Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεματική ενότητα: Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη χωρίς βαλίτσα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεματική ενότητα: Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη χωρίς βαλίτσα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεματική ενότητα: Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη χωρίς βαλίτσα

2 ΙΣΠΑΝΙΑ Το Βασίλειο της Ισπανίας ή Εσπερία των αρχαίων Ελλήνων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Η συνολική έκταση της Ισπανίας υπολογίζεται σε 505.150 τ.χλμ. Εξ αυτών τα 492.592 ανήκουν στην ηπειρωτική χώρα ενώ 4.994 στις προς ανατολικές Βαλεαρίδες νήσους και 7.624 στις Καναρίους νήσους. Η Ισπανία γενικά αποτελεί ένα τεράστιο σε έκταση οροπέδιο που διαμοιράζεται από αλλεπάλληλες οροσειρές σε επιμέρους μικρότερα οροπέδια.

3 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ Το κλασσικότερο έργο της ισπανικής λογοτεχνίας είναι ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Θερβάντες. Η ισπανική λογοτεχνία έχει πλούσια παράδοση και δυνατή αλληλεπίδραση με τη Λατινική Αμερική. Ομιλούμενες γλώσσες εκτός από τα ισπανικά είναι: 1.Καταλανική γλώσσα 2.Βασκική γλώσσα 3.Γαλικιανή γλώσσα

4 Ζωγραφική Η Ισπανία έχει πολύ μακριά παράδοση στην ζωγραφική. Από τους Βελάθκεθ, Ελ Γκρέκο δια μέσου του πρωτοποριακού Γκόγια για να φτάσουμε στον 20ο αιώνα και τους Πικάσο, Μιρό και Νταλί. Να υπενθυμίσουμε πως ο Ελ Γκρέκο ήταν Έλληνας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δομήνικος Θεοτοκόπουλος με καταγωγή από την Κρήτη.

5 ΦΛΑΜΕΝΚΟ Το Φλαμένκο είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα.Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εξτρεμαδούρα.

6 ΟΠΕΡΑ ΚΑΡΜΕΝ Η Κάρμεν είναι μία όπερα σε 4 πράξεις του Γάλλου συνθέτη Ζωρζ Μπιζέ. Το λιμπρέτο της γράφτηκε από τους Ανρί Μεϊλάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ με βάση μία ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας έγινε στη σκηνή Opéra-Comique στο Παρίσι, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην πρώτη της περίοδο πραγματοποίησε 36 παραστάσεις, αλλά πριν τελειώσουν ακόμα και αυτές ο Μπιζέ πέθανε ξαφνικά και έτσι δεν γνώρισε τη μεταγενέστερη μεγάλη επιτυχία της όπερας.

7 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Η Βαρκελώνη είναι πόλη της Ισπανίας, πρωτεύουσα της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλωνίας. Σήμερα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ισπανικού κράτους όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομία μετά την Μαδρίτη. Η μητροπολιτική της περιοχή έχει έναν πληθυσμό της τάξης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα οποία τα 4,5 εκατομμύρια ζούνε ειδικότερα στους 36 δήμους της αστικής της περιοχής, κάτι που την κάνει τη μεγαλύτερη μητρόπολη του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Η πόλη έχει μακρά ιστορία. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε κατά τον πρώτο αιώνα στην θέση του παλαιοϊβηρικού Μπάρκενο και ονομάστηκε από τους Ρωμαίους. Κατά τον 2ο αιώνα χτίστηκαν τείχη και η πόλη άρχισε να μεγαλώνει ως τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας που είχε όμως πρωτεύουσα την Tarraco, σημερινή Ταρραγόνα. Κατά τον 15ο αιώνα η πόλη ήταν στην μεγαλύτερη ακμή της και από αυτήν την εποχή έχουν μείνει και πολλά σημαντικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός και άλλα στη σημερινή γοτθική γειτονιά. Κατά τον πόλεμο της διαδοχής το 1705-1714 καταλύθηκε η αυτονομία της Καταλωνίας από γαλλο-καστιλλιάνικες δυνάμεις.

