Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ. Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ. Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ

2 Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς

3 Φύλλα  Η μανταρινιά είναι είδος αείφυλλο, δηλαδή φέρει φύλλα ολόχρονα, τα οποία πέφτουν αφού παραμείνουν πάνω στο δέντρο περίπου για 17-24 μήνες. Φέρει μικρά φύλλα και στους μίσχους των φύλλων φέρονται μικρά πτερύγια.

4 ΒΛΑΣΤΟΣ Παρατηρούνται τρία κύματα βλάστησης : ● Ένα την Άνοιξη ● Ένα το Καλοκαίρι ● Ένα το Φθινόπωρο Τα κύματα αυτά διακρίνονται από μικρή διόγκωση, που παρατηρείται στο βλαστό και δηλώνει τα σημεία έναρξης κάθε κύματος.

5 ΑΝΘΗ  Τα άνθη της είναι υπόγυνα και κατά κανόνα ερμαφρόδιτα και εμφανίζονται στην μασχάλη των φύλλων καθώς και είναι μικρά, λευκά και έχουν ωραίο άρωμα.

6 ΦΛΟΙΟΣ  Το έγχρωμο τμήμα του φλοιού περιέχει χλωροφύλλη ή καροτίνες και ξανθοφύλλες όταν είναι ώριμος, αιθέρια έλαια και πολλές άλλες ενώσεις. Το λευκό τμήμα του φλοιού αποτελείται από κυτταρίνες, ημικυτταρίνες και πηκτίνες.

7 ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Το δέντρο της μανταρινιάς είναι το πιο ανθεκτικό στο ψύχος απ’ όλα τα εσπεριδοειδή. Οι καρποί, όμως, της μανταρινιάς λόγου του μικρού τους μεγέθους και του λεπτού τους φλοιού, είναι ευαίσθητοι στο ψύχος, ενώ αντίθετα είναι πιο ανθεκτικοί στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Επομένως η μανταρινιά θεωρείται συγκριτικά με τα άλλα εσπεριδοειδή, δέντρο ευρύτερης κλιματικής προσαρμοστικότητας. Μπορεί να καλλιεργηθεί από τις παραθαλάσσιες μέχρι και τις ημιορεινές περιοχές. Άριστη ποιότητα καρπών επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 24 έως τους 26 βαθμούς, από την άνθηση μέχρι και την ωρίμανση των καρπών. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης πρέπει να επικρατεί ξηρασία καθώς η ύπαρξη βροχών και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας την περίοδο αυτή, προκαλεί την εμφάνιση της υδαρής κηλίδωσης

8 Καλλιεργείται στις τοποθεσίες :  Κάμπος Χίου  Καρδάμυλα  Καμπόχωρα

9 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ  Το χειμώνα του 1850 ένας πρωτοφανής παγετός, που έμεινε γνωστός ως η «Καύτρα», κατάστρεψε όλα τα εσπεριδοειδή.

10 ➢ Γενουατοκρατια Τουρκοκρατία Β' Παγκόσμιος Πόλεμος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

11 Μανταρίνι ΠΓΕ και ΠΟΠ  Το μανταρίνι Χίου μόλις στις 11 Δεκεμβρίου 2012 κατοχυρώθηκε, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Μάλιστα, είναι το 97ο ελληνικό προϊόν που συγκαταλέγεται στη συγκεκριμένη λίστα.

12 Μαρτυρίες ξένων περιηγητώ ν  Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που αναφέρεται σε εξαγωγές χιακών εσπεριδοειδών προκύπτει από συμβόλαιο της 11ης Ιανουαρίου 1474 που φυλάσσεται στα αρχεία της πόλης της Γένοβας, δηλαδή της πόλη καταγωγής των κατακτητών μας Γενουατών, η οποία κάνει λόγο για εξαγωγές εσπεριδοειδών προς την Ιταλική πόλη Σαβόνα.  Ο Γάλλος περιηγητής Nicolas deNikolay περιγράφει το 1551 τα προϊόντα της Χίου ως αυτόπτης μάρτυρας. Από τις μαρτυρίες του μας δίνεται η ιδέα πως η οικονομία του νησιού μας βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αφού μιλάει για πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, ρόδια, καθώς επίσης και για κίτρα και γλυκολέμονα.  Ο JeanChesneau, που ήταν γραμματέας του Γάλλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη D’ Aramon, περιοδεύοντας μαζί του στο Αιγαίο επισκέπτεται τη Χίο και δηλώνει το 1553 μαγεμένος από την ομορφιά του νησιού, πως τα περιβόλια είναι κάτι το απερίγραπτο και είναι ανώτερα ακόμα και από του αρχαίους κήπους.

13  O Jeande ContautBiron, Βaronde Salignac, μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για την αφθονία του νησιού σε εσπεριδοειδή λέγοντας πως η Χίος στο Β΄ μισό του 18ου αιώνα είχε τη δυνατότητα να προμηθεύσει όλη την Ανατολή με πορτοκάλια, κίτρα, λεμόνια και πως οι κάτοικοι εξήγαγαν μεγάλη ποσότητα χυμού.  Ο Γερμανός Θεολόγος, Johann Michail Wansleben, από την πλευρά του, μας αποκαλύπτει τη ζήτηση των χιώτικων φρούτων, αφού γράφει πως στις 27-1-1674 ταξίδεψε με καράβι που μετέφερε λεμόνια από τη Χίο στη Σμύρνη, επειδή στην πάλαι ποτέ νύφη της Ιωνίας υπήρχε έλλειψη.

14 Βιβλιογραφία  https://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%C E%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9+%CF%87%CE%B9%CE%BF%C F%85+%CF%80%CE%BF%CF%80+%CF%80%CE%B3%CE%B5&biw=1093& bih=480&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=HdS- VNbxOMyvU8TpgogD&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_ http://www.chiospress.gr/arthra/23439-%CF%84%CE%BF- %CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF- %CF%84%CF%89%CE%BD- %CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%BF% CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85- %CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%87%CE%B9%CE%BF%CF%85- %CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1  http://www.inewsgr.com/225/eboriki-kataxiosi-gia-to-mantarini-chiou.htm


Κατέβασμα ppt "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ. Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google