Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ- Project A4 “Ο γύρος του κόσμου: Ταξίδι στις ηπείρους και στις πιο χαρακτηριστικές χώρες τους. Τελικά …. πόσο διαφορετικοί είμαστε;” Σκοπός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ- Project A4 “Ο γύρος του κόσμου: Ταξίδι στις ηπείρους και στις πιο χαρακτηριστικές χώρες τους. Τελικά …. πόσο διαφορετικοί είμαστε;” Σκοπός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ- Project A4 “Ο γύρος του κόσμου: Ταξίδι στις ηπείρους και στις πιο χαρακτηριστικές χώρες τους. Τελικά …. πόσο διαφορετικοί είμαστε;” Σκοπός της εργασίας μας είναι να παρουσιάσουμε τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά κάποιων χωρών των μεγαλύτερων ηπείρων: 1.Ευρώπη 2.Βόρεια Αμερική 3.Νότια Αμερική 4.Αφρική 5.Ασία 6.Ωκεανία και 7.Ανταρκτική. Μέσα από το ταξίδι μας κατανοήσαμε ότι αν και ζούμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά έχουμε τόσα κοινά!

2 ΕΥΡΩΠΗ

3 Δανία Πρωτεύουσα: Κοπεγχάγη Γλώσσες: Δανική Πολίτευμα: Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία Νόμισμα: Δανική κορόνα Χάρη στον συγγραφέα Hans Christian Andersen, η Κοπενχάγη είναι η διεθνής πρωτεύουσα των παραμυθιών.H «Μικρή Γοργόνα», το άγαλμα στο λιμάνι της Κοπενχάγης, είναι για τους Δανούς κάτι ανάλογο με το άγαλμα της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Έχει ακόμα μια από τις καλύτερες μπύρες, την Carlsberg. Νορβηγία Πρωτεύουσα: Όσλο Γλώσσα: Νορβηγική Πολίτευμα: Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία Νόμισμα: Νορβηγική κορόνα Η νορβηγική οικονομία βασίστηκε στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου Το Όσλο βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, γύρω του υπάρχουν 40 νησιά, ενώ στη ευρύτερη περιοχή θα βρείτε 343 λίμνες. Είναι μια πόλη γεμάτη μουσεία και κορυφαίες γκαλερί τέχνης και μια νεότερη εντυπωσιακή όπερα.

4 Σουηδία Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη Γλώσσα: Σουηδικά Πολίτευμα: Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία Νόμισμα: Σουηδική κορόνα Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σημαντικές εταιρίες της χώρας είναι η εταιρία επίπλων IKEA και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo και SAAB. Αυστρία Πρωτεύουσα: Βιέννη Γλώσσα: Γερμανική Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Το 1756 γεννήθηκε εδώ ο διάσημος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος έγραψε πολλά έργα που θαυμάζονται ακόμα και σήμερα. Η Βιέννη υπήρξε πρωτεύουσα του βαλς, με κύριο εκφραστή τον Γιόχαν Στράους. Ο Φρόυντ, που έθεσε τις βάσεις της ψυχανάλυσης, είναι ο πιο γνωστός αυστριακός επιστήμονας.

5 Βέλγιο Πρωτεύουσα: Βρυξέλλες (διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.) Γλώσσες: Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Η οικονομία βασίζεται στον τριτογενή παραγωγικό τομέα (υπηρεσίες) Η πόλη των Βρυξελλών είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γαλλία Πρωτεύουσα: Παρίσι Η οικονομία βασίζεται στις βιομηχανίες στο κρασί και στην γεωργία, καθώς και στον τουρισμό. Αποτελεί την χώρα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως από την δεκαετία του 1990. Το σύνθημά της είναι «Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη» Μεγάλη είναι η ανάπτυξη του γαλλικού πολιτισμού σε όλους τους τομείς καθώς και η επίδραση του σε όλο τον δυτικό πολιτισμό.

6 Γερμανία Πρωτεύουσα: Βερολίνο Η οικονομία βασίζεται κυρίως στο βιομηχανικό τομέα και στον τομέα παροχής υπηρεσιών Ονόματα όπως ο Goethe και ο Günther Grass, ο Bach και ο Beethoven, μαρτυρούν τη μακρά παράδοση μιας εκλεκτής πολιτιστικής σκηνής. Τα περίπου 370 πανεπιστήμια της χώρας χαίρουν υψηλής εκτίμησης. Η Γερμανία έχει 96 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελβετία Πρωτεύουσα: Βέρνη Γλώσσα: Τέσσερις γλώσσες ομιλούνται (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά) Η οικονομία βασίζεται στη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό (πλουσιότερη κατά κεφαλή χώρα) Χαρακτηριστικά: Το ονειρικό αεροδρόμιο της Ζυρίχης, οι Lindt (οι πιο διάσημες σοκολάτες της), ωραία τοπία(Saint Moritz), τα ελβετικά ρολόγια, οι ελβετικοί σουγιάδες, ότι είναι χώρα ιδιαίτερα ακριβή.

