Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ. Η θάλασσα περιέχει αλάτι σε ποσοστό 2,7 - 3,8%. Σε περιοχές, όπου το κλίμα είναι θερμό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ενώ μειώνεται σε θάλασσες, όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί. Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα. νάτριοΠολωνία ΑυστρίαΓερμανίανάτριοΠολωνία ΑυστρίαΓερμανία

3 ΠΕΡΙΕΚΤIΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ Οι αποφλοιωμένες τομάτες παράγονται από νωπές κόκκινες, υγιείς, ώριμες, γερές και καθαρές τομάτες (καρποί του φυτού Lycopersium P.Mill). Οι αποφλοιωμένες τομάτες παράγονται από νωπές κόκκινες, υγιείς, ώριμες, γερές και καθαρές τομάτες (καρποί του φυτού Lycopersium P.Mill). Ο όρος "αποφλοιωμένες τομάτες" περιλαμβάνει: Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες κατεψυγμένες τομάτες και Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες κατεψυγμένες τομάτες και Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες τομάτες σε κονσέρβα. Ολόκληρες ή όχι αποφλοιωμένες τομάτες σε κονσέρβα. Στις αποφλοιωμένες τομάτες επιτρέπεται να προστεθούν τα παρακάτω συστατικά: Στις αποφλοιωμένες τομάτες επιτρέπεται να προστεθούν τα παρακάτω συστατικά: Νερό Νερό Χυμός τομάτας Χυμός τομάτας Τοματοπολτός Τοματοπολτός Κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) Κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) Φυσικά καρυκεύματα, αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους καθώς και φυσικές αρωματικές ύλες. Φυσικά καρυκεύματα, αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους καθώς και φυσικές αρωματικές ύλες.

4 Στην παρασκευή αποφλοιωμένων τοματών επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο μόνο το κιτρικό οξύ (Ε330) και το χλωριούχο ασβέστιο (Ε509). Στην παρασκευή αποφλοιωμένων τοματών επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο μόνο το κιτρικό οξύ (Ε330) και το χλωριούχο ασβέστιο (Ε509). Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 % του καθαρού βάρους, ενώ όταν προστίθεται χλωριούχο ασβέστιο, η συνολική περιεκτικότητα σε ιόντα ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,045 % για τα ολόκληρα προϊόντα και το 0,080 % για τα τεμαχισμένα προϊόντα. Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 % του καθαρού βάρους, ενώ όταν προστίθεται χλωριούχο ασβέστιο, η συνολική περιεκτικότητα σε ιόντα ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,045 % για τα ολόκληρα προϊόντα και το 0,080 % για τα τεμαχισμένα προϊόντα. Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του κοινού αλατιού που έχει προστεθεί, η φυσική περιεκτικότητα σε χλωριούχα άλατα θεωρείται ίση με 2 % της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος. Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του κοινού αλατιού που έχει προστεθεί, η φυσική περιεκτικότητα σε χλωριούχα άλατα θεωρείται ίση με 2 % της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος.

5 Ο χυμός τομάτας και ο τοματοπολτός που έχουν προστεθεί πρέπει να ανταποκρίνονται στις παρακάτω προδιαγραφές: Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει: Η ποσότητα του κοινού αλατιού που προστίθεται δεν πρέπει να υπερβαίνει: Το 15 % κατά βάρος της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος στην περίπτωση τοματοπολτού με περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος μεγαλύτερη από 20 %. Το 15 % κατά βάρος της περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος στην περίπτωση τοματοπολτού με περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος μεγαλύτερη από 20 %. Το 3 % του καθαρού βάρους στην περίπτωση άλλων τοματοπολτών και του χυμού τομάτας. Το 3 % του καθαρού βάρους στην περίπτωση άλλων τοματοπολτών και του χυμού τομάτας.

6 Περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος είναι η περιεκτικότητα σε ολικές φυσικές στερεές ύλες (natural total solids/NTS). Περιεκτικότητα σε ξηρό βάρος είναι η περιεκτικότητα σε ολικές φυσικές στερεές ύλες (natural total solids/NTS). Η ολική περιεκτικότητα των φυσικών στερεών υλών, διαλυτών και αδιαλύτων, προσδιορίζεται με σταθμική ανάλυση μετά από ξήρανση στους 70 ο C υπό κενό. Η ολική περιεκτικότητα των φυσικών στερεών υλών, διαλυτών και αδιαλύτων, προσδιορίζεται με σταθμική ανάλυση μετά από ξήρανση στους 70 ο C υπό κενό. Οι ολικές φυσικές στερεές ύλες προσδιορίζονται μετά τον προσδιορισμό των χλωριούχων αλάτων που έχουν προστεθεί. Οι ολικές φυσικές στερεές ύλες προσδιορίζονται μετά τον προσδιορισμό των χλωριούχων αλάτων που έχουν προστεθεί. H δε περιεκτικότητα σε προϋπάρχον φυσικό αλάτι έχει ορισθεί αυθαίρετα σε 2 % της περιεκτικότητας σε ολικές στερεές ύλες. H δε περιεκτικότητα σε προϋπάρχον φυσικό αλάτι έχει ορισθεί αυθαίρετα σε 2 % της περιεκτικότητας σε ολικές στερεές ύλες.

7 ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝαCl Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ΝαCl στην αποφλοιωμένη τομάτα ή τον τοματοχυμό στηρίζεται στην μέθοδο Volhard. Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ΝαCl στην αποφλοιωμένη τομάτα ή τον τοματοχυμό στηρίζεται στην μέθοδο Volhard. Το δείγμα του προϊόντος αφού αραιωθεί αναμιγνύεται με γνωστή περίσσεια τιτλοδοτημένου διαλύματος νιτρικού αργύρου. Το δείγμα του προϊόντος αφού αραιωθεί αναμιγνύεται με γνωστή περίσσεια τιτλοδοτημένου διαλύματος νιτρικού αργύρου. Η περίσσεια ογκομετρείται με πρότυπο διάλυμα θειοκυανιούχου καλίου παρουσία ιόντων Fe 3+ σαν δείκτη. Η περίσσεια ογκομετρείται με πρότυπο διάλυμα θειοκυανιούχου καλίου παρουσία ιόντων Fe 3+ σαν δείκτη. Το τελικό σημείο της ογκομέτρησης φαίνεται από το κόκκινο χρώμα που σχηματίζουν τα Fe 3+ με τα SCN - (σχηματισμός συμπλόκου). Το τελικό σημείο της ογκομέτρησης φαίνεται από το κόκκινο χρώμα που σχηματίζουν τα Fe 3+ με τα SCN - (σχηματισμός συμπλόκου).

8 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΑΤΟΣ ΣΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Μέθοδος Volhard)

9 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων άλατος στο τυρί είναι έξω από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες για την ελάττωση της κατανάλωσης του άλατος στα τρόφιμα. Η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων άλατος στο τυρί είναι έξω από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες για την ελάττωση της κατανάλωσης του άλατος στα τρόφιμα. Μερικές φορές υπερβολικές ποσότητες άλατος στη φέτα προστίθενται για την παρεμπόδιση μελλοντικών αλλοιώσεων, όταν δεν χρησιμοποιείται καλής ποιότητας γάλα. Μερικές φορές υπερβολικές ποσότητες άλατος στη φέτα προστίθενται για την παρεμπόδιση μελλοντικών αλλοιώσεων, όταν δεν χρησιμοποιείται καλής ποιότητας γάλα.

10 Πυραμίδα Διατροφής


Κατέβασμα ppt "Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google