Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4. ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4. ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4

2 ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση ανεξάρτητου εθνικού σχηματισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το Βατικανό κατορθώνει να συνδυάζει απόλυτα επιτυχημένα δύο διαφορετικές φύσεις και χαρακτήρες, μία θρησκευτική και μια κοσμική - διοικητική.

3 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ- ΕΚΤΑΣΗ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Το Βατικανό έχει πρωτεύουσα την πόλη του Βατικανού Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του που αριθμεί 921 κατοίκους.

4 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το Βατικανό χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους, οι οποίοι καταλαμβάνουν την ομώνυμη περιοχή της Ρώμης. Γενικά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης - κρατιδίου καταλαμβάνεται από κτίρια και λίγες μόνο εκτάσεις μένουν ακάλυπτες.Εκτείνεται δυτικά του Τίβερη, ποταμού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ρώμης. Το κλίμα στην Πόλη του Βατικανού είναι τυπικά μεσογειακό (όπως και της γειτονικής Ιταλίας) και χαρακτηρίζεται από ήπιους βροχερούς χειμώνες και ξηρά θερμά καλοκαίρια. Καθ` όλη τη διάρκεια του έτους η θερμοκρασία επηρεάζεται σαφώς από τους ανέμους της Μεσογείου.

5 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η πλατεία

6 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.

7

8 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η Καπέλα Σιξτίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ' στον οποίο οφείλεται και το όνομα του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.

9

10 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Στους πελώριους κήπους του Βατικανού, που καλύπτουν περισσότερο από τη μισή έκταση του κρατιδίου η είσοδος δεν επιτρέπεται στο κοινό, παρά μόνο σε όσους συμμετέχουν στις οργανωμένες ξεναγήσεις. Εδώ θα δείτε όχι μόνο τους πολυτελείς, εκπληκτικά διαμορφωμένους κήπους, αλλά και γλυπτά, δαιδαλώδεις διαδρομές και σιντριβάνια.

11

12 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (βίντεο)

13 ΙΣΤΟΡΙΑ Το Βατικανό ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη συνθήκη του Λατερανού. Για πολλούς αιώνες, από την ίδρυση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και μετά, οι πάπες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στα ιταλικά εδάφη και να θέσουν κάτω από τη θεοκρατική τους εξουσία την πολιτική διακυβέρνηση του Ιταλικού βασιλείου. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν, για αρκετά μεγάλο διάστημα, Παπική Εκκλησία και Ιταλικό κράτος να είναι δύο έννοιες σύμφυτες και η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ιταλίας να διαμορφώνεται στα κονκλάβια (μυστικές συζητήσεις) του πάπα και των αξιωματούχων του. Το 1871 η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει ένα τέρμα στο, μειωτικό για την ίδια, καθεστώς και να διαχωρίσει τους δύο φορείς (Εκκλησία και κράτος), επανακτώντας για πρώτη φορά, μετά από πολλή καιρό, την κρατική εξουσία και την πολιτική της αυτενέργεια. Με νόμο που ψηφίστηκε την ίδια χρονιά (13 Μαΐου 1871) κάθε κοσμική δικαιοδοσία της Παπικής Εκκλησίας περιήλθε στο νέο Ιταλικό Βασίλειο, ενώ η εξουσία του ποντίφικα περιορίστηκε τυπικά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και ουσιαστικά στα όρια των ανακτόρων του Βατικανού.

14 ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η επίσημη γλώσσα του Βατικανού είναι η ιταλική. Παρ’ όλα αυτά το σύνολο των θρησκευτικών λειτουργών της Αγίας Έδρας κατέχει και ομιλεί και τη λατινική γλώσσα. Η επίσημη θρησκεία όλων των κατοίκων της μητρόπολης του ρωμαιοκαθολικισμού είναι εύλογα η ρωμαιοκαθολική χριστιανική.

15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Βατικανό, όντας μια πόλη - κρατίδιο στα περίχωρα της Ρώμης δε διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές (πλούσιο έδαφος και υπέδαφος, θάλασσα, δάση κ.τ.λ.), κατά συνέπεια δεν αναπτύσσει και καμία από τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υλοτομία κλπ.). Παρ’ όλα αυτά η οικονομία του κρατιδίου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθηρή και ακμαία. Η βιομηχανία (εκδοτικοί οίκοι και τυπογραφεία, σουβενίρ και μωσαϊκά), το εμπόριο (ποτά, τρόφιμα, γραμματόσημα), ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης και η έντονη τουριστική δραστηριότητα προφέρουν πολλά έσοδα. Το εθνικό νόμισμα του Βατικανού είναι το ευρώ.

16 ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Το πολίτευμα του Βατικανού είναι μοναρχικό-ιερατικό. Επίσης επικρατεί παποκαισαρισμός. Ο ανώτατος ποντίφικας (πάπας) εκτός από την ιδιότητα του παγκόσμιου ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής θρησκείας, αποτελεί και τον ανώτατο διοικητικό άρχοντα της Αγίας Έδρας. Το καθεστώς αυτό κατοχυρώθηκε επίσημα με τη Συνθήκη του Λατερανού το 1929.

17 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Πόλη - Χώρα μπορεί να φαίνεται μικρότερη και από το Μονακό, την Ανδόρρα και το Λιχτενστάιν αλλά στην πραγματικότητα ως «Αγία Έδρα» της Καθολικής εκκλησίας ασκεί σήμερα μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία. ο Βατικανό είναι ένα μικροσκοπικό θρησκευτικό κρατίδιο, το οποίο ξεχειλίζει από πολιτισμό. Συγκεκριμένα στα περιορισμένα τετραγωνικά του μέτρα υπάρχουν πλήθος λαμπρών ναών και αρχιτεκτονικών μνημείων και πολλά περίφημα μουσεία και βιβλιοθήκες. Τα περισσότερα από τα μνημεία αυτά ανάγονται στην περίοδο της Αναγέννησης, κατά την οποία η μικρή επικράτεια της Αγία Έδρας αποτέλεσε τον πόλο έλξης πολλών δυτικών καλλιτεχνών και μεγαλούργησε.

18 ΦΑΓΗΤΟ Στο Βατικανό κυριαρχεί η ιταλική κουζίνα

19

20 Δικτυογραφία http://news247.gr/ http://www.livepedia.gr/ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%C F%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%C F%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C http://kitsosmitsos.blogspot.gr/2011/03/lungote vere-23.html http://kitsosmitsos.blogspot.gr/2011/03/lungote vere-23.html http://www.romeingreek.eu/?p=5809 http://powerpolitics.eu/


Κατέβασμα ppt "ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4. ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google