7 Ηνωμένο Βασίλειο Πρωτεύουσα: Λονδίνο Πολίτευμα: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Πολυπολιτισμική, πολυεθνική και πολυγλωσσική στη σύνθεση του πληθυσμού, χώρα με μεγάλη ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα (θρησκεία, γλώσσα,κουλτούρα κτλ.) Πλούσια σε μνημεία, ναούς και αξιοθέατα Εδώ ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση Ιταλία Πρωτεύουσα: Ρώμη Γλώσσα: Ιταλικά Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Χαρακτηριστικά: μεγάλος αριθμός αξιοθεάτων όπως το Κολοσσαίο,το Πάνθεον, η Καπέλα Σιστίνα και άλλα. Επίσης, η κουζίνα (πίτσα, μακαρόνια, παρμεζάνα κ.λ.π.) καθώς και άλλοι τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ή η ιταλική μόδα.

8 Ισπανία Πρωτεύουσα: Μαδρίτη Διαθέτει μια μεγάλη λογοτεχνική παράδοση Έχει πολύ μακριά παράδοση στη ζωγραφική με μεγάλα ονόματα όπως Βελάθκεθ, Ελ Γκρέκο, Γκόγια αλλά και στον 20 ο αι. με Πικάσο και Νταλί Η ισπανική μουσική έχει επηρεάσει αποφασιστικά ολόκληρη τη Λατινική Αμερική Η ισπανική γλώσσα διακρίνεται σε: (ανάλογα τη περιοχή) ◦ καταλανική ◦ βασκική ◦ γαλικιανή Λουξεμβούργο Πρωτεύουσα: Λουξεμβούργο Γλώσσα: Λουξεμβουργιανά, Γαλλικά, Γερμανικά Πολίτευμα: Συνταγματικό Δουκάτο Η οικονομία βασίζεται στις υπηρεσίες και στον τραπεζικό τομέα Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕυρωπαΪκής Οικονομικής Κοινότητας(σημερινής Ε.Ε.) και του Ο.Η.Ε. Επικρατεί πολυγλωττισμός και πολυεθνική ατμόσφαιρα

9 Ολλανδία Πρωτεύουσα: Άμστερνταμ Γλώσσα: Ολλανδικά Πολίτευμα: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Η τουλίπα έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο σύμβολο της Ολλανδίας με πολλούς τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα για να δουν τα πολύχρωμα τοπία. Xαρακτηριστικό: τα Κυβικά Σπίτια Πορτογαλία Πρωτεύουσα: Λισαβόνα Πολίτευμα: Ημιπροεδρική δημοκρατία Λισαβόνα: Κάστρα και παρατηρητήρια στους επτά λόφους της. Παλιές γειτονιές ήχους από φάδος (μουσική που είναι μελαγχολική, το ίδιο κι οι στίχοι, συχνά μιλούν για τη θάλασσα ή για τη ζωή των φτωχών). Οι Πορτογάλοι αγαπούν ιδιαίτερα τα πιάτα με θαλασσινά και ψάρι. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως γνωρίζουν 365 τρόπους μαγειρέματος του αγαπημένου τους μπακαλιάρου.

10 Ουγγαρία Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη Παρά το μικρό της μέγεθος «φιλοξενεί» αρκετά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στη Βουδαπέστη μπορείτε να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας στα ιαματικά λουτρά και να κάνετε μια μαγευτική βόλτα στο Δούναβη. Τα πιο χαρακτηριστικά σουβενίρ είναι οι πορσελάνινες κούκλες, τα γυαλικά και κρύσταλλα, τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα, τα αλλαντικά, η πάπρικα και τα κρασιά. Τσεχία Πρωτεύουσα: Πράγα Γλώσσα: Τσέχικα Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Η Πράγα είναι η «Χρυσή Πόλη» με την εξαιρετική λιθόστρωτη Γέφυρα του Καρόλου. Στα περίφημα λουτρά του Κάρλοβι Βάρι, μια πόλη που ιδρύθηκε το 1370, θα αισθανθείτε σα βασιλιάς περνώντας από υπέροχους κήπους, εκπληκτικά ανάκτορα και παλάτια.

