Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα

2 Η πολυπολιτισμικότητα Πέντε είναι τα κύρια μοντέλα διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας: Το αφομοιωτικό, το μοντέλο ενσωμάτωσης, το πολυπολιτισμικό, το αντιρατσιστικό και το διαπολιτισμικό.

3 αφομοιωτικό μοντέλο τελικός στόχος είναι η αφομοίωση μέσω των ενδιάμεσων σταδίων της επαφής, σύγκρουσης, προσαρμογής (πρέπει να αφομοιωθούν οι όποιες εθνικές/φυλετικές και πολιτισμικές διαφορές σε ένα ομοιόμορφο σύνολο) (Το σχολείο είναι μονογλωσσικό και μονοπολιτισμικό και η πολιτισμική διαφορά αντιμετωπίζεται ως 'παιδαγωγικό πρόβλημα‘).

4 μοντέλο της ενσωμάτωσης αναγνωρίζεται ότι οι διαφορετικές παραδόσεις αποτελούν μέρος της νέας εθνικής ταυτότητας, καθώς υπάρχει η παραδοχή ότι κάθε ομάδα είναι φορέας πολιτισμού που αλληλεπιδρά με το γηγενή πληθυσμό. (τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν αυτά τα ίδια στις υπάρχουσες συνθήκες και όχι οι δομές στις δικές τους ανάγκες).

5 Το πολυπολιτισμικό μοντέλο σηματοδοτεί μια μετατόπιση από τον εθνοκεντρισμό στον πλουραλισμό, στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Αναγνωρίζει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την ανάγκη συνύπαρξης τους. το σφάλμα του μοντέλου αυτού είναι η “υπερβολική απλοϊκότητα”

6 “υπερβολική απλοϊκότητα” 1. προβάλλει την εθνολογική διάσταση του πολιτισμού σε βάρος της ανθρωπιστικής του διάστασης, αγνοώντας τη διαφορετική φύση των πολιτισμών και το γεγονός ότι ο κάθε πολιτισμός είναι ένα ιδανικό που οικοδομείται πάνω στη γνώση και την εμπειρία, 2. αγνοεί την πολυπλοκότητα των πολιτισμών, κατηγοριοποιώντας τους μονοδιάστατα και αποσπασματικά, 3. έχει μια ακραία και ολοκληρωτική οπτική που επιβάλλει μονολιθικά πλήρη ένταξη ή μη- ένταξη, 4. περιορίζει τους μηχανισμούς πολιτισμικής αλλαγής στο δίπολο επιπολιτισμός - αποπολιτισμός σε αντιστοιχία με το δίδυμο υποταγή - προδοσία, 5. οδηγεί στην αποξένωση των ομάδων και σε πολιτισμικές περιχαρακώσεις, αναιρώντας την αλληλεπίδραση.

7 αντιρατσιστικό μοντέλο Θίγει τα ζητήματα: της ισότητας στην εκπαίδευση, της κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι σε όλους, της άρσης των ρατσιστικών προτύπων, μιλάει δηλαδή για αναθεώρηση θεσμών και δομών.

8 διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Βασικές αρχές είναι: η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, ο διαπολιτισμικός σεβασμός, η εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, ο διάλογος και η συνάντηση.

9 Προαπαιτούμενη είναι η παραδοχή τριών αξιωμάτων της ισοτιμίας των πολιτισμών, της ισοτιμίας του μορφωτικού κεφαλαίου ασχέτως προέλευσης και, της παροχής ίσων ευκαιριών.


Κατέβασμα ppt "Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google