8 Έκτοτε η Καταλωνία και η Βαρκελώνη ανήκουν στην Ισπανία.Η αναγέννηση της πόλης ξεκίνησε κατά το 1850 με την γρήγορη εκβιομηχάνιση της. Κατά το 1900 η πόλη είχε ισχυρή αστική τάξη εμπόρων και βιομηχάνων που επέτρεψε την ανάπτυξη των τεχνών και της αρχιτεκτονικής. Σημαντικό παράδειγμα, τα κτίρια του Αντόνι Γκαουντί.Το 1929 ο πληθυσμός της πόλης έφθασε το 1.000.000 κατοίκων. Τον ίδιο χρόνο φιλοξένησε την Διεθνή Έκθεση, ένα πολύ σημαντικό γεγονός της εποχής, για το οποίο δημιουργήθηκαν πολλοί ειδικοί εκθεσιακοί χώροι και ένα «ισπανικό χωριό» στον λόφο του Μοντζουικ. Το 1992 η Βαρκελώνη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα περισσότερα γήπεδα επίσης στον χώρο του Μοντζουικ. Οι αγώνες ήταν μεγάλη επιτυχία για την πόλη που μεταμορφώθηκε, αφήνοντας το στυλ της παρηκμασμένης βιομηχανικής πόλης. Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο η πόλη αποτέλεσε προπύργιο των Δημοκρατικών και ιδιαίτερα της αναρχικής συνιστώσας.

9 CAMP NOU Το Καμπ Νόου (Camp Nou) είναι ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Αρχικά ονομάστηκε Στάδιο του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Μπαρτσελόνα ωστόσο σταδιακά υιοθετήθηκε από το κοινό η ονομασία camp nou, που στα καταλανικά σημαίνει καινούργιο γήπεδο γιατί από την 24η Σεπτεμβρίου 1957 αντικατέστησε το παλιό γήπεδο του Λες Κορτς, το οποίο με 60.000 θέσεις δεν είχε αρκετό χώρο για τους οπαδούς του συλλόγου. Από την περίοδο 2000-2001 το γήπεδο ονομάστηκε και επίσημα camp nou.

10 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΚΑΣΟ Το μουσείο του Πικάσο προσελκύει πάνω από 1 εκ. επισκέπτες το χρόνο και όχι άδικα καθώς η γκαλερί αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης (4.249 έργα) του διάσημου ζωγράφου. Τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στην σκέψη του Πικάσο μέσα στην καλλιτεχνική του πορεία. To μουσείο του Πικάσο της Βαρκελώνης άνοιξε για το κοινό στις 9 Μαρτίου το 1963 και ήταν τότε Το μουσείο το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στον διάσημο ζωγράφο. Στην συλλογή του περιλαμβάνει δυο από τα πρώτα πολύ διάσημα έργα του καλλιτέχνη, το First Communion (1896) και το Science and Charity (1897).Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη σε τρία τμήματα: τη ζωγραφική και το σχέδιο, την χαρακτική, και τα κεραμικά ενώ περιλαμβάνει πάνω από 3.500 έργα.

11 ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ Το Ενυδρείο της Βαρκελώνης είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά είδη της θαλάσσιας ζωής. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1995 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου.Έχει 35 δεξαμενές, 450 διαφορετικά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών, και ένα τούνελ μήκους 80 μέτρων, όπου καρχαρίες και σκυλόψαρα κάνουν τη βόλτα τους πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Εκτός από τις δεξαμενές, διατίθεται μια αίθουσα 168 θέσεων στην οποία προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη.

