Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδικές ασθένειες. Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά Μερικά παιδιά, παρ' όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδικές ασθένειες. Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά Μερικά παιδιά, παρ' όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδικές ασθένειες

2 Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά Μερικά παιδιά, παρ' όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους κάθε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Επιπλέον, μπορεί να φαίνονται χλωμά και συχνά να νιώθουν την ανάγκη να μείνουν στο κρεβάτι. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος διαρκεί λίγες ώρες, αν και ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη ημέρα. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημείο που πονούν, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν τον αφαλό τους. Σε πολλά παιδιά, τα προβλήματα αυτά σταματούν με την είσοδό τους στην εφηβεία, ενώ κάποια εξακολουθούν να τα παρουσιάζουν και στην ενήλικη ζωή.

3 Που οφείλονται Οι υποτροπιάζοντες (επαναλαμβανόμενοι) στομαχόπονοι σε ελάχιστες περιπτώσεις κρύβουν μία υποκείμενη νόσο. Σε ορισμένα παιδιά, αιτία του στομαχόπονου μπορεί να είναι κάποια τροφική αλλεργία, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη. Στην πλειονότητα, όμως, των περιπτώσεων η αιτία είναι άγνωστη, πιθανώς ψυχολογική. Οι πονοκέφαλοι, επίσης, σπάνια αποτελούν σύμπτωμα κάποιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι των παιδιών οφείλονται σε συναισθηματικό στρες που συνδέεται με κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον (π.χ. γέννηση αδελφού ή αδελφής, σχολικές εξετάσεις κ.λπ.). Σε ορισμένες περιπτώσεις, από συχνούς πονοκεφάλους ή στομαχόπονους μπορεί να υποφέρει και ένας ή και οι δύο γονείς του παιδιού. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν η τάση είναι κληρονομούμενη ή εάν το παιδί απλά επηρεάζεται από τους γονείς του.

4 Τι πρέπει να κάνουμε Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συχνά στομαχόπονους, πονοκεφάλους ή έχει πονοκέφαλο που διαρκεί πάνω από μία ημέρα, ενημερώστε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Εφόσον δεν υπόκειται κάποια νόσος, ο γιατρός θα σας συστήσει να παρατηρήσετε εάν το παιδί πονάει συνήθως μετά την πρόσληψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, ενώ, στην περίπτωση σοβαρού πονοκεφάλου, μπορεί να σας συστήσει να χορηγήσετε στο παιδί παυσίπονο. Τα παιδιά ή οι έφηβοι που έχουν πυρετό δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, καθώς συνδέεται με την πρόκληση συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο. Εάν οι στομαχόπονοι ή οι πονοκέφαλοι επιμένουν, μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά αίτια. Συζητήστε αυτό το ενδεχόμενο με το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν παιδοψυχίατρο.

5 Πέμπτη νόσος (λοίμωξη από παρβοϊό) Η πέμπτη νόσος ονομάζεται έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα -οι άλλες είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά και μερικές φορές η ανεμευλογιά. Η πέμπτη νόσος είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις και η αιτιολογία της είναι μία ομάδα ιών που είναι γνωστοί ως παρβοϊοί, οι οποίοι προσβάλλουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν προκαλούν νόσο.

6 Ποια είναι τα συμπτώματα Το εξάνθημα που είναι ενδεικτικό της πέμπτης νόσου μοιάζει με «μάγουλο που έχει χαστουκιστεί», δηλαδή τα μάγουλα είναι κόκκινα, αλλά το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και στα άνω και κάτω άκρα, και σπάνια στον κορμό. Μπορεί να έχει τη μορφή επίπεδων ερυθρών κηλίδων, δακτυλίων ή μεγάλων κηλίδων ή κόκκινου δέρματος. Η άσκηση ή το μπάνιο μπορεί να επιδεινώσουν το εξάνθημα. Η θερμοκρασία του παιδιού συνήθως είναι λίγο αυξημένη και μπορεί να έχει πονόλαιμο ή πονοκέφαλο. Εξάρσεις της πέμπτης νόσου εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη και στην αρχή του καλοκαιριού και προσβάλλουν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.

