Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

109 ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών Γαβριέλλα και Ναταλία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "109 ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών Γαβριέλλα και Ναταλία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 109 ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών Γαβριέλλα και Ναταλία

2 Κροατία Η Κροατία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής θάλασσας. Στην έκταση της στεριάς της ανήκουν ένα τμήμα των Διναριδών και ένα τμήμα της Πανονίας. Η χώρα βρίσκεται στον συνοριακό χώρο ανάμεσα στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη. Από πολιτισμική άποψη η Κροατία βρισκόταν πάντοτε στη συνοριακή γραμμή μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολίτικων επιρροών.

3 Κροατία Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ. Η επίσημη γλώσσα της Κροατίας είναι η Κροατική, η οποία είναι μία σλαβική γλώσσα βασιζόμενη στη Στοκαβιανή διάλεκτο. Γράφεται με το λατινικό αλφάβητο. Σε κάποια τμήματα της Ιστρίας και των Δαλματικών ακτών χρησιμοποιούνται και τα Ιταλικά. Το νόμισμα της Κροατίας είναι το ευρώ

4 Θρησκεία Η πλειονότητα των κατοίκων (το 76,5%) είναι ρωμαιοκαθολικοί. Οι ορθόδοξοι αποτελούν το 11,1% και είναι κυρίως Σέρβοι. Στη χώρα υπάρχει μια σημαντική μειονότητα μουσουλμάνων, η οποία αποτελεί το 1,2%. Οι προτεστάντες αποτελούν το 0,4%, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν πιστεύει καμία θρησκεία ή ακολουθεί διάφορα άλλα δόγματα. Τα στοιχεία που δίνονται αφορούν την κατάσταση που επικρατούσε πριν τον εμφύλιο πόλεμο του 1991.

5 Πληθυσμός Ο πληθυσμός της Κροατίας εμφανίζει δημογραφικά χαρακτηριστικά των αναπτυγμένων χωρών, δηλαδή χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και ετήσιας φυσικής αύξησης, τα οποία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών και την αύξηση του μέσου όρου ζωής, οδηγούν στο φαινόμενο της "γήρανσης" του πληθυσμού. Ο μέσος όρος ζωής υπολείπεται από τον αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σ` αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο εμφύλιος πόλεμος που έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όσον αφορά την κατανομή του πληθυσμού, το 45,8% των κατοίκων ζει στις αγροτικές περιοχές και το 54,2% στα αστικά κέντρα και κυρίως στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, η οποία συγκεντρώνει σχεδόν το 1/5 των κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ήταν 4.290.612 κάτοικοι.

6 Κροατία Η Κροατία (κροατικά: Hrvatska, προφέρεται: Χρβάτσ κα), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας (κροατικά: Republika Hrvatska / Ρεπούμπλικα Χρβάτσκα), είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.

7 Πού βρίσκεται; Η Κροατία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής θάλασσας. Στην έκταση της στεριάς της ανήκουν ένα τμήμα των Διναριδών και ένα τμήμα της Πανονίας. Η χώρα βρίσκεται στον συνοριακό χώρο ανάμεσα στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη. Από πολιτισμική άποψη η Κροατία βρισκόταν πάντοτε στη συνοριακή γραμμή μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολίτικων επιρροών.

8 Η σημαία της Η σημαία της Κροατίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε (τα λεγόμενα πανσλαβικά χρώματα). Τα τρία χρώματα της κροατικής σημαίας αντιπροσωπεύουν τα τρία κράτη που αποτελούν την Κροατία: το Βασίλειο της Κροατίας (κόκκινο και λευκό), το Βασίλειο της Σλαβονίας (λευκό και μπλε) και το Βασίλειο της Δαλματίας (κόκκινο και μπλε). Η σύγχρονη σημαία και το εθνόσημο υιοθετήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1990, περίπου 10 μήνες προτού η χώρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

