή Κάστρο του Σκιαδά ή Σγάρτσικο Ερείπια Βυζαντινού κάστρου στην Αχαΐα κοντά στο χωριο Σκιαδάς, στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας στο νοτιοδυτικό άκρο του Ερυμάνθου. Είναι χτισμένο στην κορυφή δασωμένου λόφου που λέγεται Σγάρτσικο δίπλα στον ποταμό Πείρο

23 Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο της Καλογριάς Το Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο της Καλόγριας είναι προϊστορική μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αχαΐα που ήταν σε πλήρη χρήση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και στην Ενετοκρατία και εξακολούθησε να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

24 Κάστρο Σανταμερίου ή Κάστρο Σαίντ Ομέρ ή των Πορτών ή των Παλαιολόγων Το Σανταμέρι είναι κάστρο χτισμένο στο ομώνυμο βουνό,Σανταμέρι ή Σκόλλις, και στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Είναι γνωστό και σαν Σαντομέρι, Κάστρο Σαίντ Ομέρ,Κάστρο των Πορτών ή Κάστρο των Παλαιολόγων. Ήταν από τα ισχυρότερα κάστρα,έλεγχε όλο τον Ηλειακό κάμπο και τα περάσματα για τηΤριταία.

25 Κάστρο Σαλμενίκου ή Κάστρο της Οργιάς ή της Ωριάς Το Κάστρο του Σαλμενίκου ή Κάστρο της Οργιάς ή Ωριάς βρίσκεται στην Αχαΐα στα όρια του σημερινού δήμου Ερινεού, στο όρος Παναχαϊκό. Σήμερα δεν σώζεται σχεδόν τίποτα από το κάστρο λόγω κατολισθήσεων. Το κάστρο χτίστηκε από τους βαρώνους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ανάμεσα στο 1280-1310 και με τα χρόνια γύρω του αναπτύχθηκε μια μεγάλη πόλη. Ήταν σε οχυρή θέση πάνω σε λόφο και στην μία πλευρά της είχε γκρεμό αφού περνούσε από εκεί ο ποταμός Φοίνικας. Λόγω της οχυρής θέσης του δεν είχε τείχη παντού.

26 Κάστρο Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς Το κάστρο των Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς, βρίσκεται σε λόφο ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιομέτρου από το κέντρο της. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, από τον πρώτο βαρόνο των Καλαβρύτων, Όθων ντε Τουρνέ, μετά το 1208. Σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια από το κάστρο. Παρά την εγγύτητα με την πόλη των Καλαβρύτων και την ιστορική αξία του κάστρου, είναι εντελώς αναξιοποίητο. Δεν υπάρχει καν δρόμος που να οδηγεί σε αυτό. Για να το επισκεφτεί κανείς χρειάζεται να αφιερώσει μια μέρα ορειβατικής εξόρμησης από τα Καλάβρυτα

27 Κάστρο Τάρταρη ή Κάστρο Σοπωτού Ελάχιστα απομεινάρια κάστρου στην κορυφή του Τάρταρη, μιας από τις κορυφές της οροσειράς του Ερύμανθου, ανατολικά από το χωριό Αροανία (παλιά ονομασία Σοπωτό) της περιοχής Καλαβρύτων. Το κάστρο χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα. Ανήκε στη Βαρωνία Καλαβρύτων. Ήταν μικρό σε μέγεθος και σκοπός του μάλλον ήταν ο στρατωνισμός μικρής στρατιωτικής δύναμης για την εποπτεία των των ορεινών περασμάτων. Δεν είναι γνωστή η ιστορία του, αλλά η περιοχή από τις αρχές του 15ου αιώνα πέρασε στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου του Μορέως και από το 1460 υποτάχθηκε στους Οθωμανούς.

28 Κάστρο της Πάτρας Το Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή.

