Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ADDICTION SEVERITY INDEX EUROASI (Δείκτης σοβαρότητας εθισμού)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ADDICTION SEVERITY INDEX EUROASI (Δείκτης σοβαρότητας εθισμού)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ADDICTION SEVERITY INDEX EUROASI (Δείκτης σοβαρότητας εθισμού)

3 Τι είναι το ΑSI: Το Αddiction Severity Index (ASI) είναι μια δομημένη συνέντευξη σε μορφή ερωτηματολογίου, σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για διάφορες πλευρές της ζωής των χρηστών, οι οποίες μπορούν να συντελέσουν καθοριστικά στη μελέτη των προβλημάτων που τους έχει προκαλέσει η ουσιοεξάρτηση. Το Αddiction Severity Index (ASI) είναι μια δομημένη συνέντευξη σε μορφή ερωτηματολογίου, σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για διάφορες πλευρές της ζωής των χρηστών, οι οποίες μπορούν να συντελέσουν καθοριστικά στη μελέτη των προβλημάτων που τους έχει προκαλέσει η ουσιοεξάρτηση. Το ΑSI παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των γενικών προβλημάτων που συνεπάγεται η χρήση ουσιών και δεν επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Το ΑSI παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των γενικών προβλημάτων που συνεπάγεται η χρήση ουσιών και δεν επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

4 Συνέχεια… Το ερωτηματολόγιο αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι ο εθισμός σε ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είναι καλύτερα να εξετάζεται συνολικά ακόμη και σε περιόδους της ζωής του χρήστη, όπου τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία προβλημάτων λόγω της χρήσης ουσιών βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Σχεδιάστηκε το 1981 από τον Mc Lellan και έχει ήδη μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.

5 Σκοπός του ASI : Το ASI είναι ένα σημαντικό εργαλείο για έναν επαγγελματία που εργάζεται σε προγράμματα απεξάρτησης ουσιών. Εξετάζοντας τις πληροφορίες που παίρνει από το ερωτηματολόγιο, ο θεραπευτής είναι σε θέση να εντοπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα που χρήζουν βοηθείας και να οργανώσει ένα εξατομικευμένο επαγγελματικό πλάνο θεραπείας για τον κάθε πελάτη. Το ASI είναι ένα σημαντικό εργαλείο για έναν επαγγελματία που εργάζεται σε προγράμματα απεξάρτησης ουσιών. Εξετάζοντας τις πληροφορίες που παίρνει από το ερωτηματολόγιο, ο θεραπευτής είναι σε θέση να εντοπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα που χρήζουν βοηθείας και να οργανώσει ένα εξατομικευμένο επαγγελματικό πλάνο θεραπείας για τον κάθε πελάτη.

6 Τι περιλαμβάνει το ASI : Το ASI περιλαμβάνει 200 ερωτήσεις χωρισμένες στις εξής 7 λειτουργικές περιοχές ή κλίμακες : Το ASI περιλαμβάνει 200 ερωτήσεις χωρισμένες στις εξής 7 λειτουργικές περιοχές ή κλίμακες : 1.Ιdentifying data – Προσωπικά στοιχεία : ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση κ.λ.π. 2.Medical status – Ιατρική κατάσταση : Γίνονται στον πελάτη ερωτήσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό ιατρικών προβλημάτων, στη χορήγηση ιατρικών συνταγών και στο να εξεταστεί, σε ποιο βαθμό κρίνει ο πελάτης ότι πρέπει να του χορηγηθεί ιατρική βοήθεια.

7 3. Employment status – Επαγγελματική κατάσταση: Ο θεραπευτής λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του κατάσταση, τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτήν και το ενδιαφέρον του πελάτη να δεχτεί συμβουλευτική για την επίλυσή τους. Ο θεραπευτής λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του κατάσταση, τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτήν και το ενδιαφέρον του πελάτη να δεχτεί συμβουλευτική για την επίλυσή τους. 4.Alcohol/Drug Status – Κατάσταση εθισμού : Οι ερωτήσεις αποσκοπούν στην άντληση πληροφοριών σχετικά με την συχνότητα, την ποσότητα και τους τρόπους της χρήσης, τις προηγούμενες προσπάθειες για νηφαλιότητα αλλά και κατά πόσο ο ίδιος είναι έτοιμος και θεωρεί σημαντικό να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Οι ερωτήσεις αποσκοπούν στην άντληση πληροφοριών σχετικά με την συχνότητα, την ποσότητα και τους τρόπους της χρήσης, τις προηγούμενες προσπάθειες για νηφαλιότητα αλλά και κατά πόσο ο ίδιος είναι έτοιμος και θεωρεί σημαντικό να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