11 Κροατία Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ Γλώσσα: Κροατικά Η χώρα διαθέτει απότομες ακτές που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα. Έχει πάνω από 1.000 μικρά και μεγάλα νησιά, τα 48 από τα οποία είναι ακατοίκητα. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα: τα μεσαιωνικά τείχη του Ντουμπρόβνικ, η εξαιρετικά καλοδιατηρημένη ρωμαϊκή αρένα της Πούλα (στη χερσόνησο της Ίστρια) Ρωσία Πρωτεύουσα: Μόσχα Στην καρδιά της η Μόσχα με το Κρεμλίνο, την Κόκκινη Πλατεία και τον καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου, προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες, οι οποίοι μπορεί να αφιερώσουν ακόμη και δύο ώρες περιμένοντας στην ουρά για να επισκεφθούν το μαυσωλείο του Λένιν. Χαρακτηριστικό: το Μουσείο Hermitage. Αν βρεθείτε στη λεγόμενη «Βενετία του Βορρά» τον Ιούνιο, ετοιμαστείτε για τις Λευκές Νύχτες, όταν ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ.

12 Ελλάδα Πρωτεύουσα: Αθήνα Η Ακρόπολη είναι ένα από τα γνωστότερα μνημεία της Ελλάδας και είναι ο ιερός χώρος όπου γίνονταν παλιά οι λατρείες Οι άνθρωποι που μιλούν ελληνικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα είναι περίπου 25 εκ. Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση λαχανικών, ελαιολάδου δημητριακών, ψαριών, κρασιού και κρέατος. Το ελαιόλαδο διεξάγετε σε όλο τον κόσμο Οι κύριες κατηγορίες της ελληνικής μουσικής είναι η νεοελληνική μουσική, το δημοτικό τραγούδι, το κλέφτικο, το νησιωτικό, το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το έντεχνο. Κύπρος Πρωτεύουσα: Λευκωσία Γλώσσα: Ελληνικά, Τούρκικα Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Η οικονομία βασίζεται στον ορυκτό πλούτο, στις υπηρεσίες (τουρισμό, ναυτιλία) και τη γεωργία Η Κύπρος είναι μία χώρα με μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με το μύθο, είναι η γενέτειρα της αρχαίας ελληνίδας θεάς της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτης.

13 ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

14 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Πρωτεύουσα: Νέα Υόρκη Γλώσσα:Αγγλικά Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία Είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε συνολική έκταση, σε έκταση ξηράς και πληθυσμό. Είναι ένα από τα πολυπολιτισμικότερα κράτη του κόσμου, προϊόν μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από πολλές χώρες. Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία του κόσμου. Καναδάς Πρωτεύουσα: Οττάβα Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά Είναι η δεύτερη οικονομικά πιο αναπτυγμένη χώρα της Αμερικής μετά τις ΗΠΑ. Συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο από άποψη ορυκτών και ενεργειακών πόρων. Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

15 Κούβα Πρωτεύουσα: Αβάνα Μετά από πολιτικές περιπέτειες, το 1959, επικρατεί η Κουβανική Επανάσταση, όπου ο Φιδέλ Κάστρο επικεφαλής ανταρτών ανατρέπει την φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Φουλχένσιο Μπατίστα. Από το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας. Μεξικό Πρωτεύουσα: Πόλη του Μεξικού 10 έθιμα και συνήθειες των Μεξικανών Γαστρονομία Η Μέρα των Νεκρών Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς Γιορτές του Δεκέμβρη Ενασχόληση με τα πάντα Αλληλεγγύη Γάμοι Γιορτές Οι mariachi Οι Serenatas Τα τελευταία χρόνια η χώρα συγκλονίζεται από δολοφονίες μεταξύ μελών συμμοριών.

16 ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

17 Δημοκρατία του Ισημερινού Πρωτεύουσα: Κίτο Γλώσσα: Ισπανικά Πολίτευμα: Δημοκρατία Κλίμα: Τροπικό και υγρό Νόμισμα: Δολάρια ΗΠΑ Η οικονομία της χώρας στηρίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο, όπως επίσης και στη γεωργία, στις πλούσιες περιοχές. Η χώρα εξάγει τα κύρια προϊόντα όπως πετρέλαιο, μπανάνες και γαρίδες. Κολομβία Πρωτεύουσα: Μπογκότα Γλώσσα: Ισπανικά Πολίτευμα: Δημοκρατία Κλίμα: Εύκρατο και τροπικό Νόμισμα: Πέσο Η οικονομία της χώρας στηρίζεται κατά δραστηριότητα σε 13,9% γεωργία, 30,3% βιομηχανία και 55,8% υπηρεσίες. Τα κυρίως προϊόντα της Κολομβίας είναι ο καφές και το πετρέλαιο.

