Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι οι Υπέρηχοι (Ultrasound) Κύματα που μεταφέρουν ενέργεια και όχι ύλη Σε συχνότητες άνω των 20.000Hz (20 kHz) Το ανθρώπινο αυτί δε μπορεί να τους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι οι Υπέρηχοι (Ultrasound) Κύματα που μεταφέρουν ενέργεια και όχι ύλη Σε συχνότητες άνω των 20.000Hz (20 kHz) Το ανθρώπινο αυτί δε μπορεί να τους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τι είναι οι Υπέρηχοι (Ultrasound) Κύματα που μεταφέρουν ενέργεια και όχι ύλη Σε συχνότητες άνω των 20.000Hz (20 kHz) Το ανθρώπινο αυτί δε μπορεί να τους ακούσει Ορισμένα ζώα όπως οι σκύλοι μπορούν να τους ακούσουν Ίδια φυσική με αυτή των ηχητικών κυμάτων Μεταδίδονται σε οποιοδήποτε μέσο, όχι στο κενό

3 Οι υπέρηχοι στη ζωή μας Ιατρική Διαγνωστική Ιατρική, Γυναικολογία-Μαιευτική, Εξωσωματική Λιθοτριψία, Χειρουργική, Ογκολογία κ.ά. Βιομηχανία Γαλακτοκομία, ανίχνευση ρωγμών και δομικών ατελειών, ομογενοποίηση του σκυροδέματος, καθαρισμός κοσμημάτων, εξαρτημάτων και υφασμάτων, παλαίωση οίνων, επιτάχυνση φυσικο-χημικών διεργασιών (διασπορά, κατακρήμνιση), κτλ.

4 Οι Υπέρηχοι στην Αισθητική Παλαιότερα Συσκευές Θεραπειών Απολέπισης και Θέρμανσης προσώπου Συσκευές Αποτρίχωσης (μέθοδος Πενσέτας) Πρόσφατα Συσκευές Cavitation Συσκευές Υπερήχων HIFU

5 Αισθητικό Cavitation (Σπηλαίωση) Διαδικασία που χρησιμοποιεί υπερήχους χαμηλής συχνότητας (30-40 kHz) σε κύκλους υψηλής ταχύτητας. Στοχεύει στο υπόδερμα και το λιπώδη ιστό. Χρησιμοποιείται για μείωση του όγκου των λιποαποθηκών, με τοπικό εντοπισμό. Δεν επηρεάζει αγγεία και συνδετικό ιστό.

6

7 Cavitation Effect Παλινδρομική κίνηση υπερηχητικών κυμάτων Δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλλίδων υποπίεσης σε μεσοκυτττάριο υγρό Πολύ γρήγορη ταλάντωση και διόγκωση των φυσαλλίδων, έως ρήξης τους Κρουστικό κύμα, που προκαλεί ρήξη των τοιχωμάτων των γειτονικών λιποκυττάρων (lipolytic effect) Φαγοκυττάρωση και γαλακτωματοποίηση περιεχόμενου κατεστραμένων λιποκυττάρων

8 Cavitation Effect

9 Αποβολή των κατάλοιπων της καταστροφής των λιποκυττάρων μέσω συκωτιού και λεμφικού συστήματος – ούρων. Διαδικασία που ολοκληρώνεται μέσα σε 72 ώρες. Μη αναστρέψιμη μείωση αριθμού λιποκυττάρων. Μείωση όγκου λιποαποθηκών, με αποτελέσματα παρόμοια της λιποαναρρόφησης. Χωρίς χρόνο αποθεραπείας.

10 Συνεδρίες Cavitation Διάρκεια συνεδρίας από 20mins έως 90mins, ανάλογα με την έκταση της υπό θεραπεία περιοχής. Αίσθημα ζέστης και ανατάραξης, καθώς και ελαφρού «βόμβου» στα αυτιά. Με 3 ημέρες διαφορά τουλάχιστον μεταξύ των συνεδριών. Συνήθως για 6-12 συνεδρίες. Αναγκαία κατανάλωση τουλάχιστον 1,5lt νερού πριν και μετά τη θεραπεία και ελαφριά άσκηση για 30mins(περπάτημα) για τις επόμε νες 3 ημέρες.

