Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΜ 202 (WEEK 8-9)ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ. ΔΟΜΗ ΤΡΙΧΑΣ Η χημικη σύσταση της τρίχας Η χημικη σύσταση της τρίχας αποτελείται απο την πρωτείνη Α. Αν πραγματοποιήσουμε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΜ 202 (WEEK 8-9)ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ. ΔΟΜΗ ΤΡΙΧΑΣ Η χημικη σύσταση της τρίχας Η χημικη σύσταση της τρίχας αποτελείται απο την πρωτείνη Α. Αν πραγματοποιήσουμε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΜ 202 (WEEK 8-9)ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

2 ΔΟΜΗ ΤΡΙΧΑΣ Η χημικη σύσταση της τρίχας Η χημικη σύσταση της τρίχας αποτελείται απο την πρωτείνη Α. Αν πραγματοποιήσουμε μια χημική ανάλυση της τρίχας θα βρούμε τα εξής: άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο, υδρογόνο, θείο. Η κερατίνη αποτελείται απο 18 περίπου αμινοξέα με κυριότερο το αμινοξύ κυστίνη. Για μεγαλυτερη σταθερότητα του πρωτεινικού τους μορίου τα αμινοξέα σχηματίζουν δεσμούς.

3 ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ Τα μαλλιά είναι πορώδη και υγροσκοπικά και έτσι απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρα. Η ποσότητα του νερού που θα απορροφήσουν εξαρτάται από την υγρασία στην ατμόσφαιρα και την ξηρότητα των μαλλιών. Όταν τα μαλλιά στεγνώνονται με φυσικό τρόπο τότε εξατμίζεται το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια των μαλλιών ενώ όταν τα στεγνώνουμε με σεσουάρ τότε τα μαλλιά αποκτούν ξηρότητα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του σεσουάρ.

4 Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι περισσότερο πορώδη και χάνουν ευκολότερα την υγρασόα στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να είναι πιο ξήρα και εύθρασταενώ είναι δυσκολότερο να αλλάξουν την φόρμας τους. Τα μαλλια έχουν την ιδιότητα να είναι αρκετά ελαστικά ενώ άμα είναι υγρά είναι ακόμα περισσότερο ελαστικά. Σαν αποτέλεσμα τα υγρά μαλλια να χτενίζονται ευκολότερα απο τα στεγνα.

5 ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ Τα μαλλιά οφείλουν το χρώμα τους στα χρωματισμένα κοκκία που βρίσκονται στα κύτταρα του στελέχους της τρίχας. Ο φλοιός αποτελείται κύρίως από την χρωστική αλλά κοκκία χρωστιικής συναντάμε και στη μυελώδη ουσία της τρίχας δηλ στο εσωτερικό της τριχας. Η χρωστική των μαλλιών παράγεται απο τα μελανοκύτταρα. Οι αποχρώσεις των μαλλιών δίνονται απο την ευμελανίνη που είναι καφέ και μαυρη και θα αποδώσει την ανάλογη απόχρωση και την φαιομελανίνη που είναι κίτρινη και κοκκινωπή και θα αποδώσει αντίστοιχα τις ανάλογες αποχρώσεις

6 ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ Τα μαλλιά εξαιτίας των δεσμών που σχηματίζουν είναι ανθεκτικά στην επίδραση των αραιών οξέων, όπως το λεμόνι και το ξύδι που θεωρούνταν παραδοσιακά υλικά περιποίησης των μαλλιών. Τα μαλλιά ειναι και πολύ ευπαθή στην επίδραση των αλκαίων διότι καταστρέφουν τους δισουλφιδικούς δεσμους. Επομένων συστήνεται να αποφεύγουμε την χρήση αλκαλικών προιόντων στα μαλλια.

7 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΙΒΟΛΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ Η ηλιακή ακτινοβολία έχει αρνητική επίδραση στα μαλλιά. Οι ακτίνες του ήλιου οξειδώνουν την χρωστική των μαλλιών με αποτέλεσμα αυτα να ξανοίγουν. Παράλληλα χάνουν μέρος απο την φυσική τους υγρασίακαι γίνονται σκληρά και πορώδη

8 KOM 202(WEEK 8-9) ∆ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Α∆ΕΝΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ∆ΙΚΤΑΜΟΥ Τα φύλλα του δικτάµου φέρουν στην επιφάνειά τους ένα πλήθος από αδενικές τρίχες, στις οποίες παράγεται το αιθέριο έλαιο. Κάθε αδενική τρίχα αποτελείται από ένα κύτταρο βάσης, ένα κύτταρο µίσχου και µια δωδεκακύτταρη κεφαλή. Η οντογένεση της τρίχας ξεκινάει από ένα αρχικό επιδερµικό κύτταρο, το οποίο µε µια σειρά διαιρέσεων δίνει το τελικό αδενικό σώµα.