29 Παυλόκαστρο Εντελώς δυσδιάκριτο κάστρο. Διασώζονται μόνο τμήματα των θεμελίων των τειχών και κάποιες υπόγειες στοές και δεξαμενές. Είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκε, πιθανότατα ήταν φράγκικο. Για πρώτη φορά αναφέρεται το 1408 σε κατάλογο με τα φρούρια που ανήκαν στον Λατίνο αρχιεπίσκοπο Πάτρας

30 Κάστρο Ρίου ή Καστέλι του Μοριά Οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από τοκάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ», δηλαδή «Μικρά Δαρδανέλλια».

31 Πουρναρόκαστρο To Πουρναρόκαστρο είναι μικρό χωριό του Δήμου της Πάτρας, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Στο χωριό δεσπόζει λόφος πάνω στον οποίο βρίσκονται υπολείμματα από φράγκικο -μάλλον- πύργο για την ιστορία του οποίου δεν υπάρχουν πληροφορίες.

32 Σιδηρόκαστρο Αχαΐας To κάστρο είναι κατεστραμμένο και βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο απέναντι από τη μονή Ομπλού (από την άλλη μεριά του χειμάρρου Παναγίτσα) στις παρυφές του Παναχαϊκού όρους. Βρίσκεται στο Ανατολικό όριο μιας περιοχής της Αχαΐας που ονομάζεται Ζωητάδα.

33 Τα κάστρα της Ηλείας

34 Κάστρο της Αγίας Ελένης & Ακρόπολη αρχαίας Θεισόας Κάστρο της Αγίας Τριάδας Τείχη αρχαίας Αίπυ ή Τυπανέαι Κάστρο Μπο Βουάρ Κάστρο της Οχιάς Χλεμούτσι Κάστρα :

35 Το Κάστρο της Αγίας Ελένης είναι φράγκικο κτίσμα του 13ου αιώνα όπου ερείπια του σήμερα σώζονται στο χωριό Θεισόα Ηλείας στα σύνορα των νομών Ηλείας - Αρκαδίας. Ήταν ένα από τα κάστρα του Βαρώνου της Καρύταινας κτισμένο στον τότε "δρόγω των Σκορτών" για έλεγχο της περιοχής και των ανυπότακτων κατοίκων της. Ήταν χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια, ο λόφος στην αρχαιότητα ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη της κοντινής αρχαίαςΘεισόας. Οι Φράγκοι ανασκεύασαν το αρχαίο τείχος και πρόσθεσαν πύργους κι άλλα οχυρωματικά έργα. Κάστρο Αγ. Ελένης

36 Το Κάστρο της Αγίας Τριάδας είναι ονομασία οχυρωμένης μεσαιωνικής ακρόπολης της Ηλείας όπου έχει πάρει το όνομα της από το γειτονικό χωριό Αγία Τριάδα. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαΐας κι Ηλείας στο νοτιοδυτικό άκρο τουΕρυμάνθου στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ηλείας. Κοντά στο κάστρο βρίσκονταν και τα κάστρα της Οχιάς (στην Ηλεία) και του Δοξαπατρή ή Σκιαδά (στην Αχαία). Στην θέση έγιναν ανασκαφές το 1992 από την αποστολή του Πανεπιστημίου MARWP της Μινεσότα. Οι ανασκαφές έδειξαν οχυρωματικά έργα ελληνιστικών χρόνων (400-200 π.χ.) όπου όπου πάνω σε αυτά χτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία το κάστρο Κάστρο της Αγίας Τριάδας

37 Το Αίπυ ή Τυπανέαι ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας.Προϊστορική πόλη της Ηλείας μέλος της εξάπολης των Μινύων, βρισκόταν κοντά στην Μάκιστο και σύμφωνα με τον Όμηροείχε συμμετάσχει τον Τρωικό πόλεμο και μάλιστα το αναφέρει σαν εύκιστον (καλόχτιστο).Η αρχαία πόλη δεν έχει ανασκαφεί και βρίσκετε 5 χιλιόμετρα από το χωριό Πλατιάνα της Ηλείας. Διασώζονται τμήμα του αρχαίου τείχους της ακρόπολης, ερείπια του θεάτρου, και ερείπια αγοράς. Τειχη αρχαίας Αίπυ

