Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επιβλέποντες: καθηγητές κ.Ζαχείλας Λουκάς κ.Λέκκα Φωτεινή ΒΟΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επιβλέποντες: καθηγητές κ.Ζαχείλας Λουκάς κ.Λέκκα Φωτεινή ΒΟΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επιβλέποντες: καθηγητές κ.Ζαχείλας Λουκάς κ.Λέκκα Φωτεινή ΒΟΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι Βλάχοι και ο Βλάχικος γάμος της φοιτήτριας : Αναστασίας Μπαντραλέξη

2 ‘’ Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων ‘’ - Ιωάννης Λύδος (6ος μ.Χ.). - Θεοφύλακτος Σιμοκάτης (7ος μ.Χ.) : torna, torna frate. - Κεδρήνος(11ος μ.Χ.). - Άννα Κομνηνή, Λατινικές Πηγές, Αρχεία της Βενετίας, Χρονικό του Μορέως. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

3 3 ‘’ Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία ‘’ - Τουρκοκρατία. - Αρματωλισμός κατά την επανάσταση. - Ενίσχυση του αγωνιζόμενου υπόδουλου ελληνισμού. - Μεγάλοι δάσκαλοι και πολεμιστές : Ρήγας Φεραίος, Γιάννης Φαρμάκης, Ζάππας, Σπύρος Λάμπρου. - Βαλκανικοί πόλεμοι. - Πόλεμος του 1940. - Σήμερα. Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος» Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής Οι Μητροπόλεις των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα

4 4 ‘’ Ετυμολογία του όρου «Βλάχος» ‘’ - Η λέξη «Βλάχος» δεν είναι βλάχικη. προσέλευση της είναι γερμανική, απ΄ τη λέξη ¨welsch¨. Έτσι αποκαλούσαν οι γερμανόφωνοι όλους τους λατινόφωνους γειτονικούς τους λαούς. - Ο όρος απ΄ τους γερμανούς εισήλθε στη γλώσσα των Σλάβων και από αυτή στη γλώσσα των Βυζαντινών. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

5 5 ‘’ Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘’ - Μαυρόβλαχοι (από το Μαυροβούνι ως τη Σερβία). - Τσιντσάροι ( στα Σκόπια). - Αρβανιτόβλαχοι ( στην Ήπειρο). - Κουτσόβλαχοι. - Αρμάνοι (αυτοαποκαλούνται Ρωμιοί στη γλώσσα τους – Armani – (A) Romani με το ευφωνικό Α). Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

6 6 ‘’ Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘’ Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος» Οι Μητροπόλεις των Βλάχων Τα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου (Τρίκαλα, Καλαμπάκα) Τα βλαχοχώρια του Μαλακασίου (νομός Ιωαννίνων) Οι βλάχοι του Ζαγοριού και της Κόνιτσας Οι βλάχοι της Β.Πίνδου και τα βλαχοχώρια των Γρεβενών Οι βλάχοι του Γράμμου (σήμερα ζουν μόνιμα στο Άργος Ορεστικό) Οι βλάχοι της Βέροιας - Βέρμιο Οι βλάχοι της βορειοδυτικής Μακεδονίας Οι βλάχοι της Μοσχόπολης

7 7 ‘’ Η Βλάχικη γλώσσα ‘’ - Α- Αυτόνομη νεολατινική και διαμορφωμένη από τον 6ο μ.Χ. - ¨ torna, torna frate¨ (θεοφύλακτος Σιμοκάτης 7ος μ.Χ.) Η πρώτη της προφορική μαρτυρία. - Πρώτα γραπτά δείγματα 18ος μ.Χ. - Μπορεί να εγγραματιστεί με οποιοδήποτε αλφάβητο, πιο αποτελεσματικά όμως με το λατινικό. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

8 8 ‘’ Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα ‘’ - B- Buna dzua = καλημέρα - Noaptia buna = καληνύχτα - S- Sanatate = εις υγείαν - T- Tsi adari = τι κάνεις ? Buna dzua Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

9 9 ‘’ Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘’ - Ταλαιπωρούμαι : talepure (ταλεπούρ - στα βλάχικα σημαίνει κυνηγημένος σαν το λαγό) - Μασκαράς : mascara (μουσκέρε – αυτός που φοράει προσωπείο) - Χαρτί : carti (κάρτι) - Πένα : pina (πιάνου) - Ξαποσταίνω : posto (πόστο – η θέση) εκουράζομαι : curare ( κουράρε – η θεραπεία) - Φασιώνω : an fashu (ιν φασσ – τυλίγω) Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