7 Πώς αντιμετωπίζεται Το εξάνθημα της πέμπτης νόσου μπορεί να επιμείνει για δύο εβδομάδες αλλά δεν χρειάζεται θεραπεία. Το παιδί δεν μεταδίδει τη νόσο όταν είναι παρόν το εξάνθημα. Μπορεί να γίνει επάλειψη με μία καταπραϋντική κρέμα ή λοσιόν στο εξάνθημα αν δημιουργεί κνησμό. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στο παιδί ένα αντιπυρετικό. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες με πυρετό, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία δυνητικά θανατηφόρο πάθηση. Η ανάρρωση απαιτεί περίπου 10 ημέρες, με ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.

8 Ροδόχρουν εξάνθημα Το ροδόχρουν εξάνθημα είναι μία συνήθης μεταδοτική νόσος που προκαλείται από έναν ιό (τον ιό του απλού έρπητα). Η νόσος προσβάλλει τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών.

9 Ποια είναι τα συμπτώματα Το ροδόχρουν εξάνθημα εμφανίζεται με αιφνίδιο πυρετό και ευερεθιστότητα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της λοίμωξης, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να φθάσει έως και τους 40°C. Την 4η-5η ημέρα, η θερμοκρασία επανέρχεται στο φυσιολογικό (37°C) και εμφανίζεται ένα εξάνθημα στον κορμό του. Το εξάνθημα μπορεί να απλωθεί γρήγορα στον αυχένα, στο πρόσωπο και στα άκρα του παιδιού και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες. Άλλα συμπτώματα και ενδείξεις είναι πονόλαιμος και πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό του παιδιού. Μερικές φορές το παιδί μπορεί να εμφανίσει σπασμούς με πυρετό κατά τη διάρκεια της νόσου, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις ή επιπλοκές.

10 Τι είδους θεραπεία εφαρμόζεται Κρατήστε το παιδί σας δροσερό με τη βοήθεια μιας πετσέτας βρεγμένης σε χλιαρό νερό και δώστε του ένα αντιπυρετικό που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες με πυρετό, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία πιθανώς θανατηφόρο πάθηση. Άλλου είδους θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

11 Οστρακιά Η οστρακιά προκαλείται από την είσοδο στο σώμα, μέσω του λάρυγγα, ενός τύπου του βακτηρίου Streptococcus, που προκαλεί αμυγδαλίτιδα. Εάν δεν χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξίνη ή δηλητήριο, που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί λοίμωξη. Ύστερα από μία περίοδο επώασης που διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες, οι ποσότητες της τοξίνης είναι αρκετές για να προκαλέσουν τα συμπτώματα της οστρακιάς.

12 Ποια είναι τα συμπτώματα Τα συμπτώματα της οστρακιάς ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Την πρώτη ημέρα, το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό (που φθάνει τους 40οC), ερυθρότητα και πόνο στο λάρυγγα και τις αμυγδαλές και τράχυνση της γλώσσας. Οι αμυγδαλές μπορεί να καλύπτονται από ένα υπόλευκο στρώμα και το παιδί να έχει εμέτους. Τη δεύτερη ημέρα, στο πρόσωπο του παιδιού εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο (πορφυρό) εξάνθημα, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα. Την τρίτη ημέρα, το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να δημιουργεί κνησμό (φαγούρα), έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού. Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία του παιδιού αρχίζει να πέφτει και η γλώσσα του αποκτά ζωηρό κόκκινο χρώμα. Ως την έκτη ημέρα, το εξάνθημα υποχωρεί και μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει το δέρμα και η γλώσσα, αποκαλύπτοντας μία κόκκινη, τραχιά επιφάνεια. Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει άλλες 10-14 ημέρες.

13 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι Οι δύο κύριοι κίνδυνοι, που είναι ωστόσο πολύ σπάνιοι, είναι ο ρευματοειδής πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2- 3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

14 Πώς αντιμετωπίζεται Εάν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας μπορεί να έχει οστρακιά, επισκεφθείτε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, ο οποίος είναι πιθανόν να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Χορηγήστε τη συνταγογραφημένη αγωγή στο παιδί, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επακόλουθα.

15 Την εργασία αυτή την έκανε ο μαθητής Παναγιώτης Ι. (Στ1) Για περισσότερες πληροφορίες στο site www.e-child.grwww.e-child.gr


Κατέβασμα ppt "Παιδικές ασθένειες. Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά Μερικά παιδιά, παρ' όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google