12 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Το Ολυμπιακό χωριό βρίσκεται στη γειτονιά του Sant Marti στη Βαρκελώνη. Κατασκευάστηκε τέλη του 1980 με σκοπό να φιλοξενήσει τους αθλητές που πήραν μέρος στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Η κατασκευή σχεδιάστηκε από τους Oriol Bohigas, David Mackay και Albert Puigdomenec. Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων το Ολυμπιακό χωριό ανακατασκευάστηκε και σήμερα αξιοποιείται 100%. Τα δύο τεράστια κτίρια που κάποτε φιλοξενούσαν τους αθλητές μετατράπηκαν σήμερα σε γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας και σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ακριβώς μπροστά από τους δυο πύργους βρίσκεται τεχνητή παραλία καθώς και το καζίνο της Βαρκελώνης.

13 ΑΝΤΟΝΙ Γ ΚΑΟΥΝΤΙ Ο Αντόνι Γκαουντί ήταν σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτονας της Αρ Νουβό. Γεννήθηκε στη Ρέους, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskinκαι Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον EusebiGüell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.

14 Το τελευταίο και ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του είναι η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα.Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.

15 Μερικά από τα έργα του είναι… Casa Vicens (1878–1880)

16 Palau Güell (1885–1889)

17 Κολλέγιο των Τερεσιάνας (1888–1890)

18 Casa Calvet (1899–1904)

19 Casa Batlló (1905–1907)

20 Κάζα Μιλά (La Pedrera - Το νταμάρι ) (1905–1907)

21 Πάρκο Γκιουέλ (1900–1914)

22 Κρύπτη της εκκλησίας Κολόνια Γκιουέλ (1898–1916) ΜΑΔΡΙΤΗ Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Είναι τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πόλη έχει έκταση 604,3 km². Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες στο κέντρο και της χώρας αλλά και της Κοινότητας της Μαδρίτης. Όντας πρωτεύουσα της Ισπανίας, είναι έδρα της κυβέρνησης και του Ισπανού μονάρχη, ενώ είναι και το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ισπανίας. Στη Μαδρίτη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και επίσης την έδρα τους διεθνή ιδρύματα ρύθμισης της ισπανικής γλώσσας.

23 ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ Το Εστάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου ανεγέρθηκε το 1923 με την ονομασία Νουέβο Εστάδιο Τσαμαρτίν και είναι η έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Ρεάλ Μαδρίτης.

24 Εσκοριάλ To Βασιλικό Μοναστήρι του Σαν Λορένθο του Ελ Εσκοριάλ είναι η ιστορική κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, στην πόλη Σαν Λορένθο δε Ελ Εσκοριάλ, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης, της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Λειτουργεί ως μοναστήρι, βασιλικό παλάτι, μουσείο και σχολείο. Έχει έκταση 33.327 μ² και είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά του όρους Αμπάντος, της Σιέρρα δε Γουαδαρράμα, 1.028 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχει μία άλλη πόλη, 2 χιλιόμετρα πιο κάτω στην κοιλάδα (τέσσερα χιλιόμετρα με το δρόμο), που ονομάζεται Ελ Εσκοριάλ.Το Εσκοριάλ αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά συμπλέγματα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας: το βασιλικό μοναστήρι αυτό καθέ αυτό και το Λα Γκρανχίγια δε λα Φρεσνέδα, ένα βασιλικό κυνηγετικό καταφύγιο και μοναστητικό αναχωρητήριο περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά. Αυτοί οι χώροι έχουν δυτική φύση, πχ. κατά τη διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα, αυτά ήταν τα μέρη στα οποία η ισπανική μοναρχία και η εκκλησιαστική εξουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας είχαν κοινή αρχιτεκτονική εκδήλωση. Το Ελ Εσκοριάλ ήταν μοναστήρι και ισπανικό βασιλικό ανάκτορο. Αρχικά ανήκε στους Ιερωνυμίτες και τώρα είναι μοναστήρι του τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου.

