Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925  Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925  Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2

3 Γραμματολογικά στοιχεία  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925  Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, κυρίως σε παιδικά προγράμματα Έργα  Ο μεσαίος τοίχος  Η τριλογία της λεωφόρου  Δεκεμβριανή νύχτα  Πατέρας και γιος  Η σφεντόνα του Δαβίδ Κριτική  Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας το 1980, με το κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2002) και με το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (2002) του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο του Η σφεντόνα του Δαβίδ.

4  Θέμα  Το διήγημα αναφέρεται στο θέμα της σφαγής του πασχαλινού οβελία, προκειμένου να τηρηθεί το αντίστοιχο έθιμο.  Μήνυμα  Τα χαρμόσυνο μήνυμα της Λαμπρής είναι η αγάπη για όλον τον κόσμο. Το μήνυμα αυτό που επαγγέλλεται το Πάσχα ταυτίζεται απόλυτα με τα φιλοζωικά αισθήματα κάποιων ανθρώπων αλλά επισφραγίζεται με τη σφαγή ανυπεράσπιστων ζώων.  Δομή  Ενότητα 1 η : «Ακριβώς ένα μήνα…. δυνατό»: Η απόκτηση του αρνιού  Ενότητα 2 η : «Έτσι έγινε με τ’ αρνί… Ήταν ήσυχος»: Το αγρόκτημα του κυρ Διονυσάκη  Ενότητα 3 η : «Η άνοιξη ερχόταν… να το κάνω αυτό»: Προετοιμασίες για το Πάσχα  Ενότητα 4 η : «Ο κουρέας… Μεγάλου Σαββάτου»: Προσπάθεια εύρεσης κάποιου να σφάξει το αρνί  Ενότητα 5 η : «Το πρωί … την πήρανε τα γέλια»: Η απόπειρα σφαγής και η τελική διάσωση του αρνιού

5  Πρόσωπα  Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στο κείμενο είναι ο κυρ Διονυσάκης, η γυναίκα του η κυρά-Μαρία, ο φίλος του και κουρέας Τάκης Μπίμπας, τα παιδιά του, ο φίλος που συνάντησε στο τρένο και ο γείτονάς του.  Χαρακτηρισμός προσώπων  Κυρ Διονυσάκης  Ο κυρ Διονυσάκης είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος, άκακος και ήπιος. Δεν έχει κάνει ποτέ κακό σε κανέναν, άνθρωπο ή ζώο. Από την αρχή του διηγήματος προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάποιος άλλος θα σφάξει το αρνί της Λαμπρής. Όταν αυτός που θα του το έσφαζε δεν στάθηκε συνεπής στο ραντεβού του, και καθώς εξάντλησε κάθε ενδεχόμενο κάποιος άλλος να το σφάξει για χάρη του, κάνει προσπάθειες να ξεπεράσει τον καλοκάγαθο εαυτό του, μάταια όμως. Επαναλαμβάνει διαρκώς τη φράση «εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν έχω σηκώσει χέρι σε ζωντανό», δίνοντας εύγλωττα τα στοιχεία που συνιστούν την προσωπικότητά του: τα φιλάνθρωπα και φιλόζωα συναισθήματά του. Στην προσπάθειά του να πάρει την απόφαση να σφάξει το αρνί, βασανίζεται πολύ, προσπαθεί και πιέζεται αλλά νιώθει σαν δολοφόνος, κάτι που απορρίπτει για τον εαυτό του. Όταν πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αλλάξει, ότι η αγάπη του για κάθε ζωντανό είναι σημαντικότερη από την εξασφάλιση του πασχαλινού οβελία, βλέπει τη ζωή όμορφη. Ανακοινώνει στη γυναίκα του πως δεν αλλάζει κι όλα παίρνουν ξανά την ήρεμη πορεία που είχαν πριν από την εμφάνιση του αρνιού.

6  Κυρά- Μαρία  Πρόκειται για καλοκάγαθη γυναίκα, που της αρέσει η ζωή της στο αγρόκτημα, είναι νοικοκυρά και κρατά τα πατροπαράδοτα έθιμα. Δείχνει μια ανυπομονησία να τελειώνει η δυσάρεστη υποχρέωση της σφαγής του αρνιού και τότε πιέζει τον άνδρα της. Εντούτοις, τρομάζει όταν ο τελευταίος δείχνει αποφασισμένος να κάνει την πράξη που τόσο επιμελώς απέφευγε. Η ανακούφισή της φαίνεται από το γέλιο της, όταν συνειδητοποιεί ότι ο άνδρας της δεν μπορεί να αλλάξει.  Τάκης Μπίμπας  Ο κουρέας φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για δύο πράγματα: να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερους λαχνούς, όταν έβγαλε σε λαχειοφόρο το αρνί του, και να κερδίζει στο τάβλι. Παρότι πολλές φορές έδωσε το λόγω του ότι θα έσφαζε το αρνί του κυρ Διονυσάκη, όχι μόνο δε στάθηκε συνεπής στην υπόσχεσή του, αλλά επιπλέον έφυγε για διακοπές. Η αδιαφορία του για τις υποχρεώσεις του φαίνεται και από το γεγονός ότι πήγε εκδρομή, αφήνοντας το σκυλί του δεμένο και νηστικό.  Γείτονας  Ο γείτονας φαίνεται ότι μοιράζεται τα ίδια με τον κυρ Διονυσάκη φιλόζωα συναισθήματα. Ενώ δείχνει έτοιμος να κάνει όποια χάρη του ζητήσει ο γείτονάς του, εντούτοις για την σφαγή του αρνιού ανθίσταται σθεναρά, γιατί, όπως υποστηρίζει δεν έχει σκοτώσει στη ζωή του ούτε κουνούπι.

7  Χρόνος- Τόπος  Το διάστημα ένα μήνα μέσα στον οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα κα στο περιβάλλον του κουρείου, του αγροκτήματος λίγο έξω από την πόλη του κυρ Διονυσάκη και του σπιτιού του.  Τεχνικές αφήγησης  Αφήγηση- περιγραφή  Διάλογος  Ελεύθερος πλάγιος λόγος  Εσωτερικός μονόλογος  Γλώσσα  Απλή, λιτή και απέριττη, καθημερινή.  Ύφος  Απλό, χιουμοριστικό

8  Εκφραστικά μέσα  Υπερβολή  Χιούμορ  Λαϊκές εκφράσεις  Προσωποποιήσεις  Μεταφορές  Παρομοίωση  Εικόνες  Επανάληψη  ΕΡΓΑΣΙΑ  Βρείτε δύο σημεία του κειμένου στα οποία να φαίνεται το χιούμορ του συγγραφέα.


Κατέβασμα ppt "ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925  Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google