9 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Στίχοι στα κροατικά Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, Da bi vazda sretna bila! Mila kano si nam slavna, Mila si nam ti jedina, Mila kuda si nam ravna, Mila kuda si planina! Teci Dravo, Savo teci, Nit'ti Dunav silu gubi! Sinje more, svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi! Dok mu njive sunce grije, Dok mu hrašće bura vije, Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije! Μετάφραση Όμορφη πατρίδα μας, Ω αγαπημένη, ηρωική γη, πατρίδα αρχαίας δόξας, μακάρι πάντα να είσαι ευτυχισμένη! Αγαπημένη, τόσο όσο ένδοξη είσαι, Μόνο εσύ είσαι αγαπημένη μας, Αγαπημένη, όπου υπάρχουν πεδιάδες, Αγαπημένη, όπου υπάρχουν βουνά! Κύλα Σάβο, κύλα Ντράβο, ούτε εσύ μη χάνεις τη δύναμη σου, Δούναβη! Βαθιά γαλάζια θάλασσα, πες στον κόσμο, ότι ένας Κροάτης αγαπάει το έθνος του! Όσο τα χωράφια του είναι θερμά στη λιακάδα, Όσο τις βελανιδιές του τις δέρνουν οι άνεμοι, Όσο οι νεκροί του είναι κρυμμένοι στους τάφους, Όσο χτυπά η καρδιά του!

10 Η ιστορία της Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η περιοχή της σημερινής Κροατίας ανήκε στις επαρχίες Πανονίας και Δαλματίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Αργότερα τμήμα της περιοχής καταλήφθηκε από τους Οστρογότθους, στη συνέχεια από τους Λομβαρδούς και τον 7ο αι. από τους Αβάρους. Ακριβώς αυτή την εποχή, με τη βοήθεια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου, κατέφτασαν στην περιοχή οι Κροάτες, οι οποίοι οργανώθηκαν υπό την καθοδήγηση του ηγεμόνα Τρπιμίρ. Το Δουκάτο της Κροατίας, όπως αρχικά ονομάστηκε, ανακηρύχτηκε σε βασίλειο το 10ο αι. με βασιλιά τον Τομισλάβ, ο οποίος το 925 αυτοανακηρύχτηκε "ρεξ Κροατόρουμ". Ο Τομισλάβ επιτέθηκε και κυριάρχησε στα παράκτια νησιά, στις παραλιακές πόλεις, στη Βοσνία και στην Πανονία. Τον 9ο αι. μετά τα κηρύγματα των Κυρίλλου και Μεθοδίου επήλθε ρήξη στους κόλπους της Κροατικής Εκκλησίας και ο διαχωρισμός της σε ορθόδοξο (ανατολικό και σλαβικό) και λατινικό δόγμα. Το 1260 τα εδάφη της Κροατίας διαιρέθηκαν σε δύο ξεχωριστά βασίλεια: της Κροατίας και της Δαλματίας από τη μια και της Σλαβονίας από την άλλη. Με την υπογραφή της ειρήνης τού Ζαντάρ (1358) οι περιοχές περιήλθαν στην κατοχή των Ούγγρων, τους οποίους από το 1420 μέχρι το 1797 διαδέχτηκαν οι Βενετοί. Η τουρκική κατάκτηση (1463) ανάγκασε αρκετούς Κροάτες να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές (Ιστρία, Δαλματία, Αβρουζία). Το 1526 ο Λουδοβίκος Β΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας, ηττήθηκε στο Μόχατς από τους Τούρκους και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέρασε υπό τουρκική κατοχή. Το 1527 η χώρα πέρασε στην κυριαρχία των Αψβούργων και οι Κροάτες εξέλεξαν αυτοκράτορα τον Φρειδερίκο Α΄.