8 5.Legal status – Νομική κατάσταση : Οι ερωτήσεις αυτές αποσκοπούν στο να εξεταστεί αν ο πελάτης έχει στο ιστορικό του συλλήψεις, κατηγορίες και καταδίκες, αν βρίσκεται σε αναστολή ή αστυνομική επιτήρηση, αν έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης, για ποιους λόγους, και αν κρίνει ο ίδιος πως χρειάζεται βοήθεια για την επίλυση των νομικών του προβλημάτων. Οι ερωτήσεις αυτές αποσκοπούν στο να εξεταστεί αν ο πελάτης έχει στο ιστορικό του συλλήψεις, κατηγορίες και καταδίκες, αν βρίσκεται σε αναστολή ή αστυνομική επιτήρηση, αν έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης, για ποιους λόγους, και αν κρίνει ο ίδιος πως χρειάζεται βοήθεια για την επίλυση των νομικών του προβλημάτων.

9 6. Family/social status – Οικογενειακή/ κοινωνική κατάσταση : Στην κλίμακα αυτή λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση του πελάτη, τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας του και τον κοινωνικό του περίγυρο, για το αν έχει υποστεί ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία και τέλος αν κρίνει ο ίδιος πως χρειάζεται συμβουλευτική για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Στην κλίμακα αυτή λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση του πελάτη, τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας του και τον κοινωνικό του περίγυρο, για το αν έχει υποστεί ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία και τέλος αν κρίνει ο ίδιος πως χρειάζεται συμβουλευτική για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. 7. Psychiatric status – Ψυχιατρική κατάσταση : 7. Psychiatric status – Ψυχιατρική κατάσταση : Οι ερωτήσεις αποσκοπούν στη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα ψυχιατρικά προβλήματα του πελάτη για το αν έχει λάβει θεραπεία για αυτά και κατά πόσο κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζεται βοήθεια. Οι ερωτήσεις αποσκοπούν στη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα ψυχιατρικά προβλήματα του πελάτη για το αν έχει λάβει θεραπεία για αυτά και κατά πόσο κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζεται βοήθεια.

10 Δημογραφικά στοιχεία, αναφερόμενα σ’ αυτό το τμήμα μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες. Ο πελάτης υποβάλλει έκθεση για γένος, πολιτισμική ταυτότητα, ζητήματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη συμμετοχή τους στη θεραπεία, ηλικία, εκτιμήσεις δηλ ιατρικές, απασχόληση, κατοικίαΔημογραφικά στοιχεία, αναφερόμενα σ’ αυτό το τμήμα μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες. Ο πελάτης υποβάλλει έκθεση για γένος, πολιτισμική ταυτότητα, ζητήματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη συμμετοχή τους στη θεραπεία, ηλικία, εκτιμήσεις δηλ ιατρικές, απασχόληση, κατοικία

11 Ιατρικό τμήμα: Ο πελάτης εκθέτει χρόνια ιατρικά προβλήματα, αν αυτό απαιτεί καθημερινή φροντίδα, όπως άσθμα, διαβήτης, υπέρταση. Χρησιμοποιεί φάρμακα; Είναι ανάγκη το φάρμακο να επαναξιολογηθεί από τον παθολόγο; Ακόμα τη χρονιότητα του προβλήματος και τα συμπτώματα του, ο πελάτης λόγω ιατρικού προβλήματος χρειάζεται βοήθεια σε ζητήματα εργασίαςΟ πελάτης εκθέτει χρόνια ιατρικά προβλήματα, αν αυτό απαιτεί καθημερινή φροντίδα, όπως άσθμα, διαβήτης, υπέρταση. Χρησιμοποιεί φάρμακα; Είναι ανάγκη το φάρμακο να επαναξιολογηθεί από τον παθολόγο; Ακόμα τη χρονιότητα του προβλήματος και τα συμπτώματα του, ο πελάτης λόγω ιατρικού προβλήματος χρειάζεται βοήθεια σε ζητήματα εργασίας

12 Τμήμα ναρκωτικών/αλκοόλ Ζητείται η ιστορία κατάχρησης και η τωρινή χρήση ναρκωτικών/αλκοόλ. Πόσο καιρό απέχει από τη χρήση; Εξέταση δριμύτητας από τον εθισμό, όπως τρομώδες παραλήρημα. Ιστορία θεραπεία, αν υπήρξε. Πόσα χρήματα ο πελάτης δαπανά για αλκοόλ και ναρκωτικά; Πόσο καιρό έχουν οι πελάτες προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση; Πως ο πελάτης αξιολογεί το επίπεδο του κινδύνου ή της επιθυμίας για τη θεραπεία των προβλημάτων της κατάχρησης ουσιών;Ζητείται η ιστορία κατάχρησης και η τωρινή χρήση ναρκωτικών/αλκοόλ. Πόσο καιρό απέχει από τη χρήση; Εξέταση δριμύτητας από τον εθισμό, όπως τρομώδες παραλήρημα. Ιστορία θεραπεία, αν υπήρξε. Πόσα χρήματα ο πελάτης δαπανά για αλκοόλ και ναρκωτικά; Πόσο καιρό έχουν οι πελάτες προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση; Πως ο πελάτης αξιολογεί το επίπεδο του κινδύνου ή της επιθυμίας για τη θεραπεία των προβλημάτων της κατάχρησης ουσιών;