11 Αντενδείξεις Εγκυμοσύνη και Θηλασμός Καρδιακά προβλήματα ή Βηματοδότης Υπέρταση Προβλήματα ή ανεπάρκεια των Νεφρών Ασθένεις ή βλάβες στο Ήπαρ Οξεία φλεγμονή ή φλεγμονώδεις καταστάσεις Αιμοραγία ή τραύματα Διαταραχές του Ανοσοποιητικού Συστήματος Υπαισθησία στην περιοχή εφαρμογής (αδυναμία αίσθησης της αυξομείωσης της θερμοκρασίας)

12 H.I.F.U. (High Intensity Focused Ultrasound) Εντοπισμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης Η τελυταία εξέλιξη στην οικογένεια των υπερήχων. Χρήση σε χειρουργική (κυρίως ογκολογία) και αισθητική (σύσφιξη και ανόρθωση δέρματος προσώπου – λαιμού - βραχιόνων). Μόλις το 2012 πήρε για πρώτη φορά συσκευή για αισθητική χρήση(Ulthera) έγκριση αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τον FDA.

13 H.I.F.U. Παραγωγή υπερήχων σε αρκετά μεγαλύτερη ένταση από τις συσκευές Cavitation. Μετατροπή της ενέργειας των υπερήχων σε θερμική ενέργεια, σε αντίθεση με το Cavitation όπου έχουμε μετατροπή σε κινητική ενέργεια. Κατάληξη των υπερήχων σε συγκεκριμένο, σταθερό και πολύ εντοπισμένο βάθος δέρματος, με τη βοήθεια ταυτόχρονης απεικόνισης, όπου και η δράση τους μεγιστοποιείται. Η επιφάνεια και το ενδιάμεσο του δέρματος μένουν ανεπηρέαστα.

14 Απεικόνιση δέρματος συσκευής H.I.F.U.

15 H.I.F.U. Καθορισμός, με βάση την ανατομία του υπό θεραπεία σημείου και με τη βοήθεια απεικόνισης, του βάθους εντοπισμού των υπερήχων. Από ο,5mm έως 6mm. Επιλογή κεφαλής, συνήθως προρρυθμισμένης για ένταση και βάθος. Παραμετροποίηση, η οποία αφορά κυρίως σε Joules και MHz. Καθαρισμός και σάρωση του υπό θεραπεία σημείου.

16 Εφαρμογή ΗIFU Δημιουργία – κατά τη σάρωση της επιδερμίδας – επιλεγμένων πολλαπλών μικροσημείων θερμικού εγκαύματος (TCP ή Thermal Coagulation Points) στο δεδομένο, σταθερό βάθος δέρματος. Στην περίπτωση σάρωσης όλου του προσώπου κ’ του λαιμού τα σημεία αυτά φτάνουν ακόμα και τις 16.000. Η επιδερμίδα και το ενδιάμεσο δέρμα μένουν ανεπηρέαστα, έτσι δε χρειάζεται προστασία της επιφάνειας με κάποιου είδους ψυκτικό μέσο Έναρξη του πρώτου από τα 4 στάδια εξέλιξης και αναδόμησης του δέρματος.

17 1ο Στάδιο Collagen Denaturation Phase (Μετουσίωσης Κολλαγόνου) Αύξηση της θερμοκρασίας στα TCP, της τάξης των 60 ο C με 70 ο C. Σπάσιμο, σε τέτοιες θερμοκρασίες πρωτεϊνικών δομών και δεσμών μορίου του παρακείμενου κολλαγόνου. Συρρίκνωση του κολλαγόνου, λόγω αλλαγής στη χωροδιάταξη του μορίου του. Άμεσο αποτέλεσμα «σύσφιξης» και «τραβήγματος», με εμφάνιση αμέσως μετά τη συνεδρία και μεγιστοποίηση σε 2-5 ημέρες. Οίδημα, λόγω των εν τω βάθει μικροεγκαυμάτων.