11 Η σύγχρονη ιστορία της Το 1805 η Κροατία και τμήματα της Σλοβενίας αποτέλεσαν τμήμα των "Ιλλυρικών Επαρχιών" τις οποίες ίδρυσε ο Ναπολέοντας, αλλά τις έχασε το 1813. Το 1848, όταν οι Ούγγροι ενεπλάκησαν σε πόλεμο με τους Αψβούργους, οι Κροάτες τάχτηκαν με το πλευρό των τελευταίων, γιατί ταίριαζαν περισσότερο με τους Αυστριακούς στις θρησκευτικές απόψεις. Το ίδιο έτος καταργήθηκε η δουλοπαροικία, αλλά η Κροατία παρέμεινε υπό την αυστριακή κυριαρχία του Αυστριακού Μπαχ μέχρι το 1860. Το 1867, με την ένωση της Αυστρίας με την Ουγγαρία και την εγκαθίδρυση δύο εξουσιών, η Κροατία τέθηκε κάτω από την ουγγρική κυριαρχία. Το 1868 η Δίαιτα της Κροατίας και το Παρλαμέντο της Βουδαπέστης υπέγραψαν συμφωνία με την οποία αναγνωριζόταν η αυτονομία της Κροατίας μέσα στα πλαίσια της αυτοκρατορίας και η ελεύθερη χρήση της κροατικής διαλέκτου. Η ανεξαρτησία της χώρας και η συμμετοχή της στο νέο γιουγκοσλαβικό κράτος κηρύχτηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου (29 Οκτωβρίου 1918). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου η Κροατία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος υπό τον ιταλικό όμως και γερμανικό έλεγχο. Τον Μάιο του 1945 η χώρα απελευθερώθηκε και έγινε μία από τις έξι ομόσπονδες δημοκρατίες της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, με ηγέτη τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Ο θάνατος του τελευταίου ήταν η αρχή για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1991. Την ίδια χρονιά (25 Ιουνίου 1991) η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

12 Το πολίτευμά της Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο θεσπίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1990 και αναθεωρήθηκε το 1992, η χώρα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για θητεία 5 χρόνων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από δύο σώματα: την 138μελή Βουλή των Αντιπροσώπων (Sabor) και την 68ελή Περιφερειακή Βουλή. Τα μέλη και των δύο σωμάτων αναδεικνύονται με γενικές εκλογές. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες που είναι άνω των 18 ετών. Από τις 22 Μαΐου 1992 η Κροατία αποτελεί επίσημα μέλος του ΟΗΕ.

13 Το κλίμα Το ανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω της απόστασής του από τη θάλασσα και της έκθεσής του στους ψυχρούς παγωμένους άνεμους που φυσούν από τη Βόρεια Ευρώπη, έχει ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους πολύ δριμείς χειμώνες και τα πολύ θερμά καλοκαίρια. Αντίθετα το δυτικό τμήμα της χώρας δέχεται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας και έχει κλίμα μεσογειακό, το οποίο μετριάζει τις μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες και αυξάνει το ύψος των βροχοπτώσεων. Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες Ιανουαρίου (ψυχρότερος μήνας) και Ιουλίου (θερμότερος μήνας) στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ είναι 0°C και 23,5°C αντίστοιχα, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φτάνει τα 642 χιλιοστά. Στην πόλη Ριγιέκα, η οποία βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Αδριατικής, οι μέσες θερμοκρασίες Ιανουαρίου και Ιουλίου είναι 6,2°C και 23°C αντίστοιχα, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φτάνει τα 1.251 χιλιοστά. Όσο προχωρούμε νοτιότερα, κατά μήκος των ακτών, παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος στις μέσες θερινές θερμοκρασίες.

14 Πρωτεύουσα Το Ζάγκρεμπ (κροατικά: Zagreb) είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους (2005). Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι.

