Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή του πάνω στα δέντρα= σοβαρήΞήρανση και παραμονή του πάνω στα δέντρα= σοβαρή ΝΕΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Γρήγορη, ομοιόμορφη, πρόθυμη βλάστηση = δείγμα ζωντάνιας.Γρήγορη, ομοιόμορφη, πρόθυμη βλάστηση = δείγμα ζωντάνιας. Ανομοιόμορφη και καθυστερημένη κατά θέσεις = σοβαρή ζημιάΑνομοιόμορφη και καθυστερημένη κατά θέσεις = σοβαρή ζημιά

2 ΠΑΓΕΤΟΙ – Διάγνωση (2): ΦΛΟΙΟΣ: Κανονικό χρώμα φλούδας χωρίς σχισίματα και φουσκώματα= δεν υπάρχει ζημιά.Κανονικό χρώμα φλούδας χωρίς σχισίματα και φουσκώματα= δεν υπάρχει ζημιά. Φλούδα με χρώμα μπρούτζου, φουσκωμένη, σχισμένη και αποκολλημένη από το ξύλο, χρωματισμένη σοκολατί στο εσωτερικό, φανερώνει πολύ σοβαρή ζημιά.Φλούδα με χρώμα μπρούτζου, φουσκωμένη, σχισμένη και αποκολλημένη από το ξύλο, χρωματισμένη σοκολατί στο εσωτερικό, φανερώνει πολύ σοβαρή ζημιά.

3 ΠΑΓΕΤΟΙ – Διάγνωση (3): ΧΡΩΜΑ ΞΥΛΟΥ: σημαντικό διαγνωστικό σημάδι, αλλά απαιτεί εμπειρία: το γερό ξύλο είναι (γλοιώδες) υγρό και λευκοκίτρινο το ζημιωμένο ξύλο: το χρώμα κλιμακώνεται, από το ανοικτό κόκκινο μέχρι το σοκολατί. το ζημιωμένο ξύλο: το χρώμα κλιμακώνεται, από το ανοικτό κόκκινο μέχρι το σοκολατί. στο ανοικτό οι ζημίες είναι ελαφρές και επανορθώσιμες, στο ανοικτό οι ζημίες είναι ελαφρές και επανορθώσιμες, στο βαθύ καταστροφικές και ανεπανόρθωτες. στο βαθύ καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.

4 ΠΑΓΕΤΟΙ Επιπτώσεις: καταστροφή παραγωγής του έτους αλλά κυρίωςκαταστροφή παραγωγής του έτους αλλά κυρίως χάνεται το εισόδημα και επόμενων ετών, γιατί εισάγει το δέντρο σε έντονη παρενιαυτοφορίαχάνεται το εισόδημα και επόμενων ετών, γιατί εισάγει το δέντρο σε έντονη παρενιαυτοφορία Κρίσιμοι παράγοντες για το μέγεθος της ζημιάς: Ποικιλία και Βλαστικό στάδιο δέντρουΠοικιλία και Βλαστικό στάδιο δέντρου Καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. με ή χωρίς ζιζάνια)Καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. με ή χωρίς ζιζάνια) Κλίση και Έκθεση ελαιώναΚλίση και Έκθεση ελαιώνα Ταχύτητα πτώσης θερμοκρασίας και διάρκειαΤαχύτητα πτώσης θερμοκρασίας και διάρκεια Βαθμός προσβολής από παγετό –Άνευ σημασίας: λίγες ξηράνσεις στην κορυφή ετήσιων –1 ου Βαθμού: Ζημιά ως 50% σε ετήσιους βλαστούς –2 ου Βαθμού: Ζημιά και σε διετείς βλαστούς –3 ου Βαθμού: Ζημιά και σε κλαδιά –4 ου Βαθμού: Ζημιά και σε κορμό

5 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ Σπάνια η ενεργητική (άμεση αντιμετώπιση του παγετού) π.χ. ανεμομείκτες, άχυρα κ.λπ. π.χ. ανεμομείκτες, άχυρα κ.λπ. Κυρίως η προληπτική προστασία : σωστή εγκατάστασησωστή εγκατάσταση κυπελλοειδή σχήματα, κυπελλοειδή σχήματα, όχι αυστηρό και πρώιμο κλάδεμα,όχι αυστηρό και πρώιμο κλάδεμα, όχι όψιμες αρδεύσεις κ.α.όχι όψιμες αρδεύσεις κ.α.

6 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Με κλάδεμα 1.Άμεση αφαίρεση κάθε ζημιωμένου μέρους της κόμης, ή με την εμφάνιση της νέας βλάστησης (αν χρειάζεται, για να δείξει τη ζημιά) 2.Ανάλογο της ζημιάς= από νέα βλάστηση  μικροί / μεγάλοι βραχίονες  ως ολόκληρα δέντρα (καθολική ζημιά) Κλωνάρια/κορμοί με ζημιά > 40% περιμετρικά= κλάδεμα 3.Καρατόμηση του δέντρου = ή στους κύριους βραχίονες ή στη βάση του κορμού. Ποτέ στην πρώτη διασταύρωση –Αποκοπή κορμού= σίρριζα στο έδαφος. –Αποκοπή βραχιόνων = αφήνονται τμήματα τους (όχι σίρριζα)

7 Δέντρα μεγάλης ηλικίας, ή με ζημιά κάτω του σημείου εμβολιασμού: –Εκρίζωση και αντικατάσταση με νέο δενδρύλλιο ή –Καρατόμηση στη βάση και εμβολιασμός παραφυάδων η καινούρια βλάστηση μένει άθικτη για 1 έτος τουλάχιστον= όσο περισσότερα βλαστάρια, η καινούρια βλάστηση μένει άθικτη για 1 έτος τουλάχιστον= όσο περισσότερα βλαστάρια, τόσο λιγότερο θα «λαιμαργήσουν» τα δέντρα και νωρίτερα θα καρποφορήσουν Μετά το κλάδεμα:

8 ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Ασβέστωμα κορμών και βραχιόνων (αποφυγή ηλιοκαυμάτων) - προστασία μεγάλων τομώνΑσβέστωμα κορμών και βραχιόνων (αποφυγή ηλιοκαυμάτων) - προστασία μεγάλων τομών Λίπανση με Νούχο λίπασμα (όχι άλλη λίπανση) : τη χρονιά της ζημιάς, στα δένδρα με σοβαρές ζημιέςΛίπανση με Νούχο λίπασμα (όχι άλλη λίπανση) : τη χρονιά της ζημιάς, στα δένδρα με σοβαρές ζημιές Εξασφάλιση απαραίτητου νερού: με πότισμα ή με έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων (μειώνεται και η αντοχή τους στην ξηρασία)Εξασφάλιση απαραίτητου νερού: με πότισμα ή με έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων (μειώνεται και η αντοχή τους στην ξηρασία) ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποτίσματα πρέπει να διακοπούν έγκαιρα τέλος του καλοκαιριού, για να προλάβει να «ψηθεί» η νέα βλάστηση και να αποφύγουμε ζημιές από νέους παγετούς. Καταπολέμηση φυλλοφάγων εντόμωνΚαταπολέμηση φυλλοφάγων εντόμων Ψεκασμός με χαλκούχα τέλος φθινοπώρου = προστασία από πιθανό νέο παγετό.Ψεκασμός με χαλκούχα τέλος φθινοπώρου = προστασία από πιθανό νέο παγετό.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google