25 Το πάρκο του Buen Retiro Το πάρκο του Ρετίρο είναι ο μεγαλύτερος "πνεύμονας" της Μαδρίτης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης της Μαδρίτης, Ισπανία. Το πάρκο ανήκε στην ισπανική μοναρχία μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν έγινε ένα δημόσιο πάρκο.Εκατοντάδες σπάνια είδη δέντρων και φυτών ανάμεσα σε μικρές λίμνες. Η Buen Retiro Park είναι ένα μεγάλο και δημοφιλές 1.4 km2 (350 στρέμματα) πάρκο στην άκρη του κέντρου της πόλης, πολύ κοντά στην Puerta de Alcalá και δεν απέχει πολύ από το Μουσείο Prado. Ένα υπέροχο πάρκο, γεμάτο με όμορφα γλυπτά και μνημεία, γκαλερί, μια ειρηνική λίμνη και φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις, είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Μαδρίτης. Το πάρκο περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από τη σημερινή πόλη.

26 ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ Το βασιλικό ανάκτορο της Μαδρίτης βρίσκεται πάνω σε ένα ύψωμα με θέα στον ποταμό Μανθανάρες. Επί χρόνια, στη θέση του υπήρχε ένα φρούριο. Έπειτα από μία πυρκαγιά, το 1734, ο Φίλιππος Ε΄ παρήγγειλε ένα πραγματικό ανάκτορο που θα αντικαθιστούσε το φρούριο. Η κατασκευή του διήρκησε 26 χρόνια και συνέπεσε με τη βασιλεία δύο Βουρβόνων μοναρχών, του Καρόλου Γ΄ και του Καρόλου Δ΄. Έτσι, μεγάλο μέρος της διακόσμησης αντικατοπτρίζει το γούστο τους. Το ανάκτορο χρησιμοποιούνταν από τη βασιλική οικογένεια ως το 1931. Ο σημερινός βασιλιάς, Χουάν Κάρολος Α' κατοικεί στο Ανάκτορο Θαρθουέλα. Τα βασιλικά ανάκτορα χρησιμοποιούνται για επίσημες εκδηλώσεις. Από το ανάκτορο αξίζει να επισκεφθείτε τη Τραπεζαρία, το δωμάτιο πορσελάνης, τις αίθουσες Γκασπαρίνι, και την αίθουσα του θρόνου.

27 MUSEO DEL PRADO Είναι τοποθετημένο σε ένα κτήριο του 18ου αιώνα διακοσμημένο από τον Juan de Villanueva. Το Prado θεωρείται ότι έχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο. Φιλοξενεί αριστουργήματα από τους Velαzquez, Goya, El Greco, Zurbarαn, Ribera, Titian, Raphael, Botticelli, και πολλών άλλων.

28 ΝΟΥΕΣΤΡΑ ΣΕΝΙΟΡΑ ΔΕ ΛΑ ΑΛΜΟΥΔΕΝΑ(ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ) Ο Καθεδρικός ναός της Μαδρίτης άρχισε να κατασκευάζεται το 1879, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1993 και στη συνέχεια καθαγιάστηκε από τον πάπα. Στη μακροχρόνια κατασκευή του - που διακόπηκε εντελώς κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου - συνέβαλαν αρκετοί αρχιτέκτονες. Η νεογοτθική γκρίζα και λευκή πρόσοψη του καθεδρικού, θυμίζει αυτή των Βασιλικών Ανακτόρων, που βρίσκονται απέναντι.

29 ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ Η Ανδαλουσία, είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας και η νοτιότερη αυτής. Πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση και πρώτη σε πληθυσμό. Πρωτεύουσά της είναι η Σεβίλλη. Κατοικείται σχεδόν από 8 εκατομμύρια κατοίκους.