13 Νομική κατάσταση Ο πελάτης έχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα; Εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο αυτή την περίοδο; Ο πελάτης υποφέρει από δικαστικές συνέπειες και κατά συνέπεια από τη μη συμμόρφωσή του; Εξέταση εγκληματικής ιστορίας. Αν υπάρχουν συμπεριφορές-τοποθετήσεις που πρέπει να εξεταστούν ως τμήμα της θεραπείας. Επίσης ζητείται από τον πελάτη να απαντήσει αν υπάρχει συμμετοχή του σε παράνομη δραστηριότητα στις προηγούμενες 30 ημέρες.Ο πελάτης έχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα; Εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο αυτή την περίοδο; Ο πελάτης υποφέρει από δικαστικές συνέπειες και κατά συνέπεια από τη μη συμμόρφωσή του; Εξέταση εγκληματικής ιστορίας. Αν υπάρχουν συμπεριφορές-τοποθετήσεις που πρέπει να εξεταστούν ως τμήμα της θεραπείας. Επίσης ζητείται από τον πελάτη να απαντήσει αν υπάρχει συμμετοχή του σε παράνομη δραστηριότητα στις προηγούμενες 30 ημέρες.

14 Οικογενειακό/κοινωνικό τμήμα: Προσεκτική εξέταση οικογενειακής κατάστασης, χρήση ελεύθερου χρόνου. Ο πελάτης είναι ικανοποιημένος με την παρούσα κατάσταση ή έχει παραιτηθεί από την κατάσταση; Υπάρχει σταθερή διαβίωση ή υπάρχει ανάγκη κατοικίας; Εξέταση ζητημάτων όπως κοινωνική απομόνωση, ανάγκη για ένα δίκτυο υποστήριξης. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ενθαρρυντικό για την αποκατάσταση; Διατηρεί ο πελάτης στενή, αμοιβαία σχέση με άλλους; Ο πελάτης εκθέτει μια ιστορία διάρκειας της ζωής του και τρέχοντα σοβαρά προβλήματα. Τι αντίκτυπο έχουν αυτά στην θεραπεία; Τα τρέχοντα ζητήματα υπονόμευσαν προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης; Υπήρξαν σοβαρές οικογενειακές συγκρούσεις στο παρελθόν; Πόσο σημαντικό είναι για τον πελάτη να λάβει την στήριξη της οικογένειας για τα κοινωνικά προβλήματα;Προσεκτική εξέταση οικογενειακής κατάστασης, χρήση ελεύθερου χρόνου. Ο πελάτης είναι ικανοποιημένος με την παρούσα κατάσταση ή έχει παραιτηθεί από την κατάσταση; Υπάρχει σταθερή διαβίωση ή υπάρχει ανάγκη κατοικίας; Εξέταση ζητημάτων όπως κοινωνική απομόνωση, ανάγκη για ένα δίκτυο υποστήριξης. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ενθαρρυντικό για την αποκατάσταση; Διατηρεί ο πελάτης στενή, αμοιβαία σχέση με άλλους; Ο πελάτης εκθέτει μια ιστορία διάρκειας της ζωής του και τρέχοντα σοβαρά προβλήματα. Τι αντίκτυπο έχουν αυτά στην θεραπεία; Τα τρέχοντα ζητήματα υπονόμευσαν προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης; Υπήρξαν σοβαρές οικογενειακές συγκρούσεις στο παρελθόν; Πόσο σημαντικό είναι για τον πελάτη να λάβει την στήριξη της οικογένειας για τα κοινωνικά προβλήματα;

