Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015

2 Τα επινεφρίδια είναι 2 και βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό στο ύψος του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου. Ζυγίζουν 5-7 γρ. και αποτελούνται από το φλοιό και το μυελό.

3 Ο φλοιός βρίσκεται εξωτερικά των επινεφριδίων καταλαμβάνει το 90% του. Παράγει πάνω από 50 ορμόνες που ονομάζονται κορτικοειδή ή στερινοειδή. Οι ορμόνες αυτές παράγονται μετά από χημικές επεξεργασίες μέσα στα επινεφρίδια λόγο της αυξημένης χοληστερίνης σε αυτά. Χωρίζονται σε σεξότροπα, κορτικοστεροειδή, αλατοκορτικοειδή, γλυκοκορτικοειδή και προγεστερόνη.

4 1: Επινεφρίδια 2: Φλοιός 3: Μυελός Ο μυελός των επινεφριδίων παράγει μόνο 2 ορμόνες την αδρεναλίνη και την νοραδρεναλίνη.

5 Αδρεναλίνη Η αδρεναλίνη βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του. Σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη "αντίδραση μάχης ή φυγής". Έτσι, οι απολήξεις των νευρικών ινών του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, εκκρίνουν τη νοραδρεναλίνη και τα επινεφρίδια την αδρεναλίνη. Οι ουσίες αυτές που έχουν τα ίδια αποτελέσματα ενεργοποιούν υποδοχείς αγγείων και άλλων οργάνων, προετοιμάζοντας την καρδιά και τους μυς για δράση.νευρικό σύστημααντίδραση μάχης ή φυγήςνοραδρεναλίνηεπινεφρίδιακαρδιά

6 Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης, στρες, χάρη της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης προκαλείται αύξηση του ποσού της γλυκόζης στο αίμα, διαστολή των βρόγχων, επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς, αύξηση της πίεσης του αίματος, συστολή των αγγείων του πεπτικού συστήματος και του δέρματος, διαστολή της κόρης του ματιού, ανόρθωση των τριχών κ.λπ.στρεςγλυκόζηςαίμα.

7 Νοραδρεναλίνη Λειτουργεί και ως νευροδιαβιβαστής. Η νοραδρεναλίνη αλληλεπιδρά με μεγαλύτερη συγγένεια στους αδρενεργικούς υποδοχείς. Προκαλεί έντονη αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα την αύξηση των αντιστάσεων στα περιφερικά αγγεία και έτσι την αύξηση της πίεσης, αλλά ελάχιστη διέγερση της καρδιάς οδηγεί αντανακλαστικά σε βραδυκα ρδία, που αντισταθμίζει τη δράση της στη καρδιά. Έχει χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της καταπληξίας(σοκ).καρδιάςαντανακλαστικάβραδυκα ρδίακαταπληξίας


Κατέβασμα ppt "Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google