Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Γραμμένου Μαρία Ραμαντάν Ζεινέπ Σοφρά Αφροδίτη Καθηγήτρια: Ευτέρπη Αποστολίδου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Γραμμένου Μαρία Ραμαντάν Ζεινέπ Σοφρά Αφροδίτη Καθηγήτρια: Ευτέρπη Αποστολίδου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Γραμμένου Μαρία Ραμαντάν Ζεινέπ Σοφρά Αφροδίτη Καθηγήτρια: Ευτέρπη Αποστολίδου

2  ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ  Λειτουργική διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία ο αδένας εργάζεται δυσανάλογα λιγότερο σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου. Είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών.  ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ  Διαταραχή που οφείλεται σε υπερβολική προσφορά ΤΗ στους περιφερικούς ιστούς. Επειδή η κύρια δράση των ΤΗ είναι η αύξηση του μεταβολισμού και της πρωτεϊνοσύνθεσης, ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει όλα τα κύρια συστήματα του οργανισμού

3 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  Αδυναμία Μειωμένη αντοχή Δυσκοιλιότητα Αρθρίτιδες Ξηροδερμία εύθραυστα νύχια απώλεια μαλλιών Διαταραχές στην μνήμη Διαταραχές στην εμμηνορρυσία ( συχνότερη και μεγαλύτερης ποσότητας ) Διαταραχές γονιμότητας Κράμπες μυικοί πόνοι και μυρμήγκιασμα στα χέρια ( σύνδρομο του καρπιαίου ) Κατάθλιψη Υπνηλία Αύξηση του σωματικού βάρους Απώλεια σεξουαλικής διάθεσης Απάθεια προσώπου αργός ρυθμός ομιλίας νωθρότητα βραχνάδα Μειωμένη όρεξη Πρήξιμο γύρω απο τα μάτια και στο πρόσωπο πτώση των βλεφαριδών μυξοίδημα ( οίδημα κάτω απο το δέρμα ) Αν δεν δωθεί άμεσα θεραπεία προκαλεί αναιμία, βραδυκαρδία, υποθερμία και καρδιακή ανεπάρκεια  Η διόγκωση του θυρεοειδή Δυσκολία ύπνου Οφθαλμοπάθεια ( συνήθως εξόφθαλμο ) Ταχυκαρδία Αυξημένη εφίδρωση Διαταραχές της έμμηνης ρήσης ( κυρίως ολιγομηνόρροια ) Μυική αδυναμία Αδένα ( βρογχοκήλη ) Η απώλεια βάρους παρά την αύξηση της ορέξεως Η νευρικότητα Ο τρόμος των χεριών Η δυσανεξία προς τη ζέστη Το θερμό και υγρό δέρμα και η τάση για διάρροια

4 ΑΙΤΙΑ ΑΙΤΙΑ Η νόσος Hashimoto ( η πιο συχνή αιτία, που οφείλεται σε πρωτοπαθή βλάβη του θυρεοειδούς από χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ). Η καταστροφή του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο ή η ολική χειρουργική αφαίρεσή του. Η φλεγμονή του θυρεοειδούς ( θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό ) και βλάβη της υπόφυσης. οι αυτοάνοσες διεργασίες ( π. χ στη νόσο Graves) η υπερέκκριση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) από την υπόφυση η θυρεοειδίτιδα τα νεοπλάσματα ( όπως η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη ) η λήψη υπερβολικής δόσης θυρεοειδικών φαρμάκων  Οι συνηθέστερες αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος Graves και η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.

5 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η αυξημένη TSH στο αίμα αποτελεί ασφαλή διάγνωση. Για την επιβεβαίωση του προβλήματος μπορεί να γίνει μέτρηση τόσο της Τ 4 όσο και της Τ 3 Η υποψία για την παρουσία υπερθυρεοειδισμού συνήθως μπαίνει από τα συμπτώματα, σε συνδυασμό με ευρήματα από την εξέταση από τον ιατρό σας. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες του θυρεοειδούς, όπου βρίσκουμε υψηλά επίπεδα των ορμονών Τ 3 και Τ 4 και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH.

6 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση θυροξίνης με τη μορφή χαπιών αποτελεί τη λύση για κάθε μορφή υποθυρεοειδισμού. Η μέση δόση υποκατάστασης είναι 1,7 μ g/ κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μικρές δόσεις, ενώ οι έφηβοι και οι έγκυοι μεγαλύτερες. Όσο πιο βαριάς μορφής είναι ο υποθυρεοειδισμός τόσο βραδύτερα αυξάνονται και οι δόσεις. Αντιθυρεοειδικά φάρμακα ( Η μεθιμαζόλη είναι το φάρμακο που προτιμάται στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού η προπυλθιουρακίλη είναι προτιμότερη.) Ραδιενεργό ιώδιο Χειρουργική αφαίρεση Άλλα φάρμακα : Σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού από υποξεία, φλεγμονώδη θυρεοειδίτιδα η αποτελεσματική θεραπεία είναι η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή / και στεροειδών για κάποιες εβδομάδες, με συχνή παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των συμπτωμάτων. Επίσης, συχνά μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων που να ελέγχουν κάποια από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού όπως η ταχυκαρδία ( β αποκλειστές όπως η ατενολόλη ), χωρίς να έχουν κάποια επίδραση στην θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού.