38 Το Κάστρο Μπο Βουάρ ή Μποβουάρ σήμερα και Μπελ Βεντέρε ή Ποντικόκαστρο ή κάστρο του Κατάκωλου, είναι Φράγκικο κτίσμα στο Κατάκωλο Ηλείας 13 χιλιόμετρα από τον Πύργο. Βρίσκεται κτισμένο πάνω σε λόφο ιχθύς που ονομάζεται έτσι λόγω τους σχήματος του πάνω από τον κόλπο του Αγίου Ανδρέα βορειοδυτικά του Κατάκωλου και σώζονται λίγες οχυρώσεις, τείχη και πύργοι.Το κάστρο κτίστηκε από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας τον 13ο αιώνα πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Φειάςόπου ήδη υπήρχε βυζαντινό οχυρό και χρησιμοποιήθηκαν και αρχαία υλικά Κάστρο Μπο Βουάρ

39 Με το όνομα Κάστρο της Οχιάς ή Ωρειάς αποκαλούνται ερείπια μεσαιωνικού κάστρου αλλά και οικισμού στην Ηλεία, είναι άγνωστο το όνομα του οικισμού καθώς δεν έχει ταυτιστεί με κάποιον γνωστό. Η θέση βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαΐας κι Ηλείαςστο νοτιοδυτικό άκρο του Ερυμάνθου, αποκαλείται Κακοταροβούνι και πιο συχνάΣκιαδοβούνι, ανάμεσα στα χωριά Κακοτάρι, Τσίπιανα, Κρυόβρυση και τον οικισμόΝτιναίικα. Η ακρόπολη βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή λόφου στο σημείο που το Κερεσοβίτικο ποτάμι χύνεται στον Πηνειό. Κάστρο της Οχίας

40 Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Castel Tornese ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο στην Ηλεία και προστάτευε και την Ανδραβίδα, αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα. Το Χλεμούτσι βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ύψους περίπου 220 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 2-2,5 χλμ), στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τη Ζάκυνθο, στην ίδια ευρύτερη περιοχή με το λιμάνι και το κάστρο της Γλαρέντζας (σε απόσταση 5-6 χλμ.) και την Ανδραβίδα (κάπου στα 12-13 χλμ), την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Χλεμούτσι

41 Τα κάστρα της Μεσσηνίας

42 Κάστρα: oΤο κάστρο της Κορώνης oΤο κάστρο της Μεθώνης oΤο Ναυαρίνο της Πύλου oΤο κάστρο της Καλαμάτας oΚάστρο Κυπαρισσίας oΤο Παλαιόκαστρο oΤο Νιόκαστρο oΤο κάστρο του Πέρα oΤο κάστρο της Ζαρνάτας oΤο κάστρο του Πηδήματος oΤο κάστρο της Ανδρούσας

43 Κάστρο της Κορώνης Στο νότιο τμήμα της Κορώνης ορθώνεται το κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα Βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν το 1205 οι Φράγκοι(Γάλλοι) της Δ' Σταυροφορίας. Σήμερα το Κάστρο είναι ερειπωμένο, ενώ διατηρούνται το παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους και το «ΡΕΣΑΛΤΟ» χώρος ιστορικής μνήμης όπου εκεί έπεσαν οι Έλληνες αγωνιστές οι οποίοι προσπάθησαν το 1824 να καταλάβουν το Κάστρο. Σε κάθε γωνιά του κάστρου υπάρχει και μία «θόλος» δηλαδή. μπαρουταποθήκη ή μπιζιχανές, ενώ η καλύτερη «θόλος» ανατινάχτηκε από Γερμανούς το 1944 κατά την αποχώρηση τους.

44 Κάστρο της Μεθώνης Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου σε θέση που οχυρώνεται από τον 7 π.Χ αιώνα. Έως το 1204 μ.Χ χρησιμοποιείται ως φρούριο των Βυζαντινών, ενώ το 1209 μ.Χ οι Ενετοί με την συνθήκη της Σαπιέντζας (1209) γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής και καθιστούν τη Μεθώνη οικονομικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι, οπότε το κάστρο γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, οχυρώνεται και οικοδομείται με τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Το 1500 μ.Χ καταλαμβάνεται από τους Τούρκους του Βαγιαζήτ Β΄ οπότε η περιοχή και το κάστρο οδηγούνται σε παρακμή.

