Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας

2 Σκοποί ενότητας 1.Το πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής 2.Σχέση της Εφαρμοσμένης Ηθικής με την Ηθική Φιλοσοφική Παράδοση 3.Μεταηθική και Εφαρμοσμένη Ηθική 4.Η έννοια του ηθικού διλήμματος 5.Η εφαρμοσμένη Ηθική ως δημόσια ηθική 6.Εφαρμοσμένη Ηθική και κοινωνικά κινήματα 7.Εφαρμοσμένη Ηθική και Τεχνολογία

3 1. Μεταηθική Φιλοσοφία της γλώσσας. Αναλυτική φιλοσοφία. Αναγνώριση και θεμελίωση ηθικών κρίσεων και όχι πράξεων. Στόχος : η θεμελίωση του γνωσιακού χαρακτήρα της ηθικότητας και όχι του περιεχομένου της ηθικότητας.

4 2.Μεταηθική και Εφαρμοσμένη Ηθική 1.H ηθική παράδοση: προσωπική ελευθερία επιλογής για αυτοδέσμευση σε ένα αξιακό σύστημα. 2.Αντίδραση της πρακτικής φιλοσοφίας στην καθαρή Μεταηθική. 3.Η Εφαρμοσμένη Ηθική: σύστημα λόγου συνθετικό και όχι αναλυτικό. 4.Δημόσια ηθική.

5 3. Δημόσιος χαρακτήρας Εφαρμοσμένης Ηθικής Είναι η ενεργοποίηση ηθικών κρίσεων για ενεργοποίηση δημόσιων ζητημάτων.

6 4. Δημόσια ζητήματα Κινήματα. Ηθική πολέμου. Περιβαλλοντική ηθική.

7 5. Εφαρμοσμένη Ηθική και Τεχνολογία Εφαρμοσμένη Ηθική= μια προσπάθεια εφαρμογής ηθικών αξιών. Τεχνολογία: επέμβαση στην ανθρώπινη γενετική ταυτότητα.

8 6.Εφαρμοσμένη Ηθική και Τεχνολογία (συνέχεια) Εφαρμοσμένη Ηθική: επιχειρήματα υπέρ ή κατά της εφαρμογής κάποιων τεχνολογιών. Ποια είναι τα όρια της τεχνολογίας σαν εφαρμογή;

9 6.Η έννοια του ηθικού διλήμματος μεταξύ συγκρουόμενων αξιών Η Εφαρμοσμένη Ηθική: στάθμιση αγαθών. Στάθμιση αγαθών → γνωσιακή αυτονομία στην Εφαρμοσμένη Ηθική.

10 Τέλος ενότητας

11 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

12 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

13 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Παρούσης Μιχαήλ 2015. «Εφαρμοσμένη Ηθική. Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής». Έκδοση: 1.0. Πάτρα 2015. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https://eclass.upatras.gr/courses/PHIL1898/


Κατέβασμα ppt "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google