10 10 ‘’ Το Βλάχικο τραγούδι ‘’ - Χ- Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία - Διακρίνεται σε : ομοφωνικό (βλάχοι της Πίνδου) και πολυφωνικό (Αρβανιτόβλαχοι) - Αντιφωνίες. - Βασικός στίχος του είναι ο Τροχαϊκός εξασύλλαβος. - Δεν έχει ρίμα. - Αυτοσχέδια φλογέρα Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

11 11 ‘’ Θέματα των βλάχικων τραγουδιών ‘’ - Η- Η μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και κυρατζήδων. - Η ζωή στην φύση. - Ο πόνος της ξενιτιάς. - Η αγάπη, ο έρωτας, ο αρραβώνας και ο γάμος. - Οι θάνατοι των κλεφτών και των παλικαριών. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

12 12 ‘’ Ο Βλάχικος γάμος ‘’ - Το σπουδαιότερο γεγονός της κοινωνικής ζωής των Βλάχων Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

13 13 ‘’ Το προξενιό ‘’ - Τ- Τα κριτήρια επιλογής της νύφης. - Οι προξενήτρες. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

14 14 ‘’ Ο αρραβώνας ‘’ -Χ-Χαιρλιτι κασί στεφάνι μπούνε (καλά στέφανα). Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

15 15 ‘’ Οι προετοιμασίες του γάμου ‘’ - Ο γάμος στους βλάχους κρατάει μία βδομάδα από Τετάρτη σε Τρίτη. Τετάρτη Στο σπίτι της νύφης : τα εφτάζυμα Στο σπίτι του γαμπρού : το προζύμι Πέμπτη Τα ¨σουρτσέλια¨ και τα Φλάμπουρα Παρασκευή Στο σπίτι της νύφης : τα προικιά Στο σπίτι του γαμπρού : τα ¨κανίσκια¨ Σάββατο Γλέντι και στα δύο σπίτια με χορούς, τραγούδια και μοίρασμα του βλάχικου γαμήλιου φαγητού. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

16 16 ‘’ Οι προετοιμασίες του γάμου ‘’ Κυριακή -Σ-Στόλισμα της νύφης -Τ-Το ξύρισμα του γαμπρού -Ο-Ο ταϊφάς και το νυφόπαρμα -Η-Η έξοδος της νύφης από το πατρικό της σπίτι -Τ-Το μυστήριο του γάμου Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

17 17 ‘’ Η ευχή του γάμου ‘’ - S- Sa banitza sh prucupsisca sh ca Elimbu sa algiasca dzasti ficiori saa adara sh doau fiati Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

18 18 ‘’ Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο ‘’ - Τ- Το βούτυρο. - Το τζάκι. ο λουκούμι. Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

19 19 ‘’ Η εβδομάδα μετά το γάμο ‘’ Δευτέρα Ο έλεγχος του σεντονιού. Η νύφη σε τρεις βρύσες Τρίτη Το τραπέζι στο πατρικό της νύφης Η ¨παπάρα¨ Τετάρτη - Πέμπτη Επικίνδυνες ημέρες Κυριακή Ο εκκλησιασμός της νύφης Τα πιστρόφια Δευτέρα μετά τον γάμο Νύφη : νοικοκυριό – Γαμπρός : κτηνοτροφικές εργασίες Οι Βλάχοι στη σύγχρονη ιστορία Η προέλευση και η ιστορία των Βλάχων Η Βλάχικη γλώσσα Συνηθισμένες εκφράσεις στη βλάχικη γλώσσα Λέξεις της βλάχικης διαλέκτου στις οποίες έχουν τη ρίζα τους λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ‘Το Βλάχικο τραγούδι Θέματα των βλάχικων τραγουδιών Ο Βλάχικος γάμος Το προξενιό Ο αρραβώνας Οι προετοιμασίες του γάμου Η ευχή του γάμου Η νύφη στο σπίτι του γαμπρού μετά το μυστήριο Η εβδομάδα μετά το γάμο Οι Μητροπόλεις των Βλάχων ‘Ονόματα με τα οποία είναι γνωστοί οι Λατινόφωνοι της Βαλκανικής ‘Ετυμολογία του όρου «Βλάχος»

20 20 Ευχαριστώ Την επιτροπή εξέτασης για το χρόνο και την προσοχή της Βόλος, Φεβρουάριος 2005


Κατέβασμα ppt "1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επιβλέποντες: καθηγητές κ.Ζαχείλας Λουκάς κ.Λέκκα Φωτεινή ΒΟΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google