15 Όμορφες πόλεις Χβαρ Σπλιτ Ντουμπρόβνικ Πούλα

16 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Εθνικό Πάρκο Λίμνης Plitvice

17 Όμορφα τοπία της Κροατίας Δαλματικές Ακτές Νησί Visovac

18 Η γλώσσα Η Κροατική γλώσσα (στα κροατικά Hrvatski jezik / Χρβάτσκι γιέζικ) είναι μία από τις πρότυπες εκδοχές του Κεντρικού-Νοτίου Σλαβικού διασυστήματος, αποκαλούμενη παλιότερα (και σήμερα συχνά) Σερβο- κροατικά και βασισμένα στην στοκαβική διάλεκτο. Τα Κροατικά χρησιμοποιούνται βασικά στην Κροατία και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη όπου είναι επίσημη γλώσσα, καθώς και από την κροατική διασπορά. Η Κροατική γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ανήκει στη δυτική ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Καλημέρα Dobro jutro Ευχαριστώ hvala Τι κάνεις Kako ste ? Σε αγαπώ U gapo

19 Διάσημες προσωπικότητες Σάντρα Πέρκοβιτς Νικόλα Τέσλα Η Σάντρα Πέρκοβιτς (Sandra Perković) (γεν. 1990) είναι αθλήτρια της δισκοβολίας από την Κροατία. Ήταν χρυσή ολυμπιονίκης το 2012, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2013 και δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης: το 2010 και το 2012. Ο Νίκολα Τέσλα (σερβοκροατ.), 10 Ιουλίου 1856-7 Ιανουαρίου 1943) ήταν Σέρβοκροάτης εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.

20 Διάσημες προσωπικότητες

21 Διάσημα προϊόντα της χώρας Τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμαστούν είναι γαλοπούλα, πάπια ή χήνα με mlinci (είδος ζυμαρικού), strukli (στρούντελ με τυρί κότατζ), sir i vrhnje (τυρί κότατζ με κρέμα), kremsnite (κρέμα σε σφολιάτα) και orehniaca ( παραδοσιακό ρολό με καρύδι).

22 Κροατική κουζίνα H Κροατία υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών κι αυτό μαρτυρά και η κουζίνα που συναντά κανείς από περιοχή σε περιοχή. Πύλη των Βαλκανίων, σημείο συνάντησης της Κεντρικής Ευρώπης με τη Μεσόγειο, παραμένει πάνω απ' όλα μια χώρα με Σλάβικη ταυτότητα, παρά τη στενή συγγένειά της με τη γειτονική «λατινική» Ιταλία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να διακρίνουμε μέσα στην Κροατία τρεις διαφορετικές γαστρονομικές «περιοχές». Την καθαρά μεσογειακή κουζίνα των Δαλματικών ακτών και των νησιωτικών περιοχών, την «ορεινή» κουζίνα του Νότου και την «ηπειρωτική» κουζίνα των Βόρειων πεδινών περιοχών. Στις Βόρειες περιοχές της χώρας έντονη παρουσία έχουν τα αλλαντικά. Το λάχανο επίσης έχει κυρίαρχη θέση και μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους είτε σαν τουρσί είτε στη φυσική του μορφή. Επίσης οι πιπεριές και οι πατάτες έχουν την τιμητική τους, ενώ πολύ συνηθίζονται και τα πλούσια σε θερμίδες και γεύση κρεμώδη γλυκά. Η γαστρονομία των ηπειρωτικών περιοχών της Κροατίας, περιλαμβάνει επιρροές από τη αυστριακή και την ουγγρική κουζίνα, αλλά διαθέτει και ανατολίτικες ρίζες. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ, εκτός από τα αλλαντικά περιλαμβάνονται και πιάτα όπως το visovacka begavica (αρνάκι μαγειρεμένο μέσα σε γάλα), τα mlinci (τηγανίτες που σερβίρονται με γαλοπούλα), καθώς και ένα είδος νουντλ, που μαγειρεύονται με τρούφες του δάσους. Στις νότιες ορεινές περιοχές η κουζίνα περιστρέφεται γύρω από τις σούπες και τα πιάτα με λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά. Η βάση αυτής της κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, ενώ συναντά κανείς πολλά είδη τυριών από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, καθώς και πολλές ετικέτες ντόπιων κρασιών. Οι περιοχές που βρέχονται από την Αδριατική διαθέτουν κουζίνα με μεσογειακό χαρακτήρα, όπου η έμφαση δίνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά κάθε είδους. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σκόρδο, αλλά και τα τυριά είναι οι βασικές πρώτες ύλες που δίνουν γεύση και χαρακτήρα στα πιάτα. Στις περιοχές αυτές οι κάτοικοι συνηθίζεται να τρώνε ένα είδος «δεκατιανού» που λέγεται marenda και περιλαμβάνει ψάρι, ψωμί και τυρί. Αν βρεθεί κανείς στο νησί Pag αξίζει να δοκιμάσει το περίφημο κατσικίσιο τυρί paski - sir που χρωστάει την ιδιαίτερη γεύση του στην παρουσία ελαιολάδου και βοτάνων κατά τη ζύμωσή του.