18 Περού Πρωτεύουσα: Λίμα Γλώσσα: Ισπανικά H πρωτεύουσα του Περού είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Μια από τις πιο σκληρές εικόνες της ανισότητας στον κόσμο: Το τείχος στο Περού που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς. Το τείχος που ολοκληρώθηκε το 2013, έχει φρουρούς σε κάθε είσοδο και αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Είχε ως στόχο να μειώσει την εγκληματικότητα, όμως πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα.. Βενεζουέλα Πρωτεύουσα: Καράκας Γλώσσα: Ισπανικά Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία Πριν από λίγες ημέρες οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα προχώρησαν τριάντα λεπτά μπροστά. Την εντολή για αλλαγή στην ώρα έδωσε ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Η Βενεζουέλα παράγει σημαντικές ποσότητες καφέ και κακάο.

19 Βραζιλία Πρωτεύουσα: Μπραζίλια Πέρα από τις πόλεις και τις παραλίες της Βραζιλίας υπάρχει και ο Αμαζόνιος. «Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε 7 ημέρες και την όγδοη το Ρίο Ντε Τζανέιρο», λέει το γνωμικό που περήφανα επικαλούνται οι κάτοικοι του Ρίο. Το άγαλμα του Χριστού - Λυτρωτή ο οποίος περικλείει στα ανοιχτά του χέρια όλη την πόλη αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη εικόνα του Ρίο. Το θέαμα που προσφέρουν οι βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές δεν μπορεί να το προσφέρει κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο. Αργεντινή Πρωτεύουσα: Μπουένος Άιρες Γλώσσα: Ισπανικά Νόμισμα: Πέσο Αργεντινής Το Αργεντίνικο τάνγκο έχει τις ρίζες του στους δρόμους του Buenos Aires, στην Αργεντινή, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που χαρακτηρίστηκε ως η «Δεκαετία της ντροπής», η χώρα είχε αποβιομηχανοποιηθεί, η ανεργία και η φτώχεια είχαν αυξηθεί δραματικά, ενώ το εξωτερικό χρέος έφθασε τα 130 δις δολάρια.

20 Χιλή Πρωτεύουσα: Σαντιάγο Γλώσσα: Ισπανικά Νόμισμα: Πέσο Χιλής Τα πάρκα εδώ προστατεύονται από την UNESCO. Η πολιτιστική κληρονομιά: οι Ίνκας στον Βορρά, οι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι κατακτητές που επηρέασαν τη χώρα και οι ποιητές Πάμπλο Νερούδα και Γκαμπριέλα Μιστράλ, κάτοχοι Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι δύο. Το νησί του Πάσχα, ένας προορισμό-φετίχ για τους ανήσυχους ταξιδιώτες. Βολιβία Πρωτεύουσα: Σούκρε (Συνταγματική) Λας Πας (Διοικητική) Γλώσσα: Ισπανικά, Κετσούα, Αϊμάρα Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Νόμισμα: Μπολιβιάνο Η Βολιβία είναι η πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής και από τις πιο ασταθείς πολιτικά. Χαρακτηριστικό:η περιβόητη έρημος από αλάτι, το Salar de Uyuni, που έχει έκταση 10.500 τετρ. χιλ., 3 φορές όσο η... Αττική!

21 ΑΦΡΙΚΗ

22 Αίγυπτος Πρωτεύουσα: Κάϊρο Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Εύκρατο και τροπικό Νόμισμα: Λίρα Αιγύπτου Φαγητά: Ful Medames, το Kushari, kebab, falafel Πυραμίδες : 1) Πυραμίδες Χέοπα 2)Πυραμίδες Χεφρήνου 3)Πυραμίδες Μυκερίνου Η Σφίγγα της Γκίζας: μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Αιθιοπία Πρωτεύουσα: Αντίς Αμπέμπα Γλώσσα: Αμχαρική Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Κλίμα: Εύκρατο και τροπικό Νόμισμα: Μπιρ Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι μια χώρα που φημίζεται για τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού, φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης, μπορεί να κρύβει πολιτισμικούς θησαυρούς και αξιοθέατα μοναδικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

23 Νέα Γουινέα Πρωτεύουσα: Πορτ Μορέσμπι Γλώσσα: Αγγλικά, Χίρι Μότου, Πολίτευμα: Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Κλίμα: Τροπικό, υγρό και ζεστό Νόμισμα: Κίνα Παπούα Γίνονται : 1) Σεμινάρια παρασκευής σπιτικής μπύρας 2) Σεμινάρια ραπτικής για αρχάριους Σημαντική γιορτή ετησίως : Φεστιβάλ των αυτοχθόνων Καλούλι που συνοδεύονται με ήχους της φύσης. Κένυα Πρωτεύουσα: Ναϊρόμπι Γλώσσα: Σουαχίλι, Αγγλικά Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Θερμό Τροπικό Νόμισμα: Σελίνι Κένυας Στα εθνικά πάρκα: Υπάρχουν 1) ελέφαντες και αντιλόπες 2) καταπράσινοι λόφοι 3) απέραντες παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό με κοκκοφοίνικες Λίμνη Νακούρου: (δίπλα στην ομώνυμη πόλη) διαβιούν δύο εκατομμύρια ροζ φλαμίνγκο.

