Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

2 Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.

3 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Σε ποιόν Άγιο ήταν αφιερωμένος. Οι μελετητές της βυζαντινής ιστορίας της πόλης πιστεύουν πως όταν κτίστηκε, ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο. Κατά την Τουρκοκρατία παραχωρήθηκε στην μονή του Σινά, όπου και ονομάστηκε Αγία Αικατερίνη.

4 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Αρχιτεκτονικός ρυθμός Η στέγαση του κεντρικού τμήματος του Ναού, πριν την επισκευή του, εξωτερικά και εσωτερικά σχημάτιζε σταυρό στην μέση του οποίου είναι ο υπερυψωμένος τρούλος. Αργότερα προστέθηκαν δύο καμπαναριά.

5 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Η Ιστορία του Ναού Κτίστηκε αρχικά πάνω στα ερείπια Ιερού της Άρτεμης. Μπροστά από το Ναό αυτόν λειτούργησαν αργότερα ρωμαϊκά λουτρά, κτίσμα που προσφέρθηκε σαν δώρο του Αυτοκράτορα Αδριανού στην πόλη της Αθήνας. Αργότερα η Εκκλησία ανήκε στην Αυτοκρατορική Μονή του Ιουστινιανού του Όρους Σινά και μετονομάσθηκε σε Αγία Αικατερίνη.

6 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Η Ιστορία του Ναού (συνέχεια) Το 1839, λόγω της Επανάστασης του 1821, ήταν μισοερειπωμένη και επισκευάστηκε με προσθήκες. Το 1927 επισκευάστηκε και ο τρούλος, ο οποίος όμως έγινε ψηλότερος. Το 1900 οι περίοικοι του Ιερού Ναού έδιωξαν τους Μοναχούς του όρους Σινά και τον ανακήρυξαν σε Ναό των κατοίκων της Πλάκας.

7 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Σημερινή κατάσταση Σήμερα ο Ναός είναι παραμορφωμένος από μια ακαλαίσθητη κλειστή στοά, που χτίστηκε στις αρχές του 20 ου αιώνα και περιβάλλει το παλιό κτίριο.

8 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Σημαντικά έργα Βυζαντινής Τέχνης Ο Ιερός Ναός, έχει πολύ σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις όμορφες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο.

9 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Σημαντικά έργα Βυζαντινής Τέχνης Οι έξι εικόνες του τέμπλου δεν αποτελούν αυθεντικά δείγματα βυζαντινής τέχνης, αλλά είναι αντίγραφα. Είναι όμως καλυμμένες με ωραιότατα χιτώνια (ασημένια πουκάμισα), έργα των καλύτερων οίκων αργυροχοΐας της πόλης των Αθηνών, που κατασκευάστηκαν το πρώτο τέταρτο του 20 ου αιώνα.

10 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Πηγές http://www.romiosini.org.gr http://anakaluptontas-thn-athina.blogspot.gr http://www.athensattica.gr

11 Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Ευχαριστούμε πολύ !!!


Κατέβασμα ppt "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google