Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

2 Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για ψήσιμο. Αναφέρει τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επεξηγεί τα διάφορα στάδια τα οποία περιλαμβάνει η μέθοδος μαγειρέματος.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι το ψήσιμο της τροφής με ατμό σε διάφορα σημεία πίεσης.

4 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Πατάτες Πουτίγκες Ψάρια Αυγά Λαχανικά

5 ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Διπλή κατσαρόλα με τρυπητό, Συσκευές ατμού (steamers) με ατμοσφαιρική ή ψηλή πίεση, Χύτρες του ατμού, Κοκοτιέρες, και ειδικές φόρμες για πουτίγκες.

6 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΤΜΟ Η θρεπτική αξία της τροφής διατηρείται. Το ψήσιμο με ατμοσφαιρική πίεση εμποδίζει το υπερβολικό ψήσιμο των πρωτεϊνών και προσφέρει πιο μαλακές τροφές. Η χρήση της ψηλής πίεσης ψήνει και ζεσταίνει τις τροφές πιο γρήγορα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρόνο.

7 Επιπλέον επιτρέπει το συχνό ψήσιμο της τροφής σε μικρές ποσότητες για φρεσκοψημένες, ευπαρουσίαστες και θρεπτικές παρασκευές. Με τις συσκευές ατμού μπορούν να ψηθούν μεγάλες ποσότητες φαγητών. Με το ψήσιμο στον ατμό το μέγεθος της τροφής διατηρείται και το καθάρισμα των μηχανημάτων είναι ευκολότερο και γρηγορότερο. Η μέθοδος του ψησίματος με ατμό χρησιμοποιείται για να ζεστάνει τροφές ή να ξεπαγώσει τις κατεψυγμένες, ώστε να ψηθούν με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μαγειρέματος.

8 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Προετοιμασία δοχείου: το δοχείο επαλείφεται με λάδι ή λίπος για να μην κολλήσει το φαγητό σ΄αυτό. Τοποθέτηση της τροφής σε φόρμες, σε δίσκους και στην συσκευή του ατμού. Το κάλυμμα με βουτυρόκολλα ή ασημόχαρτο είναι απαραίτητο για να μην βρέχονται τα φαγητά από τους υδρατμούς.

9 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Με το ψήσιμο στον ατμό η θερμότητα μεταδίδεται από τον ατμό στη τροφή με τους ακόλουθους τρόπους: Σε ατμοσφαιρική πίεση η τροφή τοποθετείται σε τρυπητό και στη συνέχεια πάνω από ατμό που δημιουργεί το νερό που κοχλάζει.

10 Σε ειδικές συσκευές ψηλής πίεσης (high pressure steamers). Η τροφή μπαίνει σε τρυπητούς δίσκους και μετά μπαίνει στη συσκευή του ατμού. Ο ατμός που παράγεται και παγιδεύεται στη συσκευή, ανυψώνει την πίεση και την θερμοκρασία ώστε η τροφή να ψήνεται γρήγορα. Σε κατσαρόλες του ατμού. Η τροφή μπαίνει σε καλάθι για να μην αγγίζει το νερό που βρίσκεται στην κατσαρόλα. Μετά μπαίνει η βαλβίδα δημιουργώντας πίεση και αύξηση της θερμοκρασίας.

11 ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο ψησίματος για να μην βαρυψήνονται οι τροφές. Στις συσκευές ατμού (steamers) πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού που θα μετατραπεί σε ατμό. Η έλλειψη νερού καταστρέφει το φαγητό και τις συσκευές. Μετά το ψήσιμο οι συσκευές ανοίγονται με προσοχή και μόνο όταν η πίεση πέσει αρκετά. Ο ατμός μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο.

12 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

13 Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει τη μέθοδο μαγειρέματος στον Ατμό. Αναφέρει τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο στον Ατμο. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και τον εξοπλισμό που απαιτείται για ψήσιμο.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google