45 Κάστρο της Καλαμάτας Βρίσκεται πίσω απο το βόρειο μέρος του Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρoς, σε θέση στην οποία εικάζεται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των ομηρικών (1580 - 1120 π.Χ) και των κλασσικών Φαρών. Το μεσαιωνικό κάστρο κτίσθηκε το 1205 μ.Χ από τον Γοδεφρέδο Βιλλεαρδουϊνο και δέχτηκε πολλές οικοδομικές μετατροπές και συμπληρώσεις από τους μετέπειτα κυρίαρχους του, τους Βυζαντινούς του Μυστρά, τους Τούρκους και τους Ενετούς του Μοροζίνι.

46 Ναυαρινό της Πύλου Στον όρμο του Ναβαρίνου, κοντά στην πόλη της Πύλου, βρίσκονται δύο κάστρα: το νεότερο κάστρο του Ναβαρίνου ή αλλιώς Νιόκαστρο και το φράγκικο, το Παλιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο. Το Νιόκαστρο οικοδομείται το 1573 από τους Τούρκους και μένει στην κατοχή τους μέχρι το 1686, οπότε και παραδίδεται στους Ενετούς.Το 1715 οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν το Νιόκαστρο μαζί με την Κορώνη και το Παλιοναβαρίνο. Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς γίνεται κύριος του Νιοκάστρου μέχρι το 1828, οπότε αυτό ελευθερώνεται από το Γάλλο στρατηγό Μαιζον. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί αρχικά έδρα του ιταλικού και αργότερα του γερμανικού στρατηγείου της ευρείας περιοχής.

47 Παλαιόκαστρο Λέγεται και Παλιοναβαρίνο και χτίστηκε από τους Φράγκους, στα τέλη του 13ου αιώνα, πάνω σε ύψωμα στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου, απέναντι από το άκρο της ιστορικής νήσου Σφακτηρίας. Προσφέρει μια υπέροχη θέα στην πολυφωτογραφημένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και τη Λιμνοθάλασσα Διβαρίου. Εθεωρείτο σχεδόν απόρθητο, με μόνη προσβάσιμη είσοδο αυτή στην νότια πλευρά του, εκεί που καταλήγει το σημερινό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία Χρυσή Ακτή – Διβάρι. Στο βράχο που είναι χτισμένο το Παλιόκαστρο, από τη πλευρά της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, είναι ορατό και το μυθικό Σπήλαιο του Νέστορος, βασιλιά της Πύλου κατά τον Όμηρο.

48 Νιόκαστρο Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, στα 1573, για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου και ονομάστηκε Νιόκαστρο, για να διαχωρίζεται από το Παλαιόκαστρο. Το Μάρτιο του 1821 με την κήρυξη της Επανάστασης κατέφυγαν στο Νιόκαστρο οι Τούρκοι της Αρκαδίας, οι οποίοι και σφαγιάστηκαν από τους Έλληνες πολιορκητές λίγους μήνες μετά.Το 1825 ο Ιμπραήμ το πολιορκεί και το κάστρο πέφτει στα χέρια του λίγο αργότερα, ενώ απελευθερώνεται τελικά το 1828 από τον συμμαχικό στόλο, υπό τον στρατηγό Μαιζόν. Από τα Οθωνικά χρόνια και ως το 1941 το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, αφού έπαψε πια να κατοικείται. Σήμερα διατηρείται εκπλη κτικά στην παλιά επιβλητική του μορφή, εκτός από το νότιο μεγάλο του πύργο που κόπηκε στη μέση όταν κατά τη γερμανική κατοχή το 1944 ανατινάχθηκαν τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα εκεί από συμμαχικό βομβαρδισμό. Μην παραλείψετε να εντοπίσετε την «Πύλη με τη Ζεματίστρα» από την τρύπα της οποίας οι πολιορκημένοι έριχναν καυτό νερό ή λάδι στον εχθρό!