23 Κρέας στην κατσαρόλα από τη Δαλματία Συστατικά: 2,5 κιλά μοσχάρι μπούτι 250 γρ. καπνιστό μπέικον 500 γρ κρεμμύδι 200 γρ. μαϊντανό 125 γρ. καρότα 4 σκελίδες σκόρδο 250 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη 250 γρ. φρέσκο σέλινο 8 δαμάσκηνα 2,8 lt ξηρό κόκκινο κρασί 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα 250 γρ. ελαιόλαδο φύλλο δάφνης, δενδρολίβανο, θυμάρι αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας Οδηγίες: Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Κόβουμε το μπέικον σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές λωρίδες. 1. Τρυπάμε το μοσχάρι με ένα αιχμηρό μαχαίρι και τοποθετούμε το σκόρδο μέσα και γύρω από το κρέας. 2. Βάζουμε το κρέας μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρασί. 3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, θυμάρι, φύλλο δάφνης, δενδρολίβανο, πιπέρι και σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 12 ώρες. 4. Ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε το μοσχάρι (μόνο) στο τηγάνι να ροδίσει. Βγάζουμε από το τηγάνι. 5. Προσθέτουμε τα περιεχόμενα της μαρινάτας στο λάδι και τηγανίζουμε. 6. Επαναφέρουμε το κρέας, τις αποφλοιωμένες ντομάτες, τα δαμάσκηνα και τα υπόλοιπα υλικά στο τηγάνι. Αναμειγνύουμε και μαγειρεύουμε για 2 –3 ώρες μειώνοντας σταδιακά την θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 7. Βγάζουμε το κρέας και κόβουμε σε φέτες. 8. Σουρώνουμε το ζουμί από το τηγάνι και χρησιμοποιούμε ως σάλτσα.

24 101 σκυλιά Δαλματίας Ταινία του 1996 της Walt Disney που αναφέρεται σε μία ράτσα σκυλιών που κατάγεται από τη Δαλματία και είναι άσπρα με βούλες

25 Κροατικά έθιμα Στην Κροατία, στο νησί Κρκ, με πλούσια μεσαιωνική παράδοση και έθιμα υποδέχονται το Νέο Έτος με το Φεστιβάλ Ιπποτών που διοργανώνεται από τις 26 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι του νησιού Κορτσούλι πάνω από το πλούσιο τραπέζι τραγουδούν τα κάλαντα. Παλιότερα συνήθιζαν να τραγουδούν "καντσονέτα" στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιουστίνου και με κωμικό τρόπο να επικρίνουν τα αρνητικά του χρόνου που πέρασε. Στην Κροατία παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα δώρα έφερνε ο μικρός Ιησούς και στις βόρειες περιοχές τον αποκαλούσαν Ίσουσεκ, ενώ στα ηπειρωτικά της χώρας, στη Σλαβονία, τη Μπαράνια και το Σρεμ χρησιμοποιούσαν τη γερμανική λέξη «Κρίστκίντλ».

26 Μουσική -Χοροί


Κατέβασμα ppt "109 ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών Γαβριέλλα και Ναταλία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google