9 KOM202(WEEK 8) ΔΟΜΗ ΤΡΙΧΑΣ Παρατηρήσεις µε το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο έδειξαν ότι η παραγωγή του αιθερίου ελαίου λαµβάνει χώρα στα κύτταρα της κεφαλής. Κατά την έκκριση, στο θεµελιώδες πλάσµα των κυττάρων εµφανίζονται πολυάριθµα ελαιοσταγονίδια, τα οποία µετακινούνται προς την κορυφή της κεφαλής, και στη συνέχεια αποχύνονται σε ένα χώρο που δηµιουργείται ανάµεσα από τα τοιχώµατα και την ανασηκωµένη εφυµενίδα. Όταν ολοκληρωθεί η έκκριση, τα αδενικά κύτταρα αποδιοργανώνονται

10 ΚΟΜ 202 (WEEK 8-9)ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ Η αύξηση, η εξέλιξη, η πτώση και η ανάπλαση των τριχών πραγματοποιείται με βάση έναν καθορισμένο κύκλο που αποτελείται από τρία στάδια. Το στάδιο ανάπτυξης μιας τρίχας είναι ανεξάρτητο από το στάδιο ανάπτυξης των γειτονικών τριχών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν έχει περιόδους μαζικής απόπτωσης του τριχώματός του και περιόδους επανάκτησης του, όπως συμβαίνει στα ζώα. Τα στάδια ανάπτυξης της τρίχας είναι τα ακόλουθα:

11 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) KYΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ · Αναγενές στάδιο (φάση ανάπτυξης) Στο πρώτο αυτό στάδιοτα μητρικά κύτταρα του βολβού του θύλακα της τρίχας πολλαπλασιάζονται γύρω από την καλά αιµατούµ ενη περιοχή της θηλής της ρίζας και σχηµατίζουν τον εσωτερικό κολεό της από τον οποίο θα σχηµατιστεί η κεράτινη της τρίχας. Η αύξηση τερµατίζεται όταν το στέλεχος της τρίχας αποκτήσει το κανονικό του µήκος. τότε η τρίχα παραμένει σε ηρεμία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η διάρκεια της διαδικασίας για το τριχωτό της κεφαλής κυμαίνεται από 3-6 χρόνια,ενώ για τις βλεφαρίδες από 2-6 μήνες

12 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) (ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ · Καταγενές στάδιο (φάση παλινδρόμησης)Ο θύλακας προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας και την αντικατάσταση της από νέα. Το στάδιο αυτό ξεκινάει µε την διακοπή των διαιρέσεων των µητρικών κυττάρων του βολβού ενώ ο βολβός συρρικνώνεται και ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

13 KOM202(WEEK 8-9) KYKΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ Τελογενές στάδιο (φάση ηρεμίας) Η τρίχα ανέρχεται στον θύλακα, μέχρι να αποπέσει είτε αυτόματα απωθούμενη από την καινούργια τρίχα που έχει δημιουργηθεί από νέο βολβό, είτε μηχανικά κατά το χτένισμα, λούσιμο.

14 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο των τριχών δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ο κύκλος των τριχών είναι κατά πάσα πι θανότητα γενετικά προκαθορισμένος όµως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως το κλίµα, η θρέψη, η γενικότερη υγεία, οι ορµόνες και η λήψη φαρµάκων. Ειδικότερα:

15 KOM202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ 1. Παρατηρούµε κατά την εγκυμοσύνη µια αυξημένη αναλογία των τριχών του τριχωτού της κεφαλής να βρίσκονται σε αναγενές στάδιο κατά το 2° και 3° τρίµηνο της. Μετά τον τοκετό όµως, ο κύκλος επανέρχεται µε αποτέλεσµα οι αυξημένες αναγενείς τρίχες που υπήρχαν να µετατρέπονται σε τελογενείς και κατά συνέπεια να έχουµε αυξηµένη πτώση µέχρι τον 3° µήνα µετά τον τοκετό.

16 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ 2. Οι θύλακες των τριχών στο τέλος της εµβρυϊκής ζωής βρίσκονται σε δραστηριότητα. Με τον τοκετό περνάνε σε τελογενή φάση 6-12 εβδομάδων όπου οι τρίχες πέφτουν. Η επανεμφάνιση τους γίνεται µε την φυσιολογική κυκλική δραστηριότητα, υπό µορφή μωσαϊκού. Απ' όλες τις τρίχες του σώµατος, µόνο της κεφαλής µετατρέπονται σε τελογενείς.

17 KOM202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ 3. Στην ήβη, οι τρίχες δέχονται την επίδραση των ανδρογόνων, η δεκτικότητα όµως των υποδοχέων τους είναι διαφορετική και στα δυο φύλα σε ορισμένες περιοχές του σώµατος.

18 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ 4. Με την αύξηση της ηλικίας παρατηρείτε µείωση των αναγενών τριχών προς όφελος των τελογενών. Το φαινόµενο αυτό, αν και φυσιολογικό, µπορεί να επηρεαστεί από γενετικούς παράγοντες και να είναι πρώιµο αλλά µπορεί και να επιταχυνθεί στους άντρες υπό την επίδραση των ανδρογόνων και στις γυναίκες από παθολογικές καταστάσεις µε αποτέλεσµα οι θύλακες των τελογενών τριχών να υποστρέφουν σε θύλακες εμβρυϊκού χνοώδους τριχώματος.

19 ΚΟΜ202(WEEK 8-9) ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΡΙΧΑΣ 5. Τέλος, η επίδραση παθολογικών παραγόντων, όπως το ψυχολογικό στρες και η σηστιµατική νόσος, µπορεί να οδηγήσουν στην αυτόµατη µετάπτωση από το αναγενές στο τελογενές στάδιο χωρίς την μεσολάβηση του καταγενούς.


Κατέβασμα ppt "ΚΟΜ 202 (WEEK 8-9)ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ. ΔΟΜΗ ΤΡΙΧΑΣ Η χημικη σύσταση της τρίχας Η χημικη σύσταση της τρίχας αποτελείται απο την πρωτείνη Α. Αν πραγματοποιήσουμε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google