18 1ο Στάδιο Collagen Denaturation Phase (Μετουσίωσης Κολλαγόνου)

19 2 ο Στάδιο Inflammation Phase (Φλεγμονής) Άμεση αντίδραση του οργανισμού στα σημεία εγκαύματος (TCP). Ενεργοποίηση μηχανισμού επούλωσης, αποστολή μακροφάγων κυττάρων στην «τραυματισμένη» περιοχή. Διάσπαση και φαγοκυττάρωση τραυματισμένου ιστού από τα μακροφάγα. Έκλυση κυτοκινών, οι οποίες με τη σειρά τους προσελκύουν ινοβλάστες στην περιοχή.

20 3 ο Στάδιο Proliferation Phase (Αυξημένου Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού) Όχι ιδιαίτερα διακριτό αρχικά από το στάδιο Φλεγμονής. Ξεκινά περίπου στις 3-4 εβδομάδες μετά τη συνεδρία. Μεγάλη άφιξη ινοβλαστών στην περιοχή, έντονη παραγωγή σε κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, ελαστίνη, πρωτεάσες και γλυκοζαμινογλυκάνες. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά ουσιαστικά η η εμφανής, βασική και μακροπρόθεσμη ανάπλαση και ανανέωση της επιδερμίδας.

21 4 ο Στάδιο Maturation – Remodelling Phase (Κυτταρικής Ανάπλασης κ΄ Ωρίμανσης) Έναρξη τελευταίου σταδίου μετά τις 4 εβδομάδες από τη συνεδρία. Αντικατάσταση Κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ από Κολλαγόνο τύπου Ι. Σταδιακή παγίωση νέων ποσοτήτων καλύτερης σε ποιότητα ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος. Μεγάλη διάρκεια αυτού του σταδίου, το οποίο μπορεί να φθάσει και τους 12 μήνες.

22 2 ο – 4 ο Στάδιο

23 Παροδικά και Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

24 Εφαρμογή - Αποτελέσματα Η εφαρμογή γίνεται μια φορά το χρόνο ή κάθε 18 μήνες. Πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται ανασθητικό σε μορφή κρέμας, κυρίως για λόγους ψυχολογίας. Αναφέρεται από του κατασκευαστές ως καλά ανεκτή, χωρίς επιπλοκές, χωρίς χρόνο αποθεραπείας και απουσίας από τις καθημερινές δραστηριότητες (“Lunch Break Treatment”). Αναφορές περιστατικών δηλώνουν αρκετή ενόχληση, εκχυμώσεις και οιδήματα, κυρίως εάν η θεραπεία γίνει σε μεγάλες εντάσεις.

25

26 Αποτελέσματα

27 Βιοψία δέρματος από την παρειά ατόμου πριν από θεραπεία με HIFU και μετά την πάροδο 2 μηνών

28 Αντενδείξεις Ανοιχτές πληγές και εκζέματα Ενεργή κυστική ακμή στην περιοχή θεραπείας Μηχανικά ή ηλεκτρικά εμφυτεύματα Εμφυτεύματα τύπου Υαλουρονικού Οξέος Μεταλλικά νήματα Απλός Έρπης Δερματικές διαταραχές που σχετίζονται με καθυστέρηση της διαδικασίας επούλωσης και ανάπλασης της επιδερμίδας. Εγκυμοσύνη, θηλασμός, παιδιά Επάνω σε χηλοειδή Διαβήτη Επιληψία Αυτοάνοσα νοσήματα Αιμορραγικές διαταραχές Ασθενείς που είναι υπό αντιπηκτική αγωγή Σε τέτοιο βάθος που να επηρρεάζει οστά


Κατέβασμα ppt "Τι είναι οι Υπέρηχοι (Ultrasound) Κύματα που μεταφέρουν ενέργεια και όχι ύλη Σε συχνότητες άνω των 20.000Hz (20 kHz) Το ανθρώπινο αυτί δε μπορεί να τους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google