24 Μαδαγασκάρη Πρωτεύουσα: Ανταναναρίβο Γλώσσα: Μαλαγάσικα Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Ορεινό τροπικό Νόμισμα: Αριάρι Αξιοθέατα: Το Grand Tsingy (πέτρινο δάσος) είναι το πιο αφιλόξενο δάσος του κόσμου Χαρακτηριστικό Φαγητό : Ρύζι(Vary) με συνοδεία (laoka) Γλυκά : Σοκολάτες, τροπικά φρούτα και φρέσκο ζαχαροκάλαμο Ροφήματα :τσάι και καφές Μαρόκο Πρωτεύουσα: Ραμπάτ Γλώσσα: Αραβικά, Βερβερικά, ισπανικά Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία Κλίμα: Μεσογειακό Νόμισμα: Ντιράμ Χαρακτηριστικά φαγητά : αχνιστό μπολ σούπας harira και Makouda που ειναι μικρά μπαλάκια τηγανητής πατάτας. Μουσική :Το Μαρόκο έχει Ανδαλουσιακή μουσική παράδοση.

25 Σεϋχέλες Πρωτεύουσα: Βικτώρια Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Κρεολική Σεσελουά Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Ισημερινό Νόμισμα: Ρούπια Σεϋχελων Πανίδα: Θαλάσσιες χελώνες,κοιλάκανθος(ψάρι),καρκινοειδή, πτηνά και εχινόδερμα. Θεωρείται : από τις πιο εξωτικές και πανέμορφες χώρες για διακοπές. Σιέρα Λεόνε Πρωτεύουσα: Φρίταουν Γλώσσα: Αγγλικά Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Υγρό και Θερμό Νόμισμα: Λεόνε Η χώρα : από τις φτωχότερες στον κόσμο Η εξόρυξη διαμαντιών : παραμένει ο μοναδικός τρόπος εισροής ξένου συναλλάγματος Παράγονται: ρύζι, καφές, κακάο, καρύδες (και έλαιο), αραχίδες (φιστίκια).

26 Σομαλία Πρωτεύουσα: Μογκαντίσου Γλώσσα: Σομαλικά, Αραβιλά Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική Δημοκρατία Νόμισμα: Σελίνι Σομαλίας Βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη Καθημερινά σκοτώνονται : εκατοντάδες άνθρωποι από τους οποίους είναι πολλά ανήλικα παιδιά. Σουδάν Πρωτεύουσα: Χαρτούμ Γλώσσα: Αραβικά, Αγγλικά Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Ηπειρωτικό Νόμισμα: Λίρα Σουδάν Τρέφονται : Με ρίζες και φύλλα Ζουν σε βαθιά φτώχεια Το Σουδάν έχει υποστεί δύο εμφυλίους πολέμους το 1955 έως το 1972 1 ος το 1983 έως το 2005 2 ος μεταξύ βορρά και νότου.

27 Τυνησία Πρωτεύουσα: Τύνιδα Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: ΗμιΠροεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Μεσογειακό Νόμισμα: Δηνάριο Τυνησίας Έχοντας αποκτήσει τη φήμη της ”περισσότερο απελευθερωμένης αραβικής χώρας”, παρά το διφορούμενο αυταρχικό καθεστώς, η Τυνησία σήμερα ισορροπεί μεταξύ ανατολικού και δυτικού κόσμου, Λιβύη Πρωτεύουσα: Τρίπολη Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: Μεταβατική Δημοκρατία Κλίμα: Ηπειρωτικό Νόμισμα: Δηνάριο Λιβύης Πρώτη πετρελαιοπαραγωγική χώρα: μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, παρουσιάζει ανεπτυγμένη αλιεία. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται Εμφύλιος Πόλεμος που ανέτρεψε τον Καντάφι.

28 ΑΣΙΑ

29 Ιαπωνία Πρωτεύουσα: Τόκιο (Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ) Η Ιαπωνία είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες καθώς και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Η Διεθνής Αμνηστία στηλίτευσε το γεγονός ότι η θανατική ποινή ισχύει. Το παραδοσιακό άθλημα της Ιαπωνίας θεωρείται το σούμο. Άλλες πολεμικές τέχνες οι οποίες προέρχονται από την Ιαπωνία είναι το τζούντο, το καράτε και το κέντο. Κίνα Πρωτεύουσα: Πεκίνο Γλώσσα: Κινέζικα Πολίτευμα: Κινέζικος Σοσιαλισμός Μονοκομματικό Κράτος Η περίφημη πλατεία Τιέν Αν Μεν είναι σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας και ακόμα και σήμερα θυμίζει τον μεγάλο ηγέτη Μάο και τους πύρινους λόγους του. Το Σινικό Τείχος δεσπόζει σε όλο του το μεγαλείο. Έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους.

30 Μογγολία Πρωτεύουσα: Ουλάν Μπατόρ Γλώσσα: Μογγολικά Νόμισμα: Τουγκρίκ Περικλείεται από τη Ρωσία και την Κίνα, και είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Αποκαλείται από τους ντόπιους «Χώρα του Γαλάζιου Ουρανού». Επάξια ονομασία αν σκεφτούμε ότι έχει πάνω από 250 ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων είναι νομάδες. Βόρεια Κορέα Πρωτεύουσα: Πιονγιάνγκ Γλώσσα: Κορεάτικα Πολίτευμα: Τζούτσε Σοσιαλιστικό Κράτος Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φρέσκων φρούτων. Οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι τουρίστες διαμένουν σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο

31 Ισραήλ Πρωτεύουσα: Ιερουσαλήμ Γλώσσα: Εβραϊκά, Αραβικά Πολίτευμα: Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Κλίμα: Μεσογειακό Η πλειονότητα των κατοίκων του κράτους είναι Εβραίοι, ενώ η μεγαλύτερη μειονότητα είναι Άραβες (20%). Το ισραηλινό κράτος ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό να μετατραπεί σε εθνική εστία όσων απανταχού Εβραίων επιθυμούν να πολιτογραφηθούν πολίτες του απ΄ όπου και αν προέρχονται. Λίβανος Πρωτεύουσα: Βηρυτός Γλώσσα: Αραβικά Νόμισμα: Λιβανέζικη Λίρα Η κυριότερη δραστηριότητα της χώρας είναι το εμπόριο και η Βηρυτός είναι απ' τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Εγγύς Ανατολής. Ο Εμφύλιος Πόλεμος του Λιβάνου υπήρξε πολυετής πολεμική σύγκρουση που διήρκησε μεταξύ 1975-1990 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτέλεσε την αιτία για 120.000 θανάτους.

32 Συρία Πρωτεύουσα: Δαμασκός Γλώσσα: Αραβικά Κλίμα: Μεσογειακό Νόμισμα: Λίρα Συρίας Ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος είναι μια συνεχιζόμενη εσωτερική βίαιη σύγκρουση. Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μέχρι και τις 17 Αυγούστου 2015, ανέρχονται σε 250.000. Η Συρία εξάγει κυρίως βαμβάκι, σιτάρι, υφάσματα μεταξωτά, κριθάρι, δέρματα και καπνό Τουρκία Πρωτεύουσα: Άγκυρα Γλώσσα: Τουρκικά Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Μεσογειακό Νόμισμα: Τουρκική Λίρα Ο τουρισμός στην Τουρκία έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κράτος χωρίς επίσημη θρησκεία προβλέπει ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης. Στην παλιά πόλη, που έχει κτιστεί σε 7 λόφους, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας.

33 Κατάρ Πρωτεύουσα: Ντόχα Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: Απόλυτη Μοναρχία Κλίμα: Τροπικό και Θερμό Νόμισμα: Ριάλ Κατάρ Σήμερα η οικονομία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρωτεύουσα: Αμπου Ντάμπι Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: Ομοσπονδιακό Κράτος με 7 Απόλυτες Μοναρχίες Κλίμα: Ξηρό και Θερμό Νόμισμα: Ντιρχάμ Η χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι κάτοικοί της απολαμβάνουν εισόδημα συγκρίσιμο μ' αυτό των ανεπτυγμένων χωρών της δύσης.

34 Κουβέϊτ Πρωτεύουσα: Πόλη του Κουβέϊτ Γλώσσα: Αραβικά Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία Κλίμα: Ηπειρωτικό Νόμισμα: Δηνάριο Κουβέϊτ Η μοναδική παραγωγή του Κουβέϊτ είναι το πετρέλαιο με αποτέλεσμα το κράτος αυτό να εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισαγωγές που κάνει από άλλες χώρες σε τρόφιμα και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά. Το όνομα είναι υποκοριστικό μιας αραβικής λέξης που σημαίνει. Σαουδική Αραβία Πρωτεύουσα: Ριάντ Πολίτευμα: Απόλυτη Μοναρχία Νόμισμα: Ριάλ Σαουδικής Αραβίας Η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της μουσουλμανικής θρησκείας και αυτό το μαρτυρούν και οι «ιερές» πόλεις: η Μέκκα (όπου γεννήθηκε ο Μωάμεθ) και η Μεδίνα (όπου είναι θαμμένος). Μετά το 1955 ξεκίνησε σοβαρή εκστρατεία για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, του οποίου ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στους υψηλότερους στον κόσμο.

35 Χώρες της Ασίας Ιράν - Περσία Πρωτεύουσα: Τεχεράνη Γλώσσα: Περσική Πολίτευμα: Ισλαμική Προεδρική Δημοκρατία (Θεοκρατία) Κλίμα: Ηπειρωτικό Νόμισμα: Ριάλ Πληθυσμός: 78.617.000 Το πετρέλαιο να είναι ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος της χώρας. Ξεχωρίζουν επίσης η βιομηχανία, η σιδηρουργία χάλυβα και η αυτοκινητοβιομηχανία. Σημαντική είναι και η υφαντουργία. Ιράκ Πρωτεύουσα: Βαγδάτη Γλώσσα: Αραβικά, Κουρδικά Πολίτευμα: Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Κλίμα: Ξηρό και Θερμό Νόμισμα: Δηνάριο Ιράκ Το Ιράκ είναι χώρα γεωργική και κτηνοτροφική. Επίσης ένα από τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά του Ιράκ είναι το πετρέλαιο.

36 Ινδία Πρωτεύουσα: Νέο Δελχί Η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Στην Ινδία ομιλούνται τουλάχιστον 1.000 γλώσσες. Η Ινδία είναι δυστυχώς η χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στον κόσμο. Το Ταζ Μαχάλ πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το όγδοο θαύμα του κόσμου! Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μνημεία και η ιστορία του είναι μία από τις πιο ρομαντικές. Πακιστάν Πρωτεύουσα: Ισλαμαμπάντ Γλώσσα: Βεγγαλικά Πολίτευμα: Ισλαμική Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Νόμισμα: Ρουπία Πακιστάν Κύριες πηγές της οικονομίας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Εκτός απ' το σιτάρι, άφθονη είναι η παραγωγή καλαμποκιού, καπνού, τσαγιού κλπ. Το ποσοστό αναλφαβητισμού του Πακιστάν φτάνει στο 62%, ποσοστό που δηλώνει και την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

37 Σρι Λάνκα Πρωτεύουσα: Κότε Γλώσσα: Σιναλέζικα, Ταμίλ Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Θερμό και Υγρό Νόμισμα: Ρούπια Σρι Λάνκα Οι κάτοικοι του νησιού ζουν κυρίως από τη γεωργία. Υπάρχουν ορυχεία γραφίτη και πολύτιμων λίθων, που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Μπαγκλαντές Πρωτεύουσα: Ντάκα Γλώσσα: Βεγγαλικά Πολίτευμα: Λαοκρατική Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Έκταση: 147.570 km 2 Κλίμα: Τροπικό Νόμισμα: Τάκα Το Μπαγκλαντές είναι πρωτοπόρο στη διεθνή βιομηχανία ενδυμάτων, ενώ σημαντικά εισοδήματα πηγάζουν από τη γεωργία.

38 Μαλδίβες Πρωτεύουσα: Μάλε Γλώσσα: Ντιβέχι Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Έκταση: 298 km 2 Κλίμα: Τροπικό Νόμισμα: Ρουφίγια Πληθυσμός: 341.256 Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά. Σιγκαπούρη Πρωτεύουσα: Σιγκαπούρη Γλώσσα: Αγγλικά, Κινέζικα, Μαλαισιανά, Ταμίλ Πολίτευμα: Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Νόμισμα: Δολάριο Σιγκαπούρης Το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών. Το όνομα «Σινγκαπόρα» σημαίνει «Πόλη των λιονταριών». Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008 διεξήχθη στη χώρα το πρώτο νυχτερινό Γκραν πρι της Φόρμουλα 1.

39 Βιετνάμ Πρωτεύουσα: Ανόι Γλώσσα: Βιετναμέζικα Πολίτευμα: Σοσιαλιστική Δημοκρατία Κλίμα: Τροπικό και Υγρό Νόμισμα: Ντόνγκ Το Βιετνάμ βασίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, στην πληροφοριακή τεχνολογία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Επίσης, το Βιετνάμ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Νοτιοανατολική Ασία. Μαλαισία Πρωτεύουσα: Κουάλα Λουμούρ Γλώσσα: Αγγλικά, Κινέζικα, Μαλαισιανά, Ταμίλ Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Συνταγματική Μοναρχία Κλίμα: Τροπικό και Θερμό Νόμισμα: Ρινγκίτ Η Μαλαισία είναι χώρα γεωργική αλλά ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε κασσίτερο και η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή καουτσούκ.

40 Ταϊλάνδη Πρωτεύουσα: Μπανγκόκ Πολίτευμα: Βασιλευομένη Δημοκρατία Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην Ταϊλανδική οικονομία. Η γη των χαμόγελων. Η γη της ελευθερίας. Αυτή είναι η κυριολεκτική έννοια της λέξης "Ταυλάνδη". Μια χώρα με τόσες αντιθέσεις που την καθιστούν μοναδική στο κόσμο. Αρχαίες πόλεις, βουδιστικοί ναοί συνυπάρχουν αρμονικά με παρθένα τροπικά δάση στο βορρά και εξωτικά νησιά του νότου. Οι άνθρωποι ευγενικοί και φιλικοί. Φιλιππίνες Πρωτεύουσα: Μανίλα Γλώσσα: Αγγλικά, Φιλιππινέζικα Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία Κλίμα: Τροπικό Νόμισμα: Πέσο Φιλιππίνων Ανεπαρκές και χαμηλής ποιότητας είναι το σύστημα της δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των Φιλιππίνων. Η παράδοση των ξυλόγλυπτων συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας και προβάλλει την ιδιαίτερη τέχνη κάθε περιοχής.

41 ΩΚΕΑΝΙΑ

42 Αυστραλία Πρωτεύουσα: Καμπέρα Γλώσσα: Αγγλικά Νόμισμα: Δολάριο Αυστραλίας Θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές σε φυσική ομορφιά με σπάνια βλάστηση και είδη ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι απέραντες παραλίες της αποτελούν παράδεισο για του σέρφερς όλου του κόσμου για τα εντυπωσιακά τους κύματα. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Αυστραλίας, η παγκοσμίως διάσημη όπερα του Σίδνεï. Νέα Ζηλανδία Πρωτεύουσα: Ουέλλινγκτον Γλώσσα: Αγγλικά, Μαορί Η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που βραβεύεται ως οικολογικός προορισμός. Τα φυσικά της τοπία έγιναν διάσημα σε όλο τον πλανήτη χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». «Η γη είναι μια μάνα που ποτέ δεν πεθαίνει». Αυτό πιστεύουν οι ιθαγενείς Μαορί της Αοτεαρόα, της Χώρας του Λευκού Σύννεφου, δηλαδή της Νέας Ζηλανδίας.

43 ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

44 ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έχει φτάσει και -93 °C. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, κατοικούν όμως από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι,σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ερευνητικούς σταθμούς. Μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην Ανταρκτική, μεταξύ των οποίων πολλά είδη φυκών, ζώωων (για παράδειγμα ακάρεα, νηματώδοι, πιγκουίνοι, φώκιες και βραδύπορα), βακτήρια, μύκητες, φυτά και πρώτιστα. Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας.

45 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Αφού παρουσιάσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά κάποιων χωρών διαπιστώνουμε ότι οι λαοί μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά παρά τις διαφορές που αφορούν στη γλώσσα,στη παράδοση, στη θρησκεία και στον πολιτισμό γενικότερα. Οι διαφορές αυτές επιδρούν στη νοοτροπία άλλων χωρών δημιουργώντας την έννοια της οικουμενικότητας και της παγκοσμιοποίησης. Το ερώτημα είναι πόσο επικρατούν τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών και ανατρέπουν τις παραπάνω έννοιες ; Σας καλούμε να προβληματιστείτε στο παραπάνω ερώτημα, αφού λάβετε υπόψη τις απαντήσεις σας στο ερωτηματολόγιό μας …

46 Οι απαντήσεις σας…

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56 ΠΗΓΕΣ: διαδίκτυο, Παγκόσμιος Άτλας, περιοδικά National Geographic, εκδόσεις ΄΄Ερευνητές΄΄.

57 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ! Οι μαθητές του Α4 Γραφήματα: Mάξιμος Φωκάς, Χάρης Χαραλάμπους Concept παρουσίασης: Γιώργος Σάμπος Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Θεοδώρα Μπάρτζη- ΠΕ 05 (Γαλλικής )


Κατέβασμα ppt "1 ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ- Project A4 “Ο γύρος του κόσμου: Ταξίδι στις ηπείρους και στις πιο χαρακτηριστικές χώρες τους. Τελικά …. πόσο διαφορετικοί είμαστε;” Σκοπός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google