30 Καθεδρικός της Γρανάδα ​ ς Ο Καθεδρικός της Γρανάδας (Καθεδρικός της Ενανθρώπισης) είναι ο καθεδρικός στην πόλη της Γρανάδας, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας στην Αυτόνομη Περιοχή της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία. ​ Αντίθετα με τους περισσότερους καθεδρικούς στη Ισπανία, η κατασκευή αυτού του καθεδρικού έπρεπε να περιμένει την κατάκτηση του Νασριδικού βασιλείου της Γρανάδας από τους μουσουλμάνους κυβερνήτες του το 1492· ενώ τα πολύ πρώιμα σχέδια του είχαν Γοτθικές γραμμές, όπως είναι στοιχείο στο Βασιλικό Παρεκκλήσι της Γρανάδας από τον Ενρίκε Έγκας, η κατασκευή της εκκλησίας γενικά συνέβη σε μια εποχή οπότε τα σχέδια της Αναγέννησης αντικατέστησαν τη Γοτθική "δεσποτεία" στην Ισπανική αρχιτεκτονική των προηγούμενων αιώνων. Μέσα στη δομή του ο καθεδρικός συνδυάζει άλλες επιταγές της αρχιτεκτονικής. Πήρε 181 έτη για να χτισθεί ο καθεδρικός.

31 ΣΕΒΙΛΛΗ Η Σεβίλλη είναι η καλλιτεχνική, πολιτιστική, και οικονομική πρωτεύουσα της νότιας Ισπανίας και η πρωτεύουσα της κοινότητας τηςΑνδαλουσίας. Ο πληθυσμός της πόλης ήταν 704.154 ενώ ο πληθυσμός της αστικής περιοχής ήταν 1.317.098 αποτελώντας την τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ισπανίας. Η αρχαία ελληνική πόλη Ίσπαλις κτίσθηκε στη Χώρα των Τουρδηνανών, σημερινή Ανδαλουσία. Κατά την ελληνική μυθολογία ιδρυτής της πόλης ήταν ο Ηρακλής και αργότερα κατακτήθηκε και επανιδρύθηκε από τους Φοίνικες.

32 Ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης ή Καθεδρικός της Παναγίας της Επισκόπης είναι ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός στο κόσμο και συνολικά τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός στο κόσμο, καθώς οι δύο μεγαλύτερες εκκλησίες, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η βασιλική της Παναγίας της Απαρεκίπα, δεν είναι έδρες επισκόπων. ​ Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1401. Ο ναός, όταν ολοκληρώθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αντικατέστησε την Αγία Σοφία ως ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός, ένα τίτλο τον οποίο ο βυζαντινός ναός κατείχε για σχεδόν χίλια χρόνια. Ο καθεδρικός είναι ο τόπος ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο καθεδρικός, μαζί με το Αλκάθαρ της Σεβίλλης και το Γενικό Αρχείο των Ινδιών, ανακηρύχθηκαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1987 ​.

33 Plaza de España Η πλατεία Plaza de España χτίστηκε στη Σεβίλλη,το 1928 για την Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929. Πρόκειται για ένα ορόσημο παράδειγμα του Αναγεννησιακού στυλ στην ισπανική αρχιτεκτονική.

34 Τολέδο To Τολέδο είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίας πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη. Από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση. Κατά το Μεσαίωνα, το Τολέδο υπήρξε επίσης μεγάλο μεταφραστικό κέντρο. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 232 τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτει πληθυσμό 75.578 κατοίκων. Το όνομα του Τολέδου προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή πόλη με τα τείχη. Στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο το Τολέδο υπέστη μεγάλες καταστροφές. Σήμερα αποτελεί έδρα του Καθολικού Πριμάτου της Ισπανίας.

35 Ο καθεδρικός ναός La Almudena Κατά τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Τολέδο στη Μαδρίτη η πόλη έμεινε χωρίς καθεδρικό ναό. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να ολοκληρωθεί και τελικά καθαγιάστηκε το 1993 από τον Πάπα John Paul II ενώ οριστικά ολοκληρώθηκε το 1999. Η κατασκευή του Almudena άρχισε μόλις το 1879.

36 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας… Επιμέλεια: Σπανού Γρηγορία Τανού Γεωργία Χονδροδήμου Μαρία Σέτσικας Βασίλης Τσουπάκης Δημήτρης Υπεύθυνη project: Πατσούδη Ελένη


Κατέβασμα ppt "Θεματική ενότητα: Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη χωρίς βαλίτσα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google