49 Το Κάστρο της Κυπαρισσιάς Δεν έχουν πολλά κάστρα την δυνατότητα να «καυχιούνται» πως χτίστηκαν από γίγαντες! Μόνο και μόνο από την παράδοση αυτή που ξεκινά βέβαια από τη μυθολογία, μπορεί κανείς να καταλάβει πως το Κάστρο της Κυπαρισσίας είναι κάτι παραπάνω από μεγαλοπρεπές κι επιβλητικό: Οι πέτρες από τις οποίες είχε χτιστεί ήταν τεραστίων διαστάσεων, κάποιες με μήκος 4μ. και πλάτος πάνω από 1,5μ. – γι’ αυτό και ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων». Εκτός από τα κτίσματα και τους πύργους που διατηρούνται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάστ αση,τη δεκαετία του ‘70 μέσα στο κάστρο χτίστηκε ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανεβαίνοντας στο κάστρο, θα έχετε επίσης την ευκαιρία για ανεπανάληπτες φωτογραφίες, με θέα την σύγχρονη πόλη και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

50 Το Κάστρο του Πέρα Πάνω από το Πεταλίδι στη Μεσσηνία, κοντά στον οικισμό Αγία Σωτήρα, βρίσκεται το Κάστρο του Πέρα ή Κάστρο Πεταλιδίου ή Κάστρο Πανιπερίου (από το ομώνυμο, επίσης κοντινό χωριό. Χτισμένο πάνω σε λόφο, με πανοραμική εποπτεία του μεσσηνιακού κόλπου αλλά και των περασμάτων προς τις ενετικές κτήσεις της Πυλίας. Το σχήμα του είναι σχεδόν ορθογώνιο και ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται ερείπια κτισμάτων, καμαροσκέπαστη δεξαμενή και πιθανόν τα ερείπια ενός μικρού ναού.

51 Το κάστρο της Ζαρνάτας Βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Μάνης, μεταξύ των οικισμών Κάμπος και Σταυροπήγιο. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, άλλοι θέλουν να αποτελεί κατασκευή των Φράγκων, άλλοι των Ενετών και άλλοι των Τούρκων, με την τελευταία να αποτελεί την επικρατέστερη εκδοχή. Σήμερα, στο ψηλότερο σημείο του λόφου, δεσπόζει ένας τριώροφος πύργος ύψους 15 μ. περίπου, και δίπλα σε αυτόν μία πενταώροφη οικία στην οποία διέμεναν οι καπεταναίοι της περιοχής. Οι επισκέπτες του κάστρου της Ζαρνάτας μπορούν, επίσης, να δουν τμήματα του μεσαιωνικού τείχους, κάποιες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα στον εγκαταλελειμμένο ναό του Αγίου Νικολάου, και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ανεγέρθηκε στη μέση του κάστρου γύρω στο 1776. Στο κάστρο της Ζαρνάτας λέγεται ότι πολέμησε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

52 Το Κάστρο του Πηδήματος Στην κορυφή ενός εξαιρετικά απόκρημνου λόφου, έξω από το χωριό Πήδημα, 16 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, το Κάστρο του Πηδήματος χτίστηκε από Βυζαντινούς γύρω στο 1300. Μετά την πύλη, βρίσκονται τα χαμηλά ερείπια ενός μικρού ναΐσκου, που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η παράδοση λέει πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από το κάστρο πήδηξαν νεαρά κορίτσια για να γλιτώσουν από τους Τούρκους.

53 Το Κάστρο της Ανδρούσας Μεσαιωνικό κτίσμα του 13ου αιώνα που βρίσκεται ανατολικά της Ανδρούσας, χτίστηκε από τον πρίγκιπα της Αχαΐας και Βαρώνο της Καλαμάτας Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο κάποια στιγμή μετά το 1250, ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

54 ΤΕΛΟΣ Β ΜΕΡΟΥΣ


Κατέβασμα ppt "ΦΡΑΓΓΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Β ΜΕΡΟΣ. Κάστρα Λακωνίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google