Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

2 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός2 Μερικές καθημερινές λειτουργίες μέσω Η/Μ κυμάτων  Το σήμα που ανοίγει την πόρτα του γκαράζ είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα συχνότητας 40 MHz.  Ο συναγερμός στο αυτοκίνητο λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικό κύμα συχνότητας 40 MHz.  Το ασύρματο τηλέφωνο λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικό κύμα στην περιοχή 40MHz με 50MHz.  Η κινητή τηλεφωνία λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικό κύμα 824 MHz μέχρι 849 MHz. … και ακόμη  Ο διαστημικός σταθμός MIR επικοινωνεί με ηλεκτρομαγνητικό κύμα στα 145 MHz και στα 437 MHz.  Το RADAR, για την κυκλοφορία των αεροπλάνων, λειτουργεί με συχνότητες 960 MHz μέχρι 1.215 MHz.

3 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός3 Μαγνητικό πεδίο γύρω από ευθύγραμμο αγωγό ("απείρου μήκους") Ι

4 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός4 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα J.C. Maxwell 1831-1879 Heinrich Hertz 1857-1894

5 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός5 Ταλαντούμενο Ηλεκτρικό δίπολο από κύκλωμα L-C

6 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός6 Δημιουργία Η/Μ κύματος από κεραία I -I I

7 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός7 Στιγμιότυπο Ηλεκτρικού πεδίου Στιγμιότυπο Μαγνητικού πεδίου

8 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός8 Παραγωγή Ηλεκτρομαγνητικού κύματος

9 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός9 Ηλεκτρομαγνητικό κύμα Ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι η ταυτόχρονη διάδοση στο χώρο ενός ηλεκτρικού και ενός μαγνητικού πεδίου με την ταχύτητα του φωτός.

10 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός10 Βασικά στοιχεία της Η/Μ θεωρίας Η αιτία δημιουργίας ενός Η/Μ κύματος είναι η επιταχυνόμενη κίνηση των ηλεκτρικών φορτίων. Το Η/Μ κύμα αποτελείται από ένα ηλεκτρικό πεδίο (έντασης ) και ένα μαγνητικό πεδίο (έντασης ) τα οποία συνυπάρχουν στο χώρο και είναι τοπικά και χρονικά μεταβαλλόμενα.

11 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός11 Τα διανύσματα και είναι κάθετα μεταξύ τους και μάλιστα κάθετα προς την διεύθυνση διάδοσης του κύματος. Συνεπώς, είναι εγκάρσια. (σε απόσταση από την πηγή)

12 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός12 Σε μεγάλη απόσταση από την πηγή τα δύο πεδία είναι σε «φάση», ενώ κοντά στην πηγή έχουν διαφορά φάσης. Τα ΗΜ κύματα διαδίδονται στο κενό (και στον αέρα) με ταχύτητα c=3.10 8 m/s. Σε κάθε άλλο μέσο διαδίδονται με ταχύτητα μικρότερη αυτής.

13 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός13 Τα Η/Μ κύματα υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. Κάθε στιγμή, το πηλίκο των μέτρων των εντάσεων του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου είναι ίσο με την ταχύτητα του φωτός στο μέσο διάδοσης.

14 Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός14 Εξισώσεις Η/Μ κύματος Ηλεκτρικό πεδίο: Μαγνητικό πεδίο:


Κατέβασμα ppt "Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google