15 Ψυχιατρικό τμήμα: Σε αυτό το τμήμα συμπληρώνονται στοιχεία όπως: ο πελάτης λαμβάνει επαγγελματική θεραπεία για ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα; Η θεραπεία αυτή επέφερε αποτελέσματα; Ο πελάτης εκθέτει εκτενή ιστορία θεραπείας, αν λαμβάνει σύνταξη για ψυχιατρική ανικανότητα; Χορηγείται στον πελάτη φαρμακευτική αγωγή; Υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης του φαρμάκου από τον ψυχίατρο; Επίσης εκθέτει ένα σημαντικό επίπεδο κινδύνου ή επιθυμίας για θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων. Γίνεται προσεκτική εξέταση των κλινικών συμπτωμάτων της συνέντευξης.Σε αυτό το τμήμα συμπληρώνονται στοιχεία όπως: ο πελάτης λαμβάνει επαγγελματική θεραπεία για ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα; Η θεραπεία αυτή επέφερε αποτελέσματα; Ο πελάτης εκθέτει εκτενή ιστορία θεραπείας, αν λαμβάνει σύνταξη για ψυχιατρική ανικανότητα; Χορηγείται στον πελάτη φαρμακευτική αγωγή; Υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης του φαρμάκου από τον ψυχίατρο; Επίσης εκθέτει ένα σημαντικό επίπεδο κινδύνου ή επιθυμίας για θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων. Γίνεται προσεκτική εξέταση των κλινικών συμπτωμάτων της συνέντευξης.

16 Οι δείκτες του ASI : oΣΥΝΟΛΙΚΟ Σ ΒΘΜΟΣ Composite score : Υπολογίζεται από ερωτήσεις που αφορούν στις τελευταίες 30 ημέρες και χρησιμοποιούνται αρχικά για έρευνα και αποτελέσματα. oΒΑΘΜΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ Severity ratings : Υπολογίζεται από ερωτήσεις που αναφέρονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πελάτη και χρησιμοποιούνται για να γίνει αναγνώριση των προβληματικών περιοχών και της θεραπείας που θα σχεδιαστεί. Οι δείκτες αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση συμπερασμάτων.

17 Συνέχεια… Τα χαμηλά επίπεδα των δεικτών αυτών δεν σημαίνουν απαραίτητα και τη απουσία προβλήματος, καθώς σχετίζονται με την προσωπική αντίληψη του πελάτη όσον αφορά κάποιο πρόβλημα και τα κίνητρά του στο να λάβει βοήθεια. Τα χαμηλά επίπεδα των δεικτών αυτών δεν σημαίνουν απαραίτητα και τη απουσία προβλήματος, καθώς σχετίζονται με την προσωπική αντίληψη του πελάτη όσον αφορά κάποιο πρόβλημα και τα κίνητρά του στο να λάβει βοήθεια. Αν κάποια από τις κλίμακες δεν εμφανίζει καθόλου δείκτες, ίσως να οφείλεται στο ότι ο πελάτης δεν απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις κλειδιά. Αν συμβεί αυτό, ο θεραπευτής θα πρέπει να επανεξετάσει τις περιοχές αυτές σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αν κάποια από τις κλίμακες δεν εμφανίζει καθόλου δείκτες, ίσως να οφείλεται στο ότι ο πελάτης δεν απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις κλειδιά. Αν συμβεί αυτό, ο θεραπευτής θα πρέπει να επανεξετάσει τις περιοχές αυτές σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

18 Εκπαίδευση για την σωστή χρήση του ASI : Οι επαγγελματίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ASI απαιτείται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ASI. Συνεχείς κατευθυντήριες γραμμές για κάθε ερώτηση πάνω στο ASI έχουν εκδοθεί σε ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, περιλαμβάνοντας και 2 βίντεο. Η αυτό-εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τα, παρόλο που ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, απαιτείται. Οι επαγγελματίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ASI απαιτείται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ASI. Συνεχείς κατευθυντήριες γραμμές για κάθε ερώτηση πάνω στο ASI έχουν εκδοθεί σε ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, περιλαμβάνοντας και 2 βίντεο. Η αυτό-εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τα, παρόλο που ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, απαιτείται. Η εκπαίδευση είναι σημαντική γιατί ο συνεντευκτης πρέπει να διεξάγει τη συνέντευξη με έναν παρόμοιο τρόπο και να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του τρόπου διεξαγωγής των ερωτήσεων. Η εκπαίδευση είναι σημαντική γιατί ο συνεντευκτης πρέπει να διεξάγει τη συνέντευξη με έναν παρόμοιο τρόπο και να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του τρόπου διεξαγωγής των ερωτήσεων. Αυτό κάνει τις πληροφορίες πιο αξιόπιστες, καθώς χωρίς την εκπαίδευση ASI η ποιότητα των πληροφοριών δεν είναι εγγυημένη και έτσι το ASI χάνει την χρησιμότητα του. Αυτό κάνει τις πληροφορίες πιο αξιόπιστες, καθώς χωρίς την εκπαίδευση ASI η ποιότητα των πληροφοριών δεν είναι εγγυημένη και έτσι το ASI χάνει την χρησιμότητα του.


Κατέβασμα ppt "ADDICTION SEVERITY INDEX EUROASI (Δείκτης σοβαρότητας εθισμού)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google