7 ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ; ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ; Στην εγκυμοσύνη οι διαταραχές του θυρεοειδούς αποτελούν, μετά τον σακχαρώδη διαβήτη, το δεύτερο κατά σειρά πιο συχνό ενδοκρινολογικό νόσημα. Εκτός από τις πραγματικές διαταραχές του θυρεοειδούς που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα του υπερμεταβολι- σμού της φυσιολογικής εγκυμοσύνης μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μιμηθούν την κλινική εικόνα του υπερθυρεοειδισμού. Η θυρεοειδική αυτοανο- σία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο και το νεογέννητο. Σε κλινικό επίπεδο, ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε διαταραχές της έμμηνης ρύσης. Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρούνται συχνά ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι, με αποτέλεσμα ολιγομηνόρροια και σπάνια αιμορραγία. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί συχνότερα μηνορραγία και παλίνδρομες κυήσεις. Στην εφηβεία ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί συνηθέστερα καθυστέρηση της ήβης και της ανάπτυξης, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις συνδέεται με πρώιμη ήβη και γαλακτόρροια.

8 Πώς οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τη γυναικεία & την ανδρική γονιμότητα ;  Γυναικεία γονιμότητα : Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αλληλοεπιδρούν με τις αναπαραγωγικές σας ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, με σκοπό τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών και την ωρίμανση του ωαρίου ( ωοκύτταρο ). Αν ο θυρεοειδής αδένας σας, απελευθερώνει πάρα πολλές ( υπερθυρεοειδισμός ) ή πολύ λίγες ( υποθυρεοειδισμός ) θυρεοειδικές ορμόνες, τότε είναι δυνατόν να επηρεαστεί αρνητικά η ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών με επακόλουθα προβλήματα γονιμότητας που σχετίζονται με τον θυρεοειδή όπως διαταραχές ωορρηξίας, ακανόνιστες περίοδοι και πρόβλημα να μείνετε έγκυος ή να κυοφορήσετε το μωρό. Παρόλο που μπορεί να έχετε μια κανονική έμμηνο ρύση ίσως δεν έχετε ωορρηξία. Καθώς η νόσος του θυρεοειδούς είναι μια κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποιίας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε προβλήματα να μείνετε έγκυος είναι να ελέγξετε το θυρεοειδή σας, ειδικότερα αν η υπάρχει ιστορικό της νόσου του θυρεοειδούς στην οικογένειά σας.  Ανδρική γονιμότητα : Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ανδρική στειρότητα όπως ορμονικές ανισορροπίες, σωματικά, ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς. Οι θυρεοειδικές ορμόνες που προγενέστερα δεν θεωρούνταν ότι επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, τώρα αναγνωρίζονται για τον σημαντικό τους ρόλο, π. χ. στην παραγωγή σπέρματος. Τα καλά νέα : Η αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα ενός άνδρα.

9

10 ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Επίδραση της εγκυμοσύνης στο ανοσιακό σύστημα Πολλές αυτοάνοσες παθήσεις έχει αποδειχτεί πως επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη. Στη φυσιολογική έγκυο, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας υφίσταται μείζονες αλλαγές ώστε ν’ αποδεχτεί αυτό που ανοσολογικά θα ήταν «ξένο». Οι ακριβείς παράγοντες που οδηγούν στη διαδικασία αυτή δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι, αλλά φαίνεται πως είναι υπεύθυνοι για τη βελτίωση των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς κατά την εγκυμοσύνη. Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα καταστέλλονται κατά την εγκυμοσύνη και εμφανίζουν έξαρση μετά τον τοκετό, δεν είναι πλήρως γνωστοί. Ίσως, η γρήγορη μείωση των ανοσοκατασταλτικών λειτουργιών μετά τον τοκετό οδηγεί στην έξαρση της νόσου. Αυτό το μοντέλο ανταποκρίνεται σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή νόσο Graves, καθώς και σε ευθυρεοειδικές μητέρες, οι οποίες εμφανίζουν μεταγεννητική αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Ο υποθυρεοειδισμός που στην εγκυμοσύνη δεν αντιμετωπίζεται σωστά αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης της μητέρας, προεκλαμψίας, αναιμίας. Αιμορραγίας μετά τον τοκετό, αυτόματες αποβολές,. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η χορήγηση κατά την κύηση λεβοθυροξίνης που είναι ασφαλής στην κύηση. Ωστόσο απαιτείται η κάθε 6 εβδομάδες μέτρηση της TSH καθώς κατά την κύηση η χρόνια θυρεοειδίτιδα μπορεί να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί.

11 ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Αντισώματα κατά του υποδοχέα της TSH ( κυρίως IgG) ανιχνεύονται στον ορό ασθενών με αυτοάνοσα θυρεοειδικά νοσήματα. Τα αντισώματα αυτά έχουν διαφορετική λειτουργία, ενεργοποιητικά (TSAB) ή ανασταλτικά (TBAb) της θυρεοειδικής λειτουργίας. ' Οταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον ορό εγκύων μπορούν να περάσουν τον πλακούντα, να συνδεθούν με τον υποδοχέα της TSH του θυρεοειδούς του εμβρύου και να προκαλέσουν - ανάλογα με τη λειτουργικότητα τους - νεογνικό υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο, αν η μητέρα έχει κάποια πάθηση του θυροειδούς αδένα ; Το έμβρυο συνδέεται με τη μητέρα με τον ομφάλιο λώρο, επομένως τα αντισώματα για το θυρεοειδή και οι ορμόνες της μητέρας επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξή του. Πιο συγκεκριμένα, ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτες, μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που είχαν υποθυρεοειδισμό σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Γι αυτό το λόγο είναι άκρως απαραίτητο να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας. Ποιές συνέπειες μπορεί να έχει για την καλή υγεία του εμβρύου και την καλή κατάσταση της εγκύου συνολικά, η ύπαρξη προβλημάτων του θυροειδή στην εγκυμοσύνη ; Ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη έχει πολλές επιπτώσεις για το έμβρυο και την έγκυο γυναίκα, όπως προεκλαμψία, περιγεννητική θνησιμότητα, αποκόλληση πλακούντα και νευροψυχολογική καθυστέρηση που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε γυναίκες με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδή ( υπερθυρεοειδισμός ) μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, γι αυτό και χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση της εγκύου από τον ενδοκρινολόγο. Συνολικά, η καλή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας συμβάλλει σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι άκρως σημαντική για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, διαφορετικά μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπτώσεις άσχημες και στη μητέρα και στο έμβρυο. Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη ακόμη και αν πριν δεν είχε πρόβλημα θυροειδούς ; Η χοριακή γοναδοτροπίνη που εκκρίνεται από τον πλακούντα δημιουργεί ένα υπερθυρεοειδισμό τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ο οποίος υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά, εάν οι ορμόνες είναι πολύ αυξημένες, τότε χρειάζεται διερεύνηση ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να απαιτήσουν διακοπή της κύησης.

12 Η λήψη του φαρμάκου από την έγκυο ( θυροξίνη ) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο ; Εάν η μητέρα παίρνει τη σωστή δόση θυροξίνης, δεν έχει πρόβλημα το έμβρυο. Αυτό ελέγχεται από τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα.

13 ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ Δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για τον υποθυρεοειδισμό. Στις ανεπτυγμένες χώρες που η ποσότητα του ιωδίου στη δίαιτα είναι επαρκής, δεν υπάρχει τρόπος να προλάβει κάποιος τον υποθυρεοειδισμό. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό άλλωστε όλα τα νεογέννητα υποβάλλονται σε ανιχνευτικό έλεγχο την τρίτη με πέμπτη ημέρα από τη γέννηση τους, προκειμένου να προληφθεί ο νεογνικός υποθυρεοειδισμός. Στη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται από το 1979. Επίσης, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τη θυρεοειδική τους λειτουργία. Και φυσικά, άτομα με συμπτώματα ύποπτα για υποθυρεοειδισμό και όσοι έχουν συγγενείς πάσχοντες από αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια είναι απαραίτητο να ελέγχονται. Εν κατακλείδι, το μήνυμα είναι ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι η ύπαρξη στο συγγενικό περιβάλλον ατόμων με αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Όσοι επομένως θέλουν να προλάβουν την εκδήλωση της νόσου να επισκεφθούν τον ενδοκρινολόγο τους για περαιτέρω οδηγίες. Απεικονιστικές εξετάσεις σε νεογέννητα μπορούν να εντοπίσουν αν υπάρχει υποθυρεοειδισμός εκ γενετής ( συγγενής υποθυρεοειδισμός ).

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.imlarisis.gr/images/pdf/yper.pdf http://www.med.auth.gr/depts/apropath/doc/mouslex_thyreoeidopa theies.pdf http://www.med.auth.gr/depts/apropath/doc/mouslex_thyreoeidopa theies.pdf http://www.iatropedia.gr/medical/malady/250 http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=447 http://www.endodiabetes.gr/thyroid/hyperthyroidism http://www.babyspace.gr/Article/pregnancy-health-thyroid/84- 730.htmlhttp://www.babyspace.gr/Article/pregnancy-health-thyroid/84- 730.html

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Γραμμένου Μαρία Ραμαντάν Ζεινέπ Σοφρά Αφροδίτη Καθηγήτρια: Ευτέρπη Αποστολίδου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google