Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1906 στην Πόλη και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Καταγόταν από εύπορη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1906 στην Πόλη και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Καταγόταν από εύπορη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2 Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1906 στην Πόλη και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Έκανε πολυετείς σπουδές όπως στη Νομική Σχολή της Αθήνας, σπουδές στο Λονδίνο και το Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Έργα Αργώ Δαιμόνιο Λεωνής Ευριπίδης Πεντοζάλης Ασθενείς και Οδοιπόροι Δοκίμιο για την Αμερική Ταξίδι στη Μέση Ανατολή και το Άγιο Όρος Κριτική Ανήκει στη Γενιά του ΄30. Βραβεύτηκε για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών και διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

3 Κείμενο Θέμα Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο αφηγητής ξυπνά από τον ήχο των καμπανών και το συναγερμό που αναγγέλλουν την κήρυξη του πολέμου. Αναμετριέται με τον τρόπο που νιώθει στο άκουσμα αυτού του νέου και παρατηρεί τις αντιδράσεις των ανθρώπων παντού γύρω του, στο δρόμο για τη στάση του λεωφορείου, στην καθημερινή του διαδρομή προς το κέντρο, στους δρόμους της Αθήνας. Αργότερα καταγράφει στο ημερολόγιό του όσα είδε και ένιωσε. Δομή Το κείμενο αποτελεί μια ενότητα. Πρόσωπα Εκτός από τον αφηγητή, που είναι αυτόπτης μάρτυρας και ταυτόχρονα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, παρελαύνουν μέσω της αφήγησης ένα πλήθος επώνυμων και ανώνυμων ατόμων. Χρόνος Ο χρόνος δηλώνεται ήδη από τον τίτλο. Η 28 η Οκτωβρίου δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα, είναι το ξεκίνημα της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού. Τόπος Η Κηφισιά είναι ο τόπος κατοικίας του αφηγητή, απ’ όπου ξεκινάει την καθημερινή διαδρομή του προς το κέντρο της Αθήνας και όπου επιστέφει για να γράψει αυτές τις σελίδες του ημερολογίου του.

4 Τεχνικές αφήγησης Αφήγηση-περιγραφή Εσωτερικός μονόλογος Διάλογος Πλάγιος ευθύς λόγος Σχόλια Γλώσσα Απλή, κατανοητή. Ύφος Άμεσο και παραστατικό. Εκφραστικά μέσα Μεταφορά Παρομοίωση Εικόνες Αναφώνηση Ασύνδετο Αντιθέσεις Κλιμάκωση Συνολική εκτίμηση Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, ο ελληνικός λαός αντέδρασε με αίσθημα ευθύνης σ’ ένα διάχυτο κλίμα πρωτόγνωρης ομόνοιας και ομοψυχίας και μετέτρεψε ένα εκ φύσεως απειλητικό γεγονός – την κήρυξη πολέμου- σε γιορτή.


Κατέβασμα ppt "ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1906 στην Πόλη και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Καταγόταν από εύπορη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google