Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 Σ ΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ “Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ” ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΙΤΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 Σ ΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ “Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ” ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΙΤΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 Σ ΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ “Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ” ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΙΤΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

2 Δύο λόγια για τα ναρκωτικά... Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.

3 Τα σκληρότερα ναρκωτικά! Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός σχολείου συμπεραίνουμε ότι τα σκληρότερα ναρκωτικά σε ποσοστό ειναι: Η ηρωίνη και η κοκαϊνη!

4 Μύθοι και Αλήθειες για τα ναρκωτικά! 1)Μύθος:Όλοι όσοι κάνουν χρήση ουσιών προέρχονται από οικογένειες που είχαν προβλήματα, δεν ήταν καλοί μαθητές και δεν τα κατάφεραν γενικά στην ζωή τους. 1)Αλήθεια:Το στερεότυπο ότι κάποιος που προέρχεται είτε από διαλυμένη οικογένεια είτε από μια οικογένεια με συγκρούσεις, δεν ήταν καλός μαθητής στο σχολείο, δεν ήταν δημοφιλής, δεν έχει δουλειά ή είναι άστεγος δεν ισχύει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξει κάποια στιγμή στην ζωή του να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει εξίσου μεγάλο ποσοστό ατόμων προερχόμενα από οικογένειες χωρίς συγκρούσεις, άριστοι μαθητές, με πολλούς φίλους και αξιόλογες δουλειές που κατέφυγαν στην λήψη ουσιών. Προσπαθώντας να βάλουμε μια ταμπέλα και να κατηγοριοποιήσουμε τους χρήστες, αγνοούμε την πολυπλοκότητα της προσωπικότητας του καθενός και τις συγκυρίες που τον οδήγησαν στην χρήση.

5 2)Μύθος:Οι άνθρωποι μπορούν να εξαρτηθούν από τα πάντα. 2)Αλήθεια:Οι άνθρωποι εν δυνάμει μπορούν να εξαρτηθούν από οτιδήποτε (π.χ ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, τζόγος, καφέ, αναψυκτικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρόσωπα κ.λ.π.). Αν πιστέψουμε σε αυτήν την λογική θα καταλήξουμε να χρησιμοποιήσουμε την ταμπέλα της εξάρτησης για οτιδήποτε κάνει κάποιος καθημερινά σε μεγάλο βαθμό. Μόνο στην περίπτωση που η επανάληψη προκαλεί κακό στο άτομο και έκπτωση σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εξαρτηθεί και χρειάζεται βοήθεια.

6 3)Μύθος:Μια φορά εξαρτημένος, για πάντα εξαρτημένος. 3)Αλήθεια:Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος κάποια στιγμή στην ζωή του εξαρτήθηκε από μια ουσία ή μια συνήθεια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποβάλλει την εξάρτηση ή ότι θα εξαρτηθεί και πάλι. Ειδικά στην περίπτωση των ναρκωτικών ουσιών και του αλκοόλ, οι συχνές υποτροπές αποδεικνύουν απλώς την αποτυχία των θεραπειών και όχι ότι ο χρήστης δεν θα απαλλαγεί ποτέ από την εξάρτηση.

7 4)Μύθος:Οι χρήστες είναι άτομα χωρίς ισχυρή θέληση. 4)Αλήθεια:Αυτή η πεποίθηση αποτελεί άλλη μία προσπάθεια να κατηγοριοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά των χρηστών, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα «προφίλ του εξαρτημένου». Το να ξεκινήσει κανείς να κάνει χρήση ή η πιθανότητα να σταματήσει μία εξάρτηση δεν έχουν να κάνουν με την ισχυρή θέληση, ούτε με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που λείπει από τους χρήστες, και γι αυτό καταλήγουν στην εξάρτηση (λ.χ κάποιος να κάνει χρήση μιας ουσίας αλλά να δείχνει ισχυρή θέληση στον εργασιακό τομέα). Οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος θα ξεκινήσει ή θα συνεχίσει να κάνει χρήση διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

8 5)Μύθος:Αν κάποιος έχει κόκκινα μάτια ή μαύρους κύκλους ή είναι χλωμός τότε σίγουρα κάνει χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ. 5)Αλήθεια:Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημάδια είτε σωματικής κούρασης είτε προβλημάτων στην υγεία. Όντως, είναι συμπτώματα που παρουσιάζουν οι χρήστες, είναι όμως παράλληλα και συμπτώματα που παρουσιάζουν άτομα που δουλεύουν πολύ, που έχουν προβλήματα ύπνου, και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων. Εν ολίγοις, δεν υποδεικνύουν με σαφήνεια ότι κάνει κάποιος χρήση. Σε περίπτωση όμως που αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανιστούν σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως έντονες εναλλαγές στη διάθεση, εναλλαγή στην όρεξη, δυσκολίες στη συγκέντρωση ή στη μνήμη, ανεξήγητη ανάγκη χρημάτων, έντονη νευρικότητα και συχνά ψέματα, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το άτομο κάνει χρήση.

9 6)Μύθος:Μπορεί να παρασύρουν το παιδί μου οι φίλοι του και να το ρίξουν στα ναρκωτικά/ αν του ρίξουν ναρκωτικά στο ποτό του μπορεί να εξαρτηθεί. 6)Αλήθεια:Η πίεση των συνομηλίκων μπορεί να επηρεάσει έναν έφηβο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αν θα ξεκινήσει κάποιος να κάνει χρήση είναι καθαρά προσωπική του επιλογή. Κανένας έφηβος δεν ξεκίνησε να κάνει χρήση επειδή του έριξαν κάτι στο ποτό του και πριν το καταλάβει εθίστηκε. Εν ολίγοις, οι παράγοντες που επηρεάζουν έναν έφηβο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στις επιλογές του είναι πάρα πολλοί, βρίσκεται όμως σε μία ηλικία όπου μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά που ακούει και αυτά που ο ίδιος θεωρεί σωστά.

10 7)Μύθος:Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών πεθαίνει από υπερβολική δόση. 7)Αλήθεια:Ο μύθος αυτός αναφέρεται στην αντίληψη ότι όταν κάποιος κάνει χρήση μιας ουσίας αναγκάζεται λόγω του εθισμού του να καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ανεξέλεγκτα ώσπου κάποια στιγμή να προκληθεί ο θάνατος. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι να έχει σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και όταν ξαναξεκινήσει να πάρει την ποσότητα της τελευταίας δόσης πριν να σταματήσει, οπότε έχει πέσει η σωματική του αντοχή και έτσι προκαλείται ο θάνατος. Άλλη περίπτωση είναι η λεγόμενη νοθευμένη ηρωίνη που μπορεί άλλοτε η περιεκτικότητα της να είναι πιό καθαρή (ενώ η συνήθης περιεκτικότητα ενός γραμμαρίου ηρωίνης είναι 10% ηρωίνη και 90% έκδοχο, να πάρει δόση που θα περιέχει 20% καθαρής ηρωίνης ή έκδοχα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό) ή ασθένειες όπως είναι το AIDS, η ηπατίτιδα ή άλλες ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται λόγω των αλλαγών στη ζωή τους που επιφέρει η εξάρτηση. Αυτές οι αιτίες θανάτου οφείλονται περισσότερο στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κρύβουν την εξάρτηση τους γιατί είναι ή παράνομη ή κατακριτέα, παρά στην χρήση αυτή καθαυτή. Όταν για παράδειγμα ένας χρήστης αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει την σύριγγα ενός άλλου χρήστη γιατί αν αγοράζει καθημερινά σύριγγες απ’ το φαρμακείο θα «καρφωθεί», οι αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί από AIDS δεν οφείλονται τόσο στην χρήση όσο στο γεγονός ότι αναγκάζεται να την κρύβει.

11 8)Μύθος:Όποιος κάνει χρήση είναι επικίνδυνος. 8)Αλήθεια:Πολλοί χρήστες καταφεύγουν σε κλοπές ή στην άσκηση σωματικής βίας όταν αναζητάνε χρήματα για να πάρουν την δόση τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέσα στα κύρια χαρακτηριστικά των χρηστών είναι η εγκληματικότητα. Απλώς η εγκληματικότητα εμφανίζεται συχνά ανάμεσα στους χρήστες αφενός λόγω της υψηλής τιμής των ναρκωτικών και αφετέρου του υψηλού ποσοστού ανεργίας ανάμεσα στην ομάδα των χρηστών.

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

13

14

15

16

17

18

19 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ειρήνη Ξυλιά Ιωάννα Φώσκολου Στέλα Τσέλα

20 ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ Είδη ναρκωτικών Λόγοι ώθησης στα ναρκωτικά Τρόποι αντιμετώπισης Ερωτηματολόγια και διαγράμματα Συμπεράσματα

21 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ηρωίνη Κοκαϊνη Μορφίνη Ινδική Κάναβις Έκσταση LSD

22 Ηρωίνη Είναι μορφή ναρκωτικών που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό.Μπορεί να ληφθεί από το στόμα με την εισπνοή,μπορεί να καπνιστεί και επίσης λαμβάνεται με ενδοφλέβια ένεση.Περιέχει 4%-80% καθαρής ουσίας. Συνήθως "κόβεται" με άλλες ουσίες, όπως γλυκόζη. Η επίδραση της ηρωίνης είναι κυρίως κατασταλτική.Η δράση της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας.Η επίδρασή της, στην ενέσιμη μορφή, διαρκεί από 6 έως 12 ώρες.

23 Κοκαΐνη Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να τη βλάψει. Η υπερβολική χρήση προκαλεί συχνές διαταραχές, ταχυκαρδία, μυική συστολή, ξηροστομία, υπερδιέγερση και επιθετικότητα. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί παραισθήσεις, κρίσεις παράνοιας, διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, (έμφραγμα), κώμα,εγκεφαλικά επεισόδια και αναπνευστική ανεπάρκεια.

24 Μορφίνη Είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αναλγητικό ψυχοδραστικό φάρμακο.Στην κλινική ιατρική, η μορφίνη θεωρείται ως ο χρυσός κανόνας, ή αναφορά, των αναλγητικών που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση σοβαρού ή αγωνιώδους πόνου και ταλαιπωρίας. Η μορφίνη δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) για να ανακουφίσει τον πόνο. Η μορφίνη έχει υψηλό δυναμικό για εθισμό· η ανοχή και η φυσική και η ψυχολογική εξάρτηση σε αυτήν αναπτύσσεται γρήγορα.

25 Ινδική Κάναβις Είναι το πιο συνηθισμένο από τα παράνομα ναρκωτικά. Συνήθως καπνίζεται με τη μορφή ρητίνης (χασίς), μιας σκούρας συμπαγούς μάζας που τρίβεται και ανακατεύεται με καπνό. Η ευφορία της Ινδικής κάνναβης είναι υψηλή και έχει ευεργετικές ιδιότητες, όπως η ανακούφιση του πόνου πέραν του ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία, ενώ παράλληλα είναι και αγχολυτικό, σε αντίθεση με άλλες μορφές Κάναβις που είναι πιο συχνές οι αναφορές για «καμένη συμπεριφορά» και «ψυχική θολούρα», και ακόμα, αν και σπάνια, περιλαμβάνει και παραισθήσεις

26 Έκσταση Στην αρχή χρησιμοποιούνταν ως ψυχοθεραπευτικό φάρμακο.Η έκσταση τώρα πια κυκλοφορεί σε μορφή δισκίου αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί με ένεση ή με άλλους τρόπους.Το υγρό έκσταση είναι στην πραγματικότητα υδροξυβουτυρικό οξύ,ένα κατασταλτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντικές επιπτώσεις είναι η κατάθλιψη και η μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης.Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση της συνδέεται με διαταραχές του ύπνου και της διάθεσης, με αυξημένη νευρικότητα, ρίγη ή ακούσιες συσπάσεις και προβλήματα μνήμης.

27 LSD Είναι μια χημική ουσία της οποίας ολόκληρο το όνομά είναι διαιθαλαμύδητου λυσεργικου οξέος λέγεται επίσης και τριπάκι με πιο συγκεκριμένα το όνομά του σχεδίου πού είναι ζωγραφισμένο πάνω στο εμποτισμένο χαρτάκι Εμφανίζεται σε υγρή μορφή, σε χάπι, εμποτισμένη σε χαρτί η σε ζελατίνη τετραγώνου σχήματος. Tα πρώτα συμπτώματά του βιώνονται από τριάντα έως ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του.Συχνά διαστέλλονται οι κόρες των ματιών,η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί,ενώ η πίεση αίματος και οι παλμοί μπορεί να αυξηθούν ή να ελαττωθούν.

28 ΛΟΓΟΙ ΩΘΗΣΗΣ Προσφέρουν ένα προσιτό και συχνά αξιόπιστο μέσο για την απόκτηση «απολαυστικών» εμπειριών. Τροποποιούν την ψυχική κατάσταση του χρήση επιβραδύνοντας, επιταχύνοντας ή διαστρεβλώνοντας την αντίληψη. Είναι η εύκολη λύση για να ξεχαστεί κάποιος από το άνχος και τα ψυχοφθόρα προβλήματα που έχει. Ικανοποιεί την περιέργεια και τονώνει το ηθικό.

29 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή τους την παροχή βοήθειας στους χρήστες Συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ένταξη όλων των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης.

30 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα ναρκωτικά είναι βλαβερές εξαρτησιογόνες ουσίες που βλάπτουν τα εγκαιφαλικά κύτταρα. Στην χώρα μας η χρήση τέτοιων ουσιών είναι πολύ μεγάλη. Οι έφηβοι εθίζονται πιο εύκολα στις μέρες μας στην χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η κοινωνία μας δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη για να βοηθήσει την κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και αυστηρότερη επίβλεψη από τον νόμο.

45 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (από εκεί πήραμε χρήσιμες πληροφορίες όσο αφορά τα ναρκωτικά και φωτογραφίες που μας βοήθησαν να κάνουμε την εργασία μας πιο ενδιαφέρον) ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. (κάναμε έρευνα στους δρόμους με ερωτηματολόγια με σκοπό να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα) ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ (στο τέλος μελετήσαμε τις απαντήσεις και φτιάξαμε διαγράμματα για να αναδείξουμε καλύτερα τα αποτελέσματα)

46 ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ http://web4health.info/gr/answers/add- drugs.htmhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D %CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%8 4%CE%B9%CE%BA%CF%8C http://web4health.info/gr/answers/add- drugs.htmhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D %CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%8 4%CE%B9%CE%BA%CF%8C http://www.iatronet.gr/narkwtika-alkool/eidi- narkwtikwn/388/articles.html http://www.iatronet.gr/narkwtika-alkool/eidi- narkwtikwn/388/articles.html

47 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

48 Νομοθεσία περί ναρκωτικών Ο κύριος νόμος περί ελέγχου και απαγόρευσης ναρκωτικών στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 1987.Σήμερα ισχύει ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών που ψηφίστηκε το 2006. Η κύρια φιλοσοφία του νόμου είναι ο χαρακτηρισμός του τοξικομανούς ως «ασθενούς» αντί εγκληματία και η διάκριση μεταξύ τοξικομανών και μη τοξικομανών κατά τη σωφρονιστική τους μεταχείριση.

49 Το 1993 ο νέος νόμος θεσπίζει ακόμη αυστηρότερες ποινές για την διακίνηση ναρκωτικών.Η τροποποίηση που ψηφίστηκε το 1995 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην θεραπεία.Επίσης, βάσει μίας άλλης διάταξης αναστέλλεται οριστικά η δίωξη ύστερα από επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας.Νέα τροποποίηση το 1996 προβλέπει πιο επιεική ποινή για τους χρήστες ναρκωτικών που συλλαμβάνονται να έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά.

50 Ως διακίνηση ναρκωτικών νοείται κάθε πράξη με την οποία συντελείται η κυκλοφορία ναρκωτικών ουσιών ή πρόδρομων ουσιών και ιδίως η: 1)εισαγωγή 2)εξαγωγή 3)διακίνηση 4)αποθήκευση 5)νόθευση 6)πώληση 7)κατοχή Διακίνηση ναρκωτικών

51

52 Ναρκωτικά που ήταν κάποτε νόμιμα Κάνναβη Το ψυχοενεργό ναρκωτικό προέρχεται από την κάνναβη και η χρήση του επιτρεπόταν στην Αμερική μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1919, όμως, ο νόμος της Βιρτζίνια απαιτούσε από τους αγρότες το φυτό να καλλιεργείται στις φυτείες τους και κάθε ανυπακοή σήμαινε καταπάτηση του νόμου. Τη δεκαετία του ’50 σχηματίστηκαν οι πρώτες ποινές για τους κατόχους μαριχουάνας με την δικαιολογία πως ήταν το πρώτο βήμα για τα σκληρά ναρκωτικά.

53 Κάνναβη

54 Κοκαΐνη Προέρχεται από το φυτό κόκα και συνταγογραφείται (σε ειδική μορφή) από γιατρούς για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του εθισμού στη μορφίνη. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του βήχα και του πόνου και υπήρξε μέρος της πρώτης μυστικής συνταγής της Coca- Cola, με συνέπεια να προκαλεί εθισμό στο εν λόγω αναψυκτικό και να το κάνει διάσημο στα πέρατα του κόσμου. Το 1914 απαγορεύθηκε από τον νόμο Harrison και από το 1970 υπάγεται στη σχετική νομοθεσία περί ελεγχόμενης χρήσης.

55 Κοκαϊνη

56 Ηρωίνη Αρχικά παρασκευάστηκε ως μη εθιστική εναλλακτική της μορφίνης ουσία και πρωτοσυνετέθη το 1874. Στις αρχές του 20ού αιώνα εμπορευόταν ως φάρμακο για το βήχα και τον πρησμένο λαιμό. Αποδείχθηκε πιο εθιστική ουσία από τη μορφίνη και αυτή η έρευνα ανέτρεψε τις αντιλήψεις για την ηρωίνη. Περιορίστηκε άμεσα με τον νόμο Harrison και απαγορεύθηκε πλήρως το 1924.

57 Ηρωίνη

58 Ποινή για το έγκλημα διακίνησης των ναρκωτικων 1.Κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ (8) ετών 2.Χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000,00 €).

59 Ανήλικοι και ναρκωτικά 1)Η παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής εγκληματικότητας. 2)1999-2003: το ποσοστό των συλληφθέντων ανηλίκων για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά ήταν πολύ μικρό ποστοστό των συληφθέντων. 3)2010 -2011: από τους 204 ανήλικους που προσήχθησαν σε δίκη, οι 153 προσήχθησαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

60

61 Ολλανδία Στην Ολλανδία η κατοχή οποιασδήποτε ουσίας, όπως και η καλλιέργεια, θεωρείται αδίκημα. Η νομοθεσία διέπεται όμως από την αρχή της ανεκτικότητας και η κατοχή για προσωπική χρήση είναι αποποινικοποιημένη. Η κατοχή κάνναβης μέχρι 5 γρ. δεν διώκεται και αυτή είναι η ημερήσια ποσότητα κατά άτομο που επιτρέπεται να πωλούν καφενεία με ειδική άδεια πώλησης κάνναβης, τα γνωστά coffeeshops.Το 2013 λειτουργούν περισσότερα από 600 coffeeshop σε όλη την Ολλανδία.

62 Η Ολλανδία είναι χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη χρήση ναρκωτικών, η ποιότητα ζωής συνεχώς βελτιώνεται, ενώ οι τιμές διατηρούνται χαμηλές, και επειδή η διάθεση κάνναβης είναι τόσο ελεγχόμενη λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας και δεν προσφέρει την έλξη του απαγορευμένου για τη νεολαία.

63 Συμπεράσματα της έρευνάς μας

64 Τα περισσότερα άτομα μου ρωτήσαμε ήταν ηλικίας 15 με 18

65 Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν γίνεται έντονη διακίνηση.

66 Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν γίνεται έντονη διακίνηση στη χώρα μας

67 Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η νομοθεσία είναι πιο αυστηρή στο εξωτερικό.

68 Οι περισσότεροι δεν είναι σύμφωνοι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη χώα μας.

69 Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η διακίνηση ναρκωτικών στις χώρες του εξωτερικού είναι αυξημένη.

70 Βιβλιογραφία Εργασια Παντείου Πανεπιστημίου(2011) Wikipedia Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Άρθρο Ελευθεροτυπίας για την νομοθεσία στο εξωτερικό(2011)

71 EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ανορεξία ή αύξηση της όρεξης, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, ανεξήγητη απώλεια ή απόκτηση σωματικού βάρους. Τα μάτια είναι κόκκινα, υπερβολικά υγρά, οι κόρες των ματιών είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από ότι συνήθως, απλανές βλέμμα. Κρύες, ιδρωμένες παλάμες των χεριών, τρέμουλο χεριών,χλωμό πρόσωπο Ακραία υπερδραστηριότητα, υπερβολική ομιλητικότητα. AIDS,ηπατίτιδα (λόγο της χρήσης βελονών,οι οποίες είχαν ξαναχρησιμοποιηθείαπό φορείς του ιού)

72 EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Σημάδια χρήσης βελονών από ενέσεις στα χέρια, στους βραχίονες ή στα πόδια. Αναγούλες, εμετοί ή υπερβολική εφίδρωση. Προβλήματα ύπνου. Προβλήματα συγκέντρωσης, προσοχής και μνήμης. Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση όλα ή τίποτα. Επιθυμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ή αισθάνονται εντελώς αδύναμοι. Μειώνει τη μυϊκή δύναμη και επιρρεάζει τις λειτουργίες που απαιτούν επιδεξιότητα, όπως η οδήγηση.

73

74 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πτώση των βαθμών στο σχολείο ή της απόδοσης στην εργασία. Το παιδί χάνει μέρες στο σχολείο διότι δεν πηγαίνει ή αργεί να προσέρχεται σε αυτό. Εμπλοκή σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Αποφυγή της πραγματικότητας. Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες

75

76 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανεξήγητη ανάγκη χρημάτων, κλοπή χρημάτων. Δεν υπάρχει φορολόγηση διότι η διακίνηση είναι παράνομη δραστηριότητα Τα έξοδα για την υποστήριξη αυτής της συνήθειας αφαιρούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες,όπως η παιδεία. Οι έμποροι ναρκωτικών συνηθίζουν να εξάγουν τα χρήματα της χώρας μας,καθώς η διακίνηση είναι παράνομη.

77 ΑΤΟΜΟ Υπερβολική ανάγκη για απομόνωση, παιδί που γίνεται απρόσιτο. Διαταραχή διαπροσωπικών σχέσεων. Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστίαση στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα. Αλλαγές στους φίλους, νέοι χώροι στους οποίους συχνάζει το παιδί, αποφυγή των παλιών φίλων, αποφυγή

78 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Συγχιση διαπροσωπικών σχέσεων

79 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://xartografos.wordpress.com http://el.wikipedia.org http://unknown-team.pblogs.gr/ http://www.helpguide.org/articles/addiction/drug- abuse-and-addiction.htm

80 ΕΦΗΒΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ ΝΕΓΚΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΡΚΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΣΑΒΕΤ

81 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ Οι περισσότερες θεωρίες για τις αιτίες της χρήσης ή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά βασίζονται σε περιγραφές των ίδιων των χρηστών.Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παίρνουν ουσίες (συμπεριλαμβανομένων του αλκοόλ και του καπνού).

82 ΑΙΤΙΕΣ ΩΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Γενετικοί Διασκέδαση Πίεση-Προτιμήσεις Συνομηλίκων Περιβάλλον

83

84 ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ Η έρευνα πάνω σε ζώα έχει δείξει ότι μερικές φορές υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για την χρήση ορισμένων ουσιών. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι κληρονομικοί παράγοντες μπορούν να προδιαθέσουν κάποιους ανθρώπους να αναπτύξουν προβλήματα σχετικά με το αλκοόλ. Τέτοιοι παράγοντες αλληλεπιδρούν με τη διαθεσιμότητα, τον κοινωνικό περίγυρο και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

85 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Οι ουσίες μπορεί να είναι συναρπαστικές για κάποιους, καθώς προσφέρουν ένα προσιτό και συχνά αξιόπιστο μέσο για την απόκτηση «απολαυστικών» εμπειριών. Όποιος αμφιβάλλει για αυτό θα πρέπει να θυμηθεί ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρησιμοποιούν ουσίες (αλκοόλ, καπνό, καφέ) και προφανώς δέχονται άκριτα ότι μια τέτοια χρήση είναι πολύτιμη. Οι χρήστες ουσιών ομολογούν ότι παίρνουν ουσίες κυρίως επειδή τους αρέσει. Εξ’ ορισμού, οι ουσίες τροποποιούν την ψυχική κατάσταση του χρήση

86

87 ΠΙΕΣΗ-ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ Οι πρώτοι πειραματισμοί με τις ουσίες συχνά εντοπίζονται στην εφηβεία. Τότε αυξάνεται η περιέργεια των νέων για τον κόσμο γύρω τους και συχνά ψάχνουν για τρόπους αντίδρασης προς τη γονεϊκή εξουσία. Κατά παράδοξο τρόπο οι νέοι, ενώ από τη μία επαναστατούν, από την άλλη θέλουν και να προσαρμόζονται στην ομάδα των συνομηλίκων τους. Έτσι συχνά εξωθούνται στο να δοκιμάσουν ουσίες από το φόβο μήπως «μείνουν στην απέξω».

88 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η χρήση ουσιών γίνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και η οικονομική άνεση δεν αποτρέπει το πρόβλημα, εάν υπάρχει έλλειψη συναισθηματικής στήριξης και αρμονικής συνύπαρξης με την οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, τα πιο σοβαρά προβλήματα ουσιών είναι πιθανό να συνδέονται με την φτώχεια και τη στέρηση σε κοινωνίες με υψηλά επίπεδα ανεργίας και με μια ολόκληρη σειρά κοινωνικής και οικονομικής δυσπραγίας.

89

90

91

92

93

94

95

96


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 Σ ΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